Sto se tice estetike meni se ona prva varijanta sa resetkom najvise uklapa u ostatak.
Ne vidim zasto bi bio problem da stavis brodski pod sa prednje strane, isto onako kako je i na ostatku. Bice malo deblje, al sta je tu problem? Sto se tice "grubosti", pa cela konstrukcija ti je tako "gruba", sto ima svoj sarm. Bolje je da sve bude jednako "grubo" nego da ti vrata iskacu ko balerina medju fizikalcima
E sad sto se tice funkcionalnosti.
Ako ces pleksijem zatvarati resetke na prednjem zidu, nema bas preterano smisla praviti vrata sa izolacijom. Ipak je to samo malo zatvorena veranda, a ne soba (ako ces da pravis sobu, onda je to druga prica, ali to vec zahteva vece pretumbacije). Dzaba izolujes vrata, kad je sve ostalo neizolovano. Kad i ako se odlucis da zatvaras unutrasnju stranu, mozes taj donji deo da zatvoris cime god hoces, lesonitom, sperom... Strpas unutra stiropor ili mineralnu vunu, i to je to. U situaciji kava je sada, meni se ta "supljina" sa zadnje strane bolje uklapa u ostatak nego da je zatvorena.
No da se vratimo na vrata. Prvi problem je sto treba nekako da dobijes profil stoka, i profil vrata koji otprilike izgledaju ovako (isti su i vertikalni profil i horizontalni na vrhu vrata/stoka):
To moze da se uradi na dva nacina:
1. isecanjem ovih coskova iz stoka/vrata
2. dodavanjem letvi(ca) na stok/vrata (sto je krpljenje).
Prvi nacin je daleko bolji, ali kod tebe je problem sto bi morao da razvaljujes ono sto si vec napravio.
Stoga za stok, iako se to tako ne radi, ostaje ti samo mogucnost da dodas letve. Barem za levu i gornju stranu. Treba ih precizno iskrojiti, i dobro zalepiti. Posto nemas gomilu stega koje bi to drzale dok lepak ne stegne, mozes da se ispomognes srafovima, koji ce glumiti stege. Jednostavno namazes sve lepkom, i onda prisrafis za postojecu letvu. Mere uzmi sa svojih kucnih vrata, malo prilagodi debljini materijala koji imas i to je to.
Idemo dalje oko stoka. Posto ti je sa desne strane stub, a tu treba da dodju i sarke, i to ne bilo koje vec sada moras da koristis sarke kakve su na kucnim vratima, moraces na toj strani da dodas jos "materijala", to jest letvu 5X5 kakvu vec imas na levoj strani. Otprilike ovako:

Ovaj "kruzic" je sarka.
Posto jos nisi napravio vrata, moj ti je predlog da njihove letve odneses kod nekog stolara da ti na njima ureze profil. Bolje nego da lepis, posto se za tu ivicu vezuje sarka. Materijal ti je prilicno mekan (ako se ne varam camovina), tako da ces morati da ostavis dosta debeo ovaj "zub" na vratima u koji se sarka srafi (deblje nego sto je na slici). Takodje zbog mekoce materijala stavi cetiri sarke. Kad vec to nosis, mozes i desnu letvu stoka da poneses da ti i na njoj uradi profil (bolje nego da lepis letvicu).
Kolike ce biti mere zavisi od trenutnog stanja, to jest postojeceg razmaka izmedju letve sa leve strane i stuba. Ne znam sta ti je "ugradna mera" to jest odakle dokle su te dimenzije?
Zazor izmedju stoka i vrata treba da je oko 2-3mm u pravcu levo-desno kada gledas ovu moju skicu, a u pravcu gore dole treba da ga nema, ili da je skoro nula.
Daklem ovako (ovde sam promenio i debljinu zuba na vratima u koji se srafi sarka, tako da ovo otprilike izgleda proporcionalno):