Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ovaj doljnji .
@Alexandar - radio sam za Bosch u to doba kad sam ga kupio, pa sam ga dobio povoljno.
Bilo ih je prodano par komada i svi se vratili :( , nekako sam se nadao da će s mojim biti sve OK , no debelo sam se zaj...
Uglavnom , radio je perfektno , podešavanje i rad odlični , no najednom , doslovno nakon cca 20ak minuta rada pustio bijeli dim :( izgorio motor . Srećom, radio sam za Bosch pa sam poslao natrag , oni ga popravili ( zamijenili motor ) , radio je još neko vrijeme, taman da prođe garancija a i ja prestao raditi tamo i crkne opet :( .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
zugs
Šegrt

Post by zugs »

aleksandar111 wrote:Pa to je cini mi se ista ova sto sam ja postavio, samo druga marka-naljepnica. I ova woodstar je jeftinija nekih 65evrica.
+postarina, mislim da opet ispada jeftinije
Nema li ova tvoja sirinu od 152mm, a ovaj Zipper od 204?
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Å to se tiče tih jeftinih blanja-debljača, neke od njih imaju limenu uzdužnu vodilicu koja zna biti spigana, pa prije kupnje treba provjeriti u kakvom je stanju.
aleksandar111
Precizni šegrt

Post by aleksandar111 »

zugs wrote:
aleksandar111 wrote:Pa to je cini mi se ista ova sto sam ja postavio, samo druga marka-naljepnica. I ova woodstar je jeftinija nekih 65evrica.
+postarina, mislim da opet ispada jeftinije
Nema li ova tvoja sirinu od 152mm, a ovaj Zipper od 204?
Masine su iste, ali ima raznih sirina, recimo ova moja 204mm, zipper 204mm i zipper 305mm, zavisi za sta ti treba.
Ja sam platio oko 200e moju.
(post ispravljen)
"ispravka" moj je woodstar pt85 a ne pt65 samim tim 204mm sirina noza.
http://www.lidl.de/de/woodster-hobelmas ... b=billiger

Evo zipper 219,95e

http://www.ebay.de/itm/Zipper-ZI-HB204- ... 4ad9f73ff4

Sto bi damir66 rekao: "neke od njih imaju limenu uzdužnu vodilicu koja zna biti spigana, pa prije kupnje treba provjeriti u kakvom je stanju."
Ne mora provjeravati, doce mu takva :) tu uzduznu vodilicu skine i stavi drvenu koja je u vinklo. Skratice sirinu koja se skida nozem, za debljinu ograde koju stavi, al nece mu bit tih 2-3cm problem jer ima 204mm.
Last edited by aleksandar111 on 09 Jan 2015 01:02, edited 1 time in total.
Umetnost je znati zanimljivo pričati, ali je jos veća umetnost znati pažljivo slušati
skoky
Zarezivač olovaka

Post by skoky »

gledao sam Fervi blanju/debljaču i mjerio je vaservagom u dućanu. iznenadila me točnost i ravnina gornjih ploča..
neznam kako je s ostalim blanjama koje izgledaju isto kao i ova, nisam ih vidio u živo, iako na slikama djeluju vrlo vrlo slično..
kako provjeriti donju ploču debljače, čini mi se da nije baš lako provjeriti a da se ne pusti u rad..
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

skoky wrote:malo sam obišao dućane i ovo je ušlo u uži izbor (sve se kreću oko 300-400 €):
(stavljam samo nazive jer nisam siguran da se smiju stavljati linkovi na forum)

metabo tkhs 315 c
bosch pts 10
Elektro maschinen TSEm 315 230V Profi Line
I ja sam došao do sličnih zaključaka. Mislim da postoje dvije grupe stolnih pila. Ili je to barem moj dojam.
One s pilom promjera 300 mm. Obično imaju veću snagu (2000W i više). Limeni stol. Ja bih ih nazvao "građevinskim" modelom. Za piliti drvene komade većih dimenija. Onako, baš na gradilištu radiš krovište, i da imaš s čime prepiliti gredu. I tako nešto mi ne treba.
Druga kategorija su one s promerom pile 250. Obično imaju manju snagu (1400 - 1800 W). Aluminijski stol. Ja ih zovem "radioničkim" modelom. Za rad na preciznijim komadima. I takav model ću vjerojatno kupiti.

Moj popis se sveo na samo dva modela:
Bosch PTS10 (cijena oko 2650 kn = 350 €)
Elektro Maschinem PSEM 2505 PROFILINE (cijena oko 2500 kn = 330 €)

Naravno gledao sam i ostale proizvođaće. Nažalost Metabo i Makita su mi van buđeta. A Einhell i Toolson me nisu oduševili kvalitetom izrade.
Za sada se još nisam odlučio. Uzivo imaju oba modela u Bauhausu na Žitnjaku (iako se kod direktnih dobovljača može dobiti bolja cijena - ali oni obično nemaju izložbene primjerke).
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Ako ti nije problem skociti do Slovenije, tamo tog Boscha mozes dobiti za 50E manje. Dogovoris sa ovima da ti ga posalju u tebi najblizu postu u Sloveniji i tamo ga pokupis. https://www.mimovrste.com/mizne-namizne ... 0?v=345536
Ako nisi razmisljao o ovom Axminsteru TS-200 koji sam ja narucio, dodje te oko 2700kn (~355E) s placenom postarinom, dok jos imaju popust na njega. Mislim da je bolji od oba modela koje si naveo.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Kad kupim Alphatulsovu bušilicu, znam da kad crkne da ću ju baciti, nije vrijedna benzina koji bi potrošio da ju odnesem na servis. Jeftinije je kupiti novu.

Međutim ovdje je riječ o stroju koji košta puno više, i koji namjeravam koristi godinama. Više mi se sviđa kupiti stroj lokalno nego vani. Ako se nešto pokvari (istroši, itd...) postojati će servis i sva potrebna podrška.

Bosch kupljen u Sloveniji moram nositi u Sloveniju na servis. A to je bespotrebna gnajavaža. Nema šanse da Zagrebačka podružnica Bosch-a prihvati popravljati nešto kupljeno u Sloveniji. A opet... možda se stroj nikada neće kvariti...

Za firmu Amnister prvi put čujem. I u slučaju popravka bi ju trebalo slati u Englesku? Čini mi se malo pre-rizično. S druge strane imam čisto tehničko pitanje: da li je 1100 W dovoljno snage? Čini mi se malo...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za 200mm precnik testere i uz asinhroni motor, sasvim dovoljno.
Sasvim je druga prica ako je motor kolektorski, i/ili ako je precnik testere veci.

Upravo kolektorski motor je najveca mana boska u poredjenju sa ostalima.
aleksandar111
Precizni šegrt

Post by aleksandar111 »

Pero wrote:Više mi se sviđa kupiti stroj lokalno nego vani. Ako se nešto pokvari (istroši, itd...) postojati će servis i sva potrebna podrška.

Bosch kupljen u Sloveniji moram nositi u Sloveniju na servis. A to je bespotrebna gnajavaža. Nema šanse da Zagrebačka podružnica Bosch-a prihvati popravljati nešto kupljeno u Sloveniji.
Ja, koliko sam razumio, ide ovako. Uredjaj, alat, kako god, kupljen bilo gdje u EU, uz racun, servisnu knjizicu i registraciju istog na internetu, imas pravo poslati na besplatni servis ako je u garantnom roku i to dzabe (tvoja postarina) bilo gdje. Ja sam kupio nesto od Boscha u Njemacku i receno mi je da mogu i u Srbiju i Crnu Goru slati na servis besplatni, naravno ako je njihova krivica i jos da je u garantnom roku.

Bilo je price o Boshu PTS 10, ja sam bio zaludjen njime evo godinu dana, sve do prije neki dan. Tako da sam odustao od njega definitivno.
Sada dolazi u obzir Makita MLT100, ne znam dal je ko ima na forumu, pa da kaze nesto o njoj. Pominjala se, ali ne znam dal je neko imao.
Razlika je oko 200e od Boscha, ali...da se malo sacekati i skupiti taj ostatak, a mozda i neka akcija uleti u medjuvremenu.

Image
Umetnost je znati zanimljivo pričati, ali je jos veća umetnost znati pažljivo slušati
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Pero wrote:Bosch kupljen u Sloveniji moram nositi u Sloveniju na servis. A to je bespotrebna gnajavaža. Nema šanse da Zagrebačka podružnica Bosch-a prihvati popravljati nešto kupljeno u Sloveniji. A opet... možda se stroj nikada neće kvariti...
Ne znam kakva je sad stvar sa EU. Mislim da bi servis trebao vaziti u svim clanicama, ali treba provjeriti. Nazovi Boshov servis u Zagrebu i provjeri.
Pero wrote:Za firmu Amnister prvi put čujem. I u slučaju popravka bi ju trebalo slati u Englesku? Čini mi se malo pre-rizično. S druge strane imam čisto tehničko pitanje: da li je 1100 W dovoljno snage? Čini mi se malo...
Axminster je u biti robna kuca u Engleskoj (nesto kao Pevec ili Bauhaus), ali koji trguju iskljucivo alatom ako sam dobro shvatio. Osim toga, pogledaj njihove stranice i vidi ponudu. Meni je njihov site vrhunski. Ujedno prodaju alat koji za njih proizvode razliciti proizvodjaci, a brendiraju ga kao svoj (o cemu je ranije pisao mbole). Ono sto je bitno je da je velika vecina tog alata zadovoljavajuce kvalitete, jer po osvrtima ljudi, velika vecina je i vise nego zadovoljna kupljenim i generalno je misljenje da Axminster trguje kvalitetn(ij)om robom. Naravno, uvijek se nadje netko nezadovoljan, ali to je normalno. Problem sa Axminsterom cak i nisu cijene, vec postarina koja je nenormalno visoka za nase prilike, ali zato kad naletis na akciju, dodje te skoro isto kao i ovdje neki manje kvalitetan komad opreme. Ili alternativno tome, ako slucajno znas nekog prijevoznika koji trguje sa Englezima, pa uz njegovu uslugu smanjiti troskove prijevoza.

