Rupa na sudoperi za slavinu

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
zid
Šegrt

Rupa na sudoperi za slavinu

Post by zid »

Treba da izbusim rupu za slavinu na sudoperi, pa kad budem nosio na busenje, treba li da znam tacnu dimenziju-precnik, tj. da li je to standardno za sve slavine ili ima razlike od proizvodjaca do proizvodjaca?
Last edited by zid on 18 Dec 2008 18:14, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Trebalo bi da je klasicno oko 32 mm, znaci nisam 100% siguran ,
neka potvrdi jos neko moj odgovor

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Indoor
Šegrt

Post by Indoor »

32 mm je za slavine sa dva creva. 34mm je za slavine sa 3 creva. Nepotrebna glupost jer obe slavine prolaze kroz 32mm. Nabavo Burgiju - nož za prosecanje , oko 2500 din.
ODJAVLJEN
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Aha eto , to ne moras nositi da ti busi neko drugi , mozes sam lako da uradis, uzmes nabavis onu krunu za busenje u drvo moze i za metal i obicnom busilicom to probusis

pozdrav Marko
zid
Šegrt

Post by zid »

Obicnom burgijom (krunom) za drvo busim tu rupu na inox sudoperi?
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

pa da , rupu na sudoperi , i da u predhodnom postu sto sam se preso u pisanju sto sam napisao moze i kruna za drvo , ne ako busis u sudoperi mora da bude kruna za metal , znaci ako uzmes onu za drvo neces uspeti da izbusis i istupices je , znaci kruna za metal

pozdrav Marko
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

sa ovime se to radi
Image

pozdrav Marko
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A možeš i ubodnom pilom ( testerom ) izbušiš rupu borerom od 10 mm i ubodnom po malo u krug.Ipak je pilica za metal jeftinija od krune a isto će odraditi poso.
Čovijek sniva a Bog realizira!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja znam za dva nacinana: Prvi je da se busi presom koju je imala prodavnica u kojoj kupujem okov. To je nesto nalik na modifikovanu hidraulicnu dizalicu. Drugi nacin je sa alatom kojim se buse rupe na keramickim plocicama. Tako su svojevremeno izbusili rupu na mojoj sudoperi. Samo traje malo duze.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Sa onom krunom sto sam prilozio u slici probusi se za 1 minut, ja sam busio i u 5mm rostfraj table , cena odprilike takve krune je oko 10 eura

pozdrav Marko
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

standardni bušač za rupe za slavinu na sudoperi je f35mm.
barem ovaj wurt-ov što ja koristim.
a gore su ljudi naveli alternativne zamjene za bušač(kako ga ja zovem)
koje isto mogu da posluže .
ovaj bušač wurt-ov košta 50e i strava je .dolazi u paketu sa orginalnom burgijom od f16mm sa kojom se prvo izbuši rupa .onda se montira jedan dio bušača odozgo a drugi odozdo .
na njemu postoji ručka na gornjem dijelu koja se okrene dva puta ,tj 2-kruga i gotovo.
rupa je perfektna ili odlična .burgija je sama konstruisana na taj način da nema mogućnosti da prokliže po sudoperi ili da se mora tačkati.....
ko radi taj se i umori
zid
Šegrt

Post by zid »

"Treba da izbusim rupu za slavinu na sudoperi, pa kad budem nosio na busenje, treba li da znam tacnu dimenziju-precnik, tj. da li je to standardno za sve slavine ili ima razlike od proizvodjaca do proizvodjaca?"

Hvala svim dobronamernim ljudima sa foruma na pomoci i savetima po pitanju rupe, pitao sam za precnik.
Glupo mi je davati neke vece pare za "burgiju" da bih izbusio jednu rupu na sudoperi.
Inace, busenje rupe kosta 400 din, na mestu gde sam narucio materijal.
Ko jos kolje svinju kad mu zafali kilo mesa?
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

pa rekoh ti f35mm je standard,barem ja do sad nisam imao problema sa bušenjem od f35.mislim to je namjenski alat .a sad ovo sam napisao ne samo tebi nego ako bi slučajno nekome trebao bušač da zna gdje da ga nađe tj kod kojeg proizvođača.a da postoji više standarda za slavine ili za proizvođače ugradnih slavina ,
onda neko ko se bavi sa tim poslom morao bi da ima set tih bušača od jedno 200kom.... aneko ko se bavi tim poslom neka izračuna koliko je bušenje rupe a koliko cijena profy bušača .i za koliko će rupa da odplati sebe....
ko radi taj se i umori
zid
Šegrt

Post by zid »

OK, nema problema, u svakom slucaju hvala
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

I ja koristim alat namijenjen za busenje rupa na sudoperu, fi 35 mm je promjer. BODARA98, posto smo u blizini, ovaj alat sto sam ja kupio je oko 30 eur-a, ako nekome treba. Sutra cu sliku postaviti.
sa zenom i cikularom nije se saliti!
Post Reply