Malo radova sa CNC mašine

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
sentinel
Zarezivač olovaka

Malo radova sa CNC mašine

Post by sentinel »

Ne znam da li je ovo interesantno, ali evo nekih radova (sve je rađeno na CNC mašini, ja sam kompjuteraš i totalni duduk što se ručnih alata tiče).

Slike su dosta velike (ako bi ih sve stavio na stranicu, ljudi sa dial-upom bi me ubili), pa sam postavio manje slike ovde - kliknite da vidite veću sliku.

Svi kažu "Super je!" (ali niko neće da kupi, hehe ;)), ali me baš interesuju komentari/kritike/itd. ljudi odavde.

Takođe, nisam baš najveštiji fotograf, pa ima malo refleksija (blic) i čudnih uglova, nemojte zameriti.

Grb Srbije, reljef, hrast (središnji deo je ovalno udubljen, reljef je izbočen - većina reljefa je tako urađeno, da ne ponavljam u opisima)
Image Image Image Image

Grb Srbije, reljef, bukva
Image

Petrovaradinska tvrđava, bukva
Image

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, bukva
Image Image

Grb Novog Sada, bukva
Image

Ballantine's flaša, bukva
Image

Krst, hrast
Image

Grb Srbije, 2D, hrast (konture su urezane na fiksnu dubinu)
Image

Sci-Fi znak, hrast (uzorak, farbano Gold Leaf-om, nisam siguran da se na fotografiji baš najbolje vidi)
Image

Hotel "Board" znak, bukva (35mm debljine, središnji deo "očišćen", slova i okvir ostali izbočeni, Gold Leaf premaz)
Image

Hotel "Board", slova + logo, bukva (Slovo "B" isečeno iz 2 komada drveta, zbog širine)
Image Image Image Image

Znak za naš "studio", Medijapan
Image

"PIXEL Computers" znak, Medijapan (znak za prijatelje, dobro došlo da testiram mašinu na početku ;))
Image

"Melodium" znak, Vekaplan
Image

Tablica za učionicu, Vekaplan (napravio sam ih malu gomilu, ali samo ovu sam slikao)
Image

Znak za imaginarni hotel, hrast
Image
danko31
Majstor

Post by danko31 »

Pozdrav kolega svaka cast! Sve je to rad na racunaru,ha,ha,ha.
Radim sa drvetom dosta stvari (vise umetnickih) pa jurim cnc router.Interesuje me kakvu masinu imas gde ima da se kupi,uzeo bih ali se dvoumim kakvu ,koliku,koji proizvodjac i tome slicno.Ima nekih mojih radova mozes pogledati ovde u radionici.

danko31@nadlanu.com Danko
sentinel
Zarezivač olovaka

Post by sentinel »

danko31 wrote:Pozdrav kolega svaka cast! Sve je to rad na racunaru,ha,ha,ha.
Radim sa drvetom dosta stvari (vise umetnickih) pa jurim cnc router.Interesuje me kakvu masinu imas gde ima da se kupi,uzeo bih ali se dvoumim kakvu ,koliku,koji proizvodjac i tome slicno.Ima nekih mojih radova mozes pogledati ovde u radionici.

danko31@nadlanu.com Danko
Pretpostavljam da neće smetati da ovde odgovorim.

Маšina je HEIZ High-Z S-1000/T ( http://www.cnc-router-routers.com/html/ ... ng_en.html ). Ja sam je uvezao iz Nemačke, zaista ne znam šta se kod nas može naći.

Koliku mašinu - to zavisi samo od vas i vaših potreba/planova. Ja sam uzeo ovu jer sam planirao da pravim veće (do metra širine) znakove/table, ali na žalost za time izgleda kod nas nema mnogo potrebe (vodio sam se iskustvima i načinom rada zapadnjaka, ali kod nas su stvari malo drugačije ;)).

