Elektricni ger rotwerk

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kako izgleda japanska vodjica za rucno rezanje?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

daj da vidimo i tu vodjicu?????
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

recimo:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3XP8BPCcnNs[/youtube]

ili stenlijeva verzija koje nije pravljena za japanke, al radi i sa njima:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BZI0qgLfkms[/youtube]
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Samo sto taj Stanley moze da bude prilicno iznenadjenje. Malo komplikoaniji modeli su skuplji od jeftinih gerova.

A ako se neko bas ne izivljava sa uglovima, bolja varijanta je prostiji model, koji ima samo 90 i 45 stepeni. Ova druga, potpuno promenljiva mora da se pazljivo podesava, inace nema nista od preciznosti.

Nego, zaboravismo jos dve verzije koje su jeftine, a rade. Ne znam kako mi iscezose iz glave, kada koristim obe. Jedno su magnetne vodjice za testeru, tipa Veritas ili David Baron, koje lepo rade za opet, recimo 50 eura, a drugo je kutija za secenje, koju se koristi koliko i testere. No opet, nisu samo na uzmes i udri.
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Ljudi hvala vam svima na savetima ipak ste vi mnogo iskusniji od mene ja se bavim stolarstvom tek oko dve godine kada sam poceo nisam imao skoro nista a sada bogami mogu da se pohvalim da imam dosta alata mozda i vise nego sto mi treba i to kvalitetnog vecina kupljeno polovno ali iz vremena dok je bio kvalitet. Ovaj ger mi je potrebam za sitne poslove kradcenje nekih ograda i tako najdeblje sto bi mi sekao je do 5cm. Tako da sam ga ipak uzeo i to za manje od 40 eura jer ga prodaje decko koji ga je dobio od starijih pa samo daj pare taj fazon. Imam rucnu testeru za secenje pod uglom i nisam zadovoljan sa njom ali ovaj ger kada sam doneo i probao sasvim pristojno sece za to sto meni treba idealno. Naravno cu kupitu blji kasnije ali ovaj neka odradi dva posla i neka se malo uvezbam pa dosta. E sada vas molim da mi kazete koju testeru da kupim za njega na sebi ima svoju fabricku viduju ali su zubi mnogo krupni i mislim da je tupa, testera je 205 a rupa 18 . Da li je bolje da kupim vidiju ili stiriju i koju da dobijem precizan rez da ne zacepljuje jer secam camovinu u najvecem broju znaci meko drvo. Sa koliko zuba jer to je poprecan rez sve naravno. Uzvinite sto sam opsiran ali sam hteo sve da objasnim ☺.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Naoštriš je i pokušaš opet. Kod mene ima lik oštri žage za 1 euro i baš fino sijeku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

koliko je "mnogo krupni zubi", to jesto koliko zuba ima?
dobra testera sa velikim brojem zuba (reda 50-tak za taj precnik) za fini poprecni rez ce te kostati verovatno vise od gera :)
HSS tj stiriju zaboravi, ne isplati se, a i nisam siguran da igde jos mogu da se kupe.

PS
skup alat te kosta samo kad ga kupujes
jeftin placas kad god ga koristis
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ako hoces dobar rez uzmi testeru sa naizmenicno kosim zubima koji zaklapaju ugao od 10 do 15 stepeni u odnosu na poluprecnik lista i na taj precnik mislim da ide sa 48 zuba.
S tom mozes seci i meko i tvrdo drvo bez krzanja.
A sto se tice proizvodaca testere tvoj je izbor samo zaobidi jeftine kineske ne zbog kvaliteta reza niti iceg drugog nego zbog tvoje bezbednosti ! (veruj mi oce vidije iz tih testera da lete, imao sam priliku da jedan izleti srecom omasio me je i od tad nikad vise kineski rezni alat ! )
Potrazi Freud OMAS AKE CMT ili od malo jeftinijih ceska Pilana.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Prebrojacu veceras zube pa cu vam reci koliko ima i sta. A vu ako mozere posaljite mi neki libk ili adresu gde u beogradu mogu kupiti na primer pilaninu vuduju za poprecan rez. Mbile znam da sobra testera kosta vise od gera ali nesto mora i da se plati da bi bilo kako treba ☺. Molim vas samo mi posaljite kako treba da izhleda ta testera sliku jer se ja bas i nrazymem u te zube kao sto kaze kole stolar
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Testera ima 16 zuba 205 je precnik evo kako izgleda
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Image
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ta testera je namenjena za uzduzni rez za meko drvo a uz gerove dolaze takve samo zato sto su jeftine.
Ona moze da posluzi da se presece nesto poprecno sa njom al daje los rez i moze se desiti da uvuce material ako su u pitanju neke manje letvice a to moze da bude opasno.
Nije potrebno mnogo da se razumes u testere, ja bih ti preporucio da se obratis kod Veki alata oni uvoze freud testere a sto je najvaznije razumeju se u svoj posao i uz njihovu pomoc sigurno ces dobiti ono sto ti treba.
Ja sam kod njih uzimao i mogu samo reci hvale da kazem, rade vrlo profesionalno svoj posao !
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
nemanjas
Samostalni majstor

Post by nemanjas »

Ok hvala sada cu ih naci a mozes li mi poskati sliku kakva je testera za poprecan rez takvu cu kupiti
Post Reply