*Nebojsa* wrote:Bole,ja sam unimer prvo podesio za jerenje voltaze sve kako treba,i normalno sam izmjerio 14,8volti,onda sam unimer podesio na ono 10a i ono crveno cudo ubo u dzek 10a,iskreno,ne razumijem se bas,zato mi mnogo znaci da mi neko objesni,jesam li ja to dobro uradio,i kako se moze sa unimerom izmjeriti amperaza,da li sam ja to dobro radio?
Voltazu si dobro izmerio, ali ovo 10A NEMOJ vise da meris (ostaces bez unimera).
Znaci da ponovim jos jednom.
Tvoja batrerija NEMA 1100 mA, kao sto takvu karakteristiku nema ni jedna baterija na ovom svetu.
Tvoja baterija IMA 1100 mA
h mili amper CASOVA. To je sasvim druga velicina u odnosu na mA.
Kapacitet baterije NE MOZES da izmeris samo unimerom (generalno za to ti treba odgovarajuce strujno kolo u kome bi bio unimer ali i jos kojesta)
Znaci to sto si pokusao da meris je potpuno besmisleno.
Metabo wrote:Za merenje kapaciteta baterije treba da imaš tu mogućnostu u unimeru (merenje kapacitivnosti), a ona se svodi na to da isprazniš kondenzator u unimeru i njega puniš iz baterije potrošača.
Kapacitivnost i kapacitet baterije isto tako nemaju veze jedno sa drugim. Kapacitivnost je osobina kondenzatora i izrazava se u Faradima (F). Reci su jako slicne, vrlo cesto se za kondenzator kaze i da ima kapacitet taj i taj, ali to nema nikakve veze sa kapacitetom baterije.
Znaci na taj nacin NEMOZES da izmeris kapacitet baterije.
Metabo wrote:Sa unimerom može da se izmeri amperaža tako što presečeš strujno kolo u nekoj taćci i onda dobiješ de tačke smile. Sada u te dve tačke zakačiš unimer, uključiš potrošača i čitaj ekran (i moli se Bogu da ne spališ unimer ili sebe).
Ovo merenje je u slucaju busilice takodje (skoro) besmisleno. Ono ce pokazati koliku struju vuce motor u datom trenutku, a ne koliko struje mozes da "spakujes" u bateriju. MOgao bi eventualno da ovo meris kada bi istrazivao neki kvar na samoj busilici. Generalno sve baterije mogu da daju jako visoke struje (>30A) dok su pune.
Znaci NEMOJ ni ovo da radis.