Izrada kuhinje- problem...:(

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Ne razumem bas pitanje.
Ne predlazem nista drugo, plocice su sasvim ok.

Jedino ako si mislio na "sirotinjsku varijantu", ali i tada ostavi plocice na vidljivom delu, a ostatak moze cime god hoces... masnom farbom ako nema drugoga.

Mada mislim da uz cenu sasvim pristojnih plocica od oko 10 Eur po kvadratu, uz tvoj rad, i komplet ostali materijal od oko 2 Eur po kvadratu, na dimenzijama kuhinje koju imas, ne isplati se zezanje sa bilo cim. Uradi ga sad kad imas prilike kako treba a 100 evrica za trajno zavrsen posao i nisu neki novci.
Onda ja nisam razumeo dobro recenicu, ne zameri....:D:D

Najverovatnije ce plocice ici od poda do pocetka visecih elemenata....
Razmotricu ja jos sve varijante, ima vremena jos do proleca-leta., al hvala puno na predlozima svima...!!;)

Pozdrav...!!
Last edited by Stefan117 on 21 Jan 2013 16:02, edited 1 time in total.
stub
Dodavač alata

Post by stub »

Imam problem oko postavljanja viseće. Zid je od rigipsa a elementi idu do plafona. Smijem li kačiti iste na plafon pošto na rigips neću ni da pokušavam. Gazdarica kaže da ne želi one standardne L nosače pa koji metod da upotrijebim pa da bude jako i estetski prihvatljivo?
Pozdrav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prvi metod koji treba da primenis je da upises u profilu odakle si (pravila foruma).

Posle toga cemo vec smisliti neko resenje.
stub
Dodavač alata

Post by stub »

Jel može sad neki prijedlog?
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

ja sam ih kačio za rigips sa tiplovima za rigips a dodatno ih učvrstio za plafon. bojim se da neće moći da izdrži samo kačenje za plafon.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znamo kakva je podkonstrukcija ispod rigips ploca, ali u principu nije problem da se elementi okace o nju. Samo je pitanje koje ces srafove koristiti, u zavisnosti da li je podkonstrukcija od metalnih profila ili od letvi, koristis i odgovarajuce srafove.

Ameri, koji nemaju zidove od cigle i betona, vec uglavnom neku varijantu rigipsa kace elemente upravo tako sto ih srafe u vertikale podkonstrukcije.

Kacenje o plafon je losa varijanta. Tiplovi su tada optereceni na cupanje, i najslabije drze. Pogotovu sto je plafon tipicno suplja monta.

Ne vidim sto bi gazdarici smetali L nosaci, kad stoje unutar elemenata, al svako magare svoje veselje (naravno ako mislimo na iste L nosace, npr ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... atID=1033).
Ali tebi to moze da bude nezgodno, posto tesko da ce ti se elementi bas uklopiti sa razmakom izmedju vertikala podkonstrukcije.

Druga varijanta ti je sina, sa odgovarajucim nosacima. Recimo: http://www.axon.rs/view_product.asp?Ite ... &scid=2373. Njoj su rupe za srafove na svakih 4-5 cm, pa uglavnom mozes da se uklopis, a i ako nije bas tacno gde treba, nije problem probusiti jos neku rupu.

Treca je "french cleat" (odgugalaj, a recimo evo je jedan primer kako izgleda: http://blog.brianbuckland.com/2012/05/n ... unts.html), u sustini isti princip kao i sina, samo u licnoj izradi.
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Probaj da pronadjes konstrukciju za koju je vezan gips (detektorom za metal ako je metalna ili kuckanjem i dobrim sluhom ako je drvnena) ako ne onda tiplovi za gips i to one padobrance (tako ih kod nas zovu) oni puzici (sto izgledaju kao sraf sa malo krupnijim navojem) mi nisu bas pouzdani, sto cesci broj komada po elementu i drzace.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih malopre.
Ako se taj koji je radio rigips iole drzao pravila, vertikale treba da budu na svakih 60cm.

@ slavljov
"puzici" rade odlicno (za svoju namenu naravno), samo moraju da se zavijaju alaticem koji je bas za njih. Ne moze obicnim krstastim srafcigerom, posto da bi mogao da zavijes njim, rupa mora da bude prevelika, i onda puzic ne drzi.

No, sama gipskarton ploca jednostavno ne moze da drzi nesto tesko kao sto je kuhinjski element, bez obzira koliko dobro i kakvim tiplom nesto prikacio za nju. Moras da se povezes na podkonstrukciju.

U krajnjoj liniji, posto ce preko toga ionako doci elementi, pa se nece videti, uzmi obicno silo i bockaj dok ne naletis na stub. kad ga nadjes, svi ostali bi trebali da su na rastojanjima po 60cm. Rupe od sila je lako zakrtpiti gipsom, akrilnim kitom, sa malo farbe... sta ti vec padne na pamet.
DataS
Majstor

Post by DataS »

Rastojanje je na 60 cm, ako su ploče širine 120. Rastojanje može da bude i na 62,5, pošto Knauf ima širinu ploče od 125 cm. Ako se majstor držao pravila, u kuhinji je morao da umesto tri profila na širinu ploče, stavlja četiri zbog povećanog opterećenja, kako pločica koje se lepe na ploče, tako i izbog visećih elemenata. U tom slučaju je razmak 40/41.5 cm.
Gazdarica koja sada postavlja uslove oko načina kačenja je morala da razmišlja o tome još u fazi postavljanja gipsa, pošto se za te potrebe postavljaju ojačanja ispod ploča. Najčešće su to komadi dasaka koji se postavljaju na visini kačenja elemenata i pričvršćuju se između profila. Ovi komadi povećavaju otpor na smicanje. Ako ih je majstor koji je radio gips ubacio, olakšao je posao pošto se može postaviti šina. To možeš probati zavrtanjem običnog, dužeg šrafa na visini kačenja držača visećih elemenata. Ako je samo ploča, zavrtanjem šrafa do kraja znat ćeš da li ima nešto ispod ili ne. Probati i malo u levo ili desno, da ne pogodiš metalni profil.
Nisam siguran da će samo zavrtanje u vertikalne profile izdržati težinu kuhinje, pošto je to lim, u najboljem slučaju 0.6 mm ako su korišteni najkvalitetniji profili. Da bi se uštedelo, najčešće se koriste domaći profili koji su 0.4-0.45 mm koji su nekvalitetni i što je još gore lim je mekan.
Pored zavrtanja u profile, koristiti i tiple za gips (na slici je jedna od varijanti za koju moraš imati i specijalna klešta za izvlačenje). Ako je plafon urađen u gipsu, onda ćeš imati isti problem.
Ako nije, onda možeš iskoristiti ukucavajuću metalnu tiplu (slika 3) koja se inače koristi u gipsarskim radovima, ali moraš naći noseće gredice, koje nakon 1cm cigle imaju betonski deo. Na lici je kraća tipla, ali postoje i duže. Ova tipla može da izdrži veliko opterećenje na čupanje. Ona ide samo u beton.
Ako su postavljena tri profila na širinu ploče, nisam siguran da je dobra ideja bilo kako kačiti kuhinjske elemente na zid, bez dodatnih ojačanja.
Image
Image
Image
Last edited by DataS on 16 Apr 2013 10:12, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

DataS wrote:pošto se za te potrebe postavljaju ojačanja ispod ploča. Najčešće su to komadi dasaka koji se postavljaju na visini kačenja elemenata i pričvršćuju se između profila.
...
Nisam siguran da će samo zavrtanje u vertikalne profile izdržati težinu kuhinje, pošto je to lim, u najboljem slučaju 0.6 mm ako su korišteni najkvalitetniji profili. Da bi se uštedelo, najčešće se koriste domaći profili koji su 0.4-0.45 mm koji su nekvalitetni i što je još gore lim je mekan.
Ako daska koja je ubacena sa untrasnje strane gipskarton ploce, i prisrafljena za iste te vertikale moze da nosi, ne vidim zasto daska ili metalna sina pricvrscena sa spoljasnje strane ne bi mogla to isto?

OK, daska se srafi tako da glava srafa ide preko lima vertikalnog profila, pa rasporedjuje opterecenje na vecu povrsinu tankog lima.
No tebi niko ne brani da ovaj "padobranac" tipl ubacis kroz limeni profil i dobijes takodje rasporedjeno opterecenje.

