Savjeti oko izbora Glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nije skuplje za 150 eura, nego za 64 i to na mestu na kome je azlika najveca.

Evo cenovnika zvanicnog uvoznika. http://www.vermax.rs/attachments/articl ... 6-2017.pdf

Makita RP 0900 29,990 RSD
Makita RT 0700 CX2J 37,890 RSD To je set sa suistainerom, tri baze, torbom. Gola RT 0700 je 27, 690

Dakle, razlika je 7900 dinara. Zvanicni kus NBS na danasnji dan http://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/ondate.html je 122.8, pa je razlika u ceni 64.33 eura.

Sve Makitine masine se kupuju nesto jeftinije dok dilera ngo sto je to po cenovniku zvanicnog uvoznika, pa je i razlika u ceni manja. Izadje tacno na ono sto sam i prvi put napisao, 50-60 eura.

Samo treba da se raspitas koliko sta kosta.. ;)

Sto se tice kvaliteta gl;odalice za amatere, apsolutno ne mogu da se slozim da je to sve isto. Kinez od pre 15 godina nije isto kinezu od juce. Danas kada uzmes kun fu glodalicu, dobijs cauru koja relativno brzo pukne, a da ne pominjemo ostale probleme, od crkavanja elektronike, do lezajeva, koji stradaju manj vis u jako kratkom vremenskom roku. A specificnih rzervnih delova nema. Probaj reciomo da nadjes celjusti za kineza, u koga ne pasuje ni jedno normalno resenje.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pezzo wrote:Bilo je ovde vise tema sa ovakvim pitanjima i ljudi se obicno zalete i kupe sto vecu i onda se svaki put kad im zatreba muce sa nekom dzombom od 5 kila... A te velike, eto moze i @Biljeznik (ili neko drugi ko ima i vecu i manju) da nam kaze, koliko puta je upotrebio vecu a koliko manju.
RT 0700 odradi sva rezanja po šabloni i to sa kopirnim glodalom promjera 19 mm. Praktičnija je za rad od velike. Jedna velika mi je za bušenje rupa za police, jedna za frezanje žljeba za leđa, jedna je u stolu i jedna za ostalo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR, kad pogledas cene po netu na "obicnim" sajtovima, cena za 0900 je dosta manja (reda 21-22000)
Recimo: http://www.winwin.rs/makita-glodalica-r ... 53917.html ili https://www.takolako.com/makita-glodali ... p0900.html
A za 700 je kao kod uvoznika

Tako da ispadne veca razlika, ali bez obzira, i moje je misljenje da se isplati, a pogotovu nemamo pojma kakve su cene u Hr.

Nikola, da je brze, slazemo se. Da je bolje, ne slazemo. A kolicina prasine zavisi od glodalice i usisivaca koji koristis.

Glodalica za razliku od ubodne daje rez koji je uvek perfektno pod 90 stepeni (testerica se uvek uvija bar malo na debljem materijalu), i perfektno ravan (posto ides uz vodjicu). Uz to, i povrsina reza je daleko finija.
Na grejnoj ploci, gde najcesce imas svega par mm "fore" da bude pretesno ili presiroko to je znacajna razlika.

Cesto i sudopere umeju da budu jako tesne sa merama.

Glodalica daje neiskrzanu foliju, tako da imas i mnogo manje problema sa zastitom od prodora vode. Znam... izmazes sve dobro silikonom, i "to nema sanse da propusti", ali tek silikona se gadim. Veceras sam skidao grejnu plocu po cini mi se treci put, da zamenim jedan relej (nigde ne uspevam da pronadjem kvalitetan), plakao bih da je zalepljena silikonom.

Mi imamo obicaj da preskacemo stvari koje su namenjene za neki posao i koristimo ono sto mi mislimo da je za to zgodno. Sa jedne strane, to mogu da razumem, posto cesto jednostavno ne moze da se nabavi adekvatan materijal ili kosta besmisleno. Sa druge, i kad ga ima, imamo stav: "ma ko jos to tako radi, to samo filozofiraju, moze to jednostavno".

Na otvorima u ploci se koristi aluminijumska samolepljiva traka. Ne ona kineska debljine alu folije za domacinstvo, vec prilicno debela (imam negde jedan kotur Tesine).

U sustini uglavnom koristim kombinaciju glodalice i ubodne (ni moj cirkular nazalost nije potapajuci).
Prvo uz vodjicu urezem zleb glodalom reda 8mm, oko 1cm duboko, skroz u krug gde treba da bude rupa, tako da spoljasnja ivica reza bude konacnih dimenzija rupe. Nisam pravio sablone, posto ne radim to tako cesto, pa se jednostavno ne isplati.
Zatim prodjem ubodnom i isecem rupu do kraja, gadjajuci sredinu zleba ili blize ka sredini rupe.
Na kraju poravnam kopir glodalom terajuci lezaj po prvom rezu glodalice, tako da se cela povrsina lepo poravna, rez je tacno pod 90 i preciznih dimenzija u milimetar.

Razlog za svu ovu "komplikaciju" je sto je ubodna ipak brza, a i testerice su jeftinije od glodala.

PS
To sto radimo razlicito i imamo razlicite kriterijume, ne znaci da je neko od nas apsolutno u pravu a onaj drugi nije.
Svako ima svoju racunicu, gadja svoj segment trzista (ako se ovim bavi za novce)... tako da se negde isteruje kvalitet po svaku cenu, i na stvarima koje se nece nikada videti ili koje ne cine bitnu razliku. Negde je besmisleno. Posto radim ili za sebe ili za prijatelje, ja isterujem kvalitet (a i covek koji je pokrenuo temu radi za sebe). Iskreno i kad bih radio za prodaju opet bih isterivo kvalitet (i naravno trazio odgovarajucu nadoknadu za to). Ne zelim da radim jeftino (ne radim tako ni u poslu kojim se bavim prilicno uspesno vec 20 i kusur godina).
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Na svakoj danasnjoj modernoj kuhinji pre ce otici folija radne ploce od koriscenja,ili ce neki ventil da propusti vodu u korpus ili neki treci razlog koji nije do majstora koji je pravio kuhinju...svaka danasnja moderna kuhinja ce propasti zbog kvaliteta materijala a ne zbog lose konstrukcije...pratim desavanja vezana za ivericu vec godinama i saradjujem sa desetak majstora i firmi i svi imaju istu pricu-materijal je sranje...u odnosu na pre 20 godina...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Nije skuplje za 150 eura, nego za 64 ... Gola RT 0700 je 27, 690

Dakle, razlika je 7900 dinara.

Sto se tice kvaliteta gl;odalice za amatere, apsolutno ne mogu da se slozim da je to sve isto. Kinez od pre 15 godina nije isto kinezu od juce.
ha ha, pa bas si uporan i guras neke cene iz Srbije, a nije ni 27000, bas sam juce gledao po sajtovima, oko 20.000 je. http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0c-makita/
Ali pitao covek iz Zagreba...

Sto se tice kineske robe, sada je sigurno bolja nego pre 15 godina. A sto se tice koliko nam treba za amaterske svrhe... pa izmeri metrom sve sto si isfrezovao za poslednjih 10 godina pa ces videti koliko ti je trebala i koliko se isplati dati za nju. Mislim, dobro bi bilo da nisam u pravu i da se radi malo vise, cisto zbog razgibavanja i odrzavanja kondicije :)
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Pozdrav svima evo me sa posla konacno :D

Prvo sam planirao kupiti glodalicu MAKTEC MT361, to je po meni dobar brand za amatere i pocetnike. Maktec vam je ustvari Makita, ali nesto losije kvalitete. Malo sam proucavao to sve, stvar je sto Makita proizvede odlicnu glodalicu, ali ju za par godina zamjene druge Makitine glodalice i nitko ne kupuje onu stariju. Ostanu im svi pogoni, sablone, kalupi i cijeli proces za izradu te starije glodalice sto je vrijedno, i da to sve nebi propalo presele proizvodnju te glodalice u Kinu, stave nesto losije materijale, i dalje prodaju identicnu glodalicu pod drugim brandom.

