Sklapanje kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

mbole wrote:Ja svoja ledja uvek vise cenim od estetike :) Videces kako je "slatko" mlatiti se sa plocama koje su po 2 metra duzine.

Ako ti je bas stalo do estetike, tj. pogleda iz dnevne sobe, sastavi iz delova, pa sa te strane koja je do dnevne, preko svega stavi jednu plocu iscela.
Mada iskreno, ja ne vidim bas nista ruzno u tome da je taj bok iz vise delova, no "ukusi su stvar ukusa", ko sto neko rece :)

Imas i prastari trik, da kad nesto ne mozes da sakrijes ti ga istaknes. Tipa ako je univer svetao, stavis neke tamne kantove, ili obrnuto (recimo kantove u boji radne ploce), i dobijes "strafte" koje ce se vizuelno uklapati sa plocom.

Nego... sad gledam... rerna ti je mnogo nisko? Obicno se radi tako da joj dno bude u nivou radne ploce. Sustina podizanja rerne je da kad radis nesto sa njom, ne moras da se savijas.
Tada i mikrotalasna ode jos malo gore, sto uopste nije tako lose. Em klinci ne mogu bas da je dohvate dok malo ne porastu, em je iznad nivoa njihovih glava, pa ako mikrotalasna "curi", manje stete po njih.
znam upravu si ti, ali eto ono ide se po nekim estetskim zeljama koje se mogu ispuniti(ne bas sve moje, vecina tacnije nije moja :smejanje: ), pa ono radim je sad i da izdrzi bar 10 godina pa cu nekako sklopit ovu stranu valjda :D
razmisljo sam i toj opciji duple strane, ali onda u otvorima za pecnicu i mikrovalnu bi se vidjele duple stranice, ne znam mislim da cu nekako uspijeti se "pohrvati" sa ovim ormarom pa nakon njega ce sve lakse ici nadam se :D

rerna je bila planirana ono na visinu radne ploce, pa se onda mjenjao plan nekoliko puta radi mikrovalne da bi sad na kraju ipak isla 60cm od poda (10cm nogice + 2xladica 25cm), pa da eto mikrovalna dodje na 120cm visini jer bi bila previsoko za upotrebu, znam da nije uobicajno ali eto nekako se taj kompromis nasao gdje je pecnica malo spustena (22cm) pa vidjetzi cemo kako ce ispasti u praksi ;)

i da da tebe usput pitam jer koliko se sjecam ti si mi najvise pomogao sa uglom gornjim i dimenzijom vrata, ovom slikom
uploads/30_part1.jpg
e sada vrata da li da idem na 393mm da bi vrata imala prostora, ovakav sam savjet dobio e sad nisam nikad radio ugaoni element pa sam malo u dilemi ako ima neko da je radio da mi napise svoju dimenziju vrta super bi bilo :prsgore:
Last edited by Amat3r on 27 Dec 2016 22:55, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam radio ovakav element, tako da ne znam napamet.
Jednom sam hteo da radim, pa sam na neka dva otpadna komada montirao sarke da vidim kako se to sve uklapa, al sam posle odustao i radio drugu varijantu. Davno bilo, preko 10 godina od tada, ne secam se vise kako su izasle mere.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

398...
Amat3r
Šegrt

Post by Amat3r »

nikola28 wrote:398...
388.8 je dimenzija recimo matematička, a dobio sam savjet da idem 5-6mm manja vrata radi balama i otvaranja, da kad se sve spoji bude ok
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

greska...
dobices rupe uzduz.

vrata idu tacna mera kolika je sirina :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Probaj da zamislis,ili jos bolje nacrtaj taj ugao sa ostalim vratima levo i desno od tog ugla pa ces da vidis kolike razmake dobijas izmedju vrata sa tih tvojih 5,6 mm...uvek se pravi tacno koliko je unutrasnji razmak da totalno zatvori korpus jer se tako najmamnje vide bokovi...i tako kad uradis ta kosa vrata izgledaju kao da su manja...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uzmi lepo dve sarke i dva otpadna parceta univera, sastavi, i imaces tacne mere.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Nema potrebe,Bole,ovo sam vec radio...ako mu se ne svidja,lako ce odneti ta vrata na suzavanje i kantovanje jedne uze stranice,,,mada se to nece desiti jer ovo ne moze drugacije da se izvede a da lepo izgleda....da li je neko radio donje delove sa kosim vratima?Tu je problematika drugacija posto dno preklapa bokove za razliku od visecih gde dno upada u korpus...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne razumem.
Zasto bi na donjim preklapali a na gornjim upadali?
Isti ti je djavo dal je deo donji ili gornji. I kod jednog i kod drugog imas susedne elemente, koji imaju svoja vrata... svi odnosi su isti. Sto bi radio razlicito gore i dole?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Zbog podova...gore pod upada izmedju bokova pa se vrata naslanjaju na unutrasnji deo bokova i totlno zatvara deo...kod donjih delova zbog poda koji preklapa bokove vrata ne mogu da se naslone na zadnji deo bokova nego na prednji...na slici koju je Amat3r izbacio ta vrata bi morala da budu 42,43mm...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I dalje ne kapiram zasto pod treba da bude razlicit gore i dole?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Zato sto je lakse za gornji ugaoni deo napraviti upadajuci pod...samo jedna kosina,nema potrebe praviti dva "zuba " za bokove kako bi moralo da je pod naklapajuci...dok donje delove pravis sa naklapajucim podom...ili radite drugacije?
Last edited by nikola28 on 29 Dec 2016 12:08, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ili ne urezujete te "zube" nego ravnate prednju stranu boka sa ivicom poda?
U tom slucaju su vrata "izbacenija" za 15ak mm u odnosu na slucaj kad je pod upadajuci...?
Tako nisam radio pa ne znam kako bi izgledalo...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja uradim osnovu komplet a vezace vertikalne na rub ivice sa cela tako da vrata sedaju redovno na korpus(da nacrtam to ovde ne znam :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Nacrtaj ma papiru skicu pa slikaj :)
Post Reply