Najzad i ja
A pa nije jos prikljucenPezzo wrote:telefon.

Inace ispostavilo se da sam osovinu na kraju ipak kupio kod lagertona.
Drugar kod koga je trebalo da obradim ovu moju nema pokretnu linetu, a na 55cm cev od grejanja se previse uvija. Nadao sam se da cu mocu da se provucem sa laganim skidanjem, al dzaba.
Kod lokalnog strugara, da napravi kompletnu osovinu izaslo je oko 30 evrica.
Brusena, indukciono kaljena (63 Rc) osovina duzine 536mm, precnika 25mm, stigla za dan, i kostala oko 11 Eur sa sve transportom.
Jos samo da napravim drugacije caure za krajeve, i gotovo (sama osovina je pretvrda da bi se obradjivala, pa moram da na krajeve nataknem caure koje ce uci u lezajeve od 15mm). Vec odradjeno do pola.
Hvala Rade, samo ne znam kako bih ga izneo na 4 spratradmit wrote:Pa sto nedodje da ti dam jedan pantograf da se nemucis :pljesk:

Tesko da bih mogao da narucim caure koje su tacno onih dimenzija koje su meni potrebne, posto je sve ostalo vec spakovano i sklopljeno.
Mozda "caura" nije bas pravi termin, posto se jedan kraj tog dela navlaci preko sipke fi 25mm, a drugi ulazi u kuglicni lezaj kome je unutrasnji precnik 15mm, pa se onda jos unutrasnja kosuljica stegne aksijalno jednim srafom.
Mozda "caura" nije bas pravi termin, posto se jedan kraj tog dela navlaci preko sipke fi 25mm, a drugi ulazi u kuglicni lezaj kome je unutrasnji precnik 15mm, pa se onda jos unutrasnja kosuljica stegne aksijalno jednim srafom.
Izgleda da ipak najvise volim da praivm alat 
Tako da kad sam video ove: http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 88&p=70377 nisam mogao da izdrzim a da ne napravim jedan (bice verovatno uskoro i drugi).

Stvarno je zgodan za fini rad. Tezina "glave" je oko 250g, ali je poluga jako mala, tako da moze bas fino da se dozira udarac.
Glava je mesing, a telo jasen.

Tako da kad sam video ove: http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 88&p=70377 nisam mogao da izdrzim a da ne napravim jedan (bice verovatno uskoro i drugi).

Stvarno je zgodan za fini rad. Tezina "glave" je oko 250g, ali je poluga jako mala, tako da moze bas fino da se dozira udarac.
Glava je mesing, a telo jasen.
Naravno da nije tajna, a nije ni neka preterana pamet 
Brezon M8, urezan navoj u drvenu drsku, i ulepljeno epoksidom, takodje isti navoj i u glavi. Moglo bi i sa hangar vijkom (onaj sto na jednoj strani ima navoj za drvo, a na drugoj navoj za metal), ali obicno su dosta dugacki, a i nisam ga imao pri ruci.
Pri tom drska ulazi u glavu za nekih 5-6mm, kako ne bi doslo do cepanja.
Uslikacu kasnije pa ce biti jasnije.

Brezon M8, urezan navoj u drvenu drsku, i ulepljeno epoksidom, takodje isti navoj i u glavi. Moglo bi i sa hangar vijkom (onaj sto na jednoj strani ima navoj za drvo, a na drugoj navoj za metal), ali obicno su dosta dugacki, a i nisam ga imao pri ruci.
Pri tom drska ulazi u glavu za nekih 5-6mm, kako ne bi doslo do cepanja.
Uslikacu kasnije pa ce biti jasnije.
Duplikator radi perfektno, jedino imam malo problema sa dremelom al oni su nevezani za njega. Tako da sam usled skidanja i vracanja dremela imao malo skarta. Pobegne za pola milimetra levo desno, posto dremel nema ravan oslonac nego vezujem za telo,a debljina spera je mala. Moracu da dodam jos jedan sloj spera kako bi hvatao na vecoj duzini, ili da napravim neki sablon, da uvek ga uhvatim u isto mesto.
Trenutno pokusavam da kopiram jednu stranu Berete 72, kako bih mogao da napravim od gipsa ili epoksida i staklenog prediva kontra kalup, pa da od njega napravim leziste za odgovarajucu kutiju
Dremel sam kupio polovan pre 15-tak godina (tad ga jednostavno nije bilo ovuda, pojma nemam koliko je bio star kad je dosao do mene, al sigurno nije bio bas mlad), otisle su cetkice, pa sam ih zamenio originalnim, al izgleda da je i na plocici za regulaciju broja obrtaja popustio neki lem od vibracija tokom svih ovih godina. Danas sam prelemio plocicu, i za sada radi OK, al videcemo dok ga poteram malo duze (nista ja njemu ne verujem
)
Trenutno pokusavam da kopiram jednu stranu Berete 72, kako bih mogao da napravim od gipsa ili epoksida i staklenog prediva kontra kalup, pa da od njega napravim leziste za odgovarajucu kutiju

Dremel sam kupio polovan pre 15-tak godina (tad ga jednostavno nije bilo ovuda, pojma nemam koliko je bio star kad je dosao do mene, al sigurno nije bio bas mlad), otisle su cetkice, pa sam ih zamenio originalnim, al izgleda da je i na plocici za regulaciju broja obrtaja popustio neki lem od vibracija tokom svih ovih godina. Danas sam prelemio plocicu, i za sada radi OK, al videcemo dok ga poteram malo duze (nista ja njemu ne verujem