Nadstolne glodalice (oberfrezeri) : iskustva i mišljenja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:..........
Firma "RUHMANN"
Snaga: 550 W
220V 50 Hz
Potenciometrom regulisan broj obrtaja: 8.000 - 32.000 o/min
Za bitove 6 i 8 mm.
Cena: 2.499 din
Pribor: Å ipke i graničnik, priključak za usisivač, rezervne četkice, ključ za futer, dve kuglaste ručice.
Može da se demontira iz nosača (postolja).

Ne govori bugarski ali kada bi joj namontirao ručice i nacrtao kredom kose oči, ličila bi na Kineza :)
Meni Duletov bugarski i ovaj "Uradi sam" ne lice... osim sto su oba mali ruteri (za trimovanje furnira i sitnije poslove)...
Ako se pazljivije pogleda postolje rutera videce se da razlike postoje.. a ako pazljivo gledam "Uradi sam" ruter... taj pre (mehanikom) lici na moj zuti Einhell (odnosno sve ostale genericke rutere od 1000W), osim sto ima manje kuciste motora, jer je manji, i moze se skinuti sa postolja, .... osnova (stopa) rutera je ista... verovatno i pribor...

P.S. Sto se cene tice, u wobyhaus postoji womax ruter, slican mom (1000W), za 3000 din.... tako da ni to nije neka pradnost...
Jedino ako ti bas treba mali ruter da ga radis jednom rukom, i "iz ruke"...
Evo tog womaxa..
Image
Last edited by boggy on 29 Jul 2008 09:44, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:Meni Duletov bugarski...
Hvala boggi na odgovoru. Ali, kad sam već obećao da ću pogledati to što sam tada vide ja to i učinih.
Nije kao "bugarka" i u svemu nije ista osim što je mala. Ja bih takvu mašinicu mogao koristiti za moju "nazovi stolariju".
Inače, imam takav identičan ruter iz Woby Hausa (kao što ste prikazali na slici) samo što se zove "MASTERMAX".
Ja u "svom programu" ne radim masive (uh kako to ružno zvuči) nego nešto sitnije pa mi i netrebaju moćnije alatke. Čisto informacije radi prilažem ovu fotografiju na kojoj se vidi upotreba tako malog rutera.

Image
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:
boggy wrote:Meni Duletov bugarski...
Hvala boggi na odgovoru. Ali, kad sam već obećao da ću pogledati to što sam tada vide ja to i učinih.
Nije kao "bugarka" i u svemu nije ista osim što je mala. Ja bih takvu mašinicu mogao koristiti za moju "nazovi stolariju".
Inače, imam takav identičan ruter iz Woby Hausa (kao što ste prikazali na slici) samo što se zove "MASTERMAX".
Ja u "svom programu" ne radim masive (uh kako to ružno zvuči) nego nešto sitnije pa mi i netrebaju moćnije alatke. Čisto informacije radi prilažem ovu fotografiju na kojoj se vidi upotreba tako malog rutera.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_truechannel_binding_routing_jig_detail2.jpg[/url]
Kapiram, za te male sabloncice, MASTERMAX je preglomazan...

Mada, opaska, koliko kapiram terminologiju... masiv je termin za puno drvo, ne iverica i ne medijapan... a gitare spadaju u to... pogotovo akusticne
Last edited by boggy on 29 Jul 2008 12:22, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:Mada, opaska, koliko kapiram terminologiju... masiv je termin za puno drvo, ne iverica i ne medijapan... a gitare spadaju u to... pogotovo akusticne
Tačno boggy, ispravljam se, ja radim male masive :)
Ali stvaro ružno zvuči; gitara pa masiv !! Bljak.
Ajd' u redu da pravim kontrabas, on je stvarno masiv. :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:....
Ali stvaro ružno zvuči; gitara pa masiv !! Bljak.
Ajd' u redu da pravim kontrabas, on je stvarno masiv. :)
dobro... deder... nisam hteo da vredjam cenjeni instrument...:lol:
milan
Dodavač alata

Post by milan »

ti se yetta malo mnogo pravis pametan.prvo slikas neke glodalice sa buvljaka,i pricas o nekom radu sa njima.kupi brate profi alat da moze da radi serije,a ne to bugarsko g.......ako hoces da radis posao.ta igracka kad uradi tri komada odma ce da crkne a ja sam mislio da pricate o pravim nadstolnim glodalicama a o prirucnim alatom..a to ako budes radio sa tom igrackom nikad neces docekati da imas pare.uozbilji se i radi sa pravim alatom.
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Ал си ти нешто мрзовољан!? јмаш до сада три поруке и све три у негативном тону.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Milane, ne rade svi zbog para, i ne moze svako da priusti alat za profi majstore. To je prvo. Drugo, molio bih posetioce za razumevanje, i nepotrebno flejmovanje. Hvala.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Ovo je primer upotrebe malog rutera na pomoćnom alatu iz samogradnje.
Image

Možda ova ideja može nekom koristiti i za neke druge poslove.