Å to se proizvođača tiče, to isto zavisi od toga šta se može nabaviti. Ja sam prvo gledao ShopBot, K2CNC i slične rutere, ali su sve bili američki proizvođači. Na kraju sam pokušao naći nešto slično u Evropi, i tako sam naleteo na HEIZ. Bilo je još nekih firmi, ali mi je ova mašina izgledala ok za ono što sam hteo da radim.

Ja samo imam iskustva sa mojom mašinom, pa teško mogu davati savete.

Najveći problemi su mi bili glodala i materijali, ali to je posebna tema ;)
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Koliko je tesko savladati rad na ovim masinama,jer ovo gore je veoma prihvatljivo(cenom) i koliko jos para izadje(carina i druge dazbine)
sentinel
Zarezivač olovaka

Post by sentinel »

Dule wrote:Koliko je tesko savladati rad na ovim masinama,jer ovo gore je veoma prihvatljivo(cenom) i koliko jos para izadje(carina i druge dazbine)
Izvini sto kasno odgovaram.

Da li je tesko savladati rad? To je veoma subjektivno.

Na primer, ja sam kompjuteras, i nisam znao ama bas nista o obradi drveta (i slicnih materijala), niti sam imao pojma sta mi sve zaista treba uz masinu. Sto bi narod rekao - "krv sam pro**shao" dok sam uspeo da izrezem nesto a da bude kako sam hteo :)

Posto, iz nekog razloga, ljudi kod nas retko dele informacije o ovim temama, tesko je snaci se, pa covek mora da cita informacije na Engleskom (pa dok ja skontam da je "stain" zapravo lazura, prodje mesec dana ;)).

No, kada sam vec poceo da pricam, 'ajde i da nastavim, da podelim svoja iskustva - mozda nekome pomogne, meni "cuvanje" iskustava i informacija svakako nece pomoci.

Ono sto sam znao, kada sam nabavljao masinu, je da masina ima kontroler (koji pokrece motore), a kontroleru se salju informacije preko kompjutera. Odlicno, tu sam se vec napalio ("Bice lako!"). Pored motora, veoma bitan faktor je i 'spindle' (nemam pojma kako se zove na nasem - ja to zovem 'motor' ;)), tj. motor na koji se stavlja glodalo, pa se motor ucvrsti na masinu. Kada sam nabavljao masinu, ja sam k'o duduk pretpostavljao da se brzine motora kontrolisu preko softvera, ali sam se prevario - na jeftinijim masinama se dobije motor koji ima potenciometar i koji nema nikakve veze sa kontrolerom (ukljuci se kabelom u struju, i to je to), pa ti onda gadjaj koja je brzina. Uz moj spindle (Kress 1050FME), je doslo uputstvo, ali nigde se ne spominje odnos potenciometra i brzina. Pa sam morao kupiti tahometar, da bih izmerio brzine. Argh.

Moja masina nema 'podlogu' (bed), vec ima samo okvir masine, i rupu u sredini. Zato sam uz masinu kupio i alu T profile, koje sam postavio kao dno za masinu. Profile sam dvostranom lepljivom trakom morao zalepiti za sam okvir masine, da bih imao fiksnu podlogu. I da - pre toga sam morao napraviti sto na kojem ce masina da stoji, pa mi je bravar napravio sto od metalnih profila (ili kako god se to zove), koji na dnu nogara ima srafove pomocu kojih se moze podesavati visina, da bi sto bio ravan u odnosu na pod (a samim time i masina). Eh, mislio sam da sam resio vecinu problema...

Ja ne znam kako je drugima, ali kada sam prvi put ukljucio motor i shvatio da se on okrece brzinom od 24,000RPM-a - ja sam se u**ao od straha (oprostite na izrazu, ali tako je :)). Mislim, stojis na metar od motora koji se okrece brzinom od 24,000 RPM, glodalo je pricvrseno na njega, i sada to kao treba da sece nesto. Mislim, jedino o cemu sam razmisljao je "Jao, glodalo ce da pukne kada zasece drvo, pa ce da me ubije kada izleti" :D

Znaci, na samom pocetku smo se masina i ja dogovorili ko je glavni, i ko se koga boji. Kazu da je tako i najbolje, jer to zaista ume biti opasno, pa se ljudi opuste i ostanu bez prstiju, ociju i slicno.

U medjuvremenu sam se nacitao o svim mogucim rizicima vezanim za prasinu (pogotovo kada je Medijapan/MDF u pitanju), tako da sam se uplasio i od toga, pa sam nabavio neki usisivac koji sam spojio kod vrha glave motora, da kupi prasinu - koliko moze. Pokusao sam nabaviti i zastitnu masku sa odgovarajucim filterima (ne secam se sada tacno oznaka - da li je A1, B1 ili kako ih vec zovu), ali u Novom Sadu nisam nasao masku+filter koji su namenjeni za zastitu od te najsitnije prasine. No, u medjuvremenu sam odlucio da cu medijapan seci jednom u 100 godina, tako da sam zavrsio samo sa naocarima+slusalicama+obicnom maskom.

Posto sam bio naivan, pretpostavljao sam da je kod nas veoma lako naci kvalitetne drvene ploce (hrast, bukva, jasen, i slicno "tvdro" drvo), koji bih koristio za secenje. Gde god da sam isao i trazio ravne drvene ploce, gledali su me kao da trazim izotop Uranijuma 238. Ali su imali iverice, medijapana i svega ostalog. Samo nema drveta. Mislim, u pilanama imaju daske za gradjevinu. Takodje su imali daske od 3 metra sa kojima ja nista ne mogu uraditi, a valjda se tek od njih prave ploce (seku se u manje komade, pa se lepe, pa stagod se vec radi sa njima). Nadjoh i jednog stolara koji je imao u radionici sve masine i koji je mogao napraviti ploce od hrasta (50x50cm), ali ploce su bile neravne, lose slepljene, i drvo je bilo ocajno. Zavrsio sam tako sto sam morao 100km putovati, u fabriku koja radi izvoz drveta u Nemacku, da bih mogao nabaviti koliko-toliko kvalitetne i ravne drvene ploce.

Mastao sam da cu ovde mozda i naci materijal kao sto je HDU (High Density Urethan - poznatiji kao SignFoam), koji je san snova za secenje na CNC masini. Naravno, to kod nas ne postoji, tako da sam se morao zadovoljiti drvetom. Jos jedan materijal koji se lepo sece je Corian, ali toga kod nas nije bilo, a i skup je. Medjutim, nashao sam da postoji fabrika kod nas koja pravi solid surface materijal, koji se zove Granitec. Materijal je 'pun', ima teksturu kroz ceo presek materijala (tako da ga mozes grebati, a posle ismirglati i nece se nista ni videti), otporan na vodu, kiseline i sta sve ne - ali kosta k'o suvo zlato. I od toga sam odustao, jer kod nas malo ko hoce da plati tako nesto (mislim, posle sam shvatio da malo ko kod nas hoce ista da plati, ali tada je vec bilo kasno, vec sam sve pare sp**kao na masinu ;)).

Dobio sam nesto glodala uz masinu, ali nedovoljno da bih mogao raditi stvari koje zelim. Konkretno - interesovalo me da radim V-Carving (uz pomoc V-Bita) i reljefe (za koje koristim end mill i ball nose glodala). Posto kod nas nisam nashao ta glodala, narucio sam nesto glodala iz Nemacke i Amerike. Posle sam pronashao da postoje uvoznici CMT-a kod nas, tako da sada barem neka glodala mogu naci i ovde (postoje jos 2-3 firme koja uvoze ok glodala, mada kod nas nema Onsrud-a, na primer :().

E, tada sam naucio da CMT-om V-Bit, na primer, nema savrsen ugao od 90 stepeni i nema savrsen 'centar' vrha glodala u odnosu na "shank" (zaboravih kako se ovde to zove - stablo glodala?), tako da mi je V-Bit carving zavrsavao sa cudnim "detaljima". Pa sam na kraju nabavio Centurion Tools V-Bit glodala, iz Amerike, koja su mozda najbolja za V-Bit carving. Jednostavan dizajn, a fino rade.

