Nadstolne glodalice (oberfrezeri) : iskustva i mišljenja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta, pogledao sam filmic,... ima smisla to sto covek radi ako imas sfericni oblik koga treba ofrezovati RAVNO u odnosu na obod... ali... nisam siguran da ces ti praviti sfericnu povrsinu.... ili se varam... ako da... onda(k)... :) pokreni negde temu o tome kako ces to izvesti :cool:

U suprotnom, ako je povrsina RAVNA na koju oslanjas glodalicu, onda ti ovaj sablon ne treba... uzgred, ako ti je ovo prva gitara u zivotu, savetujem ti da tako uradis... da bude ravno... barem bi ja tako radio... :/ inace bi ceo poduhvat doveo u pitanje zbog ovog detalja....

Takodje sam sumnjicav po pitanju stabilnosti samog stuba na kome visi glodalica... i vibracija koje se mogu desiti UVEK, ako slucajno izgubis ravnotezu i "zaglodjes" previse... tada ce cela skalamerija da odskoci... u nepoznatom pravcu, vratiti se, udariti u komad kji se radi... i napraviti, ne unapred poznatu, stetu,... ako je samo u pitanju ova "pritka" na koju glodalicu covek kaci...
Stub od DEBELOG medijapana, pogodno konstruisan, spojen cepovima ili keksima, lepljen... meni odaje utisak cvrstine, koji nemam na ovom filmu...

prakticno... malo vise informacija o tome gde su krivine i kakvog su oblika... ne bi bilo na odmet... posto ako je prava sfera, onda ce se sirina bordera po obodu razlikovati u zavisnosti od toga gde je ruter prosao (koliko je bio udaljen od nekog "centra" gitare, odnosno odsecka lopte)... osim ako na ovom "stubu" freza moze ici slobodno i gore-dole... a to je TEK zaguljeno da bude glatko i bez otpora...

p.s. pogledao sam ponovo... da... ide i gore-dole... zaboravi... barem bi ja zaboravio... :rolleyes:

______
EDIT:
pogledaj temu o DIY CNC masinama... gde postoji prica kako se ovo radi da bude cvrsto... pocinkovane cevi, pa lezajevi... pa moraju vodjice...valjda... .... spingla mislim da ne treba.... i na kraju to mora da ide glatko i bez otpora... nisam siguran da se to da lako uraditi i bojim se da ces izgubiti dragoceno vreme samo na ovaj sablon/pomagalo, sa sumnjivim rezultatima
--------
Last edited by boggy on 01 Aug 2008 18:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gledajući one tri sličice, prve dve vođenjem rutera slobodno-ručno mogu dovesti do efekta "klackanja". Treća sličica bi imala kvalitetno vođenje odnosno bez "klackanja" ali to praviti je ubistvo !
Ako je gornja povrsina ravna onda ti samo treba prosirenje za postolje glodalice, kako bi imao dobar oslonac. Drugim recima obican komad tanjeg MDF-a, na kome probusis rupu kroz koju prolazi glodalo i za koji prisrafis glodalicu.
Ako je povrsina kriva, onda ti jedino ostaje da pravis postolje za glodalicu i "sanke" za telo.
Ako se ne varam prednja strana gitare je obicno ravna, a zadnja je najcesce kriva. Samo ne mogu da se setim jel ide rub i na zadnju stranu (moja melodija menges ima rub samo sa prednje strane).
Ovo sa filma je najsolidnije ali nisam shvatio na koje postolje misliš ?
Za vertikalnu vođicu rutera ili za fiksiranje korpusa (klizajuća daska) ?
Na oba. Ali postolje za glodalicu mora biti bas robusno napravljeno (debeli medijapan), dok sanke mogu da budu i od tanjeg (samo da konstrukcija bude takva da je kruta). Potreban ti je i apsolutno ravan sto.
Npr. pod velikim ruterom shvatam ovo:
Pod srednjim odprilike ovo:
A pod malim npr. Dremel
Dali pravilno tumačim ?
Uglavnom. Kod klasicne stolarije dremel bi se smatrao "mikro" glodalicom, i maltene se i ne koristi. Velike glodalice su reda 2000W pa navise. Srednje oko 1000W-1500W, a male oko 600-800 (ovde vec vise igra ulogu fizicka dimenzija nego snaga). Znaci ne postoji neka stiktna podela, vise je to onako "odokativno".
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takodje sam sumnjicav po pitanju stabilnosti samog stuba na kome visi glodalica... i vibracija koje se mogu desiti UVEK, ako slucajno izgubis ravnotezu i "zaglodjes" previse...
Ako koristi glodalo sa lezajem (a mora da ga koristi ako zeli iole precizan rez), onda nema opasnosti od toga. U krajnjoj liniji radi se o rezu reda velicine 2X2mm.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....
Ako koristi glodalo sa lezajem (a mora da ga koristi ako zeli iole precizan rez), onda nema opasnosti od toga. U krajnjoj liniji radi se o rezu reda velicine 2X2mm.
Postoji i dalje opasnost, posto mu je glodalo veceg precnika od lezaja .... a sa slika sticem utisak da je rez veci od 2x2mm... cak i da ne krene naglo ceono... moze da krene previse agresivno u krug... sta god.. desilo mi se jednom i sad sam oprezan.. mozda sam ja samo trapav... kapiram ja to sve... ali sta ja tu mogu. :)

