CNC - "Mašinice"

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Evo nadjoh na netu neke kit komplete step motora sa drajverima za dve, tri i cetiri ose... na sajtu ima linkova na jos neke zanimljivosti za cnc masine.

Moze posluziti za uporedjenje cena.
Image
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 13:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

i izbegava potencijalno "preskakanje"... jer step motor nema proveru pozicije (preskupo za nas budzet) nego ako ne uspe da okrene za odredjeni ugao (sve korake ili step-ove koje si mu poslao)... nikom nista... preskocio je i zabole ga
Znao sam ja, cim se elektricari umesaju u masinstvo, stvari postaju "moze, al ne mora da znaci" :)
Mnogo bre glupavi ti step motori. Ajd sto ne zna gde se tacno nalazi to da mu se oprosti, al bar bi mogao da javi nazad: e nisam uspeo da se okrenem za toliko i toliko stepova.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo nadjoh na netu neke kit komplete step motora sa drajverima
Ajd da bar rascistimo terminologiju. Ako sam dobro shvatio "drajver" je upravljacka elektronika na koju se direktno kaci step motor. Da ga ne bi mesali sa softverskim drajverom (koji je meni prvo padao na pamet kad sam poceo da citam o CNC-u, al sam video da tu nesto ne stima).
Sa druge strane drajvera se pretpostavljam nalazi neka "fina" elektronika koja njemu kaze sta treba da uradi?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:
Evo nadjoh na netu neke kit komplete step motora sa drajverima
Ajd da bar rascistimo terminologiju. Ako sam dobro shvatio "drajver" je upravljacka elektronika na koju se direktno kaci step motor. Da ga ne bi mesali sa softverskim drajverom (koji je meni prvo padao na pamet kad sam poceo da citam o CNC-u, al sam video da tu nesto ne stima).
Sa druge strane drajvera se pretpostavljam nalazi neka "fina" elektronika koja njemu kaze sta treba da uradi?
Ok, slazem se sa razjasnjavanjem terminologije.... nazive sam preuzeo onako kako sam ih nasao...

Sto se softverskog drajvera tice, ukoliko cnc masinu ne kontrolise neka specijalna kartica u pc, sve se svodi na stari dobri paralelni port za stampac... meni to ne smeta, iako paralelni port ima svojih nedostataka... ali zbog kompatibilnosti sa svim i svacim u okviru clanova ovog foruma, treba se mozda potruditi i naci neki stari pc racunar sa (ispravnim) paralelnim portom za ovu namenu (kada za to dodje vreme)... baziranje neke virtuelne cnc masine, koju cemo u narednim mesecima procaskati na ovom forumu (ukoliko nam ne splasne entuzijazam i volja da chuketamo),... na bilo cemu osim paralelnog porta, ce potencijalno zakomplikovati i otezati izbor elektronike i hardverskih drajvera za taj buduci cnc.

Znaci... od softverskih drajvera nema tu Bog zna sta, osim drajvera za paralelni port.

Iza sw. drajvera za paralelni port ide sam paralelni port, pa kabl, pa, ajd da se tako izrazim (u samom hardverskom drajveru).. risiver za paralelni port.. pa onda logika, koja je spakovana u neki programabilni cip, ili uradjena diskretno... kako god, sve je dobro ako radi.... iza svega toga, postoje bufferi za step motor.. odnosno poluprovodnicki prekidaci koji ukljucuju "faze" step motora na predvidjen nacin da bi se on okretao koliko treba i na koju stranu treba... i taj poslednji deo je nesto malo manje "fin" i vise energetski... mada nista preterano niti spektakularno.. (recimo cude me onoliki hladnjaci i ventilatori na madjarskim hw. drajverima... odnosno... pitam se samo zasto se to toliko greje da se mora toliko hladiti... ali dobro... ako njima to dobro radi... ne bunim se!)

