Akku Busilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

*Nebojsa* wrote:Evo da se javim,sredio sam punjac i busilica radi perfektno :)
Medjutim imam sada jedan drugi problem.Imam jos jednu staru akku Einhell,ona radi odlicno,medjutim,kada napunim bateriju (inace je baterija 14,4v) i izmjerim voltazu iz baterije unimerom,unimer pokazuje 14,4v,dakle koliko i treba,medjutim pokazuje da ima samo 0,36-40A!?:rolleyes:
Punjac je inace,14,4V,1100mah.Ima li neko predstavu zasto je to tako?
Napon možeš bez problema meriti unimerom. Da bi merio struju moraš unimer vezati u red sa potrošačem i tako meriti ampere. Potrošač ti je motor bušilice, a
izvor aku baterija, što znači da unimer treba redno postaviti između! Pri rome obrati pažnju da ne spališ unimer, pa i sebe.
Stvarno ne znam šta ti znači "0,36-40A" :|
*Nebojsa*
Zarezivač olovaka

Post by *Nebojsa* »

metabo wrote:
*Nebojsa* wrote:Evo da se javim,sredio sam punjac i busilica radi perfektno :)
Medjutim imam sada jedan drugi problem.Imam jos jednu staru akku Einhell,ona radi odlicno,medjutim,kada napunim bateriju (inace je baterija 14,4v) i izmjerim voltazu iz baterije unimerom,unimer pokazuje 14,4v,dakle koliko i treba,medjutim pokazuje da ima samo 0,36-40A!?:rolleyes:
Punjac je inace,14,4V,1100mah.Ima li neko predstavu zasto je to tako?
Napon možeš bez problema meriti unimerom. Da bi merio struju moraš unimer vezati u red sa potrošačem i tako meriti ampere. Potrošač ti je motor bušilice, a
izvor aku baterija, što znači da unimer treba redno postaviti između! Pri rome obrati pažnju da ne spališ unimer, pa i sebe.
Stvarno ne znam šta ti znači "0,36-40A" :|
Mislio sam da daje samo 350-400 miliampera a trebalo bi da daje 1100 miliampera,to je ono sto me buni :rolleyes:

Inace da me neko ne shvati pogresno,imam 2 busilice koje rade extra,ali sam se zainatio da sredim i druge 2,jednu sam sredio gorepominjanu kumas,ali eto reko' da pitam(valjda nije zabranjeno),i za ovu,baterija je ispravna,pokazuje struju kada se napuni,busilica isto,druga busilica od 14,4 volta ima istu bateriju kao i ovaj Einhell,punim obje baterije u istom punjacu s' tim da kao sto rekoh ova baterija iz Einhell-a kad je puna pokazuje istu voltazu ali samo 400 miliampera max,dok ova druga pokazuje preko 1,5 ampera!?
Last edited by *Nebojsa* on 10 Mar 2008 13:32, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislio sam da daje samo 350-400 miliampera a trebalo bi da daje 1100 miliampera,to je ono sto me buni
Mislim da si malo pobrkao loncice.
Baterija je 1100 je mAh (mili Amper casova) a ne mA (mili Ampera). mAh predstavlja kapacitet baterije, a mA predstavlja jacinu struje koja tece kroz neko kolo. Nemaju nikakve veze jedno sa drugim.
U prevodu 1100 mAh znaci da ta baterija ima kapacitet takav da moze tokom jednog sata, na nazivnom naponu da daje struju od 1100mA, a da ce nakon toga da se isprazni.
Ti si verovatno samo prebacio unimer na merenje struje i imao srece da ti unimer ima zastitu, inace bi ga jednostavno spalio, a to sto je pokazao je nekakva struja na koju je ogranicila zastita.
Ne mozes tako jednostavno da izmeris kapacitet baterije.
*Nebojsa*
Zarezivač olovaka

Post by *Nebojsa* »

Bole,ja sam unimer prvo podesio za jerenje voltaze sve kako treba,i normalno sam izmjerio 14,8volti,onda sam unimer podesio na ono 10a i ono crveno cudo ubo u dzek 10a,iskreno,ne razumijem se bas,zato mi mnogo znaci da mi neko objesni,jesam li ja to dobro uradio,i kako se moze sa unimerom izmjeriti amperaza,da li sam ja to dobro radio?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

