broj/pozicija nozica na namjestaju

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
spaher
Dodavač alata

broj/pozicija nozica na namjestaju

Post by spaher »

Lijepo pozdrav,

amater sam u izradi namještaja, te pitanja, kao i svoje radove koristim isključivo za osobne potrebe. moja pitanja odnose se na nožice za namještaj, te bih zamolio za savjet.
1. na kojoj udaljenosti od ruba se uobičajeno pozicioniraju nožice?
2. na kojim se "mjestima" pozicioniraju nožice kako se ne bi narušila statika objekta?
3. ako uzmem kao primjer da se postavljaju 2 sarke za vrtano krilo do 90cm, 3 sarke za krilo od 90cm do 160cm, i td., postoji li jednako pravilo i za nožice?
4. konačno, molio bih savjet za ormar sa slike, koliko komada nožica, na kojim udaljenosti od ruba ormara i na kojim pozicijama bi trebao postaviti nožice? (ispod vertikala u ormaru, izmedju vertikala u ormaru, ili nešto treće). nožice koje namjeravam učvrstiti su 50mm visine.
Imageimage free hosting

hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Popuni u profilu mesto stanovanja(obavezno je):tillfreds:

nogice uvek isod svake vertikale a uvucenost minimalna zbog nosivosti :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
spaher
Dodavač alata

Post by spaher »

profil popunjen.
na savjetu zahvaljujem
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja ih inace uvlacim po 5 cm sa svake strane. S tim dobijas i stabilnost i estetski izgled.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko mozes da uvuces nogice, zavisi i od konstrukcije ormana.
Ako ti bokovi dodju preko poda, mozes da ih uvuces.
Ako su bokovi sa strane poda, moras da postavis nogice tako da se bokovi oslone na njih, inace ce bokovi jednostavno rascepiti dno kad se orman dovoljno optereti.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tu treba cokla.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cemu bi ta cokla sluzila?
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Umesto nogica valjda. Ni ja ne videh da se toliki orman stavlja na nogice a nema svrhe ni oko nivelacije jer onim nazad zbog male visine ne mozes prici... Bokove do patosa a pod ormana dizati koliko zelis (ili koliko treba da se promasi parket lajsna), zadnju coklu uvuci (isto ako / koliko da se promasi lajsna), prednju po zelji (estetici). Na kraju zaseci bokove u donjem uglu po obliku parket lajsne (ako je ima i ako je to bio cilj dizanja na nogice).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

ja za nogice
osnovna prednost nivelacija
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja sam nekako kontao da se cokla podrazumijeva...
I ja sam definitivno za to da se stavi cokla, mnogo je stabilnije, a nogice stavljas radi nivelacije. Nivelisanje mozes uraditi jer imas samo jedan korpus, pa ga mozes izvuci prilikom postavljanja ako trebas podici ili spustiti neku nogicu. Jeste da je malo vise posla, ali je ormar puno stabilniji.
Rendishin nacin ti je najstabilniji, jer se pod oslanja direktno na cokle (obe), ali ces pod morati postaviti izmedju stranica i odici ga od parketa(po obicaju) 10cm.
Ako stranice ucvrscujes u pod, onda cokle stavljas na zadnju stranu i na sve i jedan spoj. Onda mozes staviti manje i (obavezno sire) nogice. Meni tako ljepse izgleda, a dovoljno je cvrsto sve dok ne stavljass nesto tesko na pod.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto bi bilo sve lepo, da su podovi ravni i horizontalni :)
Al takvih nema (il ih ja barem nisam jos video).

Tako da od te "cele povrsine" cokli ostanu na kraju cetiri tacke, odnosno najcesce dve a druge dve dobijes kajlovanjem.

Pored toga orman te sirine, trazi oslonac pod svakom vertikalom, ko sto je singer gore napisao.
Ako stavis coklu koja ide skroz u krug, i treba da se oslanja na sve cetiri strane na pod, dobices na kraju da od sve te cetiri strane oslanja se na par tacaka, a ostale se uvijaju.
Cokla je samo jeftin nacin da se orman napravi i nema apsolutno nikakvih prednosti nad nogicama osim cene.

Uostalom, pogledajte malo namestaj kroz istoriju. Tek sa pojavom plocastog namestaja su nogice nestale sa ormana. Inace, imali su ih ormani, vitrine... svih mogucih velicina.

Ne znam odakle vam ideja da iverica na kant ima vecu nosivost od recimo 4 aluminijumske nogice?

Nogice ne moraju da budu 3cm pa da ne mozes da dobacis do zadnjih. A i za to postoje trikovi (izmislili ljudi i kljuceve).