Kad smo vec kod softvera, nemojte me linchovati, ali bi se ja oslanjao na slobodni softver, znaci EMC2 paket za Linux, posto vidim da ima i live CD varijanti... onih koje se ne moraju instalirati na disk, nego se sve startuje sa butabilnog cd... to mi je neka sigurnost da se ne moram po svaku cenu povezivati sa nekim komercijalnim cnc... vec da se drzim resenja cija je dokumentacija slobodno dostupna svima... a tako nesto nam je neophodno, ako zelimo da ova ideja postane realnost ikada... a pri tom bude koliko toliko dostupna vecem broju clanova foruma.

Takodje Linux ima i soft-real time performanse, za razliku od windowsa, koji je na tom polju katastrofalan... te ako zelimo da izaberemo pravi operativni sistem za ovu namenu... teoretski, a verujem i prakticno, je Linux bolji izbor.

p.s. sad videh da spominju hard real time patch za Linux... RTAI, RTLinux, tako da, ako to koriste... onda je Linux pravi izbor... ako necemo greske i preskakanja...
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 15:30, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Videh na nekim mestima da se pominje i serijski port za komunikacuju (RS-232).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Videh na nekim mestima da se pominje i serijski port za komunikacuju (RS-232).
Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!), a po nacinu kako ga koriste za step motore, (pogledao sam neke seme vezivanja kontrole putem paralelnog porta), "zahtevi" za promenama pozicije se mogu putem paralelnog porta prakticno postaviti odjednom za cetiri ose istovremeno,... sto sa serijskim mora sekvencijalno, jedna po jedna osa, a jos je i sporiji... i zahteva na "prijemniku" odnosno hardverskom drajveru UART u bilo kom obliku, kao zaseban chip, ili kao funkcija u nekom drugom chipu ili procesoru (citaj: skupo!).. te se ne moze direktno jeftinom kombinatornom logikom resavati kontrola... sto, je po mom licnom misljenju, i skuplje i losije resenje za "uradi sam" varijantu CNC masine.

Paralelni port, i pored toga sto je brzi od serijskog u svakom pogledu, takodje moze imati problem sto je... SPOR! S obzirom na to sta je ovde ideja da se pravi... mislim da je funkcionalnost, preciznost, tacnost, kvalitet obrade, prevashodno bitna u ovom slucaju, na ustrb potencijalno spore obrade (sto nekada i nije lose! manje se napreze cela masina, alati, manje izrazena inercija... manje su greske)....

Ukoliko nekome ipak paralelni port bude usko grlo... mora se prebaciti na neke brze PCI parallel I/O kartice cije cene uopste nisu male.. i idu i do $1000 po komadu... a to vec nije sirotinjska varijanta urednog i dobrog CNC, nego nesto drugo...
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 16:46, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Evo jos jednog korisnog linka... http://buildyourcnc.com/latest.aspx

Ballscrews... navoji sa kuglicama, tajvanski... http://www.hiwin.com.tw/tw/products_bs. ... lAodKmP43Q

Srpski (Nish) distributer navojnih vretena i linearnih lezajeva http://www.lagerton.com/LINEARNE_TEHNOLOGIJE.htm

p.s. i jos jednog http://www.instructables.com/id/How-to- ... aply-and-/

Besplatni planovi za cnc rutere/frezere http://www.cnczone.com/modules.php?name ... gory&cid=2
(morate se registrovati na CNCzone forum da bi ih videli)

jednog dana... mozda... ko zna :lol: :cool:
masiv: http://www.youtube.com/watch?v=BZF4Fj4G ... re=related
univer/iveral: http://www.youtube.com/watch?v=OahoQ80f ... re=related
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 20:29, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

E boggy,sve je ovo lepo ali hajde da se vratimo na sirotinjsku varijantu CNC,
da probam da nabrojim a vi me ispravite,
postolje,radni sto,klizaci,navojna vretena,komplet step motora sa drajverima za tri ose,frezer i ?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:E boggy,sve je ovo lepo ali hajde da se vratimo na sirotinjsku varijantu CNC,
Ma ok, samo sam se zapanjio sta sve one masine rade...
Dule wrote:da probam da nabrojim a vi me ispravite,
postolje,radni sto,klizaci,navojna vretena,komplet step motora sa drajverima za tri ose,frezer i ?
treba jos sitnih detalja za poravnavanje klizaca (da budu u ravni i paralelni)... itd...

