Stolarija by micho

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

:tummenupp:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jako lepo odradjeno (video narocito).

Imam samo jednu "primjedbu".

Pri pocetnoj obradi, trebalo bi prvo poravnati jednu stranu abrihterom, a tek nakon toga seci to jest okrajcovati.
Zasto?
Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.

Drugim recima, ispravan redosled obrade bi bio:
1. Abrihterom obraditi jednu stranicu
2. Duz vodjice rucnim cirkularom odseci jednu ivicu (strana obradjena na abrihteru je gore, to jest po njoj ide ploca rucnog cirkulara).
3. Stabilnim cirkularom odseci i drugu ivicu (strana obradjena na abrihteru ide do ploce stabilnog cirkulara)
4. Proterati kroz diht.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Jel ovo možda negdje na terasi u okolici Čavli točnije iza Vlačine pa unutra negdje?
Da navratimo pa da uživo vidimo te garniture.
Čovijek sniva a Bog realizira!
micho0404
Šegrt

Post by micho0404 »

@mbole - abrihter mi "guta" do 25 cm širine, tako da ne znam kako bih to što si predložio izveo na svojoj mašini (neću tvrditi da se ne može jer sam amater i ovo mi je prvi put da radim sa abrihterom)
Å to se tiče ivica daske, imaš pravo, nisu bile pod 90 stupnjeva, ali sam ih naknadno obradio...

@Å trkić - lokacija je na Krku, točnije Baška. Terasa je od mog restorana "Malin", pa slovodno navrati ako te put nanese ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, to je vec problem.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa moraćemo se dogovoriti za jedan sastanak kod tebe sa kolegama Starim i Ropee-om.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

:tummenupp::tummenupp::tummenupp:
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

mbole wrote:Jako lepo odradjeno (video narocito).

Imam samo jednu "primjedbu".

Pri pocetnoj obradi, trebalo bi prvo poravnati jednu stranu abrihterom, a tek nakon toga seci to jest okrajcovati.
Zasto?
Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.

Drugim recima, ispravan redosled obrade bi bio:
1. Abrihterom obraditi jednu stranicu
2. Duz vodjice rucnim cirkularom odseci jednu ivicu (strana obradjena na abrihteru je gore, to jest po njoj ide ploca rucnog cirkulara).
3. Stabilnim cirkularom odseci i drugu ivicu (strana obradjena na abrihteru ide do ploce stabilnog cirkulara)
4. Proterati kroz diht.
da, to bi bio ispravan redoslijed ali ja to rijetko radim :)

ponekad je sira daska toliko kriva da ako bi je ispravljo na abrihteru ne bi mogo da izvucem debljinu koja mi treba ...recimo kupis 5-cu dasku (koja nije bas 5 cm nego manje) a meni treba 42 mm....ovako uze komade ispravljam na abrihteru i dobijem zeljenu debljinu i one budu pod 90 %/vinklo

a i sira daska prilikom rezanja hoce da se krivi uvrce i kofrci pa opet treba da se na abrihteru ganja vinklo zato ja isijecem sa vecom mjerom pa na abrihteru poravnam :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^

takodje :prsgore:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
micho0404
Šegrt

Post by micho0404 »

Ovo nije u istoj kategoriji, ali je od drva, pa da se pohvalim i sa time :)
Mostić mi je iza kuće, ofarban šarenim bojama za mog sina

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

tishler wrote:ponekad je sira daska toliko kriva da ako bi je ispravljo na abrihteru ne bi mogo da izvucem debljinu koja mi treba ...recimo kupis 5-cu dasku (koja nije bas 5 cm nego manje) a meni treba 42 mm....ovako uze komade ispravljam na abrihteru i dobijem zeljenu debljinu i one budu pod 90 %/vinklo
Da, to isto ume da bude problem.
Pada mi napamet ovakav redosled:
1. Raseces uzduz otprilike po sredini rucnim cirkularom kako bi dobio dve uze daske i jednu ivicu koja ce biti bar priblizno pod 90 nakon abrihtovanja stranice.
2. Obradis po jednu stranicu tako dobijenih dasaka na abrihteru
3. Obradis ponovo na abrihteru onu ivicu koju si isekao rucnim, terajuci dasku uz vertikalnu vodjicu abrihtera (treba voditi racuna koja strana se obradjuje u koraku 2 zbog smera godova u koraku 3).
4. Iseces drugu ivicu
5. Diht.

Del;uje mi da ovako ima najmanje otpada i duplih koraka.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

:prsgore: to je to :)

najvise treba paziti na ovo sto si vec napiso
PROFESOR wrote:Daska moze da bude uvijena na puno nacina, pa izmedju ostalog i izvitoperena (uvrnuta). Ako je takvu krajcujes, pa onda stavis na stabilni cirkular to je em malo opasno (ume da se zaglavi i baci nazad, posto moze da klacka), em sto kad je takvu proteras preko abrihtera vise nema garancija da ce ivica i stranica biti pod 90 stepeni.
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Odlican je video! Jedino sto ja nikad ne guram ruku izmedju cirkulara i vodilice...uvek sam nekako sa strane i guram ovu ivicu daske koja je ka meni...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Nikola wrote:Odlican je video! Jedino sto ja nikad ne guram ruku izmedju cirkulara i vodilice...uvek sam nekako sa strane i guram ovu ivicu daske koja je ka meni...
eto to je i meni upalo u oko . Uz ovakav cirkular se dobije ona mala plastična vodilice za uske komade, to je zlata vijedno (ili prstiju :oskyldig:) inače :pljesk:

a i ja prvo krajčam daske , a tek potom provlačim kroz blanju i debljaču .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

micho0404 wrote:@mbole - abrihter mi "guta" do 25 cm širine, tako da ne znam kako bih to što si predložio izveo na svojoj mašini (neću tvrditi da se ne može jer sam amater i ovo mi je prvi put da radim sa abrihterom)
Å to se tiče ivica daske, imaš pravo, nisu bile pod 90 stupnjeva, ali sam ih naknadno obradio...

@Å trkić - lokacija je na Krku, točnije Baška. Terasa je od mog restorana "Malin", pa slovodno navrati ako te put nanese ;)
Jeli to između Jurandvora i Batomlja?Ako je, onda sam prošle godine bio nekoliko puta na kavi.
Post Reply