Stolarija by micho
Jako lepo odradjeno (video narocito).
Imam samo jednu "primjedbu".
Pri pocetnoj obradi, trebalo bi prvo poravnati jednu stranu abrihterom, a tek nakon toga seci to jest okrajcovati.
Zasto?
Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.
Drugim recima, ispravan redosled obrade bi bio:
1. Abrihterom obraditi jednu stranicu
2. Duz vodjice rucnim cirkularom odseci jednu ivicu (strana obradjena na abrihteru je gore, to jest po njoj ide ploca rucnog cirkulara).
3. Stabilnim cirkularom odseci i drugu ivicu (strana obradjena na abrihteru ide do ploce stabilnog cirkulara)
4. Proterati kroz diht.
Pri pocetnoj obradi, trebalo bi prvo poravnati jednu stranu abrihterom, a tek nakon toga seci to jest okrajcovati.
Zasto?
Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.
2. Duz vodjice rucnim cirkularom odseci jednu ivicu (strana obradjena na abrihteru je gore, to jest po njoj ide ploca rucnog cirkulara).
3. Stabilnim cirkularom odseci i drugu ivicu (strana obradjena na abrihteru ide do ploce stabilnog cirkulara)
4. Proterati kroz diht.
@mbole - abrihter mi "guta" do 25 cm širine, tako da ne znam kako bih to što si predložio izveo na svojoj mašini (neću tvrditi da se ne može jer sam amater i ovo mi je prvi put da radim sa abrihterom)
Å to se tiče ivica daske, imaš pravo, nisu bile pod 90 stupnjeva, ali sam ih naknadno obradio...
@Å trkić - lokacija je na Krku, točnije Baška. Terasa je od mog restorana "Malin", pa slovodno navrati ako te put nanese
Å to se tiče ivica daske, imaš pravo, nisu bile pod 90 stupnjeva, ali sam ih naknadno obradio...
@Å trkić - lokacija je na Krku, točnije Baška. Terasa je od mog restorana "Malin", pa slovodno navrati ako te put nanese

da, to bi bio ispravan redoslijed ali ja to rijetko radimmbole wrote:Jako lepo odradjeno (video narocito).
Zasto?
4. Proterati kroz diht.

ponekad je sira daska toliko kriva da ako bi je ispravljo na abrihteru ne bi mogo da izvucem debljinu koja mi treba ...recimo kupis 5-cu dasku (koja nije bas 5 cm nego manje) a meni treba 42 mm....ovako uze komade ispravljam na abrihteru i dobijem zeljenu debljinu i one budu pod 90 %/vinklo
a i sira daska prilikom rezanja hoce da se krivi uvrce i kofrci pa opet treba da se na abrihteru ganja vinklo zato ja isijecem sa vecom mjerom pa na abrihteru poravnam

Da, to isto ume da bude problem.tishler wrote:ponekad je sira daska toliko kriva da ako bi je ispravljo na abrihteru ne bi mogo da izvucem debljinu koja mi treba ...recimo kupis 5-cu dasku (koja nije bas 5 cm nego manje) a meni treba 42 mm....ovako uze komade ispravljam na abrihteru i dobijem zeljenu debljinu i one budu pod 90 %/vinklo
Pada mi napamet ovakav redosled:
1. Raseces uzduz otprilike po sredini rucnim cirkularom kako bi dobio dve uze daske i jednu ivicu koja ce biti bar priblizno pod 90 nakon abrihtovanja stranice.
2. Obradis po jednu stranicu tako dobijenih dasaka na abrihteru
3. Obradis ponovo na abrihteru onu ivicu koju si isekao rucnim, terajuci dasku uz vertikalnu vodjicu abrihtera (treba voditi racuna koja strana se obradjuje u koraku 2 zbog smera godova u koraku 3).
4. Iseces drugu ivicu
5. Diht.
Del;uje mi da ovako ima najmanje otpada i duplih koraka.

najvise treba paziti na ovo sto si vec napiso
PROFESOR wrote:Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.
eto to je i meni upalo u oko . Uz ovakav cirkular se dobije ona mala plastična vodilice za uske komade, to je zlata vijedno (ili prstiju :oskyldig:) inače :pljesk:Nikola wrote:Odlican je video! Jedino sto ja nikad ne guram ruku izmedju cirkulara i vodilice...uvek sam nekako sa strane i guram ovu ivicu daske koja je ka meni...
a i ja prvo krajčam daske , a tek potom provlačim kroz blanju i debljaču .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Jeli to između Jurandvora i Batomlja?Ako je, onda sam prošle godine bio nekoliko puta na kavi.micho0404 wrote:@mbole - abrihter mi "guta" do 25 cm širine, tako da ne znam kako bih to što si predložio izveo na svojoj mašini (neću tvrditi da se ne može jer sam amater i ovo mi je prvi put da radim sa abrihterom)