Uglavnom je to sve... ostaje da se prodiskutuje svaki konkretan deo, koji kupiti? gde? posto su?
Da li nesto mora da se uvozi?

Pogledati neki od gotovih planova po netu ... recimo ovaj sto je jgro projektovao i postavio na CNCzone
ima jos informacija na http://www.cncroutersource.com/

Treba mozda pretresti materijale od kojih bi se to sve pravilo
Koliko vidim medijapan je skoro svuda rasprostranjen kao materijal... pa treba videti da li barem moze malo bolje da se iskoristi... recimo.... vidim da delove spajaju srafovima... pa se zapitah ... a zasto ne keksati ... to mi izgleda barem izdrzljivije...

Da li treba negde namerno medijapan zameniti debelom plocom od aluminijuma (10mm)... recimo deo koji treba da nosi frezer... tu se moze cesto nesto odsrafljivati i zasrafljivati...

Zatim... sta sve treba pojacati da radna masina moze biti frezer koji neki broj clanova foruma vec poseduje... i da ne mora da kupuje manju i slabiju alatku od one koja mu inace sluzi... itd... samo razmisljam... pitanje je veliko da li se tako teska masina moze okaciti bez problema u radu na jgro cnc
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 23:39, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

boggy wrote:Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!),

Ukoliko nekome ipak paralelni port bude usko grlo... mora se prebaciti na neke brze PCI parallel I/O kartice cije cene uopste nisu male.. i idu i do $1000 po komadu... a to vec nije sirotinjska varijanta urednog i dobrog CNC, nego nesto drugo...
Evo ovi rade sa serijskim: http://www.flexmatic.co.yu/ Ne moze direktan link posto je sve uradjeno u flash-u, al recimo one iz "ekonomskog razreda". Cisto sam napomenuo, da postoje i takva resenja, posto elektroniku ne poznajem dovoljno.
Cudi me da do danas nisu iskoristili USB. Standardan je, brz, trebalo bi da je i interfejs jeftin posto se radi u milionima primeraka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

recimo.... vidim da delove spajaju srafovima... pa se zapitah ... a zasto ne keksati ... to mi izgleda barem izdrzljivije...
Dva razloga: prvo jeftinije je (nema svako keksericu, i nisu svi koji se zanimaju za CNC stoalri), a drugo ne bih bas bio siguran da je keks/lepak izdrzljiviji od srafa (al o tome vec pricamo u drugoj temi, pa da sad ne razvodnjavamo ovu).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:
boggy wrote:Hm... nisam to primetio, jedino sto mogu da kazem je da je paralelni port dosta brzi od serijskog (realno!),

Evo ovi rade sa serijskim: http://www.flexmatic.co.yu/ Ne moze direktan link posto je sve uradjeno u flash-u, al recimo one iz "ekonomskog razreda". Cisto sam napomenuo, da postoje i takva resenja, posto elektroniku ne poznajem dovoljno.
Cudi me da do danas nisu iskoristili USB. Standardan je, brz, trebalo bi da je i interfejs jeftin posto se radi u milionima primeraka.
Pa vec sam pokusao da objasnim, u ovu diskusiju sam usao iz entuzijazma, najvise, poznajem dosta iskoriscenih tehnoloskih stvari za CNC masine, pogotovo elektroniku (radio sam slicne stvari profesionalno oko 15 godina, dizajn digitalnog hardvera)... pa imam nekakvo iskustvo u proceni sta je lakse "za napraviti" od necega drugog.

Ponovicu, koliko sam video, koriscenjem paralelnog porta kontrola drajvera za step motore se da dosta pojednostaviti... cak ni nekakav "softver na hardverskom drajveru" nije neophodan... u slucaju serijskog porta (isto vazi i za USB) najjednostavnije je staviti nekakav procesor na kontroler step motora,... koji mora da obavi kontrolu UART-a na serijskom portu... a tada nam treba neki softver za taj procesor... sto mislim da je komplikovanije resenje....

E sad... zasto se oni koriste, a ne paralelni port na nekim cnc resenjima... ja to ne znam... ne znam te detalje...