U medjuvremenu sam poceo i da radim probe secenja. E, kad sam kupovao masinu, Nemac mi je rekao da je to lako. Aaaaaaaahhhhhaaaaa.

[naisle obaveze, postovacu ovo, a nastavicu posle :)]
sentinel
Zarezivač olovaka

Post by sentinel »

Uh, ja knjigu napisao, izvinite. Pokusacu samo kratko (koliko to moze biti kratko) da napisem o kojim stvarima treba voditi racuna sa CNC masinom.

Materijali i dno masine

Materijali moraju biti 'ravni', kao i podloga na kojoj materijal stoji. 0.5mm ne izgleda mnogo, ali ako postoji razlika u visini od 0.5mm (bilo u materijalu ili u podlozi na kojoj materijal stoji), to se vidi iz aviona na zavrsenom proizvodu (najvise kod V-Bit carvinga). Tesko je imati savrseno ravan materijal ili podlogu, ali treba pokusati dostici najvecu mogucu 'ravnocu'.

Na primer, ako urezujete tanku liniju u drvo, desice se da je dubina usecanja 0.5mm (a moze biti i manje. E sad, ako leva i desna strana materijala imaju razliku u visini od 0.5mm, desice se da se linija sa jedne strane ureze, a sa druge se nece ni videti.

Tvrdo (hrast, bukva) drvo se bolje/lakse sece. Ja sam imao problema sa mekim drvetom (camovina ili smreka, ako se dobro secam), ali su mi rekli da se meko drvo mora seci sa veoma ostrim glodalima (a ja sam isprobavao sa glodalima koja su sekla medijapan, drvo, vekaplan i slicno).

Fiksiranje materijala za podlogu je takodje deo koji ljudima pravi probleme. Ja najcesce komad drveta zasrafim (na sva 4 ugla), a centrali deo (koji planiram da isecem) zalepim dvostranom lepljivom trakom, pa deo koji isecam ostane fiksiran (inace bi se pomerio u poslednjem prolazu glodala, i ili bi se deo ostetio ili glodalo puklo ako je deo debeo).

Ko ima novaca, moze da kupi vakum tablu.

Glodala
Postoji par osnovih glodala koja ja koristim, i to su:

V-Bit (urezivanje oblika u drvo, ima ih od 30 to 120 stepeni - verovatno i vecih/manjih, a ja koristim 60, 90 i 120 stepeni)
End mill (prvenstveno za "ciscenje" materijala kada pravim 3d objekte, ranije sam koristio i za isecanje materijala)
Straight bit (koristim ga za isecanje materijala kada sam zavrsio rezbarenje, MNOGO bolji finish na rubovima nego isecanje end mill-om)
Ball nose (koristi se za rezbarenje 3D objekata)

Ja sam se vodio iskustvima sa stranih foruma (i ljudi koji se time bave ozbiljno), pa nisam kupovao kineska ili jeftina glodala. Glodala mogu ici do 70-80 EUR (veci end mill, npr), tako da treba racunati koliko glodala vam treba i koliko para mozete dati.

Feeds & speeds

Eh, mozda i najteza tema. Meni i dan danas zadaje probleme. To su brzine secenja (kroz materijal) i brzina (broj obrtaja) motora. Postoje formule na osnovu kojih se to moze (manje-vishe) izracunati, ali svako ima drugacija iskustva. Ja sam imao problema jer sam se plasio da se ne polomi glodalo, pa sam cesto koristio vece brzine motora nego sto bi mozda trebalo (pa umesto komadica drveta dobijam prasinu, kada se sece). To covek jedino moze da proba, pa vidi kada je zadovoljan.

