Pokazite nam sta koristite od rucnog alata

Rad sa ručnim alatima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo kako izgleda doradjivanje spokeshave-a:

tragovi grube brusilice koji se vide na slici su postojali celom povrsinom noza. Identicno su izgledali i na drugoj strani ostrice. Dobrih pola sata "guslanja", samo da bi se sve poravnalo. Ovo je jos uvek grubo, ako se dobro secam stigao sam do granulacije 400, a treba do barem 2000, pa tek onda da ide na fini kamen, pa na hrom oksid smirglu 0.5 mikrona, i na kraju na kozu napunjenu hrom oksid pastom.
Image

Image

Image

"Iron cap" ili "pritiskac", "stezac"... ne znam kako da ga prevedem. Svetle tackice koje se vide su mesta gde je grubo poravnata povrsina. Taj deo pri vrhu, mora da bude apsolutno ravan, i da lepo lezi na nozu, kako bi mogao da ga pritisne kako treba i da noz ne "skakuce". I ovde ima jos bar pola sata "guslanja"
Image

Image

Ista svar, samo sada na lezistu noza.

Image

Image

Na kraju taban, koji je skoro pa doteran. Ostalo je par linija od fabrickog brusenja, ali one nisu vise kriticne. Zao mi je sto nisam slikao kad je stiglo, a ove linije na sredini koje idu levo-desno su postojale celom povrsinom i bile otprilike pola milimetra duboke. Pri tom, taban nije bio ni ravan, a ne samo da je obrada bila gruba. Sredina je bila malkice udubljena, otprilike oko 0.2mm. Ogrebotine koje na slici stoje u pravcu gore-dole su posledica danasnjeg rada i koriscenja na delovima drveta (grab) koji su jos tu i tamo imali kore na sebi. Kora ume da bude izuzetno abrazivna.

Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Posto me je vec Mbole prozvao da postavim nesto o alatima koje koristim, evo za pocetak ovo. A bice i dalje, skoro sam sredjivao jedan Spokeshave za prijatelja, pre neki dqan sam uzeo od istog Stanley No 80 scraper, prepravio sam jedno drveno rende da bude grubo ili scrub rende, a bice i prica o Veriasovom BU jointeru, scraper i rabet rendima.Kao i otesterama, mada su one sve nove.

Za vreme novogodisnjih praznika sam se zanimao sa obnavljanjem metalnog rendeta koje je pre skoro 50 godina kupio moj otac. Od kada je on otisao, stajalo je u vikendici, i nije bilo bas u najboljem stanju. No moje ponovno interesovanje za obradu drveta natera me da ga ponesem kuci, naucim nesto o slicnim napravama i obnovim. Danas sam ga potpuno zavrsio, posto je stigao finaqlni film za ostrenje seciva.

Image

U pitanju je Stenly Baily No3, model koji je Stenley proizvodio od 1869 do 1984 Moj je Type 19, napavljen izmedju 1958 i 1969. Sa obzirom da je stariji od mene zahtevao je duzno postovanje.

Od delova sam jedino narucio i promenio chipbreaker, koji sluzi da strusku prelomi odmah posto je isece ostrica, ne bi li sprecio zacepljivanje povsine koja se obradjuje. Seciva i chipbreakere pravi nekoliko proizvodjaca, ali sa obzirom da je ovo tek pocetak, narucen je Quangshengov, kineski, ali kako mi se cini za kineze izuzetno visokog kvaliteta. Uz malo doterivanja upasovao se kako treba, a posao obavlja dalekobolje od starog polukruznog stenlijevog.

Taban rendeta je kompletno izravnat, za sta su mi trebala sva tri slobodna dana novogodisnjih praznika. Sada nigde na tabanu ispod lenjira ne moze da prodje spijun od 0.05 mm. Skinuo sam piblizno 0.5 mm materijala sa cele povrsine, smirglom zalepljenom na staklenu plocu. Takodje, i drske su osmirglane, obajcovane i refinisirane uljem za kundake.

No3 je rende namenjeno finisiranju, iliti Smoother, 20 cm dugog tabana i sa secivom sirine 45 mm. Nije namenjen ravnjanju porisna, i gruboj obradi, mada sam probao i tako nesto, i rezultati su vise nego zanimljivi.

Evo probe na bagremovoj dasci, koja nije prosla kroz abrihter, vec su na povrsini tragovi testere.

Image

Image

Posle 5-6 minuta rada

Image
Image

Kao ilustracija koliko je povrsina ravna, uz lenjir ne prolazi svetlo, a i ogleda se u povrsini.

Image
Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nadam se da necete da mi zamerite sto postavljam poruku za porukom, ali evo jos jednog rendeta.. Namena ovog rendeta je kopanje kanala uzduzno uz vlakna, prvenstveno za praqvljenje zljeba za dno fioka, no uz malo maste, ono moze i daleko vise. Moje rende je rusko, kopija britanskog Recorda 43, koji je pravio Lenjingradski zavod za izradu alata P Voskova
Image

Osim ostrenja seciva, kojih ima 4, sirine 3, 4, 5 i 6 mm, za ovo rende sam napravio i drvenu vodjicu, koja ga cini prilicno preciznijim. Dubina zljeba se podesava stopicom koja se nalazi na desnoj strani rendeta.
Image

Generalno, a to je problem i originalnog Rekorda, stelovanje nije bas prosto, i zahteva malo igranja dok se ne usteluje kako treba. Ako secivo nije paralelno sa vodjicom, skoro je nemoguce iskopati iole dublju rupu, posto secivo pocinje da zaglavljuje o bocne strane. Takodje, nema fino podesavanje debljine rezanja, koja se namesta nosacem seciva, kao i pravac. Ovo podesavanje oduzima i najvise vremena.

No kada se sve podesi, radi bez ikakvog problema, onako kako treba.

Image

Image

Postavljanjem seciva u niz uzastpnih paralelnih polozaja moguce je napraviti i siri zljeb. Takodje, planiam da napravim i sire nozeve, posto za njih ima mesta na nosacu, barem do debljine od 10 mm. Ovako sredjeno rende moze da posluzi i za pravljenje pera na bocnoj strani, sto nece biti za bacanje. Takodje, cak i sa standardnim secivima moze da se napravi pero i zljeb kao na brodskom podu, uz nesto malo truda. Prvi ozbiljniji test za ovo rende ce biti pravljenje zljeba za klizeci oslonac na stolarskoj tezgi koja mi je u planu.

Nadjoh i sliku originalnog uputstva. Siguran sam da je ono negde postojalo, no ne mogu da ga nadjem.

Image

No, najveci problem ovog rendeta je sto mi je zagolicalo mastu, pa cu morati da se zrtvujem i nabavim veceg brata, Recorda 405, koji je stvarno univerzalno rende za citav niz operacija. Sa njim nema potrebe za glodalicom. Ovo postaje zavisnost, gora od nozeva :D

Image

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepe igracke. I lepo odradjeno. Samo nastavi sa slikama.
Gde si narucivao chipbraker?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Najbolji izvor za takve sitnice je http://www.workshopheaven.com/ Britanski sajt, vlasnika znam sa foruma dosta dugo i zaista hoce da pomogne. Pri tome je njegova verzija kinskih rendica relativno ok. Qnagsheng pavi kopije Lie Nielsen-a, to jest Stanley Bedrock pattern rendeta koje uvozi mali milion zapadnih prodavaca po razlicitim cenama (Ukljucujuci Dicka u Nemackoj) ali se za sada WorkshopHeaven verzija pokazala najboljom iako kosta najvise. Uspeli si da izbegnu problematicne detalj, recimo poluga za poprecni ugaso je dvodelna, kao na originalu, dok je kod dicka od savijenog lima, i glibava. Matica za podesavanje dubine kod WSH-a je mesingana, i jos se sto sta razlikuje.

Chipbreaker koji sam uzeo je definitvno bolji od Stenlija, ali nije na nivou Veritasa ili LN-a. Trebalo mi je nekih pola sata podesavanja da naizgled proradi, a i posle je poneka stuska napavila problem podvukavsi se pod njega i napravivsi ostecenja, i zahtevao je jedno dva brusenja da bi se sredio kako treba. Svaki put po pola sata sat. Sada je skracen za jedno milimetar i po, i radi kako treba.

