Strug za metal

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Mislim da su ovi komadi čelika na kojima piše HS ustvari podmetači za noževe, jer koliko vidim oni se ne mogu po visini štelati šarafom.HSS čelik ili brzorezni ili "stiria" je kvadratnog oblika i puno svjetliji tako da nije to.A što se tiče brzine, :(
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Max brzina od 300 obrtaja je prilicno niska. Vidim da je glava "kabasta" ali to ne znaci da na njemu neces raditi i sitne komade za koje trebaju brzine od 500 do 1000 rpm.
Nabaviće on još jedan mali strug. Å ta mu teško. :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

metabo wrote:
Max brzina od 300 obrtaja je prilicno niska. Vidim da je glava "kabasta" ali to ne znaci da na njemu neces raditi i sitne komade za koje trebaju brzine od 500 do 1000 rpm.
Nabaviće on još jedan mali strug. Å ta mu teško. :)
cek jel nemoze da uzme jaci motor i sa vecim brojem obrtaja?:rolleyes:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Snaga motora je sasvim dovoljna, ali je tih 300 obrtaja jako malo.
Mozda jos nije pronasao kako da ukljuci veci :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole wrote:Snaga motora je sasvim dovoljna, ali je tih 300 obrtaja jako malo.
Mozda jos nije pronasao kako da ukljuci veci :)
pretpostavljam da je motor na strugu spori ili srednji(900 ili 1400)pa nek metne 2880 pa ce biti munja(naravno iste snage ili vece)nema sta da izgubi(najjeftinija investicija(samo zamena motora).:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Paaaa... ne bas :)
Niski obrtaji su takodje jako pozeljni. Pogotovu kad se radi nesto iole vece.
Pored toga strug ove velicine bi vec trebao da ima i pumpu za ulje, a njