Za veceras, jos jdno rede koje mi je ostalo od oca. Radi se o drvenom rendetu, rumunske proizvodnje, koje je kupio i skoro nikad koristio. Celo rende je prilicno grubo, sa ogromnom otvorom na tabanu za secivo, i jedina namena koju sam mogao da mu smislim je da ga prepravim u alatku za grubu obradu i dovodjenje na priblizne dimenzije. Ovako rende se na zapadu zove scrub plane, pa odtuda i naziv.
Definitivni dokaz da je rende Rumunsko.
Rende za ovu namenu ne treba da ima sve ono sto se ocekuje od pecizne alatke za finu obradu. Taban moze da bude i kriv, sto u ovom slucaju nije slucaj, a usta mogu da budu i jako siroka, sto je i prednost. Glavna namena ovog rendeta je da skida debele struske, da bi se komad drveta sto pre doveo na potrebnu dimenziju. Secivo se ostri sa velikim lukom, tako da maksimalno skida materijal u sredini reza, a da struska na krajevima bude tanka, i padne na nulu pre kraja seciva.
Samo secivo je kao i ostatak rendeta prilicno grubo i neprecizno obradjeno. Bevel je definitvno napravljen na kruznom tocku.
Markirao sam ga i povukao nekoliko puta na smirgli cisto da se vidi stanje na pocetku.
Pri tome, ni geometrija nije najsrecnija, jedna strana je zaobljena, a druga ravna, i nejednake su duzine.
Prvi korak, grubo brusenje, na mojoj omiljenoj masinici.. Bacuska je sdelao za sve pare. Za ovakve stvari koristim elektriku, nema svrhe ovaj deo posla raditi rucno.
Ugao bevela je dignut na 30 stepeni (odokativno) i prvo sam poceo sa ravnjanjem ivice. Ugao ne mora da bude nizi posto se radi o rendetu za grubu obradu.
Posle bevela, sledeci korak je sredjivanje ledja seciva, koje mora da bude potpuno ravno. Ovde Rumini i nisu tako losi, kod Kineza koji se nalaze kod nas ovo izgleda daleko gore. Da bi se sve videlo, tu je High Tech sredstvo za obelezavanje, iliti plavi marker. Ledja seciva na kraju moraju da budu potpuno ravna, sto je osnov za preciznu geometriju seciva.
Finisianje bevela je bio pravi momenat za korscenje Stenlijeve vodjice za ostrenje. Generalno radi se o prilino prostoj i gruboj vodjici, koja zavrsava ovakve poslove. Precizniji Richard Kell MK II koga koristim za druga dleta nije za ovako nesto, ima presirok trag vodjica, a ovaj Stanley sam modifikovao tako sto sam okrenuo tockice da budu na sredini umesto sa strane, i sasvim lepo je mogao da se naginje i da prati krivinu seciva. Ako se ovi plasticni tockici pojedu jednog dana, bice prosto da se na njihovo mesto stavi mesingana kugla koja ce jos bolje voditi zaobljeno secivo. Naravno, Veritas je i kod toga u prednosti, kada se na njega namontira valjak sa elipsastim presekom, naravljen bas za ovako brusenje seciva. Stanley je malo grublji, ali je za ovog rumuna pravi izbor.
Glavni trik kod brusenja je naginjanje vodjice levo desno tokom cele duzine hoda napred nazad.. Po tragu na smirgli se lepo vidi koji deo seciva gde dodiruje abraziv. Prva smirgla je bila 80, pa zatim su isle 150, 240, 360, 500, 600, 800, 1000, 1500, 2500. Jos nisam stavio u pogon staklenu plocu i 3M laping filmove, ali i klasicna smirgla na granitnoj ploci sasvim lepo radi.
I na kraju rezultat.. Sasvim sam zadovoljan, mada i dalje ima mana. Struska je onakva kakva treba da izgleda, debele u sredini, tanka na ivicama, a rende lepo ide kroz materijal. Jedina mana je sto su Rumunipogesno napravili telo, koje se suzava iznad klina, i zaglavljuje strusku. Kada me dovoljno iznervira, i to ce da padne na dleto.
I jos jedna provera stuske. 0.5 mm, moze i deblje, ali previse cupa vlakna, i nije bas lagan za guranje. Ovo je nekakva prava mera za tresnju na kojoj sam probao. povrsina ima gresaka, ali ovo je gruba alatka, sa kojom se brzo doteraju dimenzije i oblik, a onda se preciznost i finis popravljaju drugim rendetom.
Ovaj rumun i dalje ima nekoliko mana, pored toga sto se struska glavi i zapusava rende, klin je pogresne duzine, a ni drzanje nije najudobnije. No moze da se radi sa njim.
Inace, glavna namena scrub rendeta je nekada bila suzavanje dasaka po sirini. Mnogo je brze ovakvim dletom suziti dasku za 3-4 mm, celom duzinom nego praviti dugacki rez testerom. Record 405 recimo taj deo posla radi mnogo elegantnije, secivom koje odseca i do nekoliko santimetara daske.
Za grubo ravnanje daske metalnim rendetom nekada je korisceno Ili No5 ili No 6 rende, ali danas se trziste promenilo, pa svi insistiraju da sva renda imaju jako uska usta kao a su finiseri, sto je jako pogrsno. No to je tema nekog drugog posta. U svakom slucaju, i dalje trazim No 6 Fore Plane ili No5 Jack bas za takvu namenu. No kod nas su jako retki.