Amateri
Ne treba ni blizu toliko vremena, ako koristis pravi alat i umes da ga koristis.
Ne ravna se daska rendetom koje skida par stotih milimetra, vec onim koje "kopa". Tek kad pridjes blizu ravne povrsine, pocinjes da koristis malo finije rende, a tek na samom kraju se provlaci par puta onim za finis.
Zato i postoji 5-6 osnovnih tipova i velicina.
No, kao i za svaku drugu alatku, potrebna je odgovarajuca tehnika, tj. redosled operacija, a motoriku telo brzo nauci.
Ne ravna se daska rendetom koje skida par stotih milimetra, vec onim koje "kopa". Tek kad pridjes blizu ravne povrsine, pocinjes da koristis malo finije rende, a tek na samom kraju se provlaci par puta onim za finis.
Zato i postoji 5-6 osnovnih tipova i velicina.
No, kao i za svaku drugu alatku, potrebna je odgovarajuca tehnika, tj. redosled operacija, a motoriku telo brzo nauci.
Bole u toj disciplini nemate sta da trazite, to znanje se kod nas prenosi sa generacije na generaciju :skratta:mbole wrote:Ocemo na takmicenje u Donja Brezna?
Obicno je pocetkom Avgusta.
Doduse ne sme da se sedi, mora da se lezi
A vi sto ste se odselili iz Crne Gore trbuhom za kruhom izgleda niste dobro savladali gradivo.
http://www.telegraf.rs/vesti/1179974-cr ... -je-zemlje
Interesuje me, ako nisam promašio podforum, ili temu.
Ali kakvo je vaše iskustvo sa radom od "učinka".
Trebao bi da se zaposlim za neko vrijeme u jednoj stolarskoj firmi, malo bi tu stekao i iskustva, završio sam školu sa centralno grijanje, (radio na građevini, nije da nisam upoznat sa alatima i rucnim).
Kako vam se čini rad amatera od "učinka"?
Ja mislim da ima neka norma koju treba ispuniti za dan valjda.
Ali kakvo je vaše iskustvo sa radom od "učinka".
Trebao bi da se zaposlim za neko vrijeme u jednoj stolarskoj firmi, malo bi tu stekao i iskustva, završio sam školu sa centralno grijanje, (radio na građevini, nije da nisam upoznat sa alatima i rucnim).
Kako vam se čini rad amatera od "učinka"?
Ja mislim da ima neka norma koju treba ispuniti za dan valjda.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Jesi malo promašio temu, ali neka...
Nisam siguran šta misliš pod tim "rad od učinka". To bi pretpostavljalo da dobijaš dio zarade, a da gazda uzima ostatak po osnovu radnje, režija, amortizacije za mašine i slično. S druge strane, koliko razumijem ti još uvijek ne znaš da radiš... (iskustvo sa građevine ti i nije od neke pomoći ako danas moraš napraviti ulazna vrata po želji...)
Možda da pojasniš?
Nisam siguran šta misliš pod tim "rad od učinka". To bi pretpostavljalo da dobijaš dio zarade, a da gazda uzima ostatak po osnovu radnje, režija, amortizacije za mašine i slično. S druge strane, koliko razumijem ti još uvijek ne znaš da radiš... (iskustvo sa građevine ti i nije od neke pomoći ako danas moraš napraviti ulazna vrata po želji...)
Možda da pojasniš?
Razlika je između hobija i dodatnog posla.
Hobi se radi radi liječenja živaca
dok dodatni posao radi dodatne zarade.
na ovom forumu ima i hobista i amatera i profesionalaca.
Naprimjer, ja sam u nekom periodu živio od stolarije a sad se bavim isključivo kao hobi majstor.
Tj. ne radim po narudžbi, radim za svoju zabavu nešto što mi se može svidjeti ili kako ja kažem smećariti - ako ne ispadne kako sam zamislio
Hobi se radi radi liječenja živaca

na ovom forumu ima i hobista i amatera i profesionalaca.
Naprimjer, ja sam u nekom periodu živio od stolarije a sad se bavim isključivo kao hobi majstor.
Tj. ne radim po narudžbi, radim za svoju zabavu nešto što mi se može svidjeti ili kako ja kažem smećariti - ako ne ispadne kako sam zamislio

danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
To styo radis za pare ne moze da bude hobi. Kada pravis za sebe, to je druga prica.
Meni stolarija sluzi za peglanje nerava, koje mi guzvaju na poslu. I to radi odlicno. Nikada nista sto sam napravio nisam naplatio, i ne radim za druge. Kod onoga sto pravim ulozeno vreme ne igra nikakvu ulogu, kao ni cena materijala, pa kada uracunam sve, to je mnogo skuplje nego da sam ga kupio. I da, vrlo bitno, ako mi je nesto neophodno, i ne moze da ceka, platim majstora da ga uradi, posto sebe tesko da cu docekati
Meni stolarija sluzi za peglanje nerava, koje mi guzvaju na poslu. I to radi odlicno. Nikada nista sto sam napravio nisam naplatio, i ne radim za druge. Kod onoga sto pravim ulozeno vreme ne igra nikakvu ulogu, kao ni cena materijala, pa kada uracunam sve, to je mnogo skuplje nego da sam ga kupio. I da, vrlo bitno, ako mi je nesto neophodno, i ne moze da ceka, platim majstora da ga uradi, posto sebe tesko da cu docekati

Pa nisam ni ja upoznat dobro sa tim, ja mislim po komadu kolko napraviš naplatiš.sasasasa wrote:Jesi malo promašio temu, ali neka...
Možda da pojasniš?
Sve ima svoj vijek trajanja.