Imas i "padobrance" kojima ne trebaju kljesta, vec imaju sraf sa masinskim navojem, koji rasiri "lepezu" kako ga stezes, ili one verzije sto se koriste za kacenje lustera u supljoj monti, koje isto sire dva kraka, ili preprece polugicu... verovatno bi i pristojan guzvajuci tipl mogao da fino rasporedi poterecenje na limenom profilu.

Mada... koliko ja znam nase majstore zidare... velika je verovatnoca da je tu letva 10X5 ili manja, a ne limeni profili.
DataS
Majstor

Post by DataS »

Mi i ne znamo kako je odrađen gips. Mogle su da se koriste drvene letve, metalna podkosnstrukcija ili direktno lepljenje na zid.
Daska sa zadnje strane jednim delom prenosi opterećenje na profile, ali joj je glavna namena da se sa prednje strane može na ploču šrafiti šina na više mesta i da se opterećenje ravnomerno rasporedi kako na ploču tako i na profile.
Za kačenje tereta na gips ploče postoji više vrsta tiplova, u zavisnosti od tereta. Mislim da je tipl koji sam dao na slici za najveća opterećenja. Klešta za izvlačenje mogu da se nađu na buvljaku u Bubanj potoku za 150-200 din, kineska i polovna, ali služe nameni. Ovi tiplovi se ne mogu koristiti ako se ubaci nešto iza ploče, pošto je potreban prazan prostor iza da bi se mogli montirati. Namena im je ista kao i kod drvene daske, sa više komada se opterećenje ravnomernije raspoređuje.
Tipla za lustere nije efikasna kod horizontalne montaže. Za metalni profil se koriste šrafovi koji služe za montažu ploča, samo malo duži.
Ovo rešenje sa daskom je improvizacija, pošto ono nije kao rešenje dato u literaturi proizvođača materijala za gipsarske radove. Ja sam ga primenio kod sebe, s tim što sam svaku dasku pričvršćivao metalnim ankerima sa košuljicom za zid. Bilo je problema da se zbog nejednakih razmaka nivo daske dovede do zadnjeg dela ploče. Električno rende je pomoglo.
Kontakt kompletnog zida od gipsa sa objektom se ostvaruje na sledeći način:
- Vertikalni metalni profili se sa dva distancera pričvršćuju za zid. Distanceri se sa 1-3 šrafa i odgovarajućim tiplama u zavisnosti od čega je zid, kače na zid.
- Vertikalni profil se naslanja na pod. Iako postoji horizontalni profil po podu, ploča se ne šrafi za njega niti se oslanja na pod, pošto se ostavlja razmak između.
U suštini, svo opterećenje je na relativno malom broju tiplova i direktan oslonac na pod, ali profila koji je 0.4-0.6 mm.
Zbog ovoga se kod većih opterećenja konstrukcija pojačava sa povećanjem broja vertikalnih profila, samim time i broja oslanjanja na pod i broja zidnih nosača.
Ovo rešenje se primenjuje za povećanje opterećenja u vidu keramičkih pločica ili izvedbi zbog protivpožarnih zahteva gde se ploča sa dva reda ploča.
Za veće terete (lavabo, bojler, vodokotlić i sl.) se koriste posebni nosači izrađeni od limenih profila debljine 2 mm.
Nisam video u katalozima nosače za kuhinje, ali pretpostavljam da bi se podkonstrukcija ojačavala sa profilima za dovratnike koji su debljine 2 mm. To poskupljuje radove pa se verovatno zato koriste ovi drveni elementi kao improvizacija.
Pokretač rasprave ne može puno uticati na ovo, pošto ima izvedeno stanje za koje i ne zna kakvo je.
Poznanik koji radi gipsarske radove je već dva puta imao padanje elemenata kuhinje u vlastitoj kući. Za malo da se reši supruge.:)
Last edited by DataS on 17 Apr 2013 10:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za pocetak, ne znamo uopste da li je u pitanju klasican zid koji je oblozen rigipsom, ili samostojeci pregradni zid od rigipsa?

