Moze posluziti za uporedjenje cena.

Znao sam ja, cim se elektricari umesaju u masinstvo, stvari postaju "moze, al ne mora da znaci"i izbegava potencijalno "preskakanje"... jer step motor nema proveru pozicije (preskupo za nas budzet) nego ako ne uspe da okrene za odredjeni ugao (sve korake ili step-ove koje si mu poslao)... nikom nista... preskocio je i zabole ga
Ajd da bar rascistimo terminologiju. Ako sam dobro shvatio "drajver" je upravljacka elektronika na koju se direktno kaci step motor. Da ga ne bi mesali sa softverskim drajverom (koji je meni prvo padao na pamet kad sam poceo da citam o CNC-u, al sam video da tu nesto ne stima).Evo nadjoh na netu neke kit komplete step motora sa drajverima
Ok, slazem se sa razjasnjavanjem terminologije.... nazive sam preuzeo onako kako sam ih nasao...mbole wrote:Ajd da bar rascistimo terminologiju. Ako sam dobro shvatio "drajver" je upravljacka elektronika na koju se direktno kaci step motor. Da ga ne bi mesali sa softverskim drajverom (koji je meni prvo padao na pamet kad sam poceo da citam o CNC-u, al sam video da tu nesto ne stima).Evo nadjoh na netu neke kit komplete step motora sa drajverima
Sa druge strane drajvera se pretpostavljam nalazi neka "fina" elektronika koja njemu kaze sta treba da uradi?
Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!), a po nacinu kako ga koriste za step motore, (pogledao sam neke seme vezivanja kontrole putem paralelnog porta), "zahtevi" za promenama pozicije se mogu putem paralelnog porta prakticno postaviti odjednom za cetiri ose istovremeno,... sto sa serijskim mora sekvencijalno, jedna po jedna osa, a jos je i sporiji... i zahteva na "prijemniku" odnosno hardverskom drajveru UART u bilo kom obliku, kao zaseban chip, ili kao funkcija u nekom drugom chipu ili procesoru (citaj: skupo!).. te se ne moze direktno jeftinom kombinatornom logikom resavati kontrola... sto, je po mom licnom misljenju, i skuplje i losije resenje za "uradi sam" varijantu CNC masine.mbole wrote:Videh na nekim mestima da se pominje i serijski port za komunikacuju (RS-232).
Ma ok, samo sam se zapanjio sta sve one masine rade...Dule wrote:E boggy,sve je ovo lepo ali hajde da se vratimo na sirotinjsku varijantu CNC,
treba jos sitnih detalja za poravnavanje klizaca (da budu u ravni i paralelni)... itd...Dule wrote:da probam da nabrojim a vi me ispravite,
postolje,radni sto,klizaci,navojna vretena,komplet step motora sa drajverima za tri ose,frezer i ?
Evo ovi rade sa serijskim: http://www.flexmatic.co.yu/ Ne moze direktan link posto je sve uradjeno u flash-u, al recimo one iz "ekonomskog razreda". Cisto sam napomenuo, da postoje i takva resenja, posto elektroniku ne poznajem dovoljno.boggy wrote:Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!),
Ukoliko nekome ipak paralelni port bude usko grlo... mora se prebaciti na neke brze PCI parallel I/O kartice cije cene uopste nisu male.. i idu i do $1000 po komadu... a to vec nije sirotinjska varijanta urednog i dobrog CNC, nego nesto drugo...
Dva razloga: prvo jeftinije je (nema svako keksericu, i nisu svi koji se zanimaju za CNC stoalri), a drugo ne bih bas bio siguran da je keks/lepak izdrzljiviji od srafa (al o tome vec pricamo u drugoj temi, pa da sad ne razvodnjavamo ovu).recimo.... vidim da delove spajaju srafovima... pa se zapitah ... a zasto ne keksati ... to mi izgleda barem izdrzljivije...
Pa vec sam pokusao da objasnim, u ovu diskusiju sam usao iz entuzijazma, najvise, poznajem dosta iskoriscenih tehnoloskih stvari za CNC masine, pogotovo elektroniku (radio sam slicne stvari profesionalno oko 15 godina, dizajn digitalnog hardvera)... pa imam nekakvo iskustvo u proceni sta je lakse "za napraviti" od necega drugog.mbole wrote:Evo ovi rade sa serijskim: http://www.flexmatic.co.yu/ Ne moze direktan link posto je sve uradjeno u flash-u, al recimo one iz "ekonomskog razreda". Cisto sam napomenuo, da postoje i takva resenja, posto elektroniku ne poznajem dovoljno.boggy wrote:Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!),
Ukoliko nekome ipak paralelni port bude usko grlo... mora se prebaciti na neke brze PCI parallel I/O kartice cije cene uopste nisu male.. i idu i do $1000 po komadu... a to vec nije sirotinjska varijanta urednog i dobrog CNC, nego nesto drugo...
Cudi me da do danas nisu iskoristili USB. Standardan je, brz, trebalo bi da je i interfejs jeftin posto se radi u milionima primeraka.
Ja sam licno siguran (iskusio!!!) da je sraf na MDF katastrofalan za cvrstocu ugaonog spoja ukoliko se barem lepak ne koristi... nategni taj spoj "na polugu" i GLAVA srafa ce lagano uci u materijal (najveci deo opterecenja je upravo na glavi i matici srafa)... ostavljajuci prelepu rupu od 8 ili 10mm iza sebe, u zavisnosti koliki sraf koristis... i tada se moze reci da sraf "nije pustio"... osim sto vise nemas spoj... nego dve klimave daske.. jednu do druge... kao "privezak" jedna drugoj... (pogotovo ako nema trece stranice koja ucvrscuje spoj pod pravim uglom)mbole wrote:...a drugo ne bih bas bio siguran da je keks/lepak izdrzljiviji od srafa ...
DA!Dule wrote:Sada sam ja postao lik iz price koji nista ne razume,vas dvojicu,koliko razumem vi pricate o onom sto sve to tera i komanduje svime
Dule wrote:ps.imamo novo mesto za sraf i keks