Softver
U principu, najvaznije su 2 vrste softvera:

- softver za kontroler (ja koristim Mach3, jer softver koji sam dobio uz masinu nije podrzavao G-Code, a Mach3 zaista ima pristupacnu cenu, i vredelo ga je kupiti)
- softver za kreiranje G-Code koda koji se salje na kontroler

Sto se tice softvera kojim se priprema G-Code, tu ima dosta izbora. Ja konkretno koristim VCarve i Cut3D (na Googlu ih je lako naci). Vredni su svakog Evra koji sam dao za njih. VCarve je omogucio i meni, tada totalnom laiku po pitanju ove teme, da shvatim sta i kako masina radi, i jednostavan je za koriscenje. I jeftiniji su bili od svih drugih programa koje sam tada gledao.

Ako, na primer, zelite napraviti neki 3D model na CNC masini, potrebno je imati i program kojim cete moci praviti 3D objekte. Bilo koji program koji moze eksportovati u STL formatu ce biti dobar, sve dok shvatite sta tacno treba da napravite i kako ce to izgledati kada se sece. Ljudi cesto koriste i ArtCAM, koji je i 3D modelling softver, a i generator G-Code koda u isto vreme. Veoma je skup (hiljade dolara su u pitanju, ne znam tacno koliko).

Gotovi 3D objekti za CNC "masiniranje" se mogu kupiti i preko Interneta, i postoje sajtovi/firme posveceni samo pravljenju 3D modela za secenje na CNC masini. Vectorart3d.com na primer, a ima ih jos.

Finalna obrada
Iako masina moze lepo da sece i rezbari, svaki deo koji se napravi se mora malo i rucno obraditi. Smirglanje, doterivanje ivica, popunjavanje rupa (ako drvo pukne i slicno), farbanje, lakiranje, itd. No, to je deo posla koji vecina ljudi ovde vec zna (pretpostavljam) - ali meni je bio veliki problem. Naci akrilne lazure/lakove, naci shellac, naci gold leaf, itd, itd. Kod nas bas moras "loviti" sve te stvari, pa se rutinska kupovina pretvara u nocnu moru, hehe.

Eto, ugnjavih ja sve vas, ali mozda nekome bude koristilo :)

Eh da, Dule je pitao za carinu, to sam zaboravio. Koliko se secam, carina je bila 20%, plus troskovi speditera, ali se ne secam koliko je tacno to bilo. 500-600 EUR, pretpostavljam, pa se jos i transport placa posebno, a tek tog detalja se ne secam, a mrzi me da trazim papire :(

I mala napomena - masina se kupuje posebno, a svi dodaci "posebno" (barem u ovom slucaju, pa da Dule to zna). OBAVEZNO treba pogledati sta sve (ne) dolazi uz masinu.

I na kraju... imajte na umu da je ovo sve bazirano na mojim iskustvima, treba se raspitati gde god stignete pre nego sto kupite CNC masinu :)
Last edited by sentinel on 29 Apr 2008 18:08, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

sentinel wrote:.........Gde god da sam isao i trazio ravne drvene ploce, gledali su me kao da trazim izotop Uranijuma 238. ....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

OVO mi je strasno poznato, iako ravne daske nikad nisam trazio... ali TAJ pogled!!! To se ne moze recima opisati niti zaboraviti!

Sentinel, mene nisi udavio... ako imas volje da pises, samo napred... meni su licno informacije jako korisne.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Hvala tebi veliko,nije siroko sigurno,drago mi je da si podelio sa nama svoju "muku",meni je malo sturo opisano "softver",no ko mi kriv,verovatno ce meni to biti nocna mora(mislim da je on i razlog sto toliko odlazem resenje cnc).U svakom slucaju Hvala
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Dule nemoj da se uzbuđuješ oko softvera ( mach 3 ) cena je ako se ne varam oko 150 jevreja ali se ispalti.Drugo kada kupuješ gotovu mašinu uz nju dobijaš i obuku kao i softver i more praktičnih šema za glodanje.;)