p.s. ocu da kazem da se glodalica ne sme labavo drzati ni rukama, a isto tako ne sme ni stalak za glodalicu na kojoj cvrsto stoji biti slabasan... u suprotnom ... ne znamo na koju ce stranu ako je pustimo da skace.... a ne znamo ni sta se moze sve desiti, uzrokovano skakutavim glodalom... ne drzi frezer u rukama niti mu je prekidac pod palcem...

p.p.s. inace nikakav problem nemam da se iskoriste i klizaci sa lezajevima, za fijoke... mada stojim iza toga da je to preterano nesigurno i rizicno za onoga ko radi (moje licno misljenje). Na kraju, ne treba zaboraviti da je navedeni filmic, ipak reklama na sajtu koji prodaje dotican sablon/pomagalo... meni se ne cini dovoljno cvrstim i pouzdanim.
Last edited by boggy on 02 Aug 2008 05:17, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Kod klasicne stolarije dremel bi se smatrao "mikro" glodalicom, i maltene se i ne koristi. Velike glodalice su reda 2000W pa navise. Srednje oko 1000W-1500W, a male oko 600-800 (ovde vec vise igra ulogu fizicka dimenzija nego snaga). Znaci ne postoji neka stiktna podela, vise je to onako "odokativno".
Hvala, ovo sam sada apsolvirao.

Treba da nađem još jednu sličicu samogradnje ovog rašenja pa ću se javiti.
Sada odoh na Batajnicu, sin mi leti na aeromitingu.

I samo jedno pitanje: Spavate li vas obojica uopšte ?? :)
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Pogledajte još samo ovu varijantu:

gicl.cs.drexel.edu/people/sevy/luthieri ... nding.html

Image

Predpostavljam da se prednja strana vodi (priljubi) po vertikali alata a obim korpusa, po horizontalnom valjku. Mislim da se taj horuzontalni valjak (pod uglom od 90 stepeni u odnosu vertikalu) mora podešavati po visini jer on određuje dubinu rezanja ?
Koliko vidim, ruter je fiksan za vertikalu a valjak je samo malo udaljen od kraja frezera (ne dotiče frezer).

Ovo bi bilo logično samo za frezovanje prednje ploče jer je ona upravna na bokove korpusa ali šta se zbiva kada se frezuje kanal za leđa ??
Prilažem sliku konture korpusa:
Image

Tu poleđina nema u odnosu na bočne stranice ugao od 90 stepeni nego manji ugao ??
Onda bi valjak morao imati mogućnost podešavanja i pod uglom u odnosu na nosač rutera ??
Last edited by yetta on 03 Aug 2008 11:29, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:....
Tu poleđina nema u odnosu na bočne stranice ugao od 90 stepeni nego manji ugao ??
Onda bi valjak morao imati mogućnost podešavanja i pod uglom u odnosu na nosač rutera ??
Bojim se da taj ugao, pored toga sto nije prav, nije isti u svakoj tacki u kojoj seces... tako da ovaj sablon otpada za tu namenu.

A i suvisan je, ako imas glodalo sa lezajem kod koga je precnik lezaja i glodala u skladu sa tvojim potrebama, onda ti ovo ne treba, mozda samo prosirenje osnove o kome je Bole pricao.

U svakom slucaju ugao koji nije prav u ovom slucaju komplikuje izuzetno postupak... kao sto rekoh.

