Elektricni ger rotwerk
- maricaiivica
- Moderator
recimo:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3XP8BPCcnNs[/youtube]
ili stenlijeva verzija koje nije pravljena za japanke, al radi i sa njima:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BZI0qgLfkms[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3XP8BPCcnNs[/youtube]
ili stenlijeva verzija koje nije pravljena za japanke, al radi i sa njima:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BZI0qgLfkms[/youtube]
Samo sto taj Stanley moze da bude prilicno iznenadjenje. Malo komplikoaniji modeli su skuplji od jeftinih gerova.
A ako se neko bas ne izivljava sa uglovima, bolja varijanta je prostiji model, koji ima samo 90 i 45 stepeni. Ova druga, potpuno promenljiva mora da se pazljivo podesava, inace nema nista od preciznosti.
Nego, zaboravismo jos dve verzije koje su jeftine, a rade. Ne znam kako mi iscezose iz glave, kada koristim obe. Jedno su magnetne vodjice za testeru, tipa Veritas ili David Baron, koje lepo rade za opet, recimo 50 eura, a drugo je kutija za secenje, koju se koristi koliko i testere. No opet, nisu samo na uzmes i udri.
A ako se neko bas ne izivljava sa uglovima, bolja varijanta je prostiji model, koji ima samo 90 i 45 stepeni. Ova druga, potpuno promenljiva mora da se pazljivo podesava, inace nema nista od preciznosti.
Nego, zaboravismo jos dve verzije koje su jeftine, a rade. Ne znam kako mi iscezose iz glave, kada koristim obe. Jedno su magnetne vodjice za testeru, tipa Veritas ili David Baron, koje lepo rade za opet, recimo 50 eura, a drugo je kutija za secenje, koju se koristi koliko i testere. No opet, nisu samo na uzmes i udri.
Ljudi hvala vam svima na savetima ipak ste vi mnogo iskusniji od mene ja se bavim stolarstvom tek oko dve godine kada sam poceo nisam imao skoro nista a sada bogami mogu da se pohvalim da imam dosta alata mozda i vise nego sto mi treba i to kvalitetnog vecina kupljeno polovno ali iz vremena dok je bio kvalitet. Ovaj ger mi je potrebam za sitne poslove kradcenje nekih ograda i tako najdeblje sto bi mi sekao je do 5cm. Tako da sam ga ipak uzeo i to za manje od 40 eura jer ga prodaje decko koji ga je dobio od starijih pa samo daj pare taj fazon. Imam rucnu testeru za secenje pod uglom i nisam zadovoljan sa njom ali ovaj ger kada sam doneo i probao sasvim pristojno sece za to sto meni treba idealno. Naravno cu kupitu blji kasnije ali ovaj neka odradi dva posla i neka se malo uvezbam pa dosta. E sada vas molim da mi kazete koju testeru da kupim za njega na sebi ima svoju fabricku viduju ali su zubi mnogo krupni i mislim da je tupa, testera je 205 a rupa 18 . Da li je bolje da kupim vidiju ili stiriju i koju da dobijem precizan rez da ne zacepljuje jer secam camovinu u najvecem broju znaci meko drvo. Sa koliko zuba jer to je poprecan rez sve naravno. Uzvinite sto sam opsiran ali sam hteo sve da objasnim ☺.
koliko je "mnogo krupni zubi", to jesto koliko zuba ima?
dobra testera sa velikim brojem zuba (reda 50-tak za taj precnik) za fini poprecni rez ce te kostati verovatno vise od gera
HSS tj stiriju zaboravi, ne isplati se, a i nisam siguran da igde jos mogu da se kupe.
PS
skup alat te kosta samo kad ga kupujes
jeftin placas kad god ga koristis
dobra testera sa velikim brojem zuba (reda 50-tak za taj precnik) za fini poprecni rez ce te kostati verovatno vise od gera

HSS tj stiriju zaboravi, ne isplati se, a i nisam siguran da igde jos mogu da se kupe.
PS
skup alat te kosta samo kad ga kupujes
jeftin placas kad god ga koristis
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Ako hoces dobar rez uzmi testeru sa naizmenicno kosim zubima koji zaklapaju ugao od 10 do 15 stepeni u odnosu na poluprecnik lista i na taj precnik mislim da ide sa 48 zuba.
S tom mozes seci i meko i tvrdo drvo bez krzanja.
A sto se tice proizvodaca testere tvoj je izbor samo zaobidi jeftine kineske ne zbog kvaliteta reza niti iceg drugog nego zbog tvoje bezbednosti ! (veruj mi oce vidije iz tih testera da lete, imao sam priliku da jedan izleti srecom omasio me je i od tad nikad vise kineski rezni alat ! )
Potrazi Freud OMAS AKE CMT ili od malo jeftinijih ceska Pilana.
S tom mozes seci i meko i tvrdo drvo bez krzanja.
A sto se tice proizvodaca testere tvoj je izbor samo zaobidi jeftine kineske ne zbog kvaliteta reza niti iceg drugog nego zbog tvoje bezbednosti ! (veruj mi oce vidije iz tih testera da lete, imao sam priliku da jedan izleti srecom omasio me je i od tad nikad vise kineski rezni alat ! )
Potrazi Freud OMAS AKE CMT ili od malo jeftinijih ceska Pilana.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Prebrojacu veceras zube pa cu vam reci koliko ima i sta. A vu ako mozere posaljite mi neki libk ili adresu gde u beogradu mogu kupiti na primer pilaninu vuduju za poprecan rez. Mbile znam da sobra testera kosta vise od gera ali nesto mora i da se plati da bi bilo kako treba ☺. Molim vas samo mi posaljite kako treba da izhleda ta testera sliku jer se ja bas i nrazymem u te zube kao sto kaze kole stolar
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Ta testera je namenjena za uzduzni rez za meko drvo a uz gerove dolaze takve samo zato sto su jeftine.
Ona moze da posluzi da se presece nesto poprecno sa njom al daje los rez i moze se desiti da uvuce material ako su u pitanju neke manje letvice a to moze da bude opasno.
Nije potrebno mnogo da se razumes u testere, ja bih ti preporucio da se obratis kod Veki alata oni uvoze freud testere a sto je najvaznije razumeju se u svoj posao i uz njihovu pomoc sigurno ces dobiti ono sto ti treba.
Ja sam kod njih uzimao i mogu samo reci hvale da kazem, rade vrlo profesionalno svoj posao !
Ona moze da posluzi da se presece nesto poprecno sa njom al daje los rez i moze se desiti da uvuce material ako su u pitanju neke manje letvice a to moze da bude opasno.
Nije potrebno mnogo da se razumes u testere, ja bih ti preporucio da se obratis kod Veki alata oni uvoze freud testere a sto je najvaznije razumeju se u svoj posao i uz njihovu pomoc sigurno ces dobiti ono sto ti treba.
Ja sam kod njih uzimao i mogu samo reci hvale da kazem, rade vrlo profesionalno svoj posao !
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !