Početnik

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
poldo
Brzi dodavač alata

Početnik

Post by poldo »

Pozdrav!
Poštovani ... započeo bi s malo pitanja u vezi nabavke alata i svega potrebnog započetak rada s drvetom ... Znam da je dosta toga već i napisano ali ipak da utvrdim gradivo pošto ono što ja planiram za početak raditi nije toliko komplicirano ili mi se to mozda samo cini) . Pa stoga da ne bacam pare za nekkav alat koji mi nece trebati .
Napominjem da nisam stolar po struci (tehnicar za elektroniku) i sve mi je ovo manje više novo (ipak nisam ni totalni neznalica s tehničke strane , s dosta alata sam vec radio prije) ... Napisat cu prvo sta bih volio raditi od stolarskih stvarcica a onda cu i predstaviti šta imam na raspolaganju od alata ... Sve to ide za vlastite potrebe ali razmisljam i o prodaji nekih stvari preko interneta ... Dakle na umu su mi manje stvari tipa - police , rasvjeta ( lampe , stolne , stropne , raznorazni stalci , satovi ... Kada se malo priucim probao bih i s manjim sklopivim stolicama , stolićima i vrtnim stolicama i ležaljkama (nista masivno - nesto slicno ovome na ovim slikama https://www.pinterest.com/craftantix/fo ... air-plans/ )
Od alata imam slijedeće:
- Stihl motorna pila ( manja - neznam točno koji model , nije mi pri ruci :) )
- Glodalica Bosch POF 1200
- Ubodna pila (neka jeftina , žuti einhell )
- Ručni cirkular ( isto jefitni neki , elektromachinen čini mi se)
- Hoblič električni (isto neki jefitni :) )
- Tračna brusilica (nekakva jeftina bugarska )
- Bušilica Iskra
- Brusilica mala kutna ( Black Decker )
- Brusilica velika ( nekakav stari plavi Bosch)
- dosta raznoraznog ručnog alata , doduše ne specijalno stolarskog
Dao sam raditi radni stol ( 185 x 85 x 80 ) , s metalnim postoljem . Gore ću staviti nekakvu radnu površinu , još nisam siguran od čega (daske , blažujka ili sl.) . Planirao sam u taj stol ugraditi glodalicu i cirkular , ipak nasao sam na vasem sajtu dosta shema za jos bolja rjesenja za stolove za glodalicu , pa cu jos razmislit o tome.
Znači što mi preporučujete za nabaviti od alata ? Jeli banzek neophodan ? Kakav? , dali da se zezam sa ugradnjom ovog jeftilen cirkulara u stol ? ili da kupim gotovi samostoječi stolni cirkular ? ...
Eto za sada toliko ... bit ce sigurno jos pitanja :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima puno stvari koje ne znamo, da bi mogli da ti damo nekakav iole pametan savet.
npr
1. s kakvim prostorom raspolazes? Nije isto ako imas slobodnu garazu od 5X4 metra, i ako radis na terasi.
2. novcanik je uvek bitna i nepoznata stavka. I pitanje da li radis prvenstveno radi zadovoljstva ili pravis ekonomske racunice. Mi ne znamo da li ti je 100 evrica mnogo, malo, ili "nako"
... itd itd ima tu kolko hoces stvari koje su individualne.

Za ovo sa slika, posto je u pitanju masiv, prva neophodna stavka bi bila neka ravnjaca/debljaca. Sav ovaj alat koji si pomenuo je u principu ili za plocaste materijale, ili za neku grubu vise tesarsku nego stolarsku obradu.
Sve ostalo pada u vodu ako ne mozes da krenes od daske koja je ravna i sa paralelnim stranicama.
Ako ti brzina nije bitna stavka, mozes da krenes samo sa debljacom pa da pravis kolica ko sto je BR negde pisao. U klasi jeftinih masina, dihtovi su mnogo bolji (a i jeftiniji) od abrihtera. Plus zauzimaju znacajno manje mesta kada nisu u radu.
Ili to, ili da ti neko ko ima masinu usluzno obradjuje daske.

Posle toga, sa ovim sto si nabrojao, moze da se radi, ali ne sa nekom ozbiljnom produktivnoscu. Jednostavno sav sustinski alat koji si nabrojao (cirkular, glodalica) je ili no-name nepoznate snage i dimenzija, ili relativno slabacak (GOF 1200).
Tako da ces morati da se snalazis i razmisljas kako da nesto izvedes, sto bi sa ozbiljnijim alatom bilo jednostavno.

Neki moj savet:
Nabavi abrihter/diht ili diht + kolica, ili se dogovori za usluznu obradu
Kreni da radis sa tim sto imas, pa ces brzo uvideti gde "skripi", i tada ces nabavljati alat prema stvarnim potrebama.
Tada bi mogli vise da ti pomognemo oko izbora konkretnih alata. Recimo krenes u nabavku novog i veceg/jaceg cirkulara ili glodalice, pa se raspitujes sta se moze nabolje dobiti za te i te novce, ili koje su prednosti ovog u odnosu na onaj model.

Da... verovatno bi nabavka pristojnog lista za taj cirkular u mnogome poboljsala njegovu upotrebljivost.

Bansek je mnogo lepa alatka, al se bojim da prisotjan nije bas jeftin. Nije ti neophodan u prvom trenutku, posto ovo sa slika moze da se odradi kombinacijom ubodne i glodalice. Sporije, ali moze.
Kad dodje vreme... sam ces videti da li ti se isplati, odnosno da li ti je neophodan, odnosno da li ti je bitna brzina koju njime mozes da postignes.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Bok,

Kao što reče Bole , sa ovim alatom nema neke produkcije, no za prvu ruku nisu loši.
Ukoliko se želiš baviti masivom, fali ti abrihter/diht ( blanja/debljača) da dobiješ točne dimenzije obratka, a isto tako potreban je i stolni cirkular. Cirkular ti treba i ručni i stolni.
Bansek naravno uvijek dobrodođe ali nije neopodan za početak, stolni frezer je.
Može se ručni frezer ugraditi u stol, ali trebat će ti i ručni frezer, pa ili nabaviti još jedan i ugraditi u stol ili napraviti stol tako da se lako skida i koristi kao ručni .
Još jedna stvar, nije neophodno ali pri odabiru drveta uvijek dobro dođe vlagomjer, da ne bi imao poslije problema sa ispucalim, rasušenim proizvodom.
Nadam se da imaš mjesta u radioni ,jer osim alata treba imati i prostora.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
poldo
Brzi dodavač alata

Post by poldo »

ok puno hvala na odgovorima ... malo cu detaljnije objasniti ... znaci ovako ... što se tiće prostora mogu oslobodit šupu drvenu cca 7 - 8 kvadrata i podrum nekih 20-tak kvadrata ... iako sam mislio neke stvari radit i vani po lijepom vremenu , radni stol iznijet van i radit da ne prasim sve unutra posto nemam usisavac...
Za početak ja nemislim s ovim ići u neku veliku proizvodnju , već bi radio iz vlastitog zadovoljstva al i dodatne zarade ( imam stalan posao u firmi , ovo vidim tek kao dodatni izvor , iako tko zna kakva su vremena mozda u buducnosti budem jace zapeo za stolariju ) , znaci ajmo reci mozda desetak ovih stolica , nesto drugih sitnijih stvari mjesecno i to je to ... brzina mi nije bitna , koliko napravim napravim , pa onda prodam ... nebih radio po narudzbi, bar ne zasada ...
Å to se financija tiće , oko 100-150 eura mjesečno bih mogao izdvojit za nabavku alata ... svjestan sam da ovaj alat koji imam nije nešto...
znači za početak bit trebao uzeti blanja/debljača (to je abrihter/diht :-) jel? ) ... debljaču u svakom slučaju ... neznam što bi to bilo debljača+ kolica - mozes li mi dati nekakav link na forum da malo procitam o tome ... te novi list za cirkular ...
jos me zanima - stol za glodalicu cu sigurno raditi - pitanje - dali ovaj bosch ugraditi u stol? ili ga ostaviti kao rucni frezer a za ugradnju u stol kupit neki drugi?
hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

viewtopic.php?pid=79976#p79976

Za ugradnju u sto uzmi kasnije jacu glodalicu, sa prihvatom 12mm.
Ako lepo osmislis sto, mozes za pocetak koristiti ovu kao dvonamensku, pa onda samo prilagoditi za novu (recimo promenis samo plocu koja nosi glodalicu i ubacuje se u sto).

Eh da, na usisivac sam zaboravio. Trebace ti i on, inace ces se udaviti u piljevini.
Ako uzimas neki radionicki usisivac a ne ono veliko cudo (mislim da ga zovu otprasivac), to jest neki "kanta" tipa, gledaj da ima automatiku za ukljucivanje kada ukljucis alat. Razlika u ceni obicno nije velika, a strasno doprinosi udobnosti rada, i stiti te od tipicne greske da zaboravis da ga ukljucis :)
Mozes i sam da pravis, viewtopic.php?id=5206&p=4 mada je mnogo udobnije ako je vec ugradjen u usisivac.
Uz to napravis neku "predposudu" ili ciklon, i zavrsice posao za vecinu potreba.
poldo
Brzi dodavač alata

Post by poldo »

ok ... kupit cu prvo stolni cirkular i napraviti stol za glodalicu ... moze preporuka za cirkular (stolni) , koji cijenovni razred da gledam? , na što obratiti pažnju ? zaobiči jeftine ?
abrihter/diht cu kad skupim malo iskustva (i para :) btw kako se krecu cijene tih uređaja , neki koji moze odraditi poslove koje sam zamislio , ne da imam jos poslije njega jos tri sata dotjerivanja uradka ) . dok ga ne kupim mislim da i ovi bau centri tu kod nas imaju tu uslugu obrade - ravnanje , tanjenje - budem se raspitao, ili kod nekog stolara ...
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Gledaj ovako, pokušaj s tim što imaš od alata napraviti jednu stvar koju si zamislio.
Vidjet ćeš koliko si vremena izgubio oko toga, te koliko ti je trebalo za dotjerivanje .
Nakon toga bit ćeš kudikamo otvoreniji prema tome što tebi treba prije.
Moj savjet ti je da ubuduće gledaš kvalitetniji alat, pa samim tim krećeš malim koracima.
Osim alata i praksa je bitna, znanje što,od čega i kako napraviti, to se ne stječe kupovinom alata već radom.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

poldo
Brzi dodavač alata

Post by poldo »

ok ... hvala na savjetima , napravit cu kako ste rekli ... kupit cu u svakom slucaju novi list za cirkular i jos neke sitnice koje mi trebaju pa cu pokusati napraviti neke stvari sa ovim cim raspolazem , nesto sam vec i radio ... ok , bit ce sigurno jos pitanja :-)
Pozdrav
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Možeš i otvoriti temu sa svojim radovima, pa možemo i tamo diskutirati :)

Post Reply