Pomoc oko kupovine alata

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:A zasto bi neko nesto pravio i popravljao?
Pa zato sto se ne isplati sve kupiti za amaterske potrebe, Boris odlicno zna o cemu prica. Pogotovo za stolice kojih danas po trgovinama ima i za manje od 10 eura. Tu je tesko napraviti neku racunicu. Za proizvodnju stolica se obicno koriste jedno 3-4 velike masine i njima se ne moze praviti konkurencija u ceni jer izlecu ko konfete, a za hobi treba pazljivo odabrati najpodesnije alate i, kao sto Boris kaze, sam napraviti odgovarajuca pomagala. Ima i na youtube dosta primera kako se ljudi snalaze, evo jednog:
https://www.youtube.com/watch?v=5WLK3fKG4HM
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

BR - I ovo traje predugo, sa glodalicom još dulje. Imam slične sanjke napravljene za glodalicu. Služe mi za ravnanje širih i nepravilnih komada. Blanjalica/debljača je širine 20 cm, a sa ovim mogu poravnati obradak širine 50 cm. Samo trajeeee... Autor teme navodi da blanjalica i debljača ostaju za kasnije. Ja bih to prvo nabavio jer nema neke alternative. Uz to, dobar ručni cirkular ako nema mjesta za stabilni, aku bušilicu, električnu bušilicu i glodalicu. Ima tu još brdo toga što će mu trebati a nije naveo: glodala, stege, kutnici, dlijeta, svrdla, barem dva lista za cirkular, nekakvi radni stol... Nakon nekog vremena će skužiti da bi mu dobro došli usisavač i kompresor... i tako dalje i tako dalje...
Last edited by BILJEŽNIK on 17 Nov 2016 20:04, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ako se neko bavi amaterski OK. Onda ga ne zanima cena gotovog proizvoda. On radi iz zadovoljstva I cime moze. Sa druge strane ako zaradjuje a nema novac za alat nego izmislja toplu vodu onda neka se zapata gde gresi.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Slazem se sa tobom, prenosni diht za gradiliste je uvek na prvom mestu, on zamenjuje abrihter, ne i obrnuto, a pri tome je jako mali, maltene kao rucni alat. A sto se brzine tice, i tu se slazem, no nikada ne bih uzeo rucni abrihter na pocetku, zato sto je to mazina sa jako ogranicenom upotrebom, a glodalica em zavrsava isti posao, em n trosi pare. A dodatno, kod onih koji pocinju, nije sve u brzini.

Izbacio bi i ubodnu, ne vidim joj nikakvu namenu, i jos mnogo toga sa spiska, a kao i ti dodao bi daleko potrebnije stvari.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Biljeznik je lepo napisao da ti onda treba I ovo I ono..... I stvarno treba, ali kad shvatis da nikad kraja potrebama onda vidis da si previse ulozio i ulazes dalje jer nema logike prekinuti
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A meni je elektricni abrihter neophodan na montazi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:Biljeznik je lepo napisao da ti onda treba I ovo I ono..... I stvarno treba, ali kad shvatis da nikad kraja potrebama onda vidis da si previse ulozio i ulazes dalje jer nema logike prekinuti
pa da, zato sto su svi alavi i misle da mogu sve sami, i to ne samo amateri nego i dosta proizvodjaca profesionalaca. Pa ne moze sve sam, moras nesto i da kupis, pa i ako znas sve sam da uradis, nemas sto ruku. I kad se tice profesionalaca, zarada je na brzini i kolicini, a kvalitet i dizajn se podrazumevaju kao vrlo bitni faktori.
Znaci, alat se kupuje samo prema potrebama a ne nasumice, jer alata i masina ima ko pleve i ne moze se sve ni kupiti niti ima gde da stane, gubi se svaki smisao. Dosta puta smo ovde na forumu pomenuli da nema univerzalnih alata za sve i svasta.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BR - ima nesto jace od godinu dana kako sam uzeo set Mullner (ili tako nekako) dlijeta - 4 kom za 12-13 eura, i rade savrseno i grube i fine poslove. Doduse, u pravu si za ostrenje, svako malo izvlacim ivicu. Taman da krenem raspravu kako kung fu ( na forumu opšteprihvaćen izraz za loš alat) dlijeta uopšte nisu loša, i sjetim se da jedino dlijeto koje sam u zivotu iskrivio nije mullner (ili kako god) vec neka deseta marka. Mozda mullner (...) i nije tako loš kao marka?

Imam dvije rucne el. oblarice (rende, arbrihtera) i ne koristim nijednu. Najvise zato sto sam naucen da postoji bolji alat za posao. Realno, postoji milion situacija u kojima se moze sasvim solidno iskoristiti, samo sto ih vecina nas ne koristi. Ne bih bjezao od kupovine te alatke, samo sto ne bih davao previse novca za nju.

