kakav valjak treba za farbanje medijapana?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Aku ne-aku isto ti se vata :)
Probaj da te dve ploče stegneš stegama jednu za drugu što jače (naravno, stavi neki otpad na koji naleže stega, a ne direktno stega na MDF) i POLAKO zavrći. Čim osetiš (ako osetiš) otpor koji dolazi od donje ploče, obustavljaj radove jer ćeš dobiti isto. Obavezno koristi neki kvalitetan šraf sa kvalitetnim početkom navoja jer ti od njega sve zavisi, npr. SPAX.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moguce je.
Ali...
Ako srafis u bok MDF-a (sto srecom kod tebe nije slucaj) garant ce da se rascveta.
Ako srafis "u povrsinu" dovoljno daleko od ivice , treba ti samo pristojna srafilica. Moja preporuka ti je da ako to radis kupis SPAX srafove. Ne kostaju "ko leva ruka i desna noga", a daleeeeko lakse sami sebi rezu rupu.

Samo da dopunim malkice metaba.

Generalno prolazna rupa bi trebala da bude malkice veca od nazivne mere srafa. Znaci za sraf 4Xnesto treba da bude 4.5. Moze i 4.2, 4.3.... Sraf se u sustini centrira konusnim delom, to jest zabusenjem za glavu. Naravno da bi ovo sve radilo "kako treba" pootrebno je imati burgiju na koju je direktno montiran upustac.

Druga korisna navika je da se malkica (zaista malkice) upusti ulaz rupe u drugoj ploci (one rupe koja je po precniku jednaka telu srafa). Na taj nacin se eliminise blago podizanje materijala na mestu gde navoj ulazi. Ovo vazi i za drvo i za plocaste materijale (samo sto je kod plocastih izrazenije).

Jedini nacin da ti rupe ne "pobegnu" je da prvo sve lepo stegnes (stegama) u polozaj u kome sve na kraju treba da bude, pa da tek tada busis.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih, imas tiplove od 12mm da nadjes. Ima ih u merkuru, artinvestu...

Sad videh da ti je metabo vec odgovorio na neka pitanja (promaklo mi da ima poruka na sledecoj strani).
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Joj druze,ali ja zivim u Pozegi kod Uzica, a Merkur je u Beogradu,videcu ovde prodavnice koje prave vrata i okove prozora,mislim da oni imaju tiplove.
Mene sramota ali moram da kazem da jos uvek nemam stegu nikakvu,planiram da je kupim,ali trenutno je nemam,racunao sam posto lepim , pa uz pomoc srafova cu stegnuti koliko treba a plus stavicu neku tezunu odozgo.
Sto se tice Spax srafova, ovde u najbolje opremljenoj prodavnici,nikad culi za SPAX,a mislim da nema ni u Cacku, recimo Woby haus je i internet prodavnica,ali mislim da nemaju te srafove.
A o tome kako steze aku zavrtac ,pa recimo ja posle nemogu srafcigerom ni da dotegnem ni da odvijem-----jel dovoljno ? :-)
Ja mislim da je ipak kriv MDF,jel slicno mi je i sa drugom stalazicom,gde nisam imao problema sa centriranjem rupa, i recimo tri strane-bokovi su ok ali cetvrti ne naleze kako treba,probao sam i telom da nalegnem ali nista ne prilazi!.
Niste mi odgovorili kako da resim pitanje oko koso izbusene rupe u kojoj treba da idu nozice za stativ,kako da ispravim rupu i cime da je popunim da ne bi mi nozica upala u nju, gitom za kola-body??\

I da se dopunim pa ako sam mozda i zasravio bez pilot rupe pa valjda bi se odigao MDF i na drugom mestu,drugoj ivici a ne samo na jednoj,to je reda 3mm,ali se vidi,mada lepak ce drzati,a to cu popuniti gitom, i posle ofarbati,tako da se nece ni poznavati a i unutra je,to je izmedju distancera i donje deblje ploce.
Pozzz!
Last edited by Pigoza on 27 May 2010 14:42, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Evo link ka savetu za farbanje MDF-a
http://www.woodsmithtips.com/2010/06/03 ... paign=3824
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pigoza, nekako mi je promakla ova tvoja poslednja poruka.

