Zanimljivi linkovi ka youtube video fajlovima

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako je ovo vrhunsko i pravilno farbanje-onda ja nemam pojma :smejanje:

farba sa flg dewilbiss(konvencional),otvorio diznu do kraja,ne ukrsta,lepeza mu nije pod pravim uglom u odnosu na povrsinu,"saseko" lepezu na pola .........

drugi njegov video jos gluplji- farba okrljeni namestaj(pa i da je rustik varijanta)-bolje da ga cetkom "omaze" -krece sa farbanjem odozdo i od sredine,prvo radi velike povrsine pa uspricava ccoskove :pucko::pucko::pucko:

sve u svemu -glup ko noc sto se tice farbanja.:part:

p.s. ja nisam pro-farbar(skolovan) ali sam ucio od najboljeg u NS :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ovaj deckic vec radi kako bi trebalo :pljesk::pljesk::pljesk:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B_j290QsRgk[/youtube]
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ovako Singer, ovaj dobro radi, jedina mu mana sto nije obukao kombinezon:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Si61yPTruMA[/youtube]

a taj nas, na tvom linku, je prvo naneo previse laka. Debela kora moze i da ispuca. Sem toga, kantovi se tako ne rade jer se gomila spreja nalepi odozdo sa druge strane, a na snimku se ne vidi, vrlo lako da mu je i procurelo.
I treba da imas na umu da za velike povrsine, kao sto su vrata, moras da otvoris pistolj da se ne bi lak susio pre nego sto zavrsis, jer se u tom slucaju vide prelazi i ostaju tragovi spreja.
Last edited by Pezzo on 30 Jan 2014 12:30, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ovo je sasvim drugi nacin pistolja(nije gravitacioni) vec pod pritiskom,verovatno mu nije bitno pa nije ni obukao kombinezon.

nacin farbanja (prvog klipa koji si postavio )ne valja ,upravo zato sto sprica pod uglom na povrsinu i na mestima je podebeo lak a na mestima tanak-kontradiktorno onome sto pricas.kad se priblizio vidi se da ga je nalioooo :pucko:

zivo me zanima kako bi ofarbao vrata(sobna) sa ispunama i kanelurama :spyfoordig:

sa pravilnim nacinom prskanja dobija se jednaka debljina sloja.

ovaj klip sto sam ja postavio,odnosio se na to da kud i kamo pravilnije farba i rekao sam da radi kako bi trebalo.

malo previse se spusta do supstrata ali nije strasno(bolece ga ledja vise)

kantovi se prskaju (na licu)2 puta jer je vertikala(ako nisi znao) a da ne bi bacilo maglu nalicje se maskira.:)

postoje neki normativi kod farbanja,kao i cake :part:
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

ja mislim da kolega singer treba da postavi neki snimak kao jedan od najiskusnijih ovde
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

singer wrote:zivo me zanima kako bi ofarbao vrata(sobna) sa ispunama i kanelurama acklad
il jednu onu krivu komodu il stilsku stolicu :forbryllad:
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mnogo pitanja. Ne znam da li je skretanje sa teme...
Na sva tri videa se radi zavrsni lak, znaci poslednja ruka.
Ja sam postavio prvi video da se vidi ono osnovno, dva prelaza, jedan sa jedne strane i drugi sa druge i kantovi i to je dovoljno. Zavrsni lak se ne nabacuje iz 5 prelaza. Vuce se od pocetka do kraja, ravnomerno, pravo, na istom odstojanju. Kant nema potrebe da se prska tako da sprej ide ispod, vec je uradjen kad je radjena poledjina. Jeste na onom prvom klipu u startu drzao pistolj dosta ukoso, ali vrata su siroka i nad njih se ne treba naginjati jer i sa odece pada prasina ili dlaka sa glave i sl.
Onaj na Singerovom videu je neiskusan, jedino sto se trudio, to mu se ne moze osporiti.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"zivo me zanima kako bi ofarbao vrata(sobna) sa ispunama i kanelurama"
--------
Isto kao i sve ostalo. Priprema je 99% posla, a samo lakiranje je par minuta.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
vidim da hoces da si ti u pravu.

svako neka radi kako je naucen i kako misli da treba.

postavio bih video vrlo rado ali kamera trenutno nije kod mene :arg:

@Pezzo

priprema jeste 99% posla ali puno zavisi i od zavrsnice.

ne bi trebalo da ovaj razgovor vodi prepucavanju,vec da se nesto nauci i objasne tehnike ili eventualne greske koje cini neko pri farbanju.

taj isti na ovom videu radi gluposti i farba napamet na totalno ne pripremljenu povrsinu :butter:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=atZ9sKgXDEc[/youtube]
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dno koje farba ukrsta sa vertikalnim rasprsivacem u jednom i drugom prolazu :pucko::pucko::pucko:

em gadja sa razdaljine od 50 cm :sjuk:

totalno neprofesionalno i jos se snima :smejanje::smejanje::smejanje:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

singer wrote:ne bi trebalo da ovaj razgovor vodi prepucavanju,vec da se nesto nauci i objasne tehnike ili eventualne greske koje cini neko pri farbanju.

taj isti na ovom videu radi gluposti i farba napamet na totalno ne pripremljenu povrsinu :butter:
Necu da se prepucavam, nije mi namera, niti me briga kako ce ko da radi. Bas iz tog razloga zelim da rasvetlim kako se radi, jer na internetu ima jako mnogo tih "tutorijala" i videa koje su postavljali neki amateri.