I cak... mislim... da bi pravljenje specijalne blanje (rende) samo za ovu namenu mozda bilo lakse resenje... i malo vezbe...
Pocetna ideja bi bila rende za falc za sobna vrata... samo drugacije i sa oblom osnovom (najmanji konkavni poluprecnik koji imas...)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:Bojim se da taj ugao, pored toga sto nije prav, nije isti u svakoj tacki u kojoj seces... tako da ovaj sablon otpada za tu namenu.
A i suvisan je, ako imas glodalo sa lezajem kod koga je precnik lezaja i glodala u skladu sa tvojim potrebama, onda ti ovo ne treba, mozda samo prosirenje osnove o kome je Bole pricao.
U svakom slucaju ugao koji nije prav u ovom slucaju komplikuje izuzetno postupak... kao sto rekoh.
I cak... mislim... da bi pravljenje specijalne blanje (rende) samo za ovu namenu mozda bilo lakse resenje... i malo vezbe...
Pocetna ideja bi bila rende za falc za sobna vrata... samo drugacije i sa oblom osnovom (najmanji konkavni poluprecnik koji imas...)
Tu si podpuno u pravu (poleđinu) jer se po obimu ugao stalno menja.
Mislim da ću usvojiti predlog Boleta. Pre sam već napravio za moj frezer kružnu osnovicu koja se dodaje i ostaje mi samo da definišem glodalo sa ležajem.
Razmišljam da ipak uvezem set glodala za tu potrebu (55,7 EU). Image

Mala blanja u samogradnji je moguća, ali mislim da bi u udubljenom delu bila problematična. Isto tako bi "zapinjala" na sečenju rubnih lajsnica ?

Image
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Aaaaa, sta bi se desilo ako bi napravio dodatak postolju za glodalicu, u vidu strme ravni... posto vidim da nema obline pozadi... samo kosine... a kosinu znas kolika je... samo treba drzati glodalicu u istom pravcu (osa gitare) bez obzira na krivudanje... to onda jeste isto ono sa kolicima... samo sto ruter drzis rukama i ne razmisljas o kosini.... samo o pravcu.

U svakom slucaju ... s obzirom na kosinu.... nisam siguran da bi ti to veliko glodalo koje planiras da kupis odgovaralo, posto ce ti zaobljavati donju ivicu (ulazi ukoso u materijal, na bokovima)... i to ce biti manje izrazeno ako je poluprecnik glodala manji (4-6mm). tada ti treba onaj granicnik sa ove slike koju si skoro poslao... drveni, u osi glodala, ali bez kontakta sa glodalom.

Za 90 stepeni je ok...

kolika petljancija oko necega sto mi lici na ukras!!! a valjda je "sve" u tim detaljima.
Last edited by boggy on 03 Aug 2008 19:13, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:kolika petljancija oko necega sto mi lici na ukras!!! a valjda je "sve" u tim detaljima.
Mislim da je ipak najbolje da eksperimentišem sa nekim glodalima i da dođem do krajnjeg rešenja ali je vrlo bitno kod svih ručno rađenih gitara kvalitet izrade.
Uglavnom se treba orijentisati na kvalitet tona a potom na detalje izrade.
I nadam se da se slažeš da trebamo "sići" sa ovog podforuma i osloboditi kolege da diskutuju o NADSTOLNIM GLODALICAMA a ne o alatu za gitare. Mislim da sam ja to negde napred postovao da treba ovo prebaciti ili u Muzičke instrumente ili Å abloni i pomagala.
Ovo mi liči na onaj vic " ... pa gospodine vi ste prvi započeli ovu zaheban...ju"
Ako nešto pametno rešim, ide u muzičke instrumente.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:....
I nadam se da se slažeš da trebamo "sići" sa ovog podforuma i osloboditi kolege da diskutuju o NADSTOLNIM GLODALICAMA a ne o alatu za gitare. Mislim da sam ja to negde napred postovao da treba ovo prebaciti ili u Muzičke instrumente ili Å abloni i pomagala.
Ovo mi liči na onaj vic " ... pa gospodine vi ste prvi započeli ovu zaheban...ju"
Ako nešto pametno rešim, ide u muzičke instrumente.
samo ti nastavi tamo... ako umem i znam ja cu da pisem... a Boga mi pisacu i ako ne znam :lol:

prica o ovim sablonima je bio dobar trenutak... a cini mi se da mogu samo cele threadove da pomeraju ... ne nekoliko postova... tako da si mozda trazio nemoguce ;)

Tako da nastavi ti tamo sam... nemoj da cekas da nas obrisu odavlen... :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo bi bilo logično samo za frezovanje prednje ploče jer je ona upravna na bokove korpusa ali šta se zbiva kada se frezuje kanal za leđa ??
Za frezovanje prednje ploce koja je ravna ti sve ovo uopste ne treba. Tu uvek imas konstantan ugao od 90 izmedju boka i ploce, i mozes da radis cak i samo sa glodalicom i glodalom sa odgovarajucim lezajem, bez ikakvih dodataka. Prosirenje ploce glodalice je tu samo radi lakseg rada.

