singer wrote:Arax wrote:Koja minimalna debljina ploce mora da bude?
sto deblja to bolja,ja ne bih isao ispod 10mm

Ja ipak mislim da je bolje iskoristiti tanju ploču (npr 8 mm) i da se na istu sa donje strane zavare rebra od šparinga debelog oko 4 mm širine 40-50 mm. Obodnu konstrukciju mislim da ne treba praviti od kvadratnih cevi jer preti opasnost da kasnije frezer prenosi vibracije i da se čuje zvonjava. Mnogo je bolje konstrukciju napraviti od nekih L ili U profila ali nikako od cevi.
Ploča na koju se izvare rebra sa done strane se na kraju odnese kod nekog strugara koji ima borver ili kako se već zove ta mašina za ravnanje ploče. Ta mašina ima glodalo koje se kružno kreće a ploča izadje kao da je prošla na abrihter. To sve košta ali ako hoćeš da imaš preciznu mašinu to ti ne gine.
Normalno ova debljina ploče od 8 mm sa rebrima ispod je ukoliko praviš veću ploču...dužine npr 800-1000 mm, za kraće to može i tanje a za neke manje može i bez rebra.
Mislim da je mnogo značajnije kako napraviti lift, učvšćivanje osovine na određenoj visini i da frezer ne gubi paramtere kada se podesi ili nedaj bože da se desi da osovina kada je izdignuta na maksimalno "landara". Ova osovina ima poveći hod i ličmno mislim da mora da se zajedno sa frezer glavom istovremeno podiže i sam motor tako da to bude podosta teško...što zahteva deblju špinglu i masivniju konstrukciji (čitaj veću cenu)
I na kraju brzina. Zgodno je predvideti mogućnost promene brzine preko remenice i da se ta promena da uraditi na brzinu a ne za pola sata uz upotrebu gomile alata tako da...o svemu treba voditi računa. Mašina se jednom pravi a treba da služi godinama.
Zamalo da zaboravim. Predvidi i mogućnost da ugradiš i "štuc" na frezeru da bi mogao da obradiš i užu stranu štafne na frezeru...
Nadam se da se nisi razočarao posle svih ovih mojih reči.
Pozz