Bice jos slika veceras
Last edited by BR on 02 Dec 2013 13:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Auh... upropasti me nacisto :)
Ikebana na sajtu...
Kad zena ne bude htela da kuva zato sto sam sve pare spirio na alat i drangulije, kod nekih tamo engleza, reci cu joj da si ti kriv :)

Nego salu na stranu... koliko te obicno izadje transport za nesto sitnije (reda do 2Kg)?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Slobodno reci da sam ja kriv. Za mnoge sam dezurni krivac.

Iz engleske paketi do dva kg idu obicnom postom. Stignu za 7-10 dana. A postarina je vise nego povoljna, za te male stvari. Recimo da je postarina za Ryobu i chipbreaker bila 5.7 funti, tj nekih 7.5 eura. Nisam nasao nista povoljnije od WSH. Pri tome kod Metjua, tj vlasnika, moze da se dogovori i nabavka necega sto nema na sajtu. Recimo, na sajtu nema tanjih seciva za No3 rende, ali ih on u stoku ima nekoliko, i ocas posla se dogovoris sta ti tacno treba.

Jedino ogranicenje je da su uzasno nepovoljni za bilo sta sto je teze od dva kg. To posta nece da prihvati, i to mora da ide kurirskom sluzbom. Recimo transport za Quangsheng No62 rende je nekih 55 eura sa TNT-om, a ovde moraju da se plate i spediterske usloge, koje su barem jos toliko, pa carina i porez, i to ode kao da si kupio veritasa iz Amerike.

Ako ti treba nesto od njihovog alata, pitaj, postoji sansa da mozes da ga vidis ovde pre nego sto narucis. Pogovoru Keil-ove proizvode. ;) Ili razne vodjice za ostrenje, filmove za istu namenu Narex dleta i jos sto sta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno trenutno me najvise zanima hemija.
Ostao sam bez cistog tung ulja, a interesantne su mi i ove hemije za skidanje rdje (mada mi se dosta lepo pokazao i obican limuntus).

Interesanto deluju ovi Kell sabloni za ostrenje. Mada, imam vec par komada raznih (od rucno pravljenih, do stanly-a).

Ako se dobro secam, mene postarina kod Veritasa nije izasla nesto preterano. Doduse davno sam narucivao. Sasavo je da cesto ume da izadje jeftinije postarina iz USA nego iz Austrije ili Engleske (npr dick naplati oko 25 evrica za paket do 1kg ako se dobro secam). Ali je zato nevolja sto iz USA skoro nista od hemije ne moze da se naruci (ne sme avionom).

Tih 7.5 evrica je u svakom slucaju veoma pristojna cena za transport.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mislim da ni ovde nece moci da se naruci hemija, zato sto je slanje avionskom postom. No vredi probati. Meni je Tung Oil isto tako zanimljivo, ali ni Minhen nije predaleko, a Dick ima radnju tamo.

Postarina kod Veritasa vise nije naivna, pocinje od nekih 35 dolara, i zna da bude i 150 za paket od desetak kila.

Cim stignem postavicu temu o sablonima za ostrenje. Meni je Stenley ul;azna kategorija, modifikovao sam ga malo, a koristim i Veritas i Keil Mk2. Veritas je vrhunski, i vredi svaku paru, cak i po nasim cenama sve sa carinom. Keil je sasvim Ok, pogotovu za dleta koja imaju trapezasti poprecni presek, i kojima je gornja ivica kratka. Tipa mortizing dleta ili ona za lastin rep. Keilu je jedina mana sto svako podesavanje osim jednog fiksnog ugla nije bas najbrze. Tu je Veritas sampion.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za veceras, jos jdno rede koje mi je ostalo od oca. Radi se o drvenom rendetu, rumunske proizvodnje, koje je kupio i skoro nikad koristio. Celo rende je prilicno grubo, sa ogromnom otvorom na tabanu za secivo, i jedina namena koju sam mogao da mu smislim je da ga prepravim u alatku za grubu obradu i dovodjenje na priblizne dimenzije. Ovako rende se na zapadu zove scrub plane, pa odtuda i naziv.
Image

Definitivni dokaz da je rende Rumunsko.
Image

Rende za ovu namenu ne treba da ima sve ono sto se ocekuje od pecizne alatke za finu obradu. Taban moze da bude i kriv, sto u ovom slucaju nije slucaj, a usta mogu da budu i jako siroka, sto je i prednost. Glavna namena ovog rendeta je da skida debele struske, da bi se komad drveta sto pre doveo na potrebnu dimenziju. Secivo se ostri sa velikim lukom, tako da maksimalno skida materijal u sredini reza, a da struska na krajevima bude tanka, i padne na nulu pre kraja seciva.