*Nebojsa* wrote:Bole,ja sam unimer prvo podesio za jerenje voltaze sve kako treba,i normalno sam izmjerio 14,8volti,onda sam unimer podesio na ono 10a i ono crveno cudo ubo u dzek 10a,iskreno,ne razumijem se bas,zato mi mnogo znaci da mi neko objesni,jesam li ja to dobro uradio,i kako se moze sa unimerom izmjeriti amperaza,da li sam ja to dobro radio?
Sa unimerom može da se izmeri amperaža tako što presečeš strujno kolo u nekoj taćci i onda dobiješ de tačke :). Sada u te dve tačke zakačiš unimer, uključiš potrošača i čitaj ekran (i moli se Bogu da ne spališ unimer ili sebe).

Za merenje kapaciteta baterije treba da imaš tu mogućnostu u unimeru (merenje kapacitivnosti), a ona se svodi na to da isprazniš kondenzator u unimeru i njega puniš iz baterije potrošača.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

*Nebojsa* wrote:Bole,ja sam unimer prvo podesio za jerenje voltaze sve kako treba,i normalno sam izmjerio 14,8volti,onda sam unimer podesio na ono 10a i ono crveno cudo ubo u dzek 10a,iskreno,ne razumijem se bas,zato mi mnogo znaci da mi neko objesni,jesam li ja to dobro uradio,i kako se moze sa unimerom izmjeriti amperaza,da li sam ja to dobro radio?
Voltazu si dobro izmerio, ali ovo 10A NEMOJ vise da meris (ostaces bez unimera).
Znaci da ponovim jos jednom.
Tvoja batrerija NEMA 1100 mA, kao sto takvu karakteristiku nema ni jedna baterija na ovom svetu.
Tvoja baterija IMA 1100 mAh mili amper CASOVA. To je sasvim druga velicina u odnosu na mA.

Kapacitet baterije NE MOZES da izmeris samo unimerom (generalno za to ti treba odgovarajuce strujno kolo u kome bi bio unimer ali i jos kojesta)
Znaci to sto si pokusao da meris je potpuno besmisleno.
Metabo wrote:Za merenje kapaciteta baterije treba da imaš tu mogućnostu u unimeru (merenje kapacitivnosti), a ona se svodi na to da isprazniš kondenzator u unimeru i njega puniš iz baterije potrošača.
Kapacitivnost i kapacitet baterije isto tako nemaju veze jedno sa drugim. Kapacitivnost je osobina kondenzatora i izrazava se u Faradima (F). Reci su jako slicne, vrlo cesto se za kondenzator kaze i da ima kapacitet taj i taj, ali to nema nikakve veze sa kapacitetom baterije.
Znaci na taj nacin NEMOZES da izmeris kapacitet baterije.
Metabo wrote:Sa unimerom može da se izmeri amperaža tako što presečeš strujno kolo u nekoj taćci i onda dobiješ de tačke smile. Sada u te dve tačke zakačiš unimer, uključiš potrošača i čitaj ekran (i moli se Bogu da ne spališ unimer ili sebe).
Ovo merenje je u slucaju busilice takodje (skoro) besmisleno. Ono ce pokazati koliku struju vuce motor u datom trenutku, a ne koliko struje mozes da "spakujes" u bateriju. MOgao bi eventualno da ovo meris kada bi istrazivao neki kvar na samoj busilici. Generalno sve baterije mogu da daju jako visoke struje (>30A) dok su pune.
Znaci NEMOJ ni ovo da radis.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

metabo wrote:*Nebojsa*]Sa unimerom može da se izmeri amperaža tako što presečeš strujno kolo u nekoj taćci i onda dobiješ de tačke :).
Za merenje kapaciteta baterije treba da imaš tu mogućnostu u unimeru (merenje kapacitivnosti),
Zato najbolje za merenje struje treba da se koriste amper kljesta, samo stavis onaj obruc preko kabla i meris ,a za merenje kapaciteta baterije ne moze se koristiti AVOmer , za to ima poseban instrument, a ono sto ima na AVOmeru mogucnost merenja kapaciteta to je za merenje kondezatora ali ni oni nemaju veliki opseg merenja svega oko 200uF i to skuplji instrumenti , zato se koriste kapacitet metri koji imaju veliki opseg merenja preko 10 000

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Marko Enter wrote:........
Zato najbolje za merenje struje treba da se koriste amper kljesta, samo stavis onaj obruc preko kabla i meris ,....
Hm... za jednosmernu struju? Moze, ali ne znam koliko su TAKVA "kljesta" dostupna....

Obicna "kljesta" mere samo naizmenicnu struju... to su ona dostupnija...
Last edited by boggy on 10 Mar 2008 22:06, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aman ljudi, cemu bi uopste sluzilo merenje te struje?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Aman ljudi, cemu bi uopste sluzilo merenje te struje?
Aman Bole... nem' pojma... :) valjda zato da se ustanovi da je povelika :lol: ... da zavisi strasno od opterecenja,... svega i svacega... i da je princip accu odvijaca prakticno zasnovan na tome da su mu baterije u drsci... (citaj: BLIZU!) pa ne trebaju kablovi kao za startovanje motora automobila da bi se napojio iz nekakvog "ispravljaca".... :)
Last edited by boggy on 10 Mar 2008 23:00, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja kapacitet baterije mjerim ovako:

Stavim praznu bateriju u punjač i ako punjač signalizira da je napunio bateriju prije vremena tada baterija ima slabiji kapacitet. Stvar je jednostavna i ne trebaju nikakvi posebni instrumenti.

Naprimjer, ako je predvidjeno vrijeme punjenja 1 sat, a punjenje se završi pol sata prije tog vremena, znači da baterija ima smanjen kapacitet. Koliko je to točno u postocima nije uopće više bitno, jer kad jednom počne gubiti kapacitet, uskoro će ga izgubiti skoro do kraja.

A što se tiče mjerenja kapaciteta baterije instrumentom, to se radi tako da se puna baterija, optereti stalnim otporom, tako da imamo stalni protok struje, a to možemo mjeriti i jednostavnim ampermetrom, kojeg spojimo u seriju. Voltmetar spojimo na polove baterije i mjerimo napon. kada napon padne do donje granice, prekinemo testiranje i tada znamo kapacitet.
Ako je kapacitet baterije 1 Ah, to znači da ona cijeli jedan sat treba davati stabilan napon uz opterećenje od jednog ampera.

Veliki dio svog radnog staža sam proveo u testiranju akumulatorskih baterija na telefonskim centralama, ato su baterije mnogo većih gabarita od ovih na AKU bušilicama, ali princip je isti.
Ako pojednostavimo, akumulator je kao kanta. Koliko stavimo u nju toliko moramo i izvaditi. Tako da je najrelevantnije i najjednostavnija proba kapaciteta da mjerimo vrijeme koje prazna baterija provodi u svom orginalnom punjaču do trenutka napunjenosti. Kad se smanji kapacitet, kao da se smanjila i kanta.

Treba uzeti i u obzir i temperaturu okoline, ako bateriju napunimo na sobnoj temperaturi a nakon tjedan dana je koristimo na +5°C, naravno da će neće biti u stanju odraditi posao kao da je napunjena prije pol sata.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Image
Posto je pala dobronamerna kritika(makar sam ja to tako shvatio):)
Da konstatujem,da sam kupio ovu prelepu stvarcicu,koliko sam zadovoljan najbolje cu vam reci da sam joj kupio i brata blizanca,baterija drzi skoro celi dan u konstantnom radu,on je bas utegnut a punjac je puni za malo vise od sata.Sve u svemu od mene 5.
kraken
Dodavač alata

Post by kraken »

Da li je iko uspeo da od aku busilice naprav "zicnu" busilicu? Pitam jer mi se ne isplati da kupujem novu bateriju a zao mi je da bacam busilicu pa me zanima da li je neko pokusao da ovo izvede?
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ova nedelja je nedelja glodalice, molim vas da se drŽite teme.
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Obaveštenje za sve koji vole Bosch aku alate
Izašla je nova setrija aku alata sa litijum-jonskim baterijama na koje se dobija 2 godine garancije!!!
Inače svuda je standardna garancija jedna godina!

Dule ta mašina koju si kupio je odlična!
I po ceni i po kvalitetu!
Bez alata nema zanata
Post Reply