Изградња фрезера

Sva pitanja o vašim ili tuđim projektima
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ta ploca uopste nije losa!!!

pod uslovom da nije kriva i da nije pukla,jedino sto moras da prosiris rupu za osovinu zbog glodala na fi 220mm

stari gus je mnogo bolji od celicne plocevine i od novog gusa jer je ""odradio"" :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

ni po meni nebi bila losa sto kaze kolega Singer,verujem da se moze i izbrusiti gornja povrsina,pa iako je malo kriva ili ima neravnine moze se doterati,ka koliko znam i obicnu metelnu plocevinu na koju se sa donje strane zavare profili ili neka ojacanja cevi tako to,na mesto gde se vari var je povuce i to vise nije ravno pa koliko god ona bila debela,pa se i ona mora nositi na brisanje tj ravnanje.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Ja bih ipak pravio sa novom plocom, profile sam danas gledao, i izabrao materijal sa kojim cu raditi konstrukciju. Motor cu videti da nadjem ovih dana, ako ne tek 15 septembra. Imacu problema da nadjem plocu od 10 mm u Smederevu, treba da malo boljem pogledam. Koja minimalna debljina ploce mora da bude?
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Arax wrote:Koja minimalna debljina ploce mora da bude?
sto deblja to bolja,ja ne bih isao ispod 10mm :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Najverovatnije bih pravio kolica, mozda i paralelno vodjenje, jos nisam siguran. E sada bilo sta da pravim od tih dva stavio bih firung da moze da se steluje ugao i steze materijal, gde bih to mogao da nabavim, narucim? To mi je veoma bitno i sta mislite sta je bolje kolica ili paralelno vodjenje?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

treba jos sada da razmislis o liftu, da kasnije ne bude kasno http://www.youtube.com/watch?v=r5oDkcpe ... re=related
saša
Majstor stolar

Post by saša »

singer wrote:
Arax wrote:Koja minimalna debljina ploce mora da bude?
sto deblja to bolja,ja ne bih isao ispod 10mm :)
Ja ipak mislim da je bolje iskoristiti tanju ploču (npr 8 mm) i da se na istu sa donje strane zavare rebra od šparinga debelog oko 4 mm širine 40-50 mm. Obodnu konstrukciju mislim da ne treba praviti od kvadratnih cevi jer preti opasnost da kasnije frezer prenosi vibracije i da se čuje zvonjava. Mnogo je bolje konstrukciju napraviti od nekih L ili U profila ali nikako od cevi.
Ploča na koju se izvare rebra sa done strane se na kraju odnese kod nekog strugara koji ima borver ili kako se već zove ta mašina za ravnanje ploče. Ta mašina ima glodalo koje se kružno kreće a ploča izadje kao da je prošla na abrihter. To sve košta ali ako hoćeš da imaš preciznu mašinu to ti ne gine.
Normalno ova debljina ploče od 8 mm sa rebrima ispod je ukoliko praviš veću ploču...dužine npr 800-1000 mm, za kraće to može i tanje a za neke manje može i bez rebra.
Mislim da je mnogo značajnije kako napraviti lift, učvšćivanje osovine na određenoj visini i da frezer ne gubi paramtere kada se podesi ili nedaj bože da se desi da osovina kada je izdignuta na maksimalno "landara". Ova osovina ima poveći hod i ličmno mislim da mora da se zajedno sa frezer glavom istovremeno podiže i sam motor tako da to bude podosta teško...što zahteva deblju špinglu i masivniju konstrukciji (čitaj veću cenu)
I na kraju brzina. Zgodno je predvideti mogućnost promene brzine preko remenice i da se ta promena da uraditi na brzinu a ne za pola sata uz upotrebu gomile alata tako da...o svemu treba voditi računa. Mašina se jednom pravi a treba da služi godinama.
Zamalo da zaboravim. Predvidi i mogućnost da ugradiš i "štuc" na frezeru da bi mogao da obradiš i užu stranu štafne na frezeru...
Nadam se da se nisi razočarao posle svih ovih mojih reči.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja ipak mislim i slažem se sa kolegom Singerm ploča šta deblja to bolja i upravo zbog ovoga šta ste napisali poštovani kolega Saša da se vare sa jedne strane rebra da bude ploča kruća bi trebalo da bude ipak malo deblji materijal čisto zbog onog razloga kad se odnese na ravnanje sama ploča.

Å ta se tiče same konstrukcije to se slažem sa Vama da nikako cjevasti profili već otvoreni profili tipa "L" ili "I" ili pak "U" profili.

Ja bih naprimjer "U" profil koristio za gornji dio mašine gdje bi naljegala radna ploča je imamo 3 strane profila za koju se može pričvrstiti neki element mašine koju izrađujemo.

"L" profil bi iskoristio za noge same konstrukcije i za naprimjer obrub radne ploče znači čeoni profil ploče od "L"-a.

A po mom skromnom mišljenju "I" profili su idealni za izradu tokarskog stroja oliti struga za drvo sama osnova na koju se sastavlja sve drugo.

Naravno emorate se Vi složiti samnom isto kao niti ja sa Vašim prjedlogom kao što rekoh to je moje mišljenje i ja bih uradio ovako.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Meni je bitno da prikupim sto vise informacija, pre nego sto krenem u izradu. Mnoge stvari nisam znao pa ih ovde ucim. Kada budem krenuo sa pravljenjem masine okacicu slike kako napreduje. Motor kupujem 15 najverovatnije. Interesuje me za kolica ili dodatni radni sto, za stezanje materijala, i podesavanje pod uglom, sta bih tu mogao da uradim.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

koliko si platio tu osovinu ?
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Platio sam 100 evra.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

E moj Smederevac, bas mi je zao, ali to je zato sto ne znas i nisi u toku. Te osovine su 50 evra i pravi ih neka zena, mislim da je u Barajevu. To se dugo prodaje po nasim pijacama i buvljacima pa ti je Sasa samo preprodao po duploj ceni.
I u toj osovini su rumunski lezajevi slabog kvaliteta, pa nebi smeo da ides sa brzinom preko 4500 o/min da ne izgines. Sa njom ne mozes ni da koristis neka ozbiljnija glodala jer je za to potrebna dosta veca brzina. Zato sam ti se i javio na temi, da znas da tu ne vredi mnogo ulagati. Znaci ako stavis kroner za koji je preporuciva brzina 8000 o/min, a ti imas 4000, neces mnogo sa njim uraditi. Tu osovinicu neki koriste sa motorom od ves masine, za neke manje kronere.
Naravoucenije: pocetnicke greske se skupo placaju i sirotinja uvek placa duplo, pa se ne treba zaletati nego pitati nekoga ko ima iskustva u tom poslu. Ne kupuj veliki el.motor, dosta 2 konja.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Pezzo, ajde okači broj telefona, adresu, mail, link,...šta god od te žene iz Barajeva...ali javno...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne znam tacno gde je, vec sam napisao. Moze da se nadje tu i tamo po pijacama, a davala je ona i oglase po sajtovima sta sve izradjuju. Ranije je cesto prodavao Tesic (on vise ne radi) na OTC Novi Bg, a sada se moze naci i kod novog vlasnika te tezge, video sam je i kod njega.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ma lepo je rekao naš narod "...jeftino je to za 50 eur samo nema nigde po toj ceni da se nadje..."
Last edited by saša on 08 Sep 2012 13:36, edited 1 time in total.
Post Reply