Eto i mene veterana da nešto nauči od Å arenka.šarenko wrote:Da pustio sam Vas da cujem sta mislite ali evo objasnjenja
Klaker ime nastalo od latinske reci KLAKERUS u prevodu kliker ili ti kenac staklenac (AL CEPAM LATINSKI) Piće nazvano tako jer se umesto zatvaraca koristio kliker staklenac
inace Klaker je da kažem ćale kabezi onom čuvenom vašarskom " Srce ladi usta sladi pare iz džepa vadi"
Pravi se od ekstrakta maline(crveni) i limuna (žuti) i obične soda vode CO2+H20
E sada sto se nije zadržao je čista higijena da biste ga pili čiča prodavac ili sodadžija je morao malićem prstom sa kojim je predhodno počačkao nos ili uho da gurne onaj kliker da ode dole odnosno gore i oslobodi grlić.
protiv piva nemam nista taman posla ali samo da je crno ova svetla me neodoljivo podsećaju na ono što nosim u labaratoriju na kontrolu kada me zaboli bubreg ili bešika.
Ono latinski sa pocetka teksta me je naucila moja nana Draga koja je od skole imala svesku gumicu i mali odmor.
Znači, to je to ! Od KLAKERUSA je nastao NEPOVRATNI VENTIL. Samo su čičin prst (iz higijenskog razloga) zamenili oprugom, kenac staklenac je ostao a izmenili su oblik flaše.
Bre, šta sve neće Balkanac da napravi pa makar je i sodadžija po struci.
A što se tiče

Å arenko, sludećemo mlade sa našim "znanjem i definicijama"