Samo secivo je kao i ostatak rendeta prilicno grubo i neprecizno obradjeno. Bevel je definitvno napravljen na kruznom tocku.
Markirao sam ga i povukao nekoliko puta na smirgli cisto da se vidi stanje na pocetku.
Image

Pri tome, ni geometrija nije najsrecnija, jedna strana je zaobljena, a druga ravna, i nejednake su duzine.
Image

Prvi korak, grubo brusenje, na mojoj omiljenoj masinici.. Bacuska je sdelao za sve pare. Za ovakve stvari koristim elektriku, nema svrhe ovaj deo posla raditi rucno.
Image

Ugao bevela je dignut na 30 stepeni (odokativno) i prvo sam poceo sa ravnjanjem ivice. Ugao ne mora da bude nizi posto se radi o rendetu za grubu obradu.
Image

Posle bevela, sledeci korak je sredjivanje ledja seciva, koje mora da bude potpuno ravno. Ovde Rumini i nisu tako losi, kod Kineza koji se nalaze kod nas ovo izgleda daleko gore. Da bi se sve videlo, tu je High Tech sredstvo za obelezavanje, iliti plavi marker. Ledja seciva na kraju moraju da budu potpuno ravna, sto je osnov za preciznu geometriju seciva.
Image
Image

Finisianje bevela je bio pravi momenat za korscenje Stenlijeve vodjice za ostrenje. Generalno radi se o prilino prostoj i gruboj vodjici, koja zavrsava ovakve poslove. Precizniji Richard Kell MK II koga koristim za druga dleta nije za ovako nesto, ima presirok trag vodjica, a ovaj Stanley sam modifikovao tako sto sam okrenuo tockice da budu na sredini umesto sa strane, i sasvim lepo je mogao da se naginje i da prati krivinu seciva. Ako se ovi plasticni tockici pojedu jednog dana, bice prosto da se na njihovo mesto stavi mesingana kugla koja ce jos bolje voditi zaobljeno secivo. Naravno, Veritas je i kod toga u prednosti, kada se na njega namontira valjak sa elipsastim presekom, naravljen bas za ovako brusenje seciva. Stanley je malo grublji, ali je za ovog rumuna pravi izbor.
Image

Glavni trik kod brusenja je naginjanje vodjice levo desno tokom cele duzine hoda napred nazad.. Po tragu na smirgli se lepo vidi koji deo seciva gde dodiruje abraziv. Prva smirgla je bila 80, pa zatim su isle 150, 240, 360, 500, 600, 800, 1000, 1500, 2500. Jos nisam stavio u pogon staklenu plocu i 3M laping filmove, ali i klasicna smirgla na granitnoj ploci sasvim lepo radi.
Image

I na kraju rezultat.. Sasvim sam zadovoljan, mada i dalje ima mana. Struska je onakva kakva treba da izgleda, debele u sredini, tanka na ivicama, a rende lepo ide kroz materijal. Jedina mana je sto su Rumunipogesno napravili telo, koje se suzava iznad klina, i zaglavljuje strusku. Kada me dovoljno iznervira, i to ce da padne na dleto.
Image

I jos jedna provera stuske. 0.5 mm, moze i deblje, ali previse cupa vlakna, i nije bas lagan za guranje. Ovo je nekakva prava mera za tresnju na kojoj sam probao. povrsina ima gresaka, ali ovo je gruba alatka, sa kojom se brzo doteraju dimenzije i oblik, a onda se preciznost i finis popravljaju drugim rendetom.
Image

Ovaj rumun i dalje ima nekoliko mana, pored toga sto se struska glavi i zapusava rende, klin je pogresne duzine, a ni drzanje nije najudobnije. No moze da se radi sa njim.