Od ove godine, Maktec se ukida, i Makita uvodi MT seriju, sto ce biti proizvodi za amatere, nesto kao zeleni Bosch.

Evo recimo pogledajte razliku izmedu ove 3 glodalice:
MAKITA RP0900: http://www.makita.hr/tool/21979/RP0900.html
MAKTEC MT361: http://www.maktec.co.za/MT361.html
MAKITA M3601: http://www.makita.hr/tool/56663/M3601.html

To je ista glodalica, ali je MAKTEC proizveden u Kini sa nesto losijim materijalima. Maksimalno su smanjili troskove i napravili konkurenciju Einhelu i slicnim brandovima. A od 2016 Maktec vise ne postoji, nego ih zamjenjuje Makita MT serija hoby alata. Kao sto imamo zeleni i plavi Bosch, imat cemo plavu i narandastu Makitu.

No nazad na pricu, zelio sam kupiti MAKTEC MT361, ali sam imao priliku drzati u ruci nju i MAKITU RP0900 i razlika je bila osjetna, jednostavno Makita mi je djelovala puno kvalitetnije.
Onda sam odlucio kupiti kvalitetnu glodalicu i odlucio se bas za tu Makitu, ali mi je jedan forumas rekao za taj Bosch POF 1400 ACE i zapeo mi je za oko.

Na Amazonu Bosch POF 1400 ACE ima odlicne review-ove, sve same petice, ali jedan je review-er naisao na zanimljiv problem sa tom glodalicom. Da sad ne trazim, ako netko bude zelio naci cu, uglavnom kaze da jedna od "nogu" te glodalice ima hod od 0,5mm, i da je nemoguce napraviti savrsene kuteve pod 90 stupnjeva, da je narucivao nove "noge" i da su sve imale tu toleranciju od 0.5mm. I da se to osjeti pri radu, kad je glodalica zakocena na odredenu visinu, jedna od "noga" se klima pola milimetra lijevo desno.

Eh sad ovo, ja vam jesam amater i nemam iskustva u obradi drveta, ali ovo me jako zanima i drzat ce me jako jako dugo, i mislim da je pametnije i povoljnije kupiti odmah kvalitetne alate, nego za par mjeseci ponovo kupovati iste alate ali drugi put kvalitetne.

Idem sad prekopat ove glodalice koje naveli gore :D
Last edited by savage1337 on 22 Oct 2016 22:49, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sve jedno da li je covek iz Zagreba, Bosnu, Srbiju Hrvatsku Sloveniju pokriva ista krovna firma, i ono sto je na akciji je isto. No, u pravu ste, Makita 900 je na akciji, iz magacina. Ocigledno je kraj prodaje modela, pa ciste magacin.

RT 0700 stvarno izadje duplo vise.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Samo da se nadovezem na to koliko su Maktec i Makita glodalice slicne, pogledajte stranicu 3/3 oba linka, jedan od Makite, drugi od Makteca :D

http://www.maktec.co.za/MT361ev.pdf
http://www.makita.co.za/RP0900ev.pdf

Pitanje je samo kolike su tolerancije pri izradi materijala :D
Last edited by savage1337 on 22 Oct 2016 23:30, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Po spiskovima delova, unutrasnji delovi su identicni. Kucista su razlicita.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Paaaa... ne bas :)
Naravno odmah gledam ono sto je problematicno i na cemu se ostvaruje razlika u ceni
024 210029-0 BALLBEARING608ZZ (metalni oklop)
024 210044-4 BALL BEARING 608DDW (low friction semering)

Drugi lezaj je identican.

Pa nadalje
025 510205-9 ARMATURE ASS'Y 240V
025 513779-9 ARMATURE ASS'Y 240V

Opis je isti, ali je katalosski broj razlicit, to ce reci da su i delovi razliciti.

pa nadalje
020 650218-9 SWITCH FA1-6/1W-1
020 651280-7 SWITCH SGE115CDY-5

015 665852-2 POWERSUPPLYCORD1.0-2-2.0
015 665865-3 POWER SUPPLY CORD 1.0-2-2.5

Moje iskustvo sa zelenim boskom. Oni koji su pre toga koristili najdrljavije kineze smatraju da je fenomenalan. Oni koji su koristili bilo sta krsteno od alata, smatraju da je samo za nijansu bolji od kineza, to jest da nije dovoljno opravdanje za njegovu cenu.

