Prva glodalica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ali oni da idu po stranicama paralelograma dok se ne poklope ivice.
A to ce da nisani "odokativnom" metodom :)
Znaci treba da malo spusti glodalo, i da jos malo pomeri glodalicu u stranu. Kolko malo... pogodicemo.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:
ali oni da idu po stranicama paralelograma dok se ne poklope ivice.
A to ce da nisani "odokativnom" metodom :)
Znaci treba da malo spusti glodalo, i da jos malo pomeri glodalicu u stranu. Kolko malo... pogodicemo.
A što da pomera u stranu? Samo ga spusta i vuče po istoj paralelnoj vođici. To može zato šro se prečnik glodala povećava od vrha prema stubu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da li te šine mogu na sve vrste cirkulara? Recimo kupim Dewalta i klizam po ga po šini koju sam kupio u radnji gde prodaju Bosch-a?
Ne.
Svaki proizvodjac ima svoj sistem, ako ga uopste ima (znam da ga imaju festo i bosch).
A i kad ga ima, pitanje je da li sina ima zastiitu protiv krzanja (festo ima, bosch koliko znam nema).
A i kad ima i to pitanje je da li ovde moze da se kupi (zadnji put kad sam se raspitivao za bosch, gledali su me belo, ko da sam im trazio space shutle, doduse to je bilo davno).
iverice 18-25mm pod uglom 45-90 dovoljno jak i precizan i da daje fin rez neki od najmanjih modela (prečnik lista 160mm) recimo Perles, Boscha...?
Dovoljno jaki jesu. Finoca reza uglavnom vise zavisi od lista testere nego od samog cirkulara (naravno pod uslovom da cirkular nije neko djubre). Preciznost reza najvise zavisi od toga kako vodis cirkular (sinom, uz neku letvu...), naravno opet pod uslovom da je sam cirkular pristojan.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A što da pomera u stranu? Samo ga spusta i vuče po istoj paralelnoj vođici. To može zato šro se prečnik glodala povećava od vrha prema stubu.
Ah, sad sam ukapirao na sta mislis.
To moze ako ima "monstrum" glodalo, koje ima dovoljno dugacku ostricu da pokrije celu ivicu obradjenu pod 45 stepeni (a upravo smo zakljucili da takvo ne postoji).
Ja sam pricao o manjem glodalu (shvatio sam da je bozama mislio na to kad je pricao o vise prolaza).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Konsenzus ostvaren :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Svaki proizvodjac ima svoj sistem, ako ga uopste ima (znam da ga imaju festo i bosch).
A i kad ga ima, pitanje je da li sina ima zastiitu protiv krzanja (festo ima, bosch koliko znam nema).
Moja Metabo šina ima zaštitu od krzanja (Wobi za sitne pare može da nabavi novu, reda par stoji) . Već sam pisao o tome. Od skora su počeli da prave i novi model koji se razlikuje od ovog koji ja imam. Za ovu moju staru postoje različiti dodaci za Metabo ubodnu, ili za glodalice. Ja sam za Bosch glodalicu od Al četvrtaste šipke napravio dodatak da može da klizi po ovoj šini (samo sam na stubnoj bušilici izbušio rupe za mavojne šipke koje prolaze kroz rupe na postolju glodalice predviđene za montažu paralelne vođice).
bozama
Majstor

Post by bozama »