Inace, glavna namena scrub rendeta je nekada bila suzavanje dasaka po sirini. Mnogo je brze ovakvim dletom suziti dasku za 3-4 mm, celom duzinom nego praviti dugacki rez testerom. Record 405 recimo taj deo posla radi mnogo elegantnije, secivom koje odseca i do nekoliko santimetara daske.

Za grubo ravnanje daske metalnim rendetom nekada je korisceno Ili No5 ili No 6 rende, ali danas se trziste promenilo, pa svi insistiraju da sva renda imaju jako uska usta kao a su finiseri, sto je jako pogrsno. No to je tema nekog drugog posta. U svakom slucaju, i dalje trazim No 6 Fore Plane ili No5 Jack bas za takvu namenu. No kod nas su jako retki.
Last edited by BR on 14 May 2013 22:33, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da nemas slucajno ovo: http://www.workshopheaven.com/tools/Som ... ize_2.html i ako imas, kako se pokazalo.
Imam neki nepoznatog porekla i drugacije konstrukcije, ali mi nije bas... Radi, ali isuvise na osecaj, a manje na preciznost samog alata (a ova alatka po definiciji sluzi da bi biila precizna).
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nemam, ali su mi u planu. Samo jednom su mi trebale, i koristio sam flah sa zarezom. Nije preterano bitno kliko su precizne, sa njima nikada ne mozes da budes jako tacan, to se doteruje posle sa listom dva papira, i sto jacom stegom :D Taj trik sam davno naucio od oca. Kada odmeces zube uvek ih odmetnes malo vise, pa onda preko reza stavis papir ili dva zavisno od sirine odmetanja koje hoces da postignes, i sve u sto jacu masinsku stegu, il;iti po srpski srafstuk, koju stegnes koliko god mozes. I magicno, svi zubi su jednako odmetnuti. ;) Na vrhovima odmetnutim u jednu strasnu papir se pocepa, ispod onih drugih ostane, i to automatski ujednaci odmetanje.

Inace, flah sa zarezom moze da bude jako precizan, ako pazis. Paralelno sa testerom u stegi postavis jednu letvu, i flah guras tacno do nje. Kada sve podesis, radi kao sat, maltene tacnije od kljesta. A zarez na flahu napravis dremelom.
Last edited by BR on 15 May 2013 07:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bio sam ubedjen da negde na forumi ima slika tih mojih kljesta za razvrtanje, al sad ne mogu nikako da je nadjem. Nista, slikacu kad dodjem kuci.
U principu rade, ali je nakovanj malo poveliki (ocigledno su pravljena za vece zube), i podesavanje dubine zahvata je sa zadnje strane, tako da to ne radi na jednorucnim testerama, vec moram da nisanim dno zuba. Uz malo truda ili kada je zadnja ivica lista ravna, rade sasvim precizno.

Ideja sa papirom i stegom mi deluje OK, samo moguce je i da ima problema (razmisljam naglas, naravno nemam iskustva). Ako je u pitanju kvalitetnija testera, od debljeg i tvrdjeg materijala, moze da se desi da pri vracanju neki od zuba napukne. Ova koju sad radim ima list debeo tacno 1mm, i prilicno je tvrda (oseti se pod turpijom). Kod mekseg i tanjeg lista ne bi trebalo da bude problema.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako je kvalityenija, teze ce da pukne ;) Znam da je prijatelj koji je taj trik pokazao mom ocu, koji je kao i ja bio amater na taj nacin razmetao i dvorucne balvanske testere samo sto je koristio karton umesto papira. Ako opne nisu pukle, ne bi trebalo ni ove tanje da puknu. Kao sto rekoh, probao sam jednom i radilo je lepo, ali iskreno, ni testera nije bila predebela.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:Ako je kvalityenija, teze ce da pukne ;)
Sasavo, ali u ovom slucaju je obrnuto.
Kvalitetnija obicno znaci da je materijal tvrdji, a sto je tvrdji to je krtiji (ili manje zilav, kako ko voli), pa je manje otporan na previjanja.
Post Reply