Upravo takve stvari kao mali luft u vodjicama, i to ne kad je stegnuto vec kad slobodno klizi razdvajaju dobar alat od loseg. Potapajuca glodalica (kakva je vecina) radi upravo tako da cesto u slobodnom hodu utone u materijal, pa je tek nakon toga blokiras. Ako tada "klacka" dobices kilavu obradu na tom mestu. A to se vidi.
Dalje se nadovezuje kvalitetan usis prasine, sta postoji od pribora...

@Nikola....
Odosmo u off, pa mozda da nastavimo u nekoj drugoj temi.

@Pezzo
Nebitno je dal sam napravio pola metra zleba glodalicom ili 300.
Bitno je da me nista nije zajebavalo i da sam tih pola metra napravio kako treba.
Hobi i amater nije isto (po 100-ti put).
U hobiju ne postoji isplativost. Samo je pitanje koliko hoces i mozes da odvojis za svoju zanimaciju.

Covek kaze da namerava da nastavi da se zanima sa ovim, a samo on zna koliko moze i zeli da osamari svoj novcanik.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Interesantno. Ja sam gledao za jednu od busilica, osim kabla, prekidaca i kucista, sve drugo je bilo identicno.

Moja iskustva sa zelenim Boschom su uglavnom sa PDB-40 stubnom busilicom. Kupio ju je prijatelj, otprilike u vreme kada sam i ja trazio stubnu busilicu. Na prvi pogled izgleda jako lepo, sve dok ne pipnes. A onda, prvi problem, klasican za kineze, pinola ima lufta koliko kome treba. Maltene toliko, da je prilicno tesko izbusiti okruglu rupu. Pa MK konus baca, pa pinola nije uprana na osnovu, a kada se pritisne, ceo stub se ugne. I onda sam je lepo preskocio,. posto je na toj busillici najbitniji cilj konstruktoru bio da bude jeftina. Drugi kinezi imaju sve te probleme, samo sto se kod njih ponsto moze i da sredi, a ovde nema mrdalja, sve je alu i plastika.

Tako da verujem u to klackanje
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Evo post sa jednog foruma, gdje su otkrili to klackanje od 0.4mm na BOSCH POF 1400 ACE:

"If you want to do dovetail joints just forget it. For example, if the right pillar has diameter of 16.0mm the right bushing has internal diameter of 16.4mm you have a play of 0.4mm. I have modified the router so I can also fix the right pillar and now I can do more or less accurate cuts. I thought I got a lemon so I asked Bosch customer support about this and one of their technician answered me that this is totaly acceptable and inside the Bosch tolerances (????)."

Ne znam, od svih tih glodalica koje su mi do nekih 1500kn, mi se taj Bosch cini kao najbolji, ali opet to klackanje mi se ne svida nikako.
Makite su super, ali slabiji i povoljniji modeli nemogu glodati duboko, i imaju samo 6mm prihvat alata. Bosch ima i 6 i 8mm prihvat alata i gloda dublje, ali to klackanje me brine.

Bitno mi je da ruter ima prihvat alata bar za 6 i 8 mm, i da moze prerezati radnu plocu od 38mm. I da bude precizan i kvalitetan. Trazim i dalje pa javim kako i sto sam nasao.

