Kako prosiriti rez na cirkularu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
damir1965
Šegrt

Post by damir1965 »

Image nešta sam tamo zabrljo evo fotke Image Image
Last edited by damir1965 on 19 Feb 2017 10:49, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR...
Riving noz kada se daska ne proseca, nije bas neophodan. Ne kazem da je nemoguca situacija gde bi nesto uradio, ali jaaako retka. Riving prvenstveno sprecava da list podigne zadnji kraj daske, posto tek nakon toga list "udari" dasku i lansira je. Kod plitkog reza kakav je dadoo, to je gotovo nemoguce, posto je ugao pod kojim list "napada" drvo na zadnjem delu veoma ostar.
Upravo obrnuto, rez koji ne proseca mnogo redje pravi kickabak. Sto je daska tanja u odnosu na precnik lista, kickback je manje verovatan.
Izmedju ostalog upravo zbog tog ugla je preporuka da list viri sto je moguce manje iz gornje povrsine daske prilikom prosecanja.

Ovo sa filmica... potpuno isto ce uraditi i testera i dadoo. Demonstrira koliko kickback moze da bude jak, ali ne govori ama bas nista o tome da je kod dadoo-a veca opasnost da do njega dodje. Ovo je ko da si poceo da guras obradak izmedju firunga i glodala.

Testera sa zubima od 6mm se bas i ne razlikuje od dadoo stacka. Ima uze telo, ali glavna masa je u zubima. Tako da sto se tice zaustavljanja i kocenja... ima verovatno 90% momenta koji ima odgovarajuce sirok dadoo.

I dalje sam ubedjen da je u pitanju evropsko glupiranje sa propisima, tipa: banane moraju da budu sve isto krive.

Iz nekog razloga CMT sajt, kada postavis link, sam od sebe prebaci na USA trziste. Prebaci gore samo da je Market arrea EUR i dobijes testere sa metrickim dimenzijama. Jeste, rupa je i dalje 5/8.
Inace, tu su vec mesecima, valjda bi ukapirali do sada. Ima ih i u "stampanom" katalogu za evropsko trziste: http://www.cmtutensili.de/viewdoc.asp?p ... ~178~5~6~1

Malo potrazih i vidim da se sasvim regularno prodaju na UK sajtovima. Nasao sa i jedan na .de, al slabo sprekecem i lose mi ide trazenje po germanskim sajtovima, a verovatno su i slabo trazeni posto kao sto si napisao, nisu u "duhu stolarske skole" koja se upraznjava u Nemackoj i preneta je i na ove prostore.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Svojevremeno sam probao da od Metabo servisa u nemackoj izvucem odgovarajucu osovinu za svoj cirkular, na koju moze da se montira dado, koja se pravi za US trziste. Odgovor je bio prost, taj deo ne moze da se isporuci u Evropi, zato sto nije kompatibilan sa EN standardom. Takodje, u EN standardu pise i da riving noz mora da bude montiran na cirkular pri svakoj operaciji. Hoces, neces, moras.

Kada namontiras takvo nesto, snosi odgovornost, pa bilo to i na pivatnoj testeri, u hobi radionici. U toj situaciji nece doci inspetor da proverava uslove zastite na radu, ali ako se nesto desi, postupak je identican kao da se desilo u firmi, a konsekvence snosi onaj ko je povredjen. Znam za slucaj prijatlja u Belgiji, koji je na slicnoj gluposti nadrljao, pa em j na kraju platio sve troskove lecenja, em je platio i pozamasnu kaznu.

Sto se tezine dado stacka, i wide kerf testere tice, nisi u pravu. Dado stack i na najmanjoj sirini ( a ona je 1/4" tako da ne moze da sece 6mm) mora da ima dve platne, pa u masu ne ulaze samo zubi, kojih ionako ima vise, posto wide kerf testera ima 18 zuba siine 6mm, a dado stack 48 (2x24) sirine 3.2mm, vec i duple platne, tj kod dado stacka 4.8 mm, naspram 3mm kod testere sa siokim rezom. Cak i na najuzem stacku, imas barem 60% vise mase. Da ne ulazimo u to sto za vecu sirinu moras da dodajes jos seciva, pa tezina dado stacka itekako zna da poraste.

Ni jedna CMT testera nema metricke dimenzije, nego su to samo konvertovane incne frakcione dimenzije u mm. Sirine nisu 6, 7, 8, 89 mm, nego su 6.35, 7.94, 8,73, 9.53 itd.. Sve multiplikacije 1/16"
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bre BR... dzaba sto je ukupna masa dadoo-a veca, kad je kod wide kerf sva masa na obimu.
Znas i sam da ne pricamo o masi nego o momentu inercije.