1. Kupis dobar (skup) cirkular sa vodjicom i zastitnom gumom (recimo ovaj festov koji pomenu tomislav, ali bojim se da ti je to malo van budzeta).
Čekajte, vođica = šina koja se posebno kupuje? Ili je to ona vođica koja se dobija uz cirkular? A zaštitna guma je na šini!?
Malo mi nije jasno Metabo, kažeš da mi ne trebaju skupi klizači a treba da poslušam Mboletov predlog sa klizačem :/
Dalje postupi kako ti je mbole rekao u smislu zaštite ivice od krzanja. (Moje iskustvo je da to pije vodu i meni je bila dovoljna obična krep traka da zaštiti od krzanja.)
Znači traku lepim preko linije kuda će nož da prođe, tj. ako radim iz ruke lepim traku sa gornje strane ako sam dobro razumeo? (sramota me što pitam al ne znam).
I još jedno smaračko pitanje, da li bi po Vašem mišljenju u neki Bosch-ov zeleni model bio dovoljno dobar? Nemam puno kinte a opet ne bih da bacim pare na neki krš. Jednom sam kupio stoni cirkularčić (ger) pošto sam uramljivao kevine slike i svaki puta sam se patio sa podešavanjem ugla, znači kupio bih nešto za oko 10.000 din, jel to dovoljno skupo (dobro) za ovo što tražim od mašine, naravno tu ne računam kintu koju ću uložiti za list testere.

Laku noć!
digger
Majstor

Post by digger »

I jos jedna stvar u vezi secenja pod uglom. Mene su ucili, a nalazio sam i na sajtu da je vazno u tom slucaju (kada se sece pod uglom) na kojoj strani ti stoji vodjica u odnosu na ugao (da li ti se noz obara na desnu ili levu stranu u odnosu na pravac secenja). Ono sto su mi rekli je sledece: da se vodjica uvek postavlja na strani tupog ugla, znaci, ako ti se noz obara na desnu stranu u odnosu na pravac secenja, onda vodjicu postavis na levu stranu, i obrnuto, ako se noz obara na levu stranu, onda vodjicu na desnu stranu od noza. To je zato da se ne bi parce koje seces zaglavilo i pravilo problem.

Ono sto mene vise zanima je kako ces spajati univer kada ga tako iseces pod uglom?

Milos
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

bozama wrote:Čekajte, vođica = šina koja se posebno kupuje? Ili je to ona vođica koja se dobija uz cirkular? A zaštitna guma je na šini!?
Malo mi nije jasno Metabo, kažeš da mi ne trebaju skupi klizači a treba da poslušam Mboletov predlog sa klizačem
Da, šina se posebno kupuje i nije jeftina. Ukoloko, kako kažeš, nemaš kinte ona može biti skuplja os cirkulara :( Možda sam bio konfuzan, ali sam hteo da ti kažem da ako nemaš dovoljno novca za šinu (koju ti preporučujem izsve snage jer vrdi svaku paru), nju možeš vrlo kvalitetno improvizovati u sopstvenoj izradi i za ta rešenja sam ti dao link.
bozama wrote:Znači traku lepim preko linije kuda će nož da prođe, tj. ako radim iz ruke lepim traku sa gornje strane ako sam dobro razumeo? (sramota me što pitam al ne znam).
Dobro si razumeo. Traka se lepi sa one strane gde nož izlazi iz obratka. Ukoliko kupiš šinu sa gumom, ulogu trake preuzima guma. Ili, ako koristiš samo vođicu od daske i dve stege, možeš sa gornje strane obratka zalepiti dvostranom lepljivom trakom neku tanki ploču od otpadnog lesonita, šperke, ili nečega sličnog.
bozama wrote:I još jedno smaračko pitanje, da li bi po Vašem mišljenju u neki Bosch-ov zeleni model bio dovoljno dobar? Nemam puno kinte a opet ne bih da bacim pare na neki krš. Jednom sam kupio stoni cirkularčić (ger) pošto sam uramljivao kevine slike i svaki puta sam se patio sa podešavanjem ugla, znači kupio bih nešto za oko 10.000 din, jel to dovoljno skupo (dobro) za ovo što tražim od mašine, naravno tu ne računam kintu koju ću uložiti za list testere.
Kod svakog cirkulara treba proveriti ugao pre rezanja (rekao sam ti, običnim plastičnim trouglom). Kod jeftinijih ti to mora preći u rutinu ;). Kod skupljih ćeš već videti da li je skala dobro baždarena pa ćeš sam iskustveno shvatiti da li treba ili ne treba da proveravaš fabriku. Ukoliko je skala sa uglovima nalepljena na kućište, tada se sigurno mora proveravati (Pitanje je da li je Kinez bio pijan kad ju je lepio :) ) ...