Ubodnu pilu nikako da popravim (otisao joj onaj tocak preko kojeg prelazi pila, ne znam kako se zove) i malo-malo pozalim jer mi zatreba za nesto. A uvijek zatreba.

Dodic (Dodik :D ) na kraju krajeva zeli da kupi alat za koji smatram da bi ga svaka kuca trebala imati. Opet, ja sam iz radnicke porodice, meni je to normalno. Izuzetak su keksarica i frezer, ali ako vec zeli da se bavi sa ovim, pa makar iz hobija, zasto da ne. Iskreno ga ne bih odvracao ni od cega.
Jedino mi je zao zao sto ce, nakon sto potrosi oko 1000 eura shvatiti da mu to nije ni izbliza dovoljno za ono sto zeli raditi. A onda bez para mora smisljati kako da kupi par stacionarnih masina... Zato sam i predlozio neku vrstu kombinirke. Ona po obicaju kosta vise novca, ali radi posao a uvijek je lakse dokupiti nesto od 50-100 eura nego nesto od 500-1000.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Davne 1996. počeo sam sa stolarijom kao aktivnim hobijem. Imao sam prilike vidjeti na primjeru mog, na žalost pokojnog, starog kako se muči neadekvatnim alatima napraviti nešto što je daleko jednostavnije i brže napraviti adekvatnim alatom. Zato sam odmah kupio rabljeni MIO sa 4 operacije. Hvala Bogu, bilo je love i našlo se mjesta u garaži, ali je stojadin izbačen iz nje. MIO je odradio odličan posao unatoč svojim ograničenjima u preciznosti. Za sada ću ovdje završiti svoje izlaganje.Ima i nastavak, ali nije vezan uz hobi.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^

pricamo istu pricu :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Izgleda da svi pricamo istu pricu - Dodic, izbacuj stojadina iz garaze i kupuj kombinirku :)
dodic
Brzi dodavač alata

Post by dodic »

Hvala za komentare.

Za dlijeta sam odlucio jos malo pogledati Stanley, Ulmiano i posebno Narex. Misljenja sam , kao sto BR rec bolje uzeti bolja, nova i skuplja ali samo 3 kom 6, 12 i 20 mm.

Sto se tice rucnih hoblica planiram uzeti 4, 5, 7 , Blok sa niskim uglom i 62 lowe angle jack. Naravno ne sve odjednom nego jedno po jedno ali krecem sa 4 i Blok sa niskim uglom. Najvjerovatnije Stanley, ali nisam jos odlucio buduci da su cijene ovih kvalitetnijih dosta velike. Za ovo svaki savjet je dobro dosao.

Rucne pile nisam jos analizirao tako da bi svaki savjet dobro dosao.

Za sada sam odlucio:

1. Cirkular: Makita HS7601 (150 eura)
2. Ubodna pila: Makita 4329 (130 eura)
3. Aku busilica: Makita DF347DW ( 120 eura)
4. Ugaona brusilica: Makita GA5030 (70 eura)
5. Glodalica: Makita RTO700CX2J (280 eura)
6. Vodilica za cirkular 1400 mm Makita (70 eura)
7. Ekscentricnu brusilicu Makita BO5031 (130 eura) mada postoji i M9204 (crvena) koja je 70 eura
9. Glodalicu za utore (kekserica) Einhell TC BJ 900 (70 eura)
10. Dlijeta 6, 12, 20 (Stanley, Ulmiano ili Narex) , cijena oko 70 - 85 eura, kasnije i ostale velicine po potrebi
11. Rucni hoblic 4 i Blok sa niskim uglom marke Stanley (nije jos definitna odluka oko marke) , a kasnije i 5, 6,
12. Rucen pile - ostaje da ovo analiziram
13. Elektricnu blanjalicu jos razmatram
14. Diht i abrihter u neka bolja vremena ali svaki savjet je dobro dosao Da li Makitu , Metabo, De Walt, Einhell ili .. i koji model?
15. Ctolni cirkular ali svaki savjet je dobro dosao. Da li praviti ili kupiti gotovo? Da li Makitu , Metabo, De Walt, Einhell ili .. i koji model?
16. Potezno preklopna pila ali svaki savjet je dobro dosao. Da li Makitu , Metabo, De Walt, Einhell ili .. i koji model?
17. Takoder gledam i neke polovne kombinirke MIO.
18. Iako nije oprema ali je vazan dio, izgradnja garaze za rad.

Naravno kupovina ce biti postepena , ne sve odjednom :)

Eto toliko i jos jednom hvala na savjetima i komentarima.

dodic
dodic
Brzi dodavač alata

Post by dodic »

BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Dobro izgleda ali se ne vidi ima li stolić za izradu šliceva. Ako imaš trofaznu struju, možda b bolja kupovina bila jedna od ovih sa motorima 2,2 ili 3 kw.
Post Reply