Inace, servis je bila i jedna od mojih dilema, ali sam odlucio riskirati. Pokusavajuci saznati sto vise informacija, nasao sam neke forume, gdje je bilo kvarova i gdje su zaista ovi iz Axminstera poslali rezervne dijelove u udaljene krajeve Velike Britanije, kad su ustanovili u cemu je stvar. Nadam se da nece biti potrebno, ali isto se nadam da ako dodje do toga, da ce isto vrijediti i za mene, a ne da moram slati stroj natrag. Izmedju ostalog, to su mi i rekli kad sam im poslao upit vezan za servis. Osim toga, ipak su cirkulari stara tehnologija, nema tu nista svemirsko sto i neki lokalni servis ne bi uz malo volje mogao rijesiti, ako bas dodje do toga.

Sto se tice snage, mbole je vec napisao - trebalo bi biti dovoljno. Valjda i onaj koji dizajnira alat bi trebao znati ponesto o tome.
Last edited by zugs on 10 Jan 2015 12:54, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jos jedna bitna sitnica na tom Axminsteru je da je tezak samo 55kg, i da ima tablu od livenog gvozdja. Svi drugi su barem duplo laksi, i imaju ili aluminijumsku ili limenu tabl;u. Vis nego dobar razlog da je Axminister u sustini jedini izbor. Sve ostalo, ukljucujuci i Makitu MLT 100 je samo jeftina imitacija stone testere.

Jedini problem TS 200 je daq je ona samo osnova, i zahteva nadogradnju da bi bila zaista upotrebljiva. No, ta nadogradnja nije moguca ni kod jedne druge ponudjene testere.
Last edited by BR on 10 Jan 2015 15:07, edited 1 time in total.
aleksandar111
Precizni šegrt

Post by aleksandar111 »

BR wrote:Jos jedna bitna sitnica na tom Axminsteru je da je tezak samo 55kg, i da ima tablu od livenog gvozdja. Svi drugi su barem duplo laksi, i imaju ili aluminijumsku ili limenu tabl;u. Vis nego dobar razlog da je Axminister u sustini jedini izbor. Sve ostalo, ukljucujuci i Makitu MLT 100 je samo jeftina imitacija stone testere.

Jedini problem TS 200 je daq je ona samo osnova, i zahteva nadogradnju da bi bila zaista upotrebljiva. No, ta nadogradnja nije moguca ni kod jedne druge ponudjene testere.
I ta nadogradja kosta isto koliko i cirkular, pretpostavljam.
Steta sto kod nas, tj u mom mjestu nema vise izbora alata, nego 3 marke, pa se moras odluciti za jednu od tih.
Ovako sa narucivanjem iz daljih zemalja, nesto se ne bih upustio.
zugs
Šegrt

Post by zugs »

aleksandar111 wrote:I ta nadogradja kosta isto koliko i cirkular, pretpostavljam.
Steta sto kod nas, tj u mom mjestu nema vise izbora alata, nego 3 marke, pa se moras odluciti za jednu od tih.
Ovako sa narucivanjem iz daljih zemalja, nesto se ne bih upustio.
Ne kosta toliko, ali kosta. U konacnici, nisu potrebne sve nadogradnje koje se mogu kupiti s cirkularom, jer postoji i ta opcija, kupovina pojedinacnih dodataka ili cijeli komplet. Ja sam uzeo samo prosirenje stola, sto zapravo i nisam trebao, jer je na toj akciji to prosirenje bilo gratis uz stroj (http://www.axminster.co.uk/axminster-ts ... -table-kit). Dobio sam povrat novca za taj dio. Uz tu ekstenziju dodje i nova paralelna vodilica koja ide punom duzinom. Imam doma nesto L profila, pa cu postolje napraviti sam. Klizni dio stola mi ne treba, jer ionako mislim raditi sanjke za poprecno rezanje. Planiram ga prosiriti po duzini i sirini s lijeve strane za rezanje nesto vecih komada. Nakon toga planiram izraditi razne jigove za razne potrebe. Mislim da ce mi to biti dovoljno.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

aleksandar111 wrote:Bilo je price o Boshu PTS 10, ja sam bio zaludjen njime evo godinu dana, sve do prije neki dan. Tako da sam odustao od njega definitivno.
Sada dolazi u obzir Makita MLT100, ne znam dal je ko ima na forumu, pa da kaze nesto o njoj. Pominjala se, ali ne znam dal je neko imao.
Razlika je oko 200e od Boscha, ali...da se malo sacekati i skupiti taj ostatak, a mozda i neka akcija uleti u medjuvremenu.
OK. Recimo da cijena nije problem. Makita MLT 100 se može naći za 3600 kn što je oko 470€.

S obzirom da si bio zaluđen Bosch-om, a sada se spremaš kupiti Makitu, da li mi možeš usporediti ta dva modela? Koje su Makitine prednosti? Da li to vrijedi dodatnih 150 eura?
I da li će 1500 W biti dovoljno za ugodan rad? To je ono što me brine...
Post Reply