aha! odlicno. hvala puno na komentaru. nanosim ljepilo malo po malo i cijela dascica mi je u ljepiluBožidar wrote:Å to se tiče potrošnje lepka to što je deklarisano na kutiji je donekle moguće izvesti (do 1 kg/m2) kada se parket lepi na estrih na koji je izlivena samonivelirajuća masa ili kada se lepi na OSB ploče ili šperploču.
Realna potrošnja lepka na masivu je oko 1,5 kg/m2, pa i više što sve zavisi od poroznosti i ravnosti estriha. Kod višeslojnih parketa (dvoslojni i troslojni) potrošnja je manja (od 1,2-1,3 kg/m2) zbog njihove elastičnosti i mogućnosti da se prilagode estrihu u manjoj ili većoj meri. Tako da ništa ne radiš pogrešno, tamo gde misliš da ti ispod parketa ostaje vazdušni džep to mesto optereti ili sa kantama lepka ili sa paketima parketa, da ne bi morao posle da bušiš parket i ubrizgavaš koješta. Ovo sve što sam napisao se odnosi na PU lepkove, ove vodene baš nešto i ne koristim, mada je princip isti. Lepkove za parket ne vredi nanositi u velikim količinam jer "splasne", ako ti se desi da imaš veće uvale namaži i pod i daščicu, samo pazi da ne zalepiš pero i utor.
Gletarica namenjene za lepljenje parketa imaju trapezoidne zupce (B3/B11) i barem kod nas teško da se mogu naći u običnim farbarama.
Verovatno ti se javljaju mali zazori po čeonom spoju (ausvinkla), ali to će štuko sve da ispuni. I to što ti je parket verovatno sav izmazan lepkom, ne nerviraj se....sve će se hoblarica skinuti..
Ćime planiraš da završiš parket, ulje ili lak?

na kraju ce ici ulje - rubio monocoat. radi se o potkrovlju u kuci gdje zive trudnica i mala curica (osim mene) i htio sam izbjeci sve sto ce smrditi i biti stetno po nas, pogotovo, jer se nemamo gdje skloniti niti na par dana. tako da ide ulje, pa kako nam bude :-))) to ce biti svojevrstan ispit. ako ulje zadovolji zahtjeve potkrovlja, modza ga budemo i u prizemlje stavili (u prizemlju imamo troslojni bambus lakiran vodenim lakom i, nakon 8 godina, izgleda kriminalno).