Nadalje, cokla stvara savrsen prostor za zavlacenje buba, talozenje djubreta, prasine...
Kada je bilo koji deo namestaja na nogicama, ispod moze da se zavuce usisivac, vlaga se lako susi, kant iverice nece povuci vodu koja je slucajno prosuta po podu ...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Smisao cokle je da daje stabilnost elementu. Pri tom ne mislim na to kako ormar stoji na zemlji, vec kako podnosi sile koje na njega uticu. Za pod i jesu nogice, osim ako hoces da zbrzis nesto (a to se najcesce i radi tako...). Ucestala je zabuna da su ormari sa nogicama nestabilniji jer najvise majstora na njih stavlja nogice od 0.5 eura koje se pricvrscuju sa 4 vijka 4x16. Takve nogice cesto pokleknu pod teretom (ipak se u ormar stavlja svasta) i onda s***u i samu konstrukciju ormara.
Nego da se vratim na cokle, vidim da u okolini nije obicaj da se stavljaju. Cokla je jedini cvrsti komad koji je u isto vrijeme vezan za 3 ploce, i kao takav daje otpor lateralnim silama, a koliko god one na prvu izgledale malo, s vremenom unistavaju samu konstrukciju namjestaja. Danas majstori prave svasta, da li zato sto ne znaju bolje ili zato sto ih nije briga, ali mi cesto dolaze ljudi moleci me da im popravim ormar (najcesce sa kliznim vratima). Mislim, super je on drzao - do prvog krecenja. Cim su ga pomjerili, rasklimao se. Opet, nije ni cudo jer se neki ormari sklapaju vijcima 4x16 i metalnim L profilom.
Kod "modernog" namjestaja stabilnost se postize ledjima od lesonita - tek kad se ledja ukucaju ormar se prestane klatiti. Koliko dugo ta ledja mogu izdrzati mozete pretpostaviti i sami.

Ako mi ne vjerujete, pokusajte. Lako je napraviti korpus od 4 ploce iverice ili medijapana - spojite dvije stranice i dva poda. Velicina nije ni vazna. Naslonite se na Takav korpus sa strane i vidjecete sta se desava. Nakon toga, kad ga opet vratite u vinkl ;) ugradite coklu (svejedno je u gornji ili donji dio) i naslonite se opet. Cudo je sta komad (recimo iverice) koji realno kosta ispod eura moze napraviti ako se fino postavi. Ja cokle postavljam i u visece elemente kuhinje, a usput ih koristim da preko njih okacim kuhinju na zid.

Mbole, u pravu si, tek sa pojavom plocastog najmjestaja su nestale nogice sa ormara. Doduse, s razlogom...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cokla je previse mala da bi dala krutost iole vecem korpusu. Jednostavno poluga je prevelika (reda 1:8) ili vise. Nije da ne doprinosi nista, ali nije ni blizu dovoljno.
Ledja od lesonita (ili bilo cega drugog) su vec druga prica, posto je kod njih odnos stranica mnogo povoljniji (recimo kod ormana 200X80 je 1:2.5).
E sad... tu opet idemo na ustede i naravno pravimo probleme.

Najpre, ledja podeljena na dva dela, spojena plasticnom H lajsnom, kakva su uglavnom na kupovnom namestaju, a takva su zbog transporta, izgube ogroman deo svoje nosivosti.

Druga stavka je kucanje ledja ekserima. Da znam... svi tako rade. To sto svi tako rade ne znaci da tako treba, samo da je tako jeftinije i brze :)
Ekser nije pravljen za ivericu vec za dasku. Ekser u boku iverice ne drzi ni malo. Mozes rukom da ga iscupas.
Jedino sto drzi u iverici, a pogotovu u boku je sraf.
Tako da ledja treba srafiti sa recimo 3X18. Pa uz to, ako hoces da to stvarno bude kako treba, treba i prvo izbusiti frezenkovanu rupu u lesonitu.
Takodje, trebalo bi uraditi i falc, dubine koliko su debela ledja, sirine 2/3 debljine boka, i ubaciti ledja u taj falc.
Ledja se srafe za svaku vertikalu.

Lesonit jeste slabo otporan na izvijanje (tj prilikom pritiska se izvija i ne drzi), ali ako je dobro pricvrscen, uvek jedna dijagonala pokusava da se razvuce. A tako lesonit pruza sasvim dovoljan otpor, pa ne daje onoj drugoj dijagonali da se sabije i izvije ledja.

Dodatni problem je sto moderni dizajneri insistiraju na jako velikim rasponima, koji nemaju cak nikakvog funkcionalnog opravdanja. O statici da ne govorim. Vrata na ormanima od po metar i dvadeset, fioke od preko metar sirine i duboke 25 cm...
Ali, takav namestaj ne bi izdrzao pa od ne znam cega i ne znam kako da ga pravis.

Treca stavka je pokusaj pravljenja jako velikih korpusa, opet da bi se ustedelo. Kad pogledate bilo koji garderobni orman visine recimo dva ili 2.5 metra, nikada i nigde necete videti vertikalu koja je neprekinuta celom visinom. Obicno je najveca vertikala reda 150 pa i manje visine. To ce reci, ne pravite jedan korpus od 2.5 metra, vec ga izdelite na dva ili tri manja koji se naknadno spoje. Svaki za sebe je neopisivo kruci, bokovi se mnogo manje izvijaju, daleko laksi je za montazu i transport...
A razlika u ceni je jedna ili dve horizontale.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kako mislis mala? Coklu pravis koliku hoces (tj, kolika ti je potrebna). Buduci da pricamo o ormarima, pozeljnije je da ih bude bar dvije, ako ne i tri i to postavljene na svakom spoju podova i stranica. Sto se tice proracuna odnosa, u to se stvarno ne bih uplitao. Nikad nisam ni cuo za to, samo radim kako sam naucen. Mada sam primijetio da na vecim ormarima cokla ispod poda i ne pomaze pretjerano.
Za lesonit se ne slazem, jer ima tendenciju savijanja tamo gdje mu je otpor najmanji. Cesto vidim u ormarima sa upustenim ledjima kako se lesonit savio po sredini jer se ormar razvinklao.
To sto pricas sta rade, to jos i nije sve na sta se moze naici.
Doduse, i ja ledja ukucavam ekserima :rodna: , pa...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

druze ti pricas o sasiji ispod plakara ali te niko ne razume :)

to se tako radi ali u idelnim uslovima ::navodnici:::prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply