Najzad i ja

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Nije to dobro, vidis da mu ne radi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta ne radi?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

telefon.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Pa sto nedodje da ti dam jedan pantograf da se nemucis :pljesk:
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

Daj meni...da se ne mucim :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:telefon.
A pa nije jos prikljucen :)

Inace ispostavilo se da sam osovinu na kraju ipak kupio kod lagertona.

Drugar kod koga je trebalo da obradim ovu moju nema pokretnu linetu, a na 55cm cev od grejanja se previse uvija. Nadao sam se da cu mocu da se provucem sa laganim skidanjem, al dzaba.
Kod lokalnog strugara, da napravi kompletnu osovinu izaslo je oko 30 evrica.
Brusena, indukciono kaljena (63 Rc) osovina duzine 536mm, precnika 25mm, stigla za dan, i kostala oko 11 Eur sa sve transportom.

Jos samo da napravim drugacije caure za krajeve, i gotovo (sama osovina je pretvrda da bi se obradjivala, pa moram da na krajeve nataknem caure koje ce uci u lezajeve od 15mm). Vec odradjeno do pola.
radmit wrote:Pa sto nedodje da ti dam jedan pantograf da se nemucis :pljesk:
Hvala Rade, samo ne znam kako bih ga izneo na 4 sprat :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

To si mogao da narucis zajedno sa tom sipkom i odmah da namontiras. Nije to ni skupo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tesko da bih mogao da narucim caure koje su tacno onih dimenzija koje su meni potrebne, posto je sve ostalo vec spakovano i sklopljeno.
Mozda "caura" nije bas pravi termin, posto se jedan kraj tog dela navlaci preko sipke fi 25mm, a drugi ulazi u kuglicni lezaj kome je unutrasnji precnik 15mm, pa se onda jos unutrasnja kosuljica stegne aksijalno jednim srafom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Izgleda da ipak najvise volim da praivm alat :)
Tako da kad sam video ove: http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 88&p=70377 nisam mogao da izdrzim a da ne napravim jedan (bice verovatno uskoro i drugi).

Image

Image

Stvarno je zgodan za fini rad. Tezina "glave" je oko 250g, ali je poluga jako mala, tako da moze bas fino da se dozira udarac.
Glava je mesing, a telo jasen.
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

:hurra:
ko pravi. možeš da kreneš sa serijskom proizvodnjom
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

Kako si spojio mesinganu glavu sa telom? Ako nije tajna? :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno da nije tajna, a nije ni neka preterana pamet :)
Brezon M8, urezan navoj u drvenu drsku, i ulepljeno epoksidom, takodje isti navoj i u glavi. Moglo bi i sa hangar vijkom (onaj sto na jednoj strani ima navoj za drvo, a na drugoj navoj za metal), ali obicno su dosta dugacki, a i nisam ga imao pri ruci.

Pri tom drska ulazi u glavu za nekih 5-6mm, kako ne bi doslo do cepanja.
Uslikacu kasnije pa ce biti jasnije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo i slikice. Nazalost, zbog odsjaja od blica ne vidi se bas dobro udubljenje u glavi, ali na osnovu oblika drske moze da se zakljuci kako izgleda:

Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kako radi "duplikator" ? :D
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Duplikator radi perfektno, jedino imam malo problema sa dremelom al oni su nevezani za njega. Tako da sam usled skidanja i vracanja dremela imao malo skarta. Pobegne za pola milimetra levo desno, posto dremel nema ravan oslonac nego vezujem za telo,a debljina spera je mala. Moracu da dodam jos jedan sloj spera kako bi hvatao na vecoj duzini, ili da napravim neki sablon, da uvek ga uhvatim u isto mesto.

Trenutno pokusavam da kopiram jednu stranu Berete 72, kako bih mogao da napravim od gipsa ili epoksida i staklenog prediva kontra kalup, pa da od njega napravim leziste za odgovarajucu kutiju :)

Dremel sam kupio polovan pre 15-tak godina (tad ga jednostavno nije bilo ovuda, pojma nemam koliko je bio star kad je dosao do mene, al sigurno nije bio bas mlad), otisle su cetkice, pa sam ih zamenio originalnim, al izgleda da je i na plocici za regulaciju broja obrtaja popustio neki lem od vibracija tokom svih ovih godina. Danas sam prelemio plocicu, i za sada radi OK, al videcemo dok ga poteram malo duze (nista ja njemu ne verujem :))
Post Reply