Slazem se ja da je EU propis takav kakav je, al se ne slazem da postoji neki bas pismen razlog za to.
Mada opet... kako ih nude u UK ili Italiji ako nisu dozvoljeni u EU? Zato i razmisljam, da se nije tu nesto promenilo?
http://www.venditautensili.it/set-di-la ... -6250.html
https://www.tomaco.co.uk/product/precis ... 24-ftgatb/
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nisam video novu verziju EN. No moguce. Opet, ostaje pitanje na sta ce da se montira, kada su arbori kratki. Mozda mozes da od seta montiras samo ono sto moze bezbedno da stane. Kod mene je to bez cirkuskih vestina nekih 9mm.

Nego hoces reci da 48 zuba od 3,2 milimetra manje ili jednako 18 zuba od 6?.. Da je sve drugo isto, to je malo manje od 50% vise mase samo u zubima. (A pretpostavljam da je isto, poredeci razne CMT testere iz iste kategorije koje sam video, na kojima su ostale dimenzije, tj visina i dubina zuba iste.)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Procenti su cudo :)
Mos da kazes i da masa zuba na ovoj grove 30% manja, pa to drugacije zvuci :)
Nisam rekao da je manje, nego da to nije tako drasticna razlika koliko deluje kad samo poredis ukupne mase jednog i drugog.
A imas i verziju sa 12 zuba, to jest 24 ukupno, tako da su onda sigurano laksi.

A ima tu jos stvari, tipa da ovaj dadoo ima negativan rezni ugao, sto prilicno menja stvari povodom kickback-a itd itd...

Neko ovde skoro pitao dal moze da montira glodalo umesto lista (na fi 30 osovinu). Lici mi da se mi bas i nismo pridrzavali tih evropskih normi :)

Za velicinu zuba... nisam ih imao u rukama, al ovako sa slike mi zubi na ovoj 6mm deluju dosta "bumbarasto", mada moguce je da utisak sa slike vara:
Image
Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Posto imam tu malu, ako izuzmemo sirinu, zubi jesu veliki, ali nista veci nego na obicnoj testeri istog proizvodjaca. Ne zaboravi da je ova mala samo 150mm u precniku.

Generalno, najveci problem sa dadoom je kako ga montirati na kratkoj osovini. Da batalimo razloge zasto je zabranjen i a li je to na nivou nove zabrane promenom CITES liste ili ne.

Sve sto moze dado moze i glodalica u stolu, za manje para, i daleko bezbednije, i uz to sa manje problema koje zna da napravi dado sa chipoutom. Probao sam box jointe sa debelom testerom, no to sve izgleda daleko bolje na stolu za glodalicu.

I drugo jos bitnije, to nije mesto za imporvizacije tipa dve platne, i sajbne izmedju njih, a tema je tako pocela. Generalno, testera uopste nije mesto za improvizacije, i svaki gresku naplacuje. No mozda ima onih koji nisu emotivno vezani za delove svoga tela, pa im je racunica drugacija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice improvizacija, apsolutno se slazemo.

Da, lici da su tu negde, kad uzmem u obzir precnik. Rekoh da slika ume da vara.

Glodalica moze, al je ovo ipak dosta brze.
Radio sam glodalicom (u stolu naravno), i imao sam problema bas sa chipout-om, na spoljasnjoj strani. Pozadi ga sprecava daska samog sablona o koju oslanjas obradak, ali napred... jedino da dodajem jos jednu dasku s preda.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj chipout sa prednj strane drasticno smanjuje spiralno glodal, ili mortizing gloalo koje ima kosu napadu ivicu. Jednom sam probao sa HSS valjkastim masinskim glodalima 8 ili 10mm, (da me ubijes ne secam se precnika, a obamogu da zakacim u glodalicu) na minimalnoj brzini, i to je jako lepo izgledalo.

Sa obzirom da mi je karbidno spiralno glodalo u vrlo skorom planu, javljam kako radi.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ne vidim bas neku primenu ove dadoo testere ,obicno stolare mrzi da menjaju testere pa se ovo brze uradi u hodu porecnim kliznim stolom i obicnom testerom
ili jos brze glodalom........da ne pricam o drvenom zupcaniku brezonu kutiji....... skoro pa robot :smejanje: i zato postoji mnogo prostijih resenja
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se dobro secam, bas spiralno karbidno sam i koristio.

Art, poenta ove matiasove naprave je u univerzalnosti. Naravno, malo je i inzenjerska igracka :)
Inace za sam mehanizam je nebitno sta je masina, glodalica, obicna testera, dadoo... bilo sta sto moze da izvadi pravougaonik. U sustini vecina sablona za ovo moze da radi na bilo kojoj masini, uz manja prilagodjavanja.

Sto se tice brzine... samo je pitanje dal treba da uradis cinkovanje na jednoj fioci koja je 10cm dubine, ili na 30 kutija koje su duboke 40cm. Za prvo se ne isplati zezanje, za drugo... vremenska razlika je vec ozbiljna.
Post Reply