A to ce da nisani "odokativnom" metodomali oni da idu po stranicama paralelograma dok se ne poklope ivice.

Znaci treba da malo spusti glodalo, i da jos malo pomeri glodalicu u stranu. Kolko malo... pogodicemo.
A što da pomera u stranu? Samo ga spusta i vuče po istoj paralelnoj vođici. To može zato šro se prečnik glodala povećava od vrha prema stubu.mbole wrote:A to ce da nisani "odokativnom" metodomali oni da idu po stranicama paralelograma dok se ne poklope ivice.
Znaci treba da malo spusti glodalo, i da jos malo pomeri glodalicu u stranu. Kolko malo... pogodicemo.
Ne.Da li te šine mogu na sve vrste cirkulara? Recimo kupim Dewalta i klizam po ga po šini koju sam kupio u radnji gde prodaju Bosch-a?
Dovoljno jaki jesu. Finoca reza uglavnom vise zavisi od lista testere nego od samog cirkulara (naravno pod uslovom da cirkular nije neko djubre). Preciznost reza najvise zavisi od toga kako vodis cirkular (sinom, uz neku letvu...), naravno opet pod uslovom da je sam cirkular pristojan.iverice 18-25mm pod uglom 45-90 dovoljno jak i precizan i da daje fin rez neki od najmanjih modela (prečnik lista 160mm) recimo Perles, Boscha...?
Ah, sad sam ukapirao na sta mislis.A što da pomera u stranu? Samo ga spusta i vuče po istoj paralelnoj vođici. To može zato šro se prečnik glodala povećava od vrha prema stubu.
Moja Metabo šina ima zaštitu od krzanja (Wobi za sitne pare može da nabavi novu, reda par stoji) . Već sam pisao o tome. Od skora su počeli da prave i novi model koji se razlikuje od ovog koji ja imam. Za ovu moju staru postoje različiti dodaci za Metabo ubodnu, ili za glodalice. Ja sam za Bosch glodalicu od Al četvrtaste šipke napravio dodatak da može da klizi po ovoj šini (samo sam na stubnoj bušilici izbušio rupe za mavojne šipke koje prolaze kroz rupe na postolju glodalice predviđene za montažu paralelne vođice).mbole wrote:Svaki proizvodjac ima svoj sistem, ako ga uopste ima (znam da ga imaju festo i bosch).
A i kad ga ima, pitanje je da li sina ima zastiitu protiv krzanja (festo ima, bosch koliko znam nema).
Čekajte, vođica = šina koja se posebno kupuje? Ili je to ona vođica koja se dobija uz cirkular? A zaštitna guma je na šini!?1. Kupis dobar (skup) cirkular sa vodjicom i zastitnom gumom (recimo ovaj festov koji pomenu tomislav, ali bojim se da ti je to malo van budzeta).
Znači traku lepim preko linije kuda će nož da prođe, tj. ako radim iz ruke lepim traku sa gornje strane ako sam dobro razumeo? (sramota me što pitam al ne znam).Dalje postupi kako ti je mbole rekao u smislu zaštite ivice od krzanja. (Moje iskustvo je da to pije vodu i meni je bila dovoljna obična krep traka da zaštiti od krzanja.)
Da, šina se posebno kupuje i nije jeftina. Ukoloko, kako kažeš, nemaš kinte ona može biti skuplja os cirkularabozama wrote:Čekajte, vođica = šina koja se posebno kupuje? Ili je to ona vođica koja se dobija uz cirkular? A zaštitna guma je na šini!?
Malo mi nije jasno Metabo, kažeš da mi ne trebaju skupi klizači a treba da poslušam Mboletov predlog sa klizačem
Dobro si razumeo. Traka se lepi sa one strane gde nož izlazi iz obratka. Ukoliko kupiš šinu sa gumom, ulogu trake preuzima guma. Ili, ako koristiš samo vođicu od daske i dve stege, možeš sa gornje strane obratka zalepiti dvostranom lepljivom trakom neku tanki ploču od otpadnog lesonita, šperke, ili nečega sličnog.bozama wrote:Znači traku lepim preko linije kuda će nož da prođe, tj. ako radim iz ruke lepim traku sa gornje strane ako sam dobro razumeo? (sramota me što pitam al ne znam).
Kod svakog cirkulara treba proveriti ugao pre rezanja (rekao sam ti, običnim plastičnim trouglom). Kod jeftinijih ti to mora preći u rutinubozama wrote:I još jedno smaračko pitanje, da li bi po Vašem mišljenju u neki Bosch-ov zeleni model bio dovoljno dobar? Nemam puno kinte a opet ne bih da bacim pare na neki krš. Jednom sam kupio stoni cirkularčić (ger) pošto sam uramljivao kevine slike i svaki puta sam se patio sa podešavanjem ugla, znači kupio bih nešto za oko 10.000 din, jel to dovoljno skupo (dobro) za ovo što tražim od mašine, naravno tu ne računam kintu koju ću uložiti za list testere.
Jedna alternativa ti je, ukoliko je obradak suviše uzan, dvostrano lepljiva traka. Varijanta koja ti kad-tad ne gine za ovakve situacije je sto za glodalicu.bozama wrote:Ne sviđa mi se što je paralelna vođica suviše dugačka pa kad pričvrstim obradak čipke koje izlaze sa druge strane glodalice zapinju o stege no dobro sa većim iskustvom pronaći ću i neko drugo rešenje za fiksiranje obradka.
Ako je nekom promakao link prema planu za izradu stola za glodalicu, koji sam postavio u Woodsmith postu, ponoviću ga i ovde. Vredi svaku paru! http://www.woodsmithshop.com/guide/down ... outertableÅ TRKIĆ wrote:E pa nek ti je sa srećom i nek te služi dugo dugo.Sada se baci na izradu stola za nju pa ćeš biti još oduševljeniji.
Pogrešan ti je link. Evo ispravke http://www.ablett.jp/workshop/router_table.htmÅ TRKIĆ wrote:..., a evo i još jednog a ima i još dobrih stvari
http://www.ablett.jp/workshop/router table.htm