Ako ti nalegnes i to nece da pridje, onda mora da ima "nesto" sto mu ne da. Nije MDF bas tako krut da ti ne bi mogao da ga uvijes sve i da je on kriv.
3mm je jako mnogo. Cek cek...
Kako si srafio? Direkt kroz MDF ili u "gornjoj" ploci imas rupu kroz koju sraf moze slobodno da prodje? Ako je nemas, ili je tesna, onda samo zavisi u kom je polozaju bilo kad si srafio. Ako je tad bilo razmaknuto onda ce i ostati razmaknuto, posto ga "drze" navoji od srafa.
Daklem: rupa u ploci na kojoj je glava srafa MORA da se izbusi unapred i MORA da ima precnik barem koliki je nazivni za sraf (precnik navoja).

Za koso izbusenu rupu smo ti napisali da ubacis u nju tipl i njega ulepis. Neka viri sa svake strane, posle vissak otfikaris, malo presmirglas i gotovo. Tipl neka bude dovoljno debeo da posle mozes u njemu da izbusis novu rupu (ako treba prosiri postojecu). Ako nema tiplova da se kupi po radnjama, mozes i sam da ga napravis. Obican perorez i polako (radio sam to nekada).
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Ovako,prvo ploca MDF odozgo ima rupe i one su ok,prolazi sraf kroz njih ali donja ploca distancer se nije bas poklapala sa rupama,pa je vrlo moguce da sam u toj donjoj rupi umesto u postojece rupe srafilicom ubusio nove rupe preko srafa,znaci stavio sraf u gornju plocu i srafilicom usrafljivao i verovatno izbusio nove rupe tako.
da se ispravim zazor je reda 2mm ne veci, ali ga ima i na drugoj ploci gde su se poklapale rupr,ali ima ga samo ja jednoj od tri strana-ivica,kako na jednoj polici tako i na drugoj?

Nasao sam 12-icu drveni tipl ali stap,pa secem koliko mi treba.
Ja trebam prvo da ispravim-prosirim rupu da bi stajale nozice pravo u MDF,pa sam mislio prvo da prosirim-ispravim rupu busilicom ali odozgo,zatim da stavim cep i da onda zbog velicine rupe posle to zagitam gitom za kola body-zuti,tako da ce git ispuniti prazninu oko drvenog tipla koja je nastala zbog prosirivanja rupe.
Razmisljam i o tome da zapusim te rupe drvenim tiplovima pa da onda izbusim nove rupe...ne znam sta je bolje?
Dali da zapusim pa da ponovo busim(jer mogu i ja da iskrivim rupu!) ili da izvrsim korekciju na postojecim rupama pa posle ispunim gitom?
Pozzz!
Last edited by Pigoza on 04 Jun 2010 13:11, edited 1 time in total.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Metabo,lepo objasnjeno,ali tamo koriste ,,prajmer" ja sam mislio da idem bez njega,posto cu prvo farbati sa nitro osnovnom,pa sa osnovnom vodenom i na kraju zavrsna vodena.
Jedini se razlikuje tu sto ide lepak i voda za ivice 50:50, a mene su savetovali lepak 2:1 voda,ili ti 100:50 odnos.
I dali ovaj tekst objasnjava samo ivice ili misli na tretiranje celog MDF?
Pozz!
Last edited by Pigoza on 04 Jun 2010 13:11, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I 2mm je ogromno. Jedino sto mi jos pada na pamet je se da zato sto nisi imao pilot rupu MDF na mestu ulaska srafa "naduo". Rasrafi, proveri jel distancer tu naduven, ako jeste osmirglaj breg, frezenkuj malo sam ulaz u rupu (malo), i zasrafi ponovo.

Sta si navalio na taj kit :)
Zaboravi kit za takvu namenu. On jednostavno nije pravljen da nesto nosi. Kit sluzi samo za estetska doterivanja, i "radi" samo u tankom sloju.

1. Ulepi tipl normalnim lepkom za drvo. Ako treba da prosiris postojecu rupu na 12mm kliki ti je tipl, ne pokusavaj da je ispravis (nece ti uspeti, pogotovu ne iz ruke, retko uspeva i stablnom buslilicom), vec je prosiri tako ukrivo ko sto jeste. Tipl lepo odseces, presmirglas i gotovo. Eventualno samo kitom poopravis da bude potpuno ravno (samo tanak sloj).