Na oba videa koje sam ovde postavio su iskusni profesionalci, pa mislim da je korisno da clanovi foruma vide kako se tacno radi. (Mislio sam i da otvorim posebnu temu o tome, ali nisam ocekivao mnogo diskusije. Mozda mozes i da to izdvojis iz ove teme, ne znam samo da li se moze prebaciti na podforum o bojama i lakovima.)

Ovaj poslednji klip i nisam primetio, ali i to je za mene sve u redu. Dno odozdo nije morao ni da lakira, ono se ionako nikad ne vidi.
I nije to nepripremljena povrsina, prevideo si da se radi o starom namestaju, tu je on sve ismirglao, popravio, naneo transparentni osnovni lak, izbrusio i sad ga samo zavrsava zavrsnim lakom. Jedna mala restauracija.
Sem toga, tu mu nije pistolj otvoren kao na prvom videu jer radi i vertikalne povrsine i one se rade drugacije da lak ne bi procureo.
A vidis mu i po kabini - sa vodenom zavesom, ko nema pojma ne kupuje skupu kabinu jer mu je neisplativa. Ja to nisam ni zapazio jer se na prethodnim snimcima i ne vidi bas dobro.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo, prvi link.
Daleko sam od farbara, ali neke osnovne stvari znam cak i ja.

Od kad pistolj na kraju slajfne treba da se nakrene u odnosu na povrsinu? I da zaustavi pistolj 30 cm pre nego sto je dosao do ivice vrata, a onda nagne ruku, pa "kao" nabaci na onaj deo do ivice.
Ne pricam o uglu "napred-nazad", vec o uglu "levo-desno".

Ako ovako farbaju profesionalci, ja od sad nosim na farbanje samo kod amatera :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A i ovo šta reče Pezzo da nije bitno farbati odozdo da se nevidi baš i nije profesionalno.

Da mi doneseš komad ovakvog namještaja di je moguće uz malo naginjanja vidjeti dno istoga ALI nebitno šta se vidi a šta ne ako sam ti dao da mi to pofarbaš a ti napraviš napola i KAO to se nevidi ja bih to majstoru razbio na glavi i još bi mu naplatio uslugu razbijanja.

Niti jedan majstor nije adekvatna osoba da komentira o nečijem namještaju o nečijem komadu bilo čega AKO sam dao da mi se to pofarba onda je tvoje da to pofarbaš od A do Ž i najmanji komadić do kojega oko može doći.

Osim AKO mušterija inzistira da se to i to NE FARBA onda je to druga stvar inače nema razglabanja.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

A bas se trudite da me demantujete ? :)
Pa Strkicu, idi u bilo koji salon namestaja, izvuci neku fijoku iz bilo kog ormara ili komode i pogledaj da li je iznutra uradjeno kao i lice frontala, a takodje i dno odozdo. Ne znam sta bih drugo da ti odgovorim.

@Bole, Ne znam na koji snimak mislis kad pominjes nekih 30 cm, valjda na prvi. Na prvom snimku je samo previse otvorio pistolj. To je verovatno uradio da se malo napravi vazan i da ispadne brze. Taj isti na drugom snimku je radio vertikalne povrsine. Tu je pak bitno da dobro izlakira a da lak ne procuri, pa se zato ne radi odjednom, vec se ceka da se malo zasusi i posle ponovo predje i to je on uradio. I to sve je sigurno ispalo kako treba.

Ali pogledaj na Singerovom linku naseg amatera, ne drzi se pistolj na 5 cm od predmeta lakiranja. Pise ti u svakom uputstvu od pistolja.
Na sva 4 postavljena snimka se rade razlicite stvari i mora biti razlike. Onaj sto farba portu u crveno, i treba da ukrsta, ali za transparentni lak nema potrebe. Teze pristupacna mesta, kao sto su dublje isfrezovani delovi se prvo urade. To onaj prvi zna a ovaj sto farba portu ne zna... Mislim da je neka velika diskusija oko tih stvari promasivanje poente.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^

ti si definitivno promasio poentu :)

ako nema video snimka gde neko nesto radi valjano(farbanje) nemoj ni postavljati i tvrditi da to neko radi profesionalno ,kapiš :prs:

ja sam postavio video "malog" koji opet ne radi kako treba ALIII radi bolje nego onaj profesionalac :smejanje:

p.s. komora sa vodenom zavesom je najjeftinija izvedba i svakom dostupna da je uradi (nije bas"PROFESIONALNA") ;)
Post Reply