Cokla je previse mala da bi dala krutost iole vecem korpusu. Jednostavno poluga je prevelika (reda 1:8) ili vise. Nije da ne doprinosi nista, ali nije ni blizu dovoljno.
Ledja od lesonita (ili bilo cega drugog) su vec druga prica, posto je kod njih odnos stranica mnogo povoljniji (recimo kod ormana 200X80 je 1:2.5).
E sad... tu opet idemo na ustede i naravno pravimo probleme.
Najpre, ledja podeljena na dva dela, spojena plasticnom H lajsnom, kakva su uglavnom na kupovnom namestaju, a takva su zbog transporta, izgube ogroman deo svoje nosivosti.
Druga stavka je kucanje ledja ekserima. Da znam... svi tako rade. To sto svi tako rade ne znaci da tako treba, samo da je tako jeftinije i brze
Ekser nije pravljen za ivericu vec za dasku. Ekser u boku iverice ne drzi ni malo. Mozes rukom da ga iscupas.
Jedino sto drzi u iverici, a pogotovu u boku je sraf.
Tako da ledja treba srafiti sa recimo 3X18. Pa uz to, ako hoces da to stvarno bude kako treba, treba i prvo izbusiti frezenkovanu rupu u lesonitu.
Takodje, trebalo bi uraditi i falc, dubine koliko su debela ledja, sirine 2/3 debljine boka, i ubaciti ledja u taj falc.
Ledja se srafe za svaku vertikalu.
Lesonit jeste slabo otporan na izvijanje (tj prilikom pritiska se izvija i ne drzi), ali ako je dobro pricvrscen, uvek jedna dijagonala pokusava da se razvuce. A tako lesonit pruza sasvim dovoljan otpor, pa ne daje onoj drugoj dijagonali da se sabije i izvije ledja.
Dodatni problem je sto moderni dizajneri insistiraju na jako velikim rasponima, koji nemaju cak nikakvog funkcionalnog opravdanja. O statici da ne govorim. Vrata na ormanima od po metar i dvadeset, fioke od preko metar sirine i duboke 25 cm...
Ali, takav namestaj ne bi izdrzao pa od ne znam cega i ne znam kako da ga pravis.
Treca stavka je pokusaj pravljenja jako velikih korpusa, opet da bi se ustedelo. Kad pogledate bilo koji garderobni orman visine recimo dva ili 2.5 metra, nikada i nigde necete videti vertikalu koja je neprekinuta celom visinom. Obicno je najveca vertikala reda 150 pa i manje visine. To ce reci, ne pravite jedan korpus od 2.5 metra, vec ga izdelite na dva ili tri manja koji se naknadno spoje. Svaki za sebe je neopisivo kruci, bokovi se mnogo manje izvijaju, daleko laksi je za montazu i transport...
A razlika u ceni je jedna ili dve horizontale.