Postavljanje parketa - minimalna duzina letvice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:Å to se tiče potrošnje lepka to što je deklarisano na kutiji je donekle moguće izvesti (do 1 kg/m2) kada se parket lepi na estrih na koji je izlivena samonivelirajuća masa ili kada se lepi na OSB ploče ili šperploču.
Realna potrošnja lepka na masivu je oko 1,5 kg/m2, pa i više što sve zavisi od poroznosti i ravnosti estriha. Kod višeslojnih parketa (dvoslojni i troslojni) potrošnja je manja (od 1,2-1,3 kg/m2) zbog njihove elastičnosti i mogućnosti da se prilagode estrihu u manjoj ili većoj meri. Tako da ništa ne radiš pogrešno, tamo gde misliš da ti ispod parketa ostaje vazdušni džep to mesto optereti ili sa kantama lepka ili sa paketima parketa, da ne bi morao posle da bušiš parket i ubrizgavaš koješta. Ovo sve što sam napisao se odnosi na PU lepkove, ove vodene baš nešto i ne koristim, mada je princip isti. Lepkove za parket ne vredi nanositi u velikim količinam jer "splasne", ako ti se desi da imaš veće uvale namaži i pod i daščicu, samo pazi da ne zalepiš pero i utor.
Gletarica namenjene za lepljenje parketa imaju trapezoidne zupce (B3/B11) i barem kod nas teško da se mogu naći u običnim farbarama.
Verovatno ti se javljaju mali zazori po čeonom spoju (ausvinkla), ali to će štuko sve da ispuni. I to što ti je parket verovatno sav izmazan lepkom, ne nerviraj se....sve će se hoblarica skinuti..
Ćime planiraš da završiš parket, ulje ili lak?
aha! odlicno. hvala puno na komentaru. nanosim ljepilo malo po malo i cijela dascica mi je u ljepilu :) glazura je dosta ravna, tako da ne pokusavam ljepilom ravnati pod. za sada imam visinska odstupanja, tu i tamo, do 2mm na 1.5 m. zna mi se dogoditi da imam ljepila i na peru (kada dodjem s gletericom blizu proslog reda, sama gleterica zna imati ljepila, pa se dogodi prijenos), no tu i tamo. jel to problem? parket cak i nisam nesto jako uprljao s ljepilom, svega na par mjesta.

na kraju ce ici ulje - rubio monocoat. radi se o potkrovlju u kuci gdje zive trudnica i mala curica (osim mene) i htio sam izbjeci sve sto ce smrditi i biti stetno po nas, pogotovo, jer se nemamo gdje skloniti niti na par dana. tako da ide ulje, pa kako nam bude :-))) to ce biti svojevrstan ispit. ako ulje zadovolji zahtjeve potkrovlja, modza ga budemo i u prizemlje stavili (u prizemlju imamo troslojni bambus lakiran vodenim lakom i, nakon 8 godina, izgleda kriminalno).
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

Rubio monocoat je vrhunsko ulje (nadam se da ćeš koristiti 2k) i teško da od njega postoji bolje. Po momo skromnom mišljenju bolji je od svih koji su na tržištu i namenjeni su podovima (a konkurencija je žestoka)
Ulje je jednostavno najbolja stvar i ko god voli drvo i proba jednom ulje teško da će se vratiti lakovima, bilo da je reč o parketu ili o nameštaju.
Naravno mušterije su druga priča :)
Kada dođeš do ulja takođe stojim na raspolaganju... o uljima bi mogao satima...
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Tek sad sam videl temu. Nije nikakav problem postavljati parket na taj nacin u vlastitoj izvedbi. Ja sam krenul od praga pod kutem od 30° i najbitnije je postaviti ravno prvih nekoiko redova koje sam postavljal uz ravnu dasku i kontroliral s spagom. Prvi dan sam stavil cini mi se kojih 7-10 redova i tek drugi dan nastavljal.
Kaj se tice zavrsnog sloja i ja sam intenzivno razmisljal o Rubio monocoatu, ali mi je bio preskup. Na kraju sam nauljil sa Synteko natural uljem.
Malo ulja sam razlijal po pripremljenom parketu i razvukao sam ga s onim za pranje prozora s gumenom trakicom koja sluzi za brisanje stakla. Kostala me oko 10-15 (~2€). Nakon toga sam na ekscentricnu brusilicu stavio filc za poliranje i s najmanjom brzinom sve ispolirao. Drugi dan sam pono il postupak jer Synteko ide u min 2 sloja.
Parket sam stavio prosle godine. I nisam primjetio nikakvih problema s uljem, niti u donjoj sobici u koju se ulazi s cipelama, a parket je mekan - tresnja.
Nisam nikakav majstor za parkete, ali izgleda sasvim solidno kad se covjek malo potrudi.
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:Rubio monocoat je vrhunsko ulje (nadam se da ćeš koristiti 2k) i teško da od njega postoji bolje. Po momo skromnom mišljenju bolji je od svih koji su na tržištu i namenjeni su podovima (a konkurencija je žestoka)
Ulje je jednostavno najbolja stvar i ko god voli drvo i proba jednom ulje teško da će se vratiti lakovima, bilo da je reč o parketu ili o nameštaju.
Naravno mušterije su druga priča :)
Kada dođeš do ulja takođe stojim na raspolaganju... o uljima bi mogao satima...
da da 2K. htio sam OSMO, ali me jedan forumas nagovorio na rubio (ima konkretno iskustvo), a i aplikacija OSMO-a mi se cinila zahtjevnijom od rubia.