2. Ili busi kroz tipl ako mozes da dobijes pravu rupu a da ide SAMO kroz tipl (ne znam koliki ti je precnik srafa ili sta je vec sto ide u tu rupu i koliko je postojeca nagnuta), ili jos jednostavnije busi na drugom mestu.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Zalepljeno ,je tako da od provere sto je na tom mest odvojeno -gotova stvar,Trebao sam pre lepljena da sastavim ploce i da vidim dali postoji zazor,ja ipak mislim da su u pitanju krive ploce-MDF.
Moracu da stavim tipl,kupio sam onaj stap pola metra i obradjen je sa strane ima kao zljebove celom duzinom.
Trebao je majstor da mi izbusi rupe 12-icom ali samo do pola dubine a ne kroz ceo MDF...:-(
Stvar je sto je i rupa 12mm a i tipl je 12mm, a i ta nogica koje ide u rupu je 12mm precnik.
Kazes mi da prvo popunim tiplovima rupe,kad se osusi naravno izbrusim, pa nove rupe,pokusavajuci da iz ruke da busim ravno i pod 90 stepeni?
Mislio sam kad prosirim rupu,da kazemo ispravim je da onda ubacim kit i maticu koja drzi nogicu...?
Kazi mi st da radim,jer postojece rupe su krive,bas ruzno,nogice bi bile prema unutra...?
Evo izgled nozice,valjda moze i ovako da se prikaze : http://www.myphotos.yahoo.com/s/219d3w8rcui81ldg1ro3
ili pogledajte na http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1644
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jednostavno nije moguce MDF da bude toliko kriv na tako maloj duzini, a jos manje da ti ne mozes da ga ispravis kad ga stisnes.

Nisam rekao da probas da iz ruke busis pod 90. Za to ti treba stalak ili stubna busilica. Naravno nije nemoguce izbusiti rupu tacno pod 90 i iz ruke, ali... nije ni jednostavno. Treba ti jednostavno iskustva (koje koliko vidim nemas).

Ajd da ponovim jos jednom: BATALI SE KITA, on jednostavno nije za takvu namenu. Tu bi posao eventualno mogao da odradi neki epoksid.

Skoro je nemoguce "ispraviti" postojecu rupu. Uvek te "povuce". Zato ti i kazem da je jednostavno zapunis tiplom, i da probusis druge rupe.

E sad ako nij emoguce izbusisti rupe na drugom mestu, ostaje ti jedino da trazis neko drugo resenje za popunjavanje postojecih rupa. Recimo da nekom manjom krunastom izbusis veci otvor (reda 20-30mm) pa da u to uklapas odgovarajuce parce MDF-a ili nekog tvrdjeg drveta, lepo zalepis i onda busis novu rupu kroz "umetak".
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

mbole, upravu si nije MDF,kroz onaj zazor kad gledam na svetlo vidi se da nije prisao....joooj,ajde onaj sraf sam osrafio,ali problem je sto je to zalepljeno,cak i da skinem sve srafove,kako da odlepim MDF ploce pa da popravim?
Verovatno nikako,nego da izbusim jos 2-3 rupe posto ima mesta i da pritegnem i pokusam da upunim lepkom.
U sustini kao sto primecujes,u sredini MDF je spojnica i distancer istovremeno za gornju i donju plocu, ali s obzirom da tezina ce biti odozgo,mislim nista se nece desiti funkcionalno,jedino sto lepo na oko ne izgleda...?
A mogu li epoksidom da popunim rupe u kojima su vijci,zato sam pominjao kit..?
Evo slika,one ce bolje ispricati od mene.........
http://www.myphotos.yahoo.com/s/219d3w8 ... MGTBTTk.z0
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da odlepis MDF nema sanse. Rascepice se sam MDF a ne spoj.
Ja ne vidim drugo resenje osim da pravis iz pocetka.
Bojim se da nije samo estetika u pitanju, posto na tu povrsinu dodje stub, a posto je povrsina kriva, bice kriv i stub. Mozes eventualno da pokusas da ga iznivelises nogicama, pa ce onda to biti samo estetika.
Naravoucenije: ne lepi kad ne moras (srafovi bi sasvim dobro to drzali i bez ikakvog lepka).

