BR, kad pogledas cene po netu na "obicnim" sajtovima, cena za 0900 je dosta manja (reda 21-22000)
Recimo:
http://www.winwin.rs/makita-glodalica-r ... 53917.html ili
https://www.takolako.com/makita-glodali ... p0900.html
A za 700 je kao kod uvoznika
Tako da ispadne veca razlika, ali bez obzira, i moje je misljenje da se isplati, a pogotovu nemamo pojma kakve su cene u Hr.
Nikola, da je brze, slazemo se. Da je bolje, ne slazemo. A kolicina prasine zavisi od glodalice i usisivaca koji koristis.
Glodalica za razliku od ubodne daje rez koji je uvek perfektno pod 90 stepeni (testerica se uvek uvija bar malo na debljem materijalu), i perfektno ravan (posto ides uz vodjicu). Uz to, i povrsina reza je daleko finija.
Na grejnoj ploci, gde najcesce imas svega par mm "fore" da bude pretesno ili presiroko to je znacajna razlika.
Cesto i sudopere umeju da budu jako tesne sa merama.
Glodalica daje neiskrzanu foliju, tako da imas i mnogo manje problema sa zastitom od prodora vode. Znam... izmazes sve dobro silikonom, i "to nema sanse da propusti", ali tek silikona se gadim. Veceras sam skidao grejnu plocu po cini mi se treci put, da zamenim jedan relej (nigde ne uspevam da pronadjem kvalitetan), plakao bih da je zalepljena silikonom.
Mi imamo obicaj da preskacemo stvari koje su namenjene za neki posao i koristimo ono sto mi mislimo da je za to zgodno. Sa jedne strane, to mogu da razumem, posto cesto jednostavno ne moze da se nabavi adekvatan materijal ili kosta besmisleno. Sa druge, i kad ga ima, imamo stav: "ma ko jos to tako radi, to samo filozofiraju, moze to jednostavno".
Na otvorima u ploci se koristi aluminijumska samolepljiva traka. Ne ona kineska debljine alu folije za domacinstvo, vec prilicno debela (imam negde jedan kotur Tesine).
U sustini uglavnom koristim kombinaciju glodalice i ubodne (ni moj cirkular nazalost nije potapajuci).
Prvo uz vodjicu urezem zleb glodalom reda 8mm, oko 1cm duboko, skroz u krug gde treba da bude rupa, tako da spoljasnja ivica reza bude konacnih dimenzija rupe. Nisam pravio sablone, posto ne radim to tako cesto, pa se jednostavno ne isplati.
Zatim prodjem ubodnom i isecem rupu do kraja, gadjajuci sredinu zleba ili blize ka sredini rupe.
Na kraju poravnam kopir glodalom terajuci lezaj po prvom rezu glodalice, tako da se cela povrsina lepo poravna, rez je tacno pod 90 i preciznih dimenzija u milimetar.
Razlog za svu ovu "komplikaciju" je sto je ubodna ipak brza, a i testerice su jeftinije od glodala.
PS
To sto radimo razlicito i imamo razlicite kriterijume, ne znaci da je neko od nas apsolutno u pravu a onaj drugi nije.
Svako ima svoju racunicu, gadja svoj segment trzista (ako se ovim bavi za novce)... tako da se negde isteruje kvalitet po svaku cenu, i na stvarima koje se nece nikada videti ili koje ne cine bitnu razliku. Negde je besmisleno. Posto radim ili za sebe ili za prijatelje, ja isterujem kvalitet (a i covek koji je pokrenuo temu radi za sebe). Iskreno i kad bih radio za prodaju opet bih isterivo kvalitet (i naravno trazio odgovarajucu nadoknadu za to). Ne zelim da radim jeftino (ne radim tako ni u poslu kojim se bavim prilicno uspesno vec 20 i kusur godina).