Mislim da cu na kraju ipak uzeti Makitu RP0900: http://www.makita.hr/tool/21979/RP0900.html
Pise prihvat alata 8mm, ali vjerujem da ima steznu celjust i za 6mm. Drzao sam ju u ruci, djeluje solidno, nema nikakvog klimanja.
Jedino sto me muci taj hod po dubini od 35mm, jel moze to prepilit 38mm radnu plocu? Ta 3 mm mozda i glodalo viri van? Ima netko ovu glodalicu?
Last edited by savage1337 on 23 Oct 2016 10:02, edited 1 time in total.
savage1337
Majstor početnik

Post by savage1337 »

Prema svemu sto sam sad procitao, trebaju mi dvije glodalice :D

Jedna 6 / 8mm, i jedna 12mm. Kazu svi da je tesko i nemoguce sa 6 / 8mm malom glodalicom rezati kuhinjske radne ploce.
Kakva su vasa iskustva? Jel ima netko malu glodalicu sa prihvatom alata 6 / 8mm i hodom košare 35mm da je uspio radnu plocu prerezat?

Na kraju sam ipak odlucio za Makitu RP0900, dolazi sa 6 i 8mm prihvatom alata, i mislim da mi je bolje uzeti glodalicu koja je pouzdana i precizna, nego onaj Bosch koji je sve super ima fino podesavanje ima zamjenu glodala na klik sa jednim kljucem... a 0,4mm se klacka lijevo desno, ono osnovno, preciznost nema. Iako taj Bosch izgleda odlicno, da nema tog klackanja uzeo bih ga. Da je to Einhel za 500kn, onda uredu da se klacka, ali Bosch od 1200kn e taj se nebi smio klackat.

Sad samo pitanje, jeli moguce sa tom Makita glodalicom, prerezati radnu plocu?
Znaci hod od 35mm i glodalo 6 ili 8mm? Jel ima itko bas tu glodalicu?

Bojim se da je prvo preslaba za radne ploce, a drugo da nema dubinu za prerezati 38mm.
Izgleda da cu poslije kad bude prilike morati uzeti i 1/2" ili 12mm glodalicu :D
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Kao prvo nebi trebao nikad tako duboko rezat opteretit ces stroj do maksimuma, 2-3 puta prodes i nema problema isto tako mozes riskirat da istupi glodalo u svega par prolaza, ako nemas dovoljan hod uzmes duze glodalo u s njim to rijesis. Ja sam uzeo nedavno Mactec MT362 imas prihvat za 6,8,12mm zamjerki nema puno osim poprilicno jakog federa pa se treba muski stisnuti i plastika za usis koja pri izmjeni glodala smeta da boli glava. Ako netrebas puno glodala i za pocetnike imaju setovi Berlan pa bolje sprzit 10 glodala od 150kn nego jedno od 300kn.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da je moja prva glodalcia bila upravo stariji model makite 900.
Lepo je ona radila, nisam imao primedbi na kvalitet izrade, ali je "otputovala" kad sam kupio festo 1010.

Moje glavne zamerke su bile upravo nesto kraci hod i nesto manje snage, kao i nedostatak pribora (mozda ga sad ima, davno je to bilo).
Realno, najveci broj poslova obavljas sa 8mm glodalima. 12 je za glodalice vece snage (1400W je neki minimum).
U sustini precnik prihvata ti odredjuje maksimalne dimenzije glodala. Kako po sirini tako i po dubini. Jednostavno receno glodalo koje je dugacko i tanko ce se pre savijati (i puci) ako ima tanje stablo.

6mm glodala su u principu namenjena za "lagane" poslove, tipa trimovanja ivica, posto onda mozes da napravis malu i laganu glodalicu, ili za prosecanje tanjih materijala.

Ko sto boris napisa, nikada ne seces 30-40mm iz cuga, vec iz vise prolaza. Cak i sa velikom glodalicom od 2KW i glodalom 12mm (naravno, njom mozes da pravis dublje pojedinacne prolaze).

Kad glodalica (ili bilo koji drugi alat) nema dovoljno kapacitata, moras da se snalazis i smisljas kako da ipak odradis posao.
Dakle, slicno kao kaod cirkularom koji ia dubinu reza 5cm treba da preseces dasku koja je 10cm debela, radis sa dve strane.
Ko sto sam gore napisao, plocu prvo prorezes 10-tak 15 mm sa jedne strane, ravnim spiralnim glodalom.
Iseces ubodnom po sredini nastalog zleba
Okrenes plocu, i sada poravnas sa druge strane glodalom koje na vrhu ima lezaj.
Post Reply