svakako cu pitati za ulje :))) drago mi je da netko ima iskustva oko toga :) konacno :)))))))
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

riba wrote:Tek sad sam videl temu. Nije nikakav problem postavljati parket na taj nacin u vlastitoj izvedbi. Ja sam krenul od praga pod kutem od 30° i najbitnije je postaviti ravno prvih nekoiko redova koje sam postavljal uz ravnu dasku i kontroliral s spagom. Prvi dan sam stavil cini mi se kojih 7-10 redova i tek drugi dan nastavljal.
Kaj se tice zavrsnog sloja i ja sam intenzivno razmisljal o Rubio monocoatu, ali mi je bio preskup. Na kraju sam nauljil sa Synteko natural uljem.
Malo ulja sam razlijal po pripremljenom parketu i razvukao sam ga s onim za pranje prozora s gumenom trakicom koja sluzi za brisanje stakla. Kostala me oko 10-15 (~2€). Nakon toga sam na ekscentricnu brusilicu stavio filc za poliranje i s najmanjom brzinom sve ispolirao. Drugi dan sam pono il postupak jer Synteko ide u min 2 sloja.
Parket sam stavio prosle godine. I nisam primjetio nikakvih problema s uljem, niti u donjoj sobici u koju se ulazi s cipelama, a parket je mekan - tresnja.
Nisam nikakav majstor za parkete, ali izgleda sasvim solidno kad se covjek malo potrudi.
ne kontroliram sa spagom :( sam sve radim, pa mi je dosta tesko tako nesto raditi. kontam da sam najvecu gresku napravio na startu sto nisam imao dobre kajle, sto sam puno ljepila stavio (inicijalno), i sto mi taj prvi red malo leluja.

rubio mi je znatno jeftiniji od laka. za 70m2, vodeni lak bi me izasao preko 2000 kn, a rubio bi trebao doci oko 1300 kn. vidjet cu koliko ce ga se potrositi.

do koje gradacie si brusio parket? meni su prodavaci rubia rekli da slobodno mogu ici do 120, a ja bih volio (u naletu ludila, kupio sam papir visoke gradacije, pa bih ga silom iskoristio :-)))) ) ici i na vecu gradaciju sve u svrhu da drvo bude jako lijepo zagladjeno. no citah po forumima da kada se ide s vecim brusnim brojevima da se zatvara struktura drveta i da onda ulje ne prodire. doduse rubio ne bi trebao nesto posebno prodirati u dubinu (koliko sam skuzio), tako da mi je to jos malo nepoznanica :)

kupio sam festool RO 150, pa sam s njim planirao izbrusiti, razmazati ulje i polirati ga. ulje sam prvo mislio kistom nanijeti, staviti bijeli filc za poliranje, te u polir modu i na najmanjoj brzini utrljati ulje. cekati 15 min, staviti novi bijeli filc za poliranje, prebaciti u mod za poliranje i na najmanjoj brzini skloniti visak ulja. jel ima tu nekih gresaka u koracima? ovo su sve teorijska razmatranja s moje strane :)
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Spaga, uze ilitiga strik mi je bil pri ruci pa mi nije bilo tesko s jedne ga strane ucvrstiti i samo prekontrolirati da l letvice idu ravno.
To kaj radis sam mi je poznato.
Tebi se isplati Rubio, ali na mojih nepunih 40 kvadrata mi je bio skup, jer je najmanje pakiranje bilo za ~80 m2.
Kaj se tice brusnog papira, najboljim mi se pokazal Wurth, bas kod brusenja parketa. Mislim da je sama gradacija manje vazna od kvalitete. S no name brusnim papirom no 40 sam manje skidal nego s Wurthom 80 s time da je rezultat bio puno losiji/grublji.
Zadnja gradacija mi je bila 180, ali mislim sa ne bi vidio neku vecu razliku da sam zadnje isao s 150.
Znam da mnogi parketari i oni koji misle da to jesu nikad nece brusiti s vise od 120, ali ja sam radio nesto takvo prvi put u zivotu i bilo bo mi zao da nisam isao s malo vecom gradacijom od `preporucene`.
E sad ulje. U garazi sam znal nesto malo `mrljiti` s drvom, pa sam i pokoji put i koristil ulje. Nakon nanasanja ulja s kistom mi je uvijek krpa bila dosta masna. I taj dio ulja neminovno odlazi u smece. Ovo koristenje onog cuda za ciscenje stakla mi je bilo pun pogodak. Ulje veoma jednostavno nanosis na parket, ali prilikom poliranja nema puno viska ili ostatka.
Za masinu stvarno ne znam, ali trebala bi biti u samom vrhu ponude. Ja koristim Metbo SX450 DUO i s njom sam do sada prezadovoljan.

Ufff toliko teksta na tabletu nisam jos nikad napikal s mojim debelim prstima :)
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

riba wrote:Spaga, uze ilitiga strik mi je bil pri ruci pa mi nije bilo tesko s jedne ga strane ucvrstiti i samo prekontrolirati da l letvice idu ravno.
To kaj radis sam mi je poznato.
Tebi se isplati Rubio, ali na mojih nepunih 40 kvadrata mi je bio skup, jer je najmanje pakiranje bilo za ~80 m2.
Kaj se tice brusnog papira, najboljim mi se pokazal Wurth, bas kod brusenja parketa. Mislim da je sama gradacija manje vazna od kvalitete. S no name brusnim papirom no 40 sam manje skidal nego s Wurthom 80 s time da je rezultat bio puno losiji/grublji.
Zadnja gradacija mi je bila 180, ali mislim sa ne bi vidio neku vecu razliku da sam zadnje isao s 150.
Znam da mnogi parketari i oni koji misle da to jesu nikad nece brusiti s vise od 120, ali ja sam radio nesto takvo prvi put u zivotu i bilo bo mi zao da nisam isao s malo vecom gradacijom od `preporucene`.
E sad ulje. U garazi sam znal nesto malo `mrljiti` s drvom, pa sam i pokoji put i koristil ulje. Nakon nanasanja ulja s kistom mi je uvijek krpa bila dosta masna. I taj dio ulja neminovno odlazi u smece. Ovo koristenje onog cuda za ciscenje stakla mi je bilo pun pogodak. Ulje veoma jednostavno nanosis na parket, ali prilikom poliranja nema puno viska ili ostatka.
Za masinu stvarno ne znam, ali trebala bi biti u samom vrhu ponude. Ja koristim Metbo SX450 DUO i s njom sam do sada prezadovoljan.

Ufff toliko teksta na tabletu nisam jos nikad napikal s mojim debelim prstima :)
hvala na trudu tipkanja :) meni se ne da tipkati, ako nemam pred sobom lijepu, veliku tipkovnicu :))

brusni papir sam uzeo original, onaj koji dolazi s festool-om. koliko sam ja uspio naci, noname i festool nije bila neka razlika u cijeni. masinu i papir sam uzeo u njemi, tako da me izasla znatno jeftinije nego da sam u RH uzimao. znaci gradacija 150/180? ok. jasen je puno tvrdji od tresnje, pa bih mozda ja trebao ici i do 220 ili cak 320...

za nanos ulja. rubio preporuca da se ulje samo izlije na pod i onda s veeelikom profi polirkom se to razmulja okolo, saceka 15 min i onda s novim polirnim filcom skine visak. navodno tako se puno bolje iskorisi ulje. nemam iskustva, tako da ne znam kako cu raditi. vidjeti cu. mozda ce netko imati iskustva bas konkretno s rubiom, pa ce reci nesto pametno :))

obje masine su zakon :))))))
Last edited by karatas on 07 Jul 2015 13:42, edited 1 time in total.
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

RMC, Osmo, Synteko, Bona, Pallmann i dr. su odlična ulja i ni sa jednim nije greška da se uradi parket. U osnovi svi oni imaju sličan način nanošenja.
Sa Syntekom imam najviše iskustva i on se "bogato" nanese ili gumenim aplikatorom ili nerđajućom špahtlom, sačeka se 15-ak minuta i onda se sa belim filcom sa polirkom skine višak ulja. Nikad se ne radi više od 20-25 m2. Tih 15-ak minuta je dovoljno da ulje penetrira u parket. Nakon tri do četiri sata od ovog poliranja na polirku se ispod filca nabaci pamučna krpa i pređe se čitav pod i ovaj postupak sa pamučnom krpom se ponovi sutradan još jednom i to je to. Nikada tvrda drva (hrast, jasen) nisam uljio dva puta jer ono što upije prvi put to je to. Ono što razlikuje Synteko od ostalih ulja je to što nakon ovog ulja (Neutral) moguće je uraditi lakiranje sa Synteko vodenim lakovima. Poenta je da ulje daje hrastu onu lepu medonosnu boju koju lak nikada ne može da da i ovaj sistem najviše koristim za delove nameštaja za koje se insistira da budu lakirani. Takođe Synteko nudi i nekoliko tonera tj, paste u boji koje se dodaju u ulje da bi se dobila određena boja. Bajcovanje na ovaj način je izuzetno lagano i ravnomerno i uvek može lak preko toga (obično nakon 48 sati radim lak). Na žalost u praksi je dokazano da ovaj sistem radi samo u Synteko kombinaciiji, njihovi vodeni lakovi nisu prijanjali na neka druga ulja (konkretno Osmo) i tad je bilo ajd sve ponovo. Pretpostavljam da je to zbog toga što Osmo ima voska u sebi.
RMC ima malo drugačiji sistem nanošenja, to je 2k ulje, B komponenta se sipa u A komponentu, na parket se nanosi sa crvenim filcom, nakon 15-ak minuta poliranje sa belim filcom i kraj. RMC ima taj cleaner sa kojim bi trebalo očistiti parket pre uljenja. RMC nudi već gotova ulja u boji, kao i varijente smoked (hrastu daje braon boju kao da je dimljen) i fumed (daje sivu boju), ova dva proizvoda reaguju sa taninom u hrastu i kombinaciji sa određenom bojom ulja mogućnosti i kombinacije su nesagledive. I iskreno RMC je stvarno najbolji proizvod, jeste skup, ali mu je potrošnja manja nego recimo Synteka, pa na kraju i ne ispadne baš puno skuplji.
"Parketari i oni koji misle da jesu" šmirglanje završavaju sa 120 zato što tako svi proizvošači lakova i ulja za parket zahtevaju (neki čak i traže da se završava sa 100). Ono što je stvarna situacija na terenu je da se praskaču granulacije i smerovi hoblovanja, jer tu mnogi hoće da uštede i naprave sebi problem.
Obe pomenute mašine su ok (Festo malo više :)), ali ne znam kako će to ispasti i koliko će vremena trebati. Festo je super za gazišta, ćoškove i površinu uz zid, mnogo je lakši za rad nego ćoškara, ali za čitavu sobu... Bolje da za taj deo tj. hoblovanje angažujete parketara (a delovi Hrvatske odakle se javljate imaju dugu tradiciju parketarstva) koji će to odradi sa pravom mašinom, pa posle hoblovanja štukovanje, na kraju poliranje i dooobro usisavanje i čiščenje, a onda sa uljenjem polako...
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:RMC, Osmo, Synteko, Bona, Pallmann i dr. su odlična ulja i ni sa jednim nije greška da se uradi parket. U osnovi svi oni imaju sličan način nanošenja.
Sa Syntekom imam najviše iskustva i on se "bogato" nanese ili gumenim aplikatorom ili nerđajućom špahtlom, sačeka se 15-ak minuta i onda se sa belim filcom sa polirkom skine višak ulja. Nikad se ne radi više od 20-25 m2. Tih 15-ak minuta je dovoljno da ulje penetrira u parket. Nakon tri do četiri sata od ovog poliranja na polirku se ispod filca nabaci pamučna krpa i pređe se čitav pod i ovaj postupak sa pamučnom krpom se ponovi sutradan još jednom i to je to. Nikada tvrda drva (hrast, jasen) nisam uljio dva puta jer ono što upije prvi put to je to. Ono što razlikuje Synteko od ostalih ulja je to što nakon ovog ulja (Neutral) moguće je uraditi lakiranje sa Synteko vodenim lakovima. Poenta je da ulje daje hrastu onu lepu medonosnu boju koju lak nikada ne može da da i ovaj sistem najviše koristim za delove nameštaja za koje se insistira da budu lakirani. Takođe Synteko nudi i nekoliko tonera tj, paste u boji koje se dodaju u ulje da bi se dobila određena boja. Bajcovanje na ovaj način je izuzetno lagano i ravnomerno i uvek može lak preko toga (obično nakon 48 sati radim lak). Na žalost u praksi je dokazano da ovaj sistem radi samo u Synteko kombinaciiji, njihovi vodeni lakovi nisu prijanjali na neka druga ulja (konkretno Osmo) i tad je bilo ajd sve ponovo. Pretpostavljam da je to zbog toga što Osmo ima voska u sebi.
RMC ima malo drugačiji sistem nanošenja, to je 2k ulje, B komponenta se sipa u A komponentu, na parket se nanosi sa crvenim filcom, nakon 15-ak minuta poliranje sa belim filcom i kraj. RMC ima taj cleaner sa kojim bi trebalo očistiti parket pre uljenja. RMC nudi već gotova ulja u boji, kao i varijente smoked (hrastu daje braon boju kao da je dimljen) i fumed (daje sivu boju), ova dva proizvoda reaguju sa taninom u hrastu i kombinaciji sa određenom bojom ulja mogućnosti i kombinacije su nesagledive. I iskreno RMC je stvarno najbolji proizvod, jeste skup, ali mu je potrošnja manja nego recimo Synteka, pa na kraju i ne ispadne baš puno skuplji.
"Parketari i oni koji misle da jesu" šmirglanje završavaju sa 120 zato što tako svi proizvošači lakova i ulja za parket zahtevaju (neki čak i traže da se završava sa 100). Ono što je stvarna situacija na terenu je da se praskaču granulacije i smerovi hoblovanja, jer tu mnogi hoće da uštede i naprave sebi problem.
Obe pomenute mašine su ok (Festo malo više :)), ali ne znam kako će to ispasti i koliko će vremena trebati. Festo je super za gazišta, ćoškove i površinu uz zid, mnogo je lakši za rad nego ćoškara, ali za čitavu sobu... Bolje da za taj deo tj. hoblovanje angažujete parketara (a delovi Hrvatske odakle se javljate imaju dugu tradiciju parketarstva) koji će to odradi sa pravom mašinom, pa posle hoblovanja štukovanje, na kraju poliranje i dooobro usisavanje i čiščenje, a onda sa uljenjem polako...
AHA! RMC se nanosi crvenim filcom?!?! nisam to znao. ok. odlicno!

znaci da ipak smirglam kako mi preporucuju? OK.

znam da mi je RO mali za prostorije, no uredjujemo potkrovlje i vec mi je dosta majstora :( naplate posteno, a onda ja za njima popravljam ili zivim s felerima. i onda sam izracunao da ce me postavljanje, brusenje i lakiranje parketa izaci skoro kao novi RO i eto, sada ja postavljam parket :)))) tako da vjerujem da cu se "naigrati" s rotexom. truditi cu se da ispradne najbolje sto moze i to je to. a onda cemo vidjeti :))) kada krenem javim kako ide :-))))))
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Da, imal sam 2 filca, jedan za prvi puta, a drugi za drugi puta.
Obzirom da su mi obje prostorije male, svaka manje od 10m2 nije mi bilo teško sam uljiti i polirati.
Kad sam ja brusil, prvo sam kod grubljih dijelova koristil tracnu brusilicu, ali to i nije neko rješenje, a kasnije sam koristil excentricnu.
Nakon brusenja sam imao nekoliko tankih udubljenja-crta na parketu i skuzil sam da sam napravil glupost. Kako sam ležao na podu kad sam brusil na sebi sam imal stare traperice i utore na parketu sam napravio s nitnama na trapericama. Ako mislis ležati kad brusiš pazi da se i tebi ne dogodi isto.
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

riba wrote:Da, imal sam 2 filca, jedan za prvi puta, a drugi za drugi puta.
Obzirom da su mi obje prostorije male, svaka manje od 10m2 nije mi bilo teško sam uljiti i polirati.
Kad sam ja brusil, prvo sam kod grubljih dijelova koristil tracnu brusilicu, ali to i nije neko rješenje, a kasnije sam koristil excentricnu.
Nakon brusenja sam imao nekoliko tankih udubljenja-crta na parketu i skuzil sam da sam napravil glupost. Kako sam ležao na podu kad sam brusil na sebi sam imal stare traperice i utore na parketu sam napravio s nitnama na trapericama. Ako mislis ležati kad brusiš pazi da se i tebi ne dogodi isto.
i ja se domundjavam kako brusiti dugi period, no lezati?!?!?! tako sto se nisam sjetio :))) kako si to, molim te, radio ?!? :) legao an trbuh i onda ispruzio ruke? :)))
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Mene u zadnje vrijeme leđa malo "zajebavaju" i da si olakšam legao sam na pod i samo držao šlajfericu i eventualno na nju stavio težinu ruke. Nikada nisam mašinu forsiral ili stiskal na obradak, onak bez uma i razuma.
Nasam baš ležao na trbuhu, više mi je pasalo na boku zato i jesam s onim nitnama od đepova strugal po podu bez da sam znal.
To je bilo kod prve sobe, za drugu sam si stavil nekakvu staru trenirku i nema ctra po podu :)

Da, na šlajfericu je uvijek bio prikopcan usisavač tak da nije bilo problema s prašinom.
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

riba wrote:Mene u zadnje vrijeme leđa malo "zajebavaju" i da si olakšam legao sam na pod i samo držao šlajfericu i eventualno na nju stavio težinu ruke. Nikada nisam mašinu forsiral ili stiskal na obradak, onak bez uma i razuma.
Nasam baš ležao na trbuhu, više mi je pasalo na boku zato i jesam s onim nitnama od đepova strugal po podu bez da sam znal.
To je bilo kod prve sobe, za drugu sam si stavil nekakvu staru trenirku i nema ctra po podu :)

Da, na šlajfericu je uvijek bio prikopcan usisavač tak da nije bilo problema s prašinom.
odlicno! dobra ideja :-))))))
Božidar
Šegrt

Post by Božidar »

Ako si već zamislio tako da radiš, onda predlažem da prvo sa ravnjačom od 3 m isproveravaš ravnost poda, označiš olovkom delove koje treba više brusitii i mislim da bi bilo lakše i brže raditi sa tračnom brusilicom, ali sa onom koja ima ram da se ne bi ukopavala(ukoliko si u mogućnosti da negde pozajmiš). Najviše pažnje obrati uz ivice prostorije, jer će zidna lajsna da pokaže sve neravnine.
Pre svega ovoga trebao bi otići da apoteke i uzeti kutiju Diclofenac Duo, trebaće ti.. :)
karatas
Majstor početnik

Post by karatas »

Božidar wrote:Ako si već zamislio tako da radiš, onda predlažem da prvo sa ravnjačom od 3 m isproveravaš ravnost poda, označiš olovkom delove koje treba više brusitii i mislim da bi bilo lakše i brže raditi sa tračnom brusilicom, ali sa onom koja ima ram da se ne bi ukopavala(ukoliko si u mogućnosti da negde pozajmiš). Najviše pažnje obrati uz ivice prostorije, jer će zidna lajsna da pokaže sve neravnine.
Pre svega ovoga trebao bi otići da apoteke i uzeti kutiju Diclofenac Duo, trebaće ti.. :)
ok. imam neku letvu pa cu se s njom posluziti. kontao sam kredom oznaciti gdje je malo vislje.

nemam tracnu brusilicu, nego cu sve s rotexom - pravi ispit :)))))

e da, cuo sam vec takve komentare :)))) no poslije tog posla imati cu ledja kao balticki stit :-)))))))))))))))))
Post Reply