Ako sam dobro ukapirao taj kanal bas treba da bude uvek pod 90 u odnosu na bok, bez obzira kako su ledja savijena. Posto ledja nemaju svuda isti ugao, jedino cega mozes da se "uhvatis" je upravo bok. Zadnja strana ivice se onda verovatno brusi dok ne bude ravna sa ledjima. Posto su ledja kriva povrs, a ne ravna koja je pod uglom, ona ne mogu da posluze kao oslonac za glodalicu (klackace). Zbog toga moras da postavis glodalicu stabilno na neku visinu, a da telo gitare pomeras.

Po meni ovo nije off topic, posto je princip isti i kada se radi nesto sasvim drugacije od gitare (komoda, stocic...)

PS
Spavamo mi samo u "malo pomerenim" vremenima u odnosu na "normalan" svet :)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Vidite Bole i Boggy, tu se sada nakon naših analiza upravo vraćamo na efikasnost onog alata sa video prezentacije.
Ajde još jednom da analiziramo tu skalameriju ?

Image Korpus se može podešavati na "kandžama" sanki.

Image Potom se bok korusa postavlja u vinkl prema površini radnog stola.

Image Ovaj poliamidni prsten je fiksni deo vinkla na koji se montira ruter. Njegova funkcija je da ceo sklop sa ruterom oscilira po visini, odnosno prati priraštaj visine po obimu. Koliko mi se čini, veoma mala površina tog prstena leži na horizontali. Obod odabranog ležaja u odnosu spoljnji prečnik glodala diktira širinu frezovanja kanala a to znamo.

Image Na ovoj slici je par bindigs-a (opšivki). One se rade veće dimenzije po širini i visini od frezovanog kanala kako bi se nakon lepljenja grubim šmirglanjem celog korpusa izjednačile sa površinama.
I tada bi trebalo dobiti ovo na slici:
Image

Å to se tiče glodala iz seta, nigde ne kažu ništa o njegovom radijusu ili prečniku ali daju podatke o setu radijalnih ležajeva ali u vidu "koje debljine bindigsa dobijamo sa ovim glodalom i "tim ležajem pod šifrom artikla itd."
Praktično: glodalo + ležaj...... = 0,04" do 0,2" ( osam dubina frezovanja).
http://www.stewmac.com/cgi-bin/hazel.cg ... EARCH.y=17
Lukavi ameri.
Inače ovo im ide u komplet isporuke:
Image
Koje ja sigurno ne kupujem ali mogu napraviti, osim ako nakon vašeg sagledavanja nismo opet na početku ?
Pozdrav
Last edited by yetta on 04 Aug 2008 00:01, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:.......
Lukavi ameri.
Inače ovo im ide u komplet isporuke:
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_truechannel_binding_routing_jig_detail.jpg[/url]
otezava posiljku...
yetta wrote:Koje ja sigurno ne kupujem ali mogu napraviti, osim ako nakon vašeg sagledavanja nismo opet na početku ?
Pozdrav
pa pogledaj ovo

Image

na tako nesto sam mislio (samo za gore-dole)
imas vise o tome ovde:
viewtopic.php?id=359&p=4
Last edited by boggy on 04 Aug 2008 00:22, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

yetta wrote:Vidite Bole i Boggy, tu se sada nakon naših analiza upravo vraćamo na efikasnost onog alata sa video prezentacije.
Ajde još jednom da analiziramo tu skalameriju ?
Sve ovo gore deluje savrseno logicno.
Korpus moras da podesis u sankama kako bi ivica koju "glodjes" bila uvek na istoj visini od stola, odnosno kako bi glodalo uvek zahvatalo isto u dubinu.
Onaj poliamid prsten je tu da kompenzuje male razlike u visini koje ce ipak preostati (sto nije idealno ravan, nisi idealno podesio na sankama da povrsina gitare bude potpuno paralelna/normalna sa povrsinom stola...)

Za ono glodalo, pise precnik ali na dnu strane koju si pomenuo:
The super sharp carbide-tipped cutter has .925" (23.50mm) unbushed cutting diameter, a 1/4" (6.35mm) arbor to fit your shop router

Jedino bi ti problem predstavljao prihvat glodala od 1/4 cola. Mada uvek mozes da napravis cauricu.
Post Reply