Sta da radim?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

singer wrote:... da ce doci vreme kad ce se nesto pokvariti a tada je osudjen da ide i kupi deo "iskljucivo" u njihov servis(zbog colovnih mera)dok zeleni bosch je odlican kompromis za njega a delova ima i lezajeva na svakom "cosku".

nadam se da sam bio jasan.;)
Ovu tvrdnju bi prihvatil s velikom rezervom.
Pred 15-ak godina kupio sam B&D kutnu brusilicu 230 mm, rabljenu (vec tada staru vise od desetak godina) koja je taska ko kamen, velika ko sam vrag, nema postupno ubrzanje nego kad upalis opali te po rukama kak treba i slicno.
Oni koji su koristili alate starijeg datuma znaju o cemu pricam.
Nakon relativno kratke upotrebe mi se lager u glavi doslovce raspal na pun k.... komada.
Tada sam se dao u potragu za originalnim lagerom kojeg sam pronasao i stvarno je bil skup do zla boga, ali, ..... uvijek ima nakakvo ali... pronasao sam jedan lager koji je pasao vanjskim i unutarnjim dimenzijama originalu (vise se ne sjecam ali bil je nekakav standardni), jedino nije bio iste sirine za mizerni novac (prije 10-ak godina bila je rijec o ~5 kn, tada je to bila cijena priblizno litre do litre i po benzina).
Naravno bilo me bilo malo strah hoce li lager izdrzati, ali eto, jos i danas radi s tim istim lagerom i ne pokazuje nikakve probleme.
Takodjer je moj tata davnih 70-ih godina kupil onu B&D busilicu na koju su se mogli prikljuciti kojekakvi prikljucci i imam ju jos i dan danas, ali vise nije skoro za nista jer glava plese na sve strane, ali motor radi manje vise ko i prvog dana.
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Dok se B&D pokvari on će zaboraviti da je imao Enhell.
Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

alo ljudi ,mi trenutno ne pricamo o davnim vremenima kad nije bilo forpas alata nego o danasnjem stanju!!!

ja imam ugaonu brusilicu B&D jos od mog oca(starija od mene)radi ko blesava,sasekla cudo gvozdja pa cak i cigle brdo(unutra sve colovno).

u danasnje vreme najbolji kompromis cene i kvaliteta za tebe Branislave je zeleni bosch.:)

da ne tupimo dalje,mi smo ti rekli svoje stavove i svoja misljenjaa ti ucini kako ti mislis da treba ;)

samo da sam ti neprijatelj ja bih ti preporucio "danasnji"B&D :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Al ?? " samo da sam ti neprijatelj ja bih ti preporucio "danasnji"B&D " A joj !!! Ovde si otkrio otrov izgleda ? Ovo je sve luđe od interesantnijeg !
Dva put zine , a tri put slaže
malli
Majstor početnik

Post by malli »

samo da sam ti neprijatelj ja bih ti preporucio "danasnji"B&D

Au bre čovek nesme biti toliko negativan.:groota:
Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno, sve sto sam skorije video od B&D se jako malo razlikovalo od prc/mrc alata.
Klackavo, plastika jako loseg kvaliteta, jednostavno ne uliva nikakvo poverenje. Prema njemu, zeleni bosch deluje kao jako ozbiljna masina.

O imam ja staru B&D trakastu, jos negde s kraja 80-tih. Nagutala se ta prasine, i jos uvek veselo radi. Al to je sasvim druga prica.

Sto se tice lezajeva, i pitanja da li ce majstori da ti ugrade ovaj ili onaj. Pa procitas sa lezaja dimenzije, odes lepo u firmu koja prodaje lezajeve i tamo kupis. Obicno nije preterana nauka promeniti lezaj, eventualno ti treba neki manji radapciger. A imas direktno zastupnike SKF-a, i znas sta si kupio.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pa nije čak samo ni to da dodam malo na profesorove tajne ima i ja neke !! Recimo šljafericu tračnu womaxovu 1050 w sam kupio u Woby-ju. I tačno posle 15 m2 suvih dasaka koje sam ošmirglo četkice su otišle. Å to je priznaćete vrlo loše ,mašina i motor su dobri opet. Ali ? Onda neidem na najlon da kupujem još gore četkice recimo nego odem u Woby gde su pro alati i kupim ili bosch ili metabo original i odradim 50m2 i one se još gule čak ni do pola nisu stigle da se istroše ! Plus sve što zavarniči i pravi prsten oko rotora nevalja iz razloga što su četkice loše i onda izgore rotor i kolektore poizbija. Može i poneki hoby alat da bude dobar ali treba uložiti u njega u par stvari da bih dobio na istrajnosti a i na kvalitetu !
Last edited by MapleMan on 30 Aug 2011 09:16, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
Post Reply