Najcesce je u takvim situacijama slucaj da je neko ko je to radio vec imao GOTOVO resenje, pa je bilo suvisno raditi nesto novo... a moze se desiti da neki aplikativni programi za upravljanje cnc masinama na pc, jedino koriste serijski port... pa se ta kompatibilnost morala zadrzati...

koliko vidim.. MACH3 i EMC2 (na primer) rade i preko paralelnog porta... pa ne vidim zasto bi sebi pravili dodatni posao... osim ako neko nema nesto sto je bas dobro i nije skupo a radi i na serijskom portu...

U svakom slucaju, serijski port bi zaobisao za ovu primenu iz jos jednog razloga...
Problem su naponski "shokovi" odnosno naponski impulsi (izjednacavanje pada napona na uzemljenjuPC i CNC) koji najcesce ubijaju serijski port tokom prikljucivanja kabla... u najboljem slucaju strada serijski port... u slucaju paralelnog, moze se realizovati galvansko razdvajanje, po cenu smanjenja brzine, i povecanja latencije u kontroli i nesto vece cene... ali MOZE, tako da se paralelni port da zastititi i to ne tako skupo... dok za galvansko razdvajanje serijskog porta treba vise para... ima par resenja... ali su prilicno skupa...
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 08:37, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:...a drugo ne bih bas bio siguran da je keks/lepak izdrzljiviji od srafa ...
Ja sam licno siguran (iskusio!!!) da je sraf na MDF katastrofalan za cvrstocu ugaonog spoja ukoliko se barem lepak ne koristi... nategni taj spoj "na polugu" i GLAVA srafa ce lagano uci u materijal (najveci deo opterecenja je upravo na glavi i matici srafa)... ostavljajuci prelepu rupu od 8 ili 10mm iza sebe, u zavisnosti koliki sraf koristis... i tada se moze reci da sraf "nije pustio"... osim sto vise nemas spoj... nego dve klimave daske.. jednu do druge... kao "privezak" jedna drugoj... (pogotovo ako nema trece stranice koja ucvrscuje spoj pod pravim uglom)
Ukeksaj i zalepi... slomice se medijapan ali ne na spoju... nego negde... ALI "usput" ce nista nece rasklimati... i to je maksimum koji mozemo dobiti od medijapana kao materijala za cnc... i toga smo svi svesni.. alli mozemo izbeci da se cnc rasklima vremenom od rada... naravno... ako je i to cilj.

Na ovim belosvetskim medijapan konstrukcijama ne videh ni da koriste siroke sajbne (podloske) ispod srafova/matica... mnogo sire od glave srafa.. i sa tim bi jos sraf i mogao da dodje u obzir... ali opet.. ne treba neka prevelika sila osim ljudskih ruku, da se taj spoj dovede u klimavo stanje... sto opet ne znaci da su se komadi razdvojili, znam da nisu... ali to vise nije cvrsta veza.

U slucaju CNC mislim da je ova pojava bitna... bas zato sto su vibracije velike... napori daleko veci nego u nekom garderobnom plakaru... e sad... ako neko nema keksaricu... pa dobro... mislim da ce se naci na forumu neka dusha od ... stolara... ;) da mu to ukeksa i zalepi...

Po mom misljenju, ne treba o ovoj tematici diskutovati u smeru da svako BAS SASVIM SAM moze sastaviti svoj CNC, ovde ima raznih struka na forumu, i ne treba tu cinjenicu zaboraviti.. meni je cilj da SVI ZAJEDNO napravimo nesto bolje od prosecnog... to je valjda neka poenta foruma... izmedju ostalog ;)
Last edited by boggy on 12 Mar 2008 13:23, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Sada sam ja postao lik iz price koji nista ne razume,vas dvojicu,koliko razumem vi pricate o onom sto sve to tera i komanduje svime
ps.imamo novo mesto za sraf i keks
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Sada sam ja postao lik iz price koji nista ne razume,vas dvojicu,koliko razumem vi pricate o onom sto sve to tera i komanduje svime
DA! :)
Mislim da je bolje da se ovo detaljno prodiskutuje, nego da pazim da me bas svi razumeju...
Ako mnogo zastranim ... preskaci ;)
Dule wrote:ps.imamo novo mesto za sraf i keks
:)
Post Reply