Pozdrav Misko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma ne muci duleta toliko sam softver, koliko slabo poznavanje enleskog. Snasao bi se on samo kad bi znao sta to racunar hoce da mu kaze :)
Sentinel, vidim da si prosao kroz standardne probleme nabavke na ovim prostorima.
Sto se tice prasine, nemoj da mislis da je prasina od daske manje otrovna nego prasina od medijapana. Ume da bude cak obrnuto, pogotovu kod tvrdog drveta (pisalo se o tome u odgovarajucoj temi). Daklem usisivac je u svakom slucaju pravo resenje.
Spindle, odnosno motor je u sustini glodalica. I jelte, kao i svaka druga glodalica predvidjena za mala glodala vrti se negde od 20-28Krpm. Nemoj da te to preterano plasi. Dok ne pocnes da cujes vibracije sve je u redu. Kad ih cujes, onda je i onako kasno :) Salim se. Osim naravno, guranja prstiju gde im mesto nije, jedina opasnost preti ako glodalo nije dobro stegnuto, ili je "kineskog" kvaliteta. Generalno pravilo je isto kao i kod rucnih glodalica: sto je glodalo veceg precnika, to ima manji dozvoljeni broj obrtaja (za glodala precnika oko 10-takmm to je tipicno 28000). Sto je broj obrtaja veci, i brzina kratanja glodalice (u XY ravni) manja dobija se finije obradjena povrsina. S tim da tu ne sme da se pretera kako se ne bi "upalio" materijal.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Hm,zna moju muku Bole,
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Koja je razlika izmedju modela 1000 i 1000 t osim cene,skoro hiljadu eura?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

becka75 wrote:Koja je razlika izmedju modela 1000 i 1000 t osim cene,skoro hiljadu eura?
Ako sam dobro ukapirao:
T-groove plate and Kress milling spindle are not part of the standard configuration

T varijanta dolazi sa podlogom i glodalicom. Podloga (posto ne znam kako se to tacno zove) je ova alu ploca sa T urezima na koju se pricvrscuje obradak.
sentinel
Zarezivač olovaka

Post by sentinel »

mbole wrote:
becka75 wrote:Koja je razlika izmedju modela 1000 i 1000 t osim cene,skoro hiljadu eura?
Ako sam dobro ukapirao:
T-groove plate and Kress milling spindle are not part of the standard configuration

T varijanta dolazi sa podlogom i glodalicom. Podloga (posto ne znam kako se to tacno zove) je ova alu ploca sa T urezima na koju se pricvrscuje obradak.
Ne. Razlika izmedju "obicnog" i "T" modela je sto "T" model ima kuglicne lezajeve.

T-groove plates su aluminijumski T profili (podloga). To se posebno kupuje.

Glodalica (Kress spindle) se takodje posebno kupuje.

Cena za masinu je samo cena za masinu. I kontroler se posebno kupuje. I glodalica. I glodala. I clamps (stege one sitne). I dodatak za usisivac. I tako dalje :)

Cena transporta do Srbije je bila oko 400 EUR.

EDIT: Jao, drugi edit. Samo jedna koleta (collet) dolazi za dzabe, koliko secam, mislim da je bila 8mm. Znaci, navoj (koji se srafi na glavu glodalice) i koleta (deo u koji ulazi glodalo) se posebno kupuju, ako trebaju druge dimenzije. Ja sam, posle kupovine masine, morao posebno kupiti (sa drugog mesta u Nemackoj, bila fina cena, zaboravih sajt :() 6mm i 10mm kolete, i rezervne 'navoje', tako da svaka koleta stoji u svom navoju. Inace, ako se ima samo jedan navoj, koleta se mora vaditi pa stavljati druga, a bogami se teeeeesko vadi ;)
Last edited by sentinel on 02 May 2008 15:48, edited 1 time in total.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Da li mozes da se setis koliko je sve kostalo(masina,kontroler,podloga,carina,porez,spedicija)?Iz tvog iskustva,da li bi ta masina kvalitetno odradila secenje i obrada fronta od medijapana(kanalura,profilisanje ivice...)otvaranje rupe za sudoperu na radnoj ploci odnosno sve ono sto je stolaru potrebno za izradu namestaja od plocastog materijala?
Post Reply