Amateri

Razne teme o raznim stvarima
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

I za pecanje i stolariju je potrebna jedna osobina: strpljenje. Kljucna osobina.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Za rucni alat bas treba puno zivaca. A i znanja. Meni bi trebao citav dan da izoblam jednu manju dasku, a rezultat bi bio upitan. Da li to znaci da vise koristis vlacilicu ili da smirglas rucno?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne treba ni blizu toliko vremena, ako koristis pravi alat i umes da ga koristis.
Ne ravna se daska rendetom koje skida par stotih milimetra, vec onim koje "kopa". Tek kad pridjes blizu ravne povrsine, pocinjes da koristis malo finije rende, a tek na samom kraju se provlaci par puta onim za finis.
Zato i postoji 5-6 osnovnih tipova i velicina.

No, kao i za svaku drugu alatku, potrebna je odgovarajuca tehnika, tj. redosled operacija, a motoriku telo brzo nauci.
Bojan88
Majstor početnik

Post by Bojan88 »

I ja sam mislio da ne bih mogao da sedim ceo dan, ali kad sam probao video sam da je suprotno. Gledanje u npr plovak je jace nego Bensedin od 10mg. Dok npr ne volim lov itd... Bitno je da svako pronadje sebe.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ocemo na takmicenje u Donja Brezna?
Obicno je pocetkom Avgusta.
Doduse ne sme da se sedi, mora da se lezi :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Bojan88 wrote:I ja sam mislio da ne bih mogao da sedim ceo dan, ali kad sam probao video sam da je suprotno. Gledanje u npr plovak je jace nego Bensedin od 10mg. Dok npr ne volim lov itd... Bitno je da svako pronadje sebe.
:tummenupp:
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

mbole wrote:Ocemo na takmicenje u Donja Brezna?
Obicno je pocetkom Avgusta.
Doduse ne sme da se sedi, mora da se lezi :)
Bole u toj disciplini nemate sta da trazite, to znanje se kod nas prenosi sa generacije na generaciju :skratta:
A vi sto ste se odselili iz Crne Gore trbuhom za kruhom izgleda niste dobro savladali gradivo.

http://www.telegraf.rs/vesti/1179974-cr ... -je-zemlje
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A vidju... da mi nije mrsko ici do Brezana, vidjeli bi oni kako se lezi :skratta:
Nije krv voda.
Sto kaze moja zena: "ti bi bre mogao za pare da spavas" :)
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

Interesuje me, ako nisam promašio podforum, ili temu.
Ali kakvo je vaše iskustvo sa radom od "učinka".
Trebao bi da se zaposlim za neko vrijeme u jednoj stolarskoj firmi, malo bi tu stekao i iskustva, završio sam školu sa centralno grijanje, (radio na građevini, nije da nisam upoznat sa alatima i rucnim).
Kako vam se čini rad amatera od "učinka"?
Ja mislim da ima neka norma koju treba ispuniti za dan valjda.
Sve ima svoj vijek trajanja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Jesi malo promašio temu, ali neka...

Nisam siguran šta misliš pod tim "rad od učinka". To bi pretpostavljalo da dobijaš dio zarade, a da gazda uzima ostatak po osnovu radnje, režija, amortizacije za mašine i slično. S druge strane, koliko razumijem ti još uvijek ne znaš da radiš... (iskustvo sa građevine ti i nije od neke pomoći ako danas moraš napraviti ulazna vrata po želji...)

Možda da pojasniš?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Razlika je između hobija i dodatnog posla.
Hobi se radi radi liječenja živaca :D dok dodatni posao radi dodatne zarade.
na ovom forumu ima i hobista i amatera i profesionalaca.
Naprimjer, ja sam u nekom periodu živio od stolarije a sad se bavim isključivo kao hobi majstor.
Tj. ne radim po narudžbi, radim za svoju zabavu nešto što mi se može svidjeti ili kako ja kažem smećariti - ako ne ispadne kako sam zamislio :D
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

A u koju grupu ja spadam ? :D
Radim ovaj posao jer ga volim s druge strane od njega i zaradujem a jos mi je i hobi jer cesto kad imam slobodnog vremena cackam nesto za sebe ili prijatelje a pri tome sta god radim uzivam :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To styo radis za pare ne moze da bude hobi. Kada pravis za sebe, to je druga prica.

Meni stolarija sluzi za peglanje nerava, koje mi guzvaju na poslu. I to radi odlicno. Nikada nista sto sam napravio nisam naplatio, i ne radim za druge. Kod onoga sto pravim ulozeno vreme ne igra nikakvu ulogu, kao ni cena materijala, pa kada uracunam sve, to je mnogo skuplje nego da sam ga kupio. I da, vrlo bitno, ako mi je nesto neophodno, i ne moze da ceka, platim majstora da ga uradi, posto sebe tesko da cu docekati :D
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

sasasasa wrote:Jesi malo promašio temu, ali neka...

Nisam siguran šta misliš pod tim "rad od učinka". To bi pretpostavljalo da dobijaš dio zarade, a da gazda uzima ostatak po osnovu radnje, režija, amortizacije za mašine i slično. S druge strane, koliko razumijem ti još uvijek ne znaš da radiš... (iskustvo sa građevine ti i nije od neke pomoći ako danas moraš napraviti ulazna vrata po želji...)

Možda da pojasniš?
Pa nisam ni ja upoznat dobro sa tim, ja mislim po komadu kolko napraviš naplatiš.
Sve ima svoj vijek trajanja.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Počni raditi, taman nam možeš pojasniti...
Post Reply