Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, dobro si ti to ocenio ranije. Ja bih nesto izmedju, a to se tesko uklapa. Meni odgovara nesto izmedju "obicnih" i standardnih vrata. Ne bih hteo od terase da pravim klasicnu sobu, ali treba ipak da bude zatvorena da mogu preko zime/hladnih dana da je koristim (ubacim neki tv, police za pivo imam ha,ha). Zato mislim da kasnije mozda stavim i gipsane ploce unutra. Je li se to zove veranda?

1. Sto se tice velikih prozora, mislim da ispod resetki stavim pleksiglas (ili leksan, a mozda i staklo!?) a mozda kasnije i klasican prozor.

2. Vrata treba da se uklope u ambijent terase (lamperija/brodski pod) a da imaju koliko toliko funkciju standardnih vrata. Gornji deo bi trebao da je providan zbog svetlosti u unutrasnjosti kuce. Na gornji deo vrata gde su resetke stavio bih pleksiglas ili staklo!?

3. Otvaranje vrata nije problem. Meni i odgovara da se otvaraju unutra. Da se okrecu oko desnog 10x10 stuba prema prozoru.

4. Mogu li da unutra ugradnog okvira stavim neke letvice da dobijemo dihtovanje sa prednje strane (svetli otvor). A onda preko tih letvica sa prednje strane vrata stavimo pervajz za vrata zbog estetike. Ili ja sve ovo amaterski nagadjam? Mozda to treba staviti na vrata?

5. Mislio sam da stavim brodski pod koji pokriva donji deo rama vratnog krila, ali to ce biti previse 5+2cm, napravicemo blindirana vrata, zar ne? Sta god da se stavi morace unutar rama? Kako ce izgledati vrata, ako se vidi ram od letvi 5x5? Delovace to grubo mozda?

6. Treba da krenemo od dimenzija: ugradna mera je 83x205 (205 jos moze da se skrati ako treba). Kolika ce biti svetla mera i vratno krilo?

7. Imas li ti neku ideju kako bi ta vrata trebalo da izgledaju? Ja sve ovo nagadjam kako bi trebalo da izgledaju, bez iskustva. Tako da ti odbaci slobododno sve ovo ako se ne uklapa u neke standarde.

Image

Uzgred, video sam vrata u Uradi Sam na NBG, napravljena za dvorisnu ostavu. Mozda bi mi ovako nesto odgovaralo samo uz finiju zavrsnicu.

Image

Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, mozda su upravo vrata na principu iz "uradi sam" ono sto mi treba!?

Image

Uklopila bi se u postojeci ambijent, stavljam brodski pod 9cm po duzini, ostaje prostor gore za svetlo i staklo, a ti smisli nacin da sto bolje dihtuju i kazi mi ugradne/svetle/vratno krilo mere :-)

Jedino sto mi se ne svidja je taj zadnji deo vrata. Nekako ne deluje... Sigurno i tu mozes da osmislis neko bolje resenje. A treba da bude makar i neka toplotna izolacija.

Pa ako zakasnimo za pivo, moze na kuvano vino ha,ha
Last edited by vectrabg on 31 Oct 2012 20:59, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice estetike meni se ona prva varijanta sa resetkom najvise uklapa u ostatak.

Ne vidim zasto bi bio problem da stavis brodski pod sa prednje strane, isto onako kako je i na ostatku. Bice malo deblje, al sta je tu problem? Sto se tice "grubosti", pa cela konstrukcija ti je tako "gruba", sto ima svoj sarm. Bolje je da sve bude jednako "grubo" nego da ti vrata iskacu ko balerina medju fizikalcima :)

E sad sto se tice funkcionalnosti.
Ako ces pleksijem zatvarati resetke na prednjem zidu, nema bas preterano smisla praviti vrata sa izolacijom. Ipak je to samo malo zatvorena veranda, a ne soba (ako ces da pravis sobu, onda je to druga prica, ali to vec zahteva vece pretumbacije). Dzaba izolujes vrata, kad je sve ostalo neizolovano. Kad i ako se odlucis da zatvaras unutrasnju stranu, mozes taj donji deo da zatvoris cime god hoces, lesonitom, sperom... Strpas unutra stiropor ili mineralnu vunu, i to je to. U situaciji kava je sada, meni se ta "supljina" sa zadnje strane bolje uklapa u ostatak nego da je zatvorena.