Kad malo razmislim... u pravu si za dasku (isto je i sa fabrickim metalnim profilima). Ona jednostavno celom svojom sirinom naleze na plocu sa zadnje strane, tako da prenosi opterecenje ravnomerno i na plocu.
Drugim recima, tezina elementa moze da se rasporedi i na plocu i na nosace, bas kao sto si napisao.
Iako na kraju sve zajedno nose vertikale (posto je ploca zakacena za njih), sada je koncentracija opterecenja na mestu kacenja za vertikalu manja.
Poznanik koji radi gipsarske radove je već dva puta imao padanje elemenata kuhinje u vlastitoj kući.
Kako je kacio te elemente sto su mu padali?
DataS
Majstor

Post by DataS »

U pravu si, možda je i kompletan zid rađen u gipsu. U tom slučaju još veći problem.
Na svojoj kući je učio posao.
Prvi put je šrafio šinu samo za vertikalne CD profile. Ne znam kako je vršio popravku prvi put.
Zadnji put je sekao ploču i ubacivao daske ispod. Daske je ankerima za štokove pričvrstio za zid. Sa L metalnim komadima ih je spajao za vertikalne metalne profile.
Član Stub zaista ima problem. Velika pomoć bi mu bio kontakt sa majstorom koji je radio gips, ako vlasnik zna ko je bio izvođač. Ako se izvođač uopšte seća kako je rađeno.
Ja trenutno radim gips u kući u izgradnji, slikam sve zidove i upisujem dimenzije sa razmacima.
Ili da vlasnici angažuju nekoga ko radi gips da se odrade pojačanja.
Treba preuzeti rizik i montirati kuhinju.
I pored svih ojačanja, na forumima preporučuju da se u visećim delovima ne drže teški predmeti.
Pored eventualnog padanja visećih elemenata, može da bude problem i sa pucanjem spojeva i otpadanja pločica sa zida.
Last edited by DataS on 17 Apr 2013 13:18, edited 1 time in total.
stub
Dodavač alata

Post by stub »

E, ovako: zid je pregradni i pravljen kad i zgrada pa ne vjerujem da se neko pretrgao da to odradi ljudski. Inače sa druge strane tog zida je kupatilo(j... ga konstruktor!) Radjeno je sa metalnim ili bolje rečeno limenim profilima. Mislim da bi se oni u najboljem slučaju iskrivili od tereta. Plafon koji sam pomenuo je betonska nosiva greda cca 30x30 cm. Ne vidim kako bih gore stavljao šinu, zbog urezivanja onog hepeka što se kači na nju. A zašto ne bi bili dovoljni metalni tiplovi sa nekom verzijom L profila koji se učvršćuje na bok pri vrhu?Pogotovo što se donji dio naslanja na pločice.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je gore betonska greda, to je vec sasvim druga prica.
Naravno na plafon nikako ne mozes da stavis sinu, ali zato u tu gredu mozes da uvijes celicne tiplove, i da sa L nosacima koje kacis za bokove to drzi bez problema.

Ovi L nosaci, sto sam stavio link na njih par poruka ranije, su upravo pravljeni da se srafe u bok. Doduse pravljeni su da se kace o zid a ne o plafon, ali ne vidim problem da se okrenu tako da mogu da se usrafe u plafon. Preko njih dodje ukrasna plasticna kapica, tako da ne verujam da ce gazdarica imati primedbi.

PS
Te profile je lako iskriviti kad stoje sami, ali jednom kad se povezu sa gipskarton plocama, to je sasvim druga prica. Uopste nisu vise tako laki za savijanje.
Gipskarton zid uopste nije tako naivan kako ljudi misle. Imao sam nekoliko takvih pregradnih zidova u stanu, i bez problema su trpeli razna maltretiranja (naslanjanja, udaranja, guranja, prislanjanja, natezanja...)

Ako je zid pravljen sa zgradom, mnogo je veca mogucnost da je to odradjeno kako treba. Zgrada mora (mada ovde nista ne mora :( ) da ima i projekt, a ne da se radi kako lokalnom majstoru padne na pamet. Tako da me ne bi iznenadilo da postoji fabricko ojacanje na mestu gde treba da se kace elementi.
Post Reply