Mi i ne znamo kako je odrađen gips. Mogle su da se koriste drvene letve, metalna podkosnstrukcija ili direktno lepljenje na zid.
Daska sa zadnje strane jednim delom prenosi opterećenje na profile, ali joj je glavna namena da se sa prednje strane može na ploču šrafiti šina na više mesta i da se opterećenje ravnomerno rasporedi kako na ploču tako i na profile.
Za kačenje tereta na gips ploče postoji više vrsta tiplova, u zavisnosti od tereta. Mislim da je tipl koji sam dao na slici za najveća opterećenja. Klešta za izvlačenje mogu da se nađu na buvljaku u Bubanj potoku za 150-200 din, kineska i polovna, ali služe nameni. Ovi tiplovi se ne mogu koristiti ako se ubaci nešto iza ploče, pošto je potreban prazan prostor iza da bi se mogli montirati. Namena im je ista kao i kod drvene daske, sa više komada se opterećenje ravnomernije raspoređuje.
Tipla za lustere nije efikasna kod horizontalne montaže. Za metalni profil se koriste šrafovi koji služe za montažu ploča, samo malo duži.
Ovo rešenje sa daskom je improvizacija, pošto ono nije kao rešenje dato u literaturi proizvođača materijala za gipsarske radove. Ja sam ga primenio kod sebe, s tim što sam svaku dasku pričvršćivao metalnim ankerima sa košuljicom za zid. Bilo je problema da se zbog nejednakih razmaka nivo daske dovede do zadnjeg dela ploče. Električno rende je pomoglo.
Kontakt kompletnog zida od gipsa sa objektom se ostvaruje na sledeći način:
- Vertikalni metalni profili se sa dva distancera pričvršćuju za zid. Distanceri se sa 1-3 šrafa i odgovarajućim tiplama u zavisnosti od čega je zid, kače na zid.
- Vertikalni profil se naslanja na pod. Iako postoji horizontalni profil po podu, ploča se ne šrafi za njega niti se oslanja na pod, pošto se ostavlja razmak između.
U suštini, svo opterećenje je na relativno malom broju tiplova i direktan oslonac na pod, ali profila koji je 0.4-0.6 mm.
Zbog ovoga se kod većih opterećenja konstrukcija pojačava sa povećanjem broja vertikalnih profila, samim time i broja oslanjanja na pod i broja zidnih nosača.
Ovo rešenje se primenjuje za povećanje opterećenja u vidu keramičkih pločica ili izvedbi zbog protivpožarnih zahteva gde se ploča sa dva reda ploča.
Za veće terete (lavabo, bojler, vodokotlić i sl.) se koriste posebni nosači izrađeni od limenih profila debljine 2 mm.
Nisam video u katalozima nosače za kuhinje, ali pretpostavljam da bi se podkonstrukcija ojačavala sa profilima za dovratnike koji su debljine 2 mm. To poskupljuje radove pa se verovatno zato koriste ovi drveni elementi kao improvizacija.
Pokretač rasprave ne može puno uticati na ovo, pošto ima izvedeno stanje za koje i ne zna kakvo je.
Poznanik koji radi gipsarske radove je već dva puta imao padanje elemenata kuhinje u vlastitoj kući. Za malo da se reši supruge.