PS. Bojane sad sam možda opet pogrešio, izgleda da ovo treba da ide na podforum "Å abloni i pomagala" ?
Last edited by yetta on 30 Jul 2008 20:17, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zar ovo sve zajedno nije malo "klackavo"?
Kako si postigao da u ova dva spoja na srednjoj letvi nema lufta? Ubacio lezajeve? Posto ako ima lufta sve zajedno je manje vise besmisleno koliko mi se cini. Sustina sablona kako ja vidim bi bila da drzi osnovu glodalice paralelnu sa radnom plocom.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:... Sustina sablona kako ja vidim bi bila da drzi osnovu glodalice paralelnu sa radnom plocom.
Meni lici kao da je neko hteo da spreci da se glodalica preturi preko ivice... i samo to... da ne mora da se pridrzava i zbog toga... drugu namenu ne vidim...

p.s. da se razumemo, vidim ideju koju je covek imao, ali mi skalamerija ne odaje utisak da je u stanju da to realno i uradi precizno... barem onoliko precizno koliko je potrebno, tako da se i meni to cini da je klackavo
Last edited by boggy on 31 Jul 2008 14:06, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:..."klackavo"...
boggy wrote:Meni lici kao da je neko hteo da spreci da se glodalica preturi preko ivice...
a ja bih dodadao: Ne samo preko ivice, nego i na pod radionice.
Å ta ja tu mogu, to je pravio stolar :)
Verovatno neki hobi stolar kao ja ali iz (mislim) engleske.
Pošto sam "izmamio" vaša mišljenja a ruku na srce i meni je bio sumnjiv ovaj "stolarski robot" ipak je uputnije za taj deo posla izraditi ovakvo rešenje: http://www.stewmac.com/shop/Tools/Jigs/ ... ml#details
a to će ipak raditi mašinac pa neće biti "klackavo" :)

Ili možda ovakve alate:
Image Image Image
E tu su mi problem odgovarajući bitovi. Za čeoni ruter nema takvih bitova. Za veliki ruter ima ali je veliki ruter. Zato sam se i zainteresovao za onaj bugarski ruter ili onaj jeftini "RUHMANN". A za takve rutere moram nabaviti ovakve bitove:
Image

Iskreno se izvinjavam mbole-tu i boggy-u što vas zamaram sa ovim pitanjima ali mi je važno vaše mišljenje jer sam i sam u dilemi, kako kvalitetno obraditi ivicu kad je korpus gitare završen za lepljenje bordera ?
Vidim da oboje imate kvalitetan pristup, rezonovanje kao i znanje, pa se zato u mojim dilemama obraćam upravo vama.
Možda sve ovo trebe biti na podforumu u vezi muzičkih instrumenata ili šabloni i pomagala. Međutim, isprepletalo se i sa ruterom (veliki, mali, srednji) te molim da mi potvrdite, kako bih tamo postavljao ova pitanja.
Last edited by yetta on 31 Jul 2008 22:05, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni lici da je bolje da izvedes ovaj sistem kao sa ovog filmica. Tu mozes dosta jednostavno i stabilno da okacis veliki ruter, a za njega glodala ima da se nadje. Napravis postolje od medijapana, samo malo robusnije nego ovo sto je na filmicu, i to je to.
Za mali tipa dremela nikada nisam video glodalo sa lezajem (sto ne znaci da ne postoji), pa bi morao da pravis i vodjicu sa lezajem.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:Meni lici da je bolje da izvedes ovaj sistem kao sa ovog filmica. Tu mozes dosta jednostavno i stabilno da okacis veliki ruter, a za njega glodala ima da se nadje. Napravis postolje od medijapana, samo malo robusnije nego ovo sto je na filmicu, i to je to.
Za mali tipa dremela nikada nisam video glodalo sa lezajem (sto ne znaci da ne postoji), pa bi morao da pravis i vodjicu sa lezajem.
Mislim da si podpuno u pravu.
Gledajući one tri sličice, prve dve vođenjem rutera slobodno-ručno mogu dovesti do efekta "klackanja". Treća sličica bi imala kvalitetno vođenje odnosno bez "klackanja" ali to praviti je ubistvo !
Ovo sa filma je najsolidnije ali nisam shvatio na koje postolje misliš ?
Za vertikalnu vođicu rutera ili za fiksiranje korpusa (klizajuća daska) ?
I samo jedno, ja sam počeo da stvaram sebi neku "hobi terminologiju" pa se ne snalazim u dolazećim odgovorima.
Npr. pod velikim ruterom shvatam ovo: Image