O ceni ne bih da naglabam. Reći ću ti samo da su kvalitetniji (i skuplji) cirkulari teži, da imaju precizan sistem za rezanje pod uglom koji se ne klati, da im je postolje izliveno, a ne štancovano na tankom limu, da je kućište metalno/Al (delom ili potpuno), snaga treba da je veća od 1000W... Cena kbalitenog lista testere je preko 3000 dinara itd... Ti sam proceni koja je za tebe od ovih karakteristika bitnija i prema tome kupuj alat.

I jedan savet za rezanje: uvek visinu testere podešavaj tako da iz materijala viri ceo zub + 2mm (ne do kraja izvučen list). Tada je rezanje najsigurnije i najefikasnije.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Pozdrav dobrim ljudima!
Evo da se pohvalim, kupio sam svoju prvu glodalicu, odluka je pala na B&D XTE1500. Kako do sada nikad nisam radio sa glodalicom moram priznati da sam par dana samo čitao priloženo uputstvo i savete na sajtu a večeras napravio prve rezove u komadu iverice. Kako je ovo jaka mašina malo mi je bilo frka kad sam je prvi put pokrenuo ali je prvi strah nestao nakon nekoliko minuta i nastupilo oduševljenje.
Ne sviđa mi se što je paralelna vođica suviše dugačka pa kad pričvrstim obradak čipke koje izlaze sa druge strane glodalice zapinju o stege no dobro sa većim iskustvom pronaći ću i neko drugo rešenje za fiksiranje obradka. Mašina je stigla u koferu sa 6 glodala dve metalne vođice, jednim dodatnim polukružnim postoljem, vođica sa točkićem za krivine, dodaci za vođice za kružne rezove stvarno nemam čemu prigovoriti pogotovo što sam dobio i dobru cenu 10085 din.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E pa nek ti je sa srećom i nek te služi dugo dugo.Sada se baci na izradu stola za nju pa ćeš biti još oduševljeniji.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

bozama wrote:Ne sviđa mi se što je paralelna vođica suviše dugačka pa kad pričvrstim obradak čipke koje izlaze sa druge strane glodalice zapinju o stege no dobro sa većim iskustvom pronaći ću i neko drugo rešenje za fiksiranje obradka.
Jedna alternativa ti je, ukoliko je obradak suviše uzan, dvostrano lepljiva traka. Varijanta koja ti kad-tad ne gine za ovakve situacije je sto za glodalicu.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:E pa nek ti je sa srećom i nek te služi dugo dugo.Sada se baci na izradu stola za nju pa ćeš biti još oduševljeniji.
Ako je nekom promakao link prema planu za izradu stola za glodalicu, koji sam postavio u Woodsmith postu, ponoviću ga i ovde. Vredi svaku paru! http://www.woodsmithshop.com/guide/down ... outertable
(sledite link [CONTINUE MY DOWNLOAD] i "skinite" kompletan plan za izradu stola, u dve varijante)
Last edited by metabo on 13 Dec 2008 08:56, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Metabo svaka čast stvarno je dobar,a evo i još jednog a ima i još dobrih stvari

http://www.ablett.jp/workshop/router_table.htm

mbole: ispravljen i link u originalnom postu, za one koji odmah klikcu a ne citaju sledecu poruku (kao ja :))
Last edited by mbole on 14 Dec 2008 23:42, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:..., a evo i još jednog a ima i još dobrih stvari

http://www.ablett.jp/workshop/router table.htm
Pogrešan ti je link. Evo ispravke http://www.ablett.jp/workshop/router_table.htm
O rešenjima sa ovog linka smo već komentarisali (zero clearance inserts) u okviru neke od tema...
Dobrih stvari i ideja stvarno ima! Svako treba da iskombinuje ono što mu najviše odgovara.
Post Reply