No da se vratimo na vrata. Prvi problem je sto treba nekako da dobijes profil stoka, i profil vrata koji otprilike izgledaju ovako (isti su i vertikalni profil i horizontalni na vrhu vrata/stoka):
Image

To moze da se uradi na dva nacina:
1. isecanjem ovih coskova iz stoka/vrata
2. dodavanjem letvi(ca) na stok/vrata (sto je krpljenje).

Prvi nacin je daleko bolji, ali kod tebe je problem sto bi morao da razvaljujes ono sto si vec napravio.

Stoga za stok, iako se to tako ne radi, ostaje ti samo mogucnost da dodas letve. Barem za levu i gornju stranu. Treba ih precizno iskrojiti, i dobro zalepiti. Posto nemas gomilu stega koje bi to drzale dok lepak ne stegne, mozes da se ispomognes srafovima, koji ce glumiti stege. Jednostavno namazes sve lepkom, i onda prisrafis za postojecu letvu. Mere uzmi sa svojih kucnih vrata, malo prilagodi debljini materijala koji imas i to je to.

Idemo dalje oko stoka. Posto ti je sa desne strane stub, a tu treba da dodju i sarke, i to ne bilo koje vec sada moras da koristis sarke kakve su na kucnim vratima, moraces na toj strani da dodas jos "materijala", to jest letvu 5X5 kakvu vec imas na levoj strani. Otprilike ovako:
Image
Ovaj "kruzic" je sarka.

Posto jos nisi napravio vrata, moj ti je predlog da njihove letve odneses kod nekog stolara da ti na njima ureze profil. Bolje nego da lepis, posto se za tu ivicu vezuje sarka. Materijal ti je prilicno mekan (ako se ne varam camovina), tako da ces morati da ostavis dosta debeo ovaj "zub" na vratima u koji se sarka srafi (deblje nego sto je na slici). Takodje zbog mekoce materijala stavi cetiri sarke. Kad vec to nosis, mozes i desnu letvu stoka da poneses da ti i na njoj uradi profil (bolje nego da lepis letvicu).

Kolike ce biti mere zavisi od trenutnog stanja, to jest postojeceg razmaka izmedju letve sa leve strane i stuba. Ne znam sta ti je "ugradna mera" to jest odakle dokle su te dimenzije?

Zazor izmedju stoka i vrata treba da je oko 2-3mm u pravcu levo-desno kada gledas ovu moju skicu, a u pravcu gore dole treba da ga nema, ili da je skoro nula.
Daklem ovako (ovde sam promenio i debljinu zuba na vratima u koji se srafi sarka, tako da ovo otprilike izgleda proporcionalno):
Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Kolike ce biti mere zavisi od trenutnog stanja, to jest postojeceg razmaka izmedju letve sa leve strane i stuba. Ne znam sta ti je "ugradna mera" to jest odakle dokle su te dimenzije?
Ugradna mera je postojeca supljina gde dolazi vratno krilo. Od levog stuba (5x8) do desnog (10x10) je 83cm, a od plocica do horizontale iznad vrata 205cm. Sa tim da ovo 205 jos mogu da korigujem jer sam horizontalu ovlas stavio. Nisam bio siguran oko te mere i da li je po standardu, a i oko samog uklapanja vrata.
mbole wrote:Ne vidim zasto bi bio problem da stavis brodski pod sa prednje strane, isto onako kako je i na ostatku. Bice malo deblje, al sta je tu problem? Sto se tice "grubosti", pa cela konstrukcija ti je tako "gruba", sto ima svoj sarm. Bolje je da sve bude jednako "grubo" nego da ti vrata iskacu ko balerina medju fizikalcima
Ako ti smatras da to nisu debela vrata - radicemo tako. 2cm(bp)+5cm(lt)+1cm(sper)=8cm Merim vrata po stanu oko 4-5cm Ako pod grubim mislis na vertikale i horizontale koje se sada vide u unutrasnjosti, pa to nece ostati tako. Kada sa unutrasnje strane zatvorim prostor opet sa lamperijom (ili gip.plocama) bice to kao normalna prostorija.
mbole wrote:E sad sto se tice funkcionalnosti.
Ako ces pleksijem zatvarati resetke na prednjem zidu, nema bas preterano smisla praviti vrata sa izolacijom. Ipak je to samo malo zatvorena veranda, a ne soba (ako ces da pravis sobu, onda je to druga prica, ali to vec zahteva vece pretumbacije) U situaciji kava je sada, meni se ta "supljina" sa zadnje strane bolje uklapa u ostatak nego da je zatvorena.
Plexi sam naveo samo kao primer :-). Bice to najverovatnije prozor sa staklom, samo zbog finansija, ne moze odmah. Ne znam na kakve pretumbacije mislis ako ce to biti soba? Ja tu ne vidim neku veliku razliku sem da li ce biti lamperija ili gip.ploce u unutrasnjosti?
Last edited by vectrabg on 01 Nov 2012 19:24, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

1. Profesore to bi ovako izgledalo, zar ne? Da znas, desni stub nije u ravni sa levim, vec je ostao unutra oko 4-5cm, ali cu se upravljati prema levom zidu i stafni 5x8. (inace ce biti neko produzenje ogradice - nova faza :rodna: - pa ce se taj desni stub i pokriti i nece se videti)

Image

2. Kolike dimenzije treba da bude taj profil sto treba da se ureze i kako se to tacno zove da znam sta da pitam stolara?

3. Primetices na crtezu sam urezao i stub 5x5, ako vec nosim stolaru, da ne stavljam letvice i sa desne strane.

4. Sto se tice zazora od 2-3mm, mislim da je to vrlo niska tolerancija i da ce tu trebati vise sigurno, jer ni sami stubovi nisu potpuno pravi i bice odbacivanja sigurno. Bolje je da idem na neki zazor od 0.5-1cm koji ce da pokupi ta neslaganja.

5. Koliku visinu vrata da stavim? Je li 200 standard? Onda bih spustio horizontalu sa 205 na 200 ravno?

6. Da li da oblazem levi stub sa necim (npr lamperija 1cm) ili da ostane tako?
Last edited by vectrabg on 01 Nov 2012 20:53, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Moze li verzija vrata gde ne bi trebalo da se useca profil na 5x5? Da ne moram da nosim stolaru. Da napravimo sa brodskim sarkama a ne sarkama za falc? Koje su prednosti/nedostaci?

Verzija sa brodskim sarkama
Image

Ne znam da li tu mora letva 3x5 ili moze i bez nje direktno na stub?

Brodska
Image

Brodska compact
Image

Brodska prolazna
Image
Last edited by vectrabg on 01 Nov 2012 21:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne izgleda tako. Fali ti falc i na levoj strani vrata i na levom stubu. Ponovo kazem: pogledaj svoja postojeca kucna vrata. Potpuno isti falcevi postoje na njima.

Falc je otprilike 1X2.5cm (1 po sirini, 2.5 u dubinu)

Ako hoces da vrata dihtuju, onda moras da imas falc. A kad imas falc, ne moze brodska sarka.
Takodje:
"4. Sto se tice zazora od 2-3mm, mislim da je to vrlo niska tolerancija i da ce tu trebati vise sigurno, jer ni sami stubovi nisu potpuno pravi i bice odbacivanja sigurno. Bolje je da idem na neki zazor od 0.5-1cm koji ce da pokupi ta neslaganja."

Kao prvo, lose mislis :)
Kao drugo: odluci se :)
Ne moze zazor od 1cm i da ne duva. Pogledaj svoja kucna vrata, pa vidi koliki su zazori. To sto ti je stub kriv nije razlog da ti i vrata budu kriva. To je razlog da se stub ispravi na neki nacin (na koji, zavisi kako je kriv, pa dal sa njega treba skidati materijal, ili mu dodavati letvu koja se obradi tako da ga ispravi).

Sta ce ti sper iznutra na vratima od 1cm? Pa to treba samo da pokrije rupu. Znaci onaj od 3 ili 4mm, sasvim dobro radi posao.
Ako budes stavljao lamperiju sa unutrasnje strane, na ostatak, onda stavi lamperiju i na vrata. ako budes stavljao gips karton, onda stavi beli lesonit, ili tanak sper pa ga prefarbaj.

200 jeste standard za vrata, ali da li je to visina samih vrata ili svetlog otvora, ne znam. Po meni, bolje ostavi da bude vece. Lakse je dodati malo nego seckati, ako sutra budes hteo da tu ugradis neka "prava" vrata.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ne izgleda tako. Fali ti falc i na levoj strani vrata i na levom stubu. Ponovo kazem: pogledaj svoja postojeca kucna vrata. Potpuno isti falcevi postoje na njima.
Ne razumem to za levu stranu? Da li to znaci da stavljam jos jedan stub 5x5 (na kome bih urezivao falc) na postojeci stub 5x8 sa leve strane? Ili da postojeci 5x8 skidam i pravim falc na njemu?

Ako su obadva 5x5 stuba sa strana - onda sam znaci skratio sirinu vrata za 10cm? Bice umesto 83 - 73cm?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moracu malo da preracunam sta i kako da se radi sa tim levim subom.
Al to kad dodjem kuci (upravo krecem sa posla)
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

mbole wrote:Ako hoces da vrata dihtuju, onda moras da imas falc. A kad imas falc, ne moze brodska sarka.
.
Pa može vrata bez falca....okoli i okoli vrat se daje četko za dihtanje...toleranca do 13 mm :prs:...
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Moracu malo da preracunam sta i kako da se radi sa tim levim subom.
Al to kad dodjem kuci (upravo krecem sa posla)
Hvala! Kad stignes;) Danas sam iskoristio lepo vreme da predjem osnovnom lazurom drvo. Mislim da cu ici 2 sloja osnovne, pa tek onda zavrsni lak. Da dobro upije :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

vectrabg wrote:Da znas, desni stub nije u ravni sa levim, vec je ostao unutra oko 4-5cm,
Ovo pravi problem. Najpre, koliko je to tacno? 4 ili 5 ili nesto trece.

Nije mi jasno kako ti onda stoji gornja horizontalna letva, ako je ova leva stafna 8X5 toliko pomerena u odnosu na stub?
Ovako nekako?
Image
Ne kapiram bas sto si to tako radio, al sad sta je tu je, daj da vidimo koliko je to tacno, pa da vadimo ono iz onog :)

Slovenac, znam da moze i sa cetkama, al cetke nisu bas jeftine, a trebalo bi praviti i neke falceve za njih. Gledam da ovo bude sto je moguce jednostavnije za izvodjenje. Ccovek ima jako malo alata.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Kod nas je četka duga 220 cm oko 1.5€...za jedna vrata ti jih treba 3 komada. Trebaš falcev ali kako vi kažete 3.2 mm kojeg uradiš sa može i sa ručnim cirkularjem. To je to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jos kad bi on imao rucni cirkular :)
Zadnji put kad sam gledao, ovde su cetke bile dosta skuplje. Reda 15-tak Eur za metar. Doduse nisam gledao odavno.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

onda je jeba kad nije nobene mašine .

Obstajaju i četke koje prišravfaš na vrata...nije ljepo za pogled ...pa možeš zabiti sa žebljima to četku :smejanje: ::neznam::
Post Reply