Pod srednjim odprilike ovo: Image

A pod malim npr. Dremel
Dali pravilno tumačim ?
Last edited by yetta on 01 Aug 2008 14:43, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:
mbole wrote:Meni lici da je bolje da izvedes ovaj sistem kao sa ovog filmica. Tu mozes dosta jednostavno i stabilno da okacis veliki ruter, a za njega glodala ima da se nadje. Napravis postolje od medijapana, samo malo robusnije nego ovo sto je na filmicu, i to je to.
Mislim da si podpuno u pravu.
I ja se slazem, odnosno, da, treba koristiti ruter srednje velicine kakav je ovaj genericki "kinez" TurboMegaMaxTrt :lol: koga posedujes.
yetta wrote:Gledajući one tri sličice, prve dve vođenjem rutera slobodno-ručno mogu dovesti do efekta "klackanja". Treća sličica bi imala kvalitetno vođenje odnosno bez "klackanja" ali to praviti je ubistvo !
Ovo sa filma je najsolidnije ali nisam shvatio na koje postolje misliš ?
Za vertikalnu vođicu rutera ili za fiksiranje korpusa (klizajuća daska) ?
Iskreno, mada mi nije smor praviti sablone, ovde ne vidim potrebu za njim, malo vezbe na komadima medijapana koji se izrezu u obliku gitare, pazljiv izbor bita za ruter, i PAZLJIVO namestanje dubine glodanja nanize, bi dovelo do dobrih rezultata... da ponovim... vezbanje je bitno... kako drzati ruter, kako se osloniti kako ga rotirati da bude stalno radijalno u odnosu na krivinu itd... sve to zahteva dosta vezbe... mislim tako... nisam nikada probao... ali bi tako radio

Ako pogledas onaj link sto sam negde stavio... nikakvih pantografa i robota nema... covek to radi iz ruke...
yetta wrote:Gledajući one
I samo jedno, ja sam počeo da stvaram sebi neku "hobi terminologiju" pa se ne snalazim u dolazećim odgovorima.
Npr. pod velikim ruterom shvatam ovo: [url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_mastermax.jpg[/url]

Pod srednjim odprilike ovo: [url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_dsci0003.jpg[/url]

A pod malim npr. Dremel
Dali pravilno tumačim ?
Dremel alati su mini ili mikro alati.... posebna sorta...
mali ruter, ili ruter za trimovanje furnira, sa kojim se moze raditi jednom rukom je, koliko sam skapirao, ruter za trimovanje... :) a moze se zvati i mali ruter
ovaj koga ti imas je neki srednji... za razliku od mrcina od 3KS koje se mogu nazvati velikima.

Ponovicu i treci put, ... najbolje je da probas i vezbas, da bi stekao osecaj i svoje licno misljenje... sta se moze kojim alatom uraditi... gledati slike po netu meni sluzi za ideje... jer su u pitanju (opet) necije ideje... daleko od toga da su to "pravila"... pa da se za border za gitaru MORA koristiti neki manji ruter... s obzirom da mi je konstrukcija tog drugog, plavog, manjeg,.. poznata i da je to samo slabiji motor na istoj stvari... ne vidim smisao malog rutera koji je SAMO slabiji od tog od 1kW, i nesto manji i moze se maknuti sa postolja... mada... nisam probao, mozda gresim.
Mislim da je pametnije utrositi novac koji bi potrosio za plavog na kvalitetan bit za ovu namenu

A sto se tice skakutanja rutera po podu radionice... da, na to sam mislio kada sam pricao o svrsi prikazanog "robota" :lol:
Post Reply