Da li bi mogao eposkisjem da komplet popunis rupe? Verovatno. Iskreno nisam probao da to radim na tako velikim otvorima.
Sta mi jos pada na pamet. Ukradi od zene metlu :), i od nje napravi cepove (od metle, ne od zene :)).
Drska od metle bi trebalo da je nekih 20-takmm u precniku ako ne i malo jace. Samo jos treba da nadjes i odgovarajucu burgiju.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Dobro ti naravoucenije,ili da sam biopazljiv kao kod druge stalazice,bilo bi sve u redu,ali drzace i ovako,dje da pravim ponovo,pa vec me kostalo 60 eura do sada,jos i farbe,kosta ce me ova dva stalka za zvucnike cirka 100 eura.
A sto mislis da Bodyjem ne mogu da rupre ispunim od srafova,znas da sam otvorio takvu temu ovde i odgovor je bilo da se najbolje pokazao neki zuti body kit za kola.
Ma nije problem rupa ama treba druga glava koja ce primiti burgiju od 20mm,ili ima i one kruzne testere koje se montiraju na busilicu i mogu da seku cak i do 60mm precnik,ali ipak je to busilica.
ja bih da opunim rupe onim tiplovima sto imam,pa ponovo u istu rupu ili malo pomereno,ali posto ne treba mi rupa kroz ceo MDF kao sad nego do pola,pokusam da pravo busim i mislim posto je i manja dubina,da ce biti sve u redu.
Sto se tice tog ada ce biti kriv stub,znas i sam da ne samo siljcima da se moze podesavatiu nivelacija,vec buduci da se ploce drze na matice odozdo i odozgo,znaci moguca je lepa nivelacija,jedino estetika,ali kad zamazem lepkom,pa farbom, ni to se nece videti,jos sto je to iznutra,sta cemo na greskama se covek uci.
Pa recimo, na drugoj polici sam bio pazljiviji i nemam tih problema,ali mislim sto se tice funkcionalnosti mislim da nema nikakvih problema-jel tako?
Distancer ploca je ubacena da bih dobio razmak od 28-30mm da bi posto prolazi kroz gornju plocu sipka sa navojem ,da bih mogao da zasrafim sa te donje strane,znaci da stane ukrasna matica koja je visine 20mm.
Inace bi se direktno lepile ploca za plocu,ali to je zalepljeno i ja mislim da nema kud,samo cu da pokusam malo da pritegnem tu stranu sa jos 2-3 srafa, i da upunim lepkom,vise zbog estetike, nego sto ce lepak da drzi...

Koliko kosta taj epoksi?
Tvoj komentar,havala na odgovorima!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Body kao i bilo koji drugi kit tog tipa, sluzi za popunjavanje plitkih udubljenja. Znaci sa zadnje strane mora da ima "mesa" to jest materijala koji ce da ga drzi. Kit sam gotovo da nema nikakvu nosivost. Pri tom ako je u debelom sloju kit puca. Fiber kit (onaj zeleni sa fiber vlaknima), moze da se nanosi u debljem sloju, cak do nekle moze i sam da nosi, ali ce posle biti malo problem da ga izbusis (ume da bude jako neravnomeran). Ni jedan kit nije lepak i ne treba ga kao takvog upotrebljavati.

Burgije od 20mm nemaju i prihvat od 20mm :) Recimo imas one kojima se buse rupe za sarke (forstner) u raznim dimenzijama od 15 do 35mm. A i "obicne" burgije se ne prave sa tako debelim prihvatom vec je on najcesce 10 ili 13mm za sve preko 13.

Ajd da u detalje objasnim zasto "ispravljanje" rupe gotovo sigurno nece dati dobar rezultat.
Imas rupu od 12mm koja je ukoso. Kad pocnes da je ispravljas, sa nekom malo vecom burgijom (recimo 13mm) jedna strana burgije ce hvatati za medijapan, a druga ce hvatati "u prazno". Usled toga uvek ce burgija da "povuce" na jednu stranu. Ako mislis da ispravis burgijom od 12mm, dobices elipsu a ne krug. Sad u tu elipsu uguras tipl od 12mm i recimo da ga zalepis epoksidom (koji je jedini dobar za tako velike zazore).
Kad krenes da busis ponovo 12mm, jedna strana burgije ce da uhvati za drvo, druga za epoksid, a ne trecem mestu moze da se desi da uhvati za MDF.
Posto je svaki od ovih materijala razlicit, burgija ce otici tamo gde se njoj bude svidelo, i na kraju ces dobiti neki "decji crtez" od rupe a ne krug.
Da bi to izbegao treba ti dovoljno veliki cep, tako da nova rupa bude samo u jednom materijalu (u materijalu cepa).

Epoksid se prodaje u raznim varijantama (i cenama naravno), a tebi najpristupacnija je ona u "duplom spricu", ima Bison-ovih po radnjama. Ne secam se tacno cene, davno sam paazario zadnji put. Nemoj uzimati onaj od 5 minuta, on brzo veze, ali je slabiji od onog "obicnog".
Post Reply