yetta wrote:mbole wrote:Meni lici da je bolje da izvedes ovaj sistem kao sa ovog filmica. Tu mozes dosta jednostavno i stabilno da okacis veliki ruter, a za njega glodala ima da se nadje. Napravis postolje od medijapana, samo malo robusnije nego ovo sto je na filmicu, i to je to.
Za mali tipa dremela nikada nisam video glodalo sa lezajem (sto ne znaci da ne postoji), pa bi morao da pravis i vodjicu sa lezajem.
Mislim da si podpuno u pravu.
I ja se slazem, odnosno, da, treba koristiti ruter
srednje velicine kakav je ovaj genericki "kinez" TurboMegaMaxTrt

koga posedujes.
yetta wrote:Gledajući one tri sličice, prve dve vođenjem rutera slobodno-ručno mogu dovesti do efekta "klackanja". Treća sličica bi imala kvalitetno vođenje odnosno bez "klackanja" ali to praviti je ubistvo !
Ovo sa filma je najsolidnije ali nisam shvatio na koje postolje misliš ?
Za vertikalnu vođicu rutera ili za fiksiranje korpusa (klizajuća daska) ?
Iskreno, mada mi nije smor praviti sablone, ovde ne vidim potrebu za njim, malo vezbe na komadima medijapana koji se izrezu u obliku gitare, pazljiv izbor bita za ruter, i PAZLJIVO namestanje dubine glodanja nanize, bi dovelo do dobrih rezultata... da ponovim... vezbanje je bitno... kako drzati ruter, kako se osloniti kako ga rotirati da bude stalno radijalno u odnosu na krivinu itd... sve to zahteva dosta vezbe... mislim tako... nisam nikada probao... ali bi tako radio
Ako pogledas onaj link sto sam negde stavio... nikakvih pantografa i robota nema... covek to radi iz ruke...
Dremel alati su mini ili mikro alati.... posebna sorta...
mali ruter, ili ruter za trimovanje furnira, sa kojim se moze raditi jednom rukom je, koliko sam skapirao, ruter za trimovanje...

a moze se zvati i mali ruter
ovaj koga ti imas je neki srednji... za razliku od mrcina od 3KS koje se mogu nazvati velikima.
Ponovicu i treci put, ... najbolje je da probas i vezbas, da bi stekao osecaj i svoje licno misljenje... sta se moze kojim alatom uraditi... gledati slike po netu meni sluzi za ideje... jer su u pitanju (opet) necije ideje... daleko od toga da su to "pravila"... pa da se za border za gitaru MORA koristiti neki manji ruter... s obzirom da mi je konstrukcija tog drugog, plavog, manjeg,.. poznata i da je to samo slabiji motor na istoj stvari... ne vidim smisao malog rutera koji je SAMO slabiji od tog od 1kW, i nesto manji i moze se maknuti sa postolja... mada... nisam probao, mozda gresim.
Mislim da je pametnije utrositi novac koji bi potrosio za plavog na
kvalitetan bit za ovu namenu
A sto se tice skakutanja rutera po podu radionice... da, na to sam mislio kada sam pricao o svrsi prikazanog "robota"