BR...
Riving noz kada se daska ne proseca, nije bas neophodan. Ne kazem da je nemoguca situacija gde bi nesto uradio, ali jaaako retka. Riving prvenstveno sprecava da list podigne zadnji kraj daske, posto tek nakon toga list "udari" dasku i lansira je. Kod plitkog reza kakav je dadoo, to je gotovo nemoguce, posto je ugao pod kojim list "napada" drvo na zadnjem delu veoma ostar.
Upravo obrnuto, rez koji ne proseca mnogo redje pravi kickabak. Sto je daska tanja u odnosu na precnik lista, kickback je manje verovatan.
Izmedju ostalog upravo zbog tog ugla je preporuka da list viri sto je moguce manje iz gornje povrsine daske prilikom prosecanja.
Ovo sa filmica... potpuno isto ce uraditi i testera i dadoo. Demonstrira koliko kickback moze da bude jak, ali ne govori ama bas nista o tome da je kod dadoo-a veca opasnost da do njega dodje. Ovo je ko da si poceo da guras obradak izmedju firunga i glodala.
Testera sa zubima od 6mm se bas i ne razlikuje od dadoo stacka. Ima uze telo, ali glavna masa je u zubima. Tako da sto se tice zaustavljanja i kocenja... ima verovatno 90% momenta koji ima odgovarajuce sirok dadoo.
I dalje sam ubedjen da je u pitanju evropsko glupiranje sa propisima, tipa: banane moraju da budu sve isto krive.
Iz nekog razloga CMT sajt, kada postavis link, sam od sebe prebaci na USA trziste. Prebaci gore samo da je Market arrea EUR i dobijes testere sa metrickim dimenzijama. Jeste, rupa je i dalje 5/8.
Inace, tu su vec mesecima, valjda bi ukapirali do sada. Ima ih i u "stampanom" katalogu za evropsko trziste:
http://www.cmtutensili.de/viewdoc.asp?p ... ~178~5~6~1
Malo potrazih i vidim da se sasvim regularno prodaju na UK sajtovima. Nasao sa i jedan na .de, al slabo sprekecem i lose mi ide trazenje po germanskim sajtovima, a verovatno su i slabo trazeni posto kao sto si napisao, nisu u "duhu stolarske skole" koja se upraznjava u Nemackoj i preneta je i na ove prostore.