Dule wrote:Koliko je tesko savladati rad na ovim masinama,jer ovo gore je veoma prihvatljivo(cenom) i koliko jos para izadje(carina i druge dazbine)
Izvini sto kasno odgovaram.
Da li je tesko savladati rad? To je veoma subjektivno.
Na primer, ja sam kompjuteras, i nisam znao ama bas nista o obradi drveta (i slicnih materijala), niti sam imao pojma sta mi sve zaista treba uz masinu. Sto bi narod rekao - "krv sam pro**shao" dok sam uspeo da izrezem nesto a da bude kako sam hteo
Posto, iz nekog razloga, ljudi kod nas retko dele informacije o ovim temama, tesko je snaci se, pa covek mora da cita informacije na Engleskom (pa dok ja skontam da je "stain" zapravo lazura, prodje mesec dana

).
No, kada sam vec poceo da pricam, 'ajde i da nastavim, da podelim svoja iskustva - mozda nekome pomogne, meni "cuvanje" iskustava i informacija svakako nece pomoci.
Ono sto sam znao, kada sam nabavljao masinu, je da masina ima kontroler (koji pokrece motore), a kontroleru se salju informacije preko kompjutera. Odlicno, tu sam se vec napalio ("Bice lako!"). Pored motora, veoma bitan faktor je i 'spindle' (nemam pojma kako se zove na nasem - ja to zovem 'motor'

), tj. motor na koji se stavlja glodalo, pa se motor ucvrsti na masinu. Kada sam nabavljao masinu, ja sam k'o duduk pretpostavljao da se brzine motora kontrolisu preko softvera, ali sam se prevario - na jeftinijim masinama se dobije motor koji ima potenciometar i koji nema nikakve veze sa kontrolerom (ukljuci se kabelom u struju, i to je to), pa ti onda gadjaj koja je brzina. Uz moj spindle (Kress 1050FME), je doslo uputstvo, ali nigde se ne spominje odnos potenciometra i brzina. Pa sam morao kupiti tahometar, da bih izmerio brzine. Argh.
Moja masina nema 'podlogu' (bed), vec ima samo okvir masine, i rupu u sredini. Zato sam uz masinu kupio i alu T profile, koje sam postavio kao dno za masinu. Profile sam dvostranom lepljivom trakom morao zalepiti za sam okvir masine, da bih imao fiksnu podlogu. I da - pre toga sam morao napraviti sto na kojem ce masina da stoji, pa mi je bravar napravio sto od metalnih profila (ili kako god se to zove), koji na dnu nogara ima srafove pomocu kojih se moze podesavati visina, da bi sto bio ravan u odnosu na pod (a samim time i masina). Eh, mislio sam da sam resio vecinu problema...
Ja ne znam kako je drugima, ali kada sam prvi put ukljucio motor i shvatio da se on okrece brzinom od 24,000RPM-a - ja sam se u**ao od straha (oprostite na izrazu, ali tako je

). Mislim, stojis na metar od motora koji se okrece brzinom od 24,000 RPM, glodalo je pricvrseno na njega, i sada to kao treba da sece nesto. Mislim, jedino o cemu sam razmisljao je "Jao, glodalo ce da pukne kada zasece drvo, pa ce da me ubije kada izleti"
Znaci, na samom pocetku smo se masina i ja dogovorili ko je glavni, i ko se koga boji. Kazu da je tako i najbolje, jer to zaista ume biti opasno, pa se ljudi opuste i ostanu bez prstiju, ociju i slicno.
U medjuvremenu sam se nacitao o svim mogucim rizicima vezanim za prasinu (pogotovo kada je Medijapan/MDF u pitanju), tako da sam se uplasio i od toga, pa sam nabavio neki usisivac koji sam spojio kod vrha glave motora, da kupi prasinu - koliko moze. Pokusao sam nabaviti i zastitnu masku sa odgovarajucim filterima (ne secam se sada tacno oznaka - da li je A1, B1 ili kako ih vec zovu), ali u Novom Sadu nisam nasao masku+filter koji su namenjeni za zastitu od te najsitnije prasine. No, u medjuvremenu sam odlucio da cu medijapan seci jednom u 100 godina, tako da sam zavrsio samo sa naocarima+slusalicama+obicnom maskom.
Posto sam bio naivan, pretpostavljao sam da je kod nas veoma lako naci kvalitetne drvene ploce (hrast, bukva, jasen, i slicno "tvdro" drvo), koji bih koristio za secenje. Gde god da sam isao i trazio ravne drvene ploce, gledali su me kao da trazim izotop Uranijuma 238. Ali su imali iverice, medijapana i svega ostalog. Samo nema drveta. Mislim, u pilanama imaju daske za gradjevinu. Takodje su imali daske od 3 metra sa kojima ja nista ne mogu uraditi, a valjda se tek od njih prave ploce (seku se u manje komade, pa se lepe, pa stagod se vec radi sa njima). Nadjoh i jednog stolara koji je imao u radionici sve masine i koji je mogao napraviti ploce od hrasta (50x50cm), ali ploce su bile neravne, lose slepljene, i drvo je bilo ocajno. Zavrsio sam tako sto sam morao 100km putovati, u fabriku koja radi izvoz drveta u Nemacku, da bih mogao nabaviti koliko-toliko kvalitetne i
ravne drvene ploce.
Mastao sam da cu ovde mozda i naci materijal kao sto je HDU (High Density Urethan - poznatiji kao SignFoam), koji je san snova za secenje na CNC masini. Naravno, to kod nas ne postoji, tako da sam se morao zadovoljiti drvetom. Jos jedan materijal koji se lepo sece je Corian, ali toga kod nas nije bilo, a i skup je. Medjutim, nashao sam da postoji fabrika kod nas koja pravi solid surface materijal, koji se zove Granitec. Materijal je 'pun', ima teksturu kroz ceo presek materijala (tako da ga mozes grebati, a posle ismirglati i nece se nista ni videti), otporan na vodu, kiseline i sta sve ne - ali kosta k'o suvo zlato. I od toga sam odustao, jer kod nas malo ko hoce da plati tako nesto (mislim, posle sam shvatio da malo ko kod nas hoce ista da plati, ali tada je vec bilo kasno, vec sam sve pare sp**kao na masinu

).
Dobio sam nesto glodala uz masinu, ali nedovoljno da bih mogao raditi stvari koje zelim. Konkretno - interesovalo me da radim V-Carving (uz pomoc V-Bita) i reljefe (za koje koristim end mill i ball nose glodala). Posto kod nas nisam nashao ta glodala, narucio sam nesto glodala iz Nemacke i Amerike. Posle sam pronashao da postoje uvoznici CMT-a kod nas, tako da sada barem neka glodala mogu naci i ovde (postoje jos 2-3 firme koja uvoze ok glodala, mada kod nas nema Onsrud-a, na primer

).
E, tada sam naucio da CMT-om V-Bit, na primer, nema savrsen ugao od 90 stepeni i nema savrsen 'centar' vrha glodala u odnosu na "shank" (zaboravih kako se ovde to zove - stablo glodala?), tako da mi je V-Bit carving zavrsavao sa cudnim "detaljima". Pa sam na kraju nabavio Centurion Tools V-Bit glodala, iz Amerike, koja su mozda najbolja za V-Bit carving. Jednostavan dizajn, a fino rade.
U medjuvremenu sam poceo i da radim probe secenja. E, kad sam kupovao masinu, Nemac mi je rekao da je to lako. Aaaaaaaahhhhhaaaaa.
[naisle obaveze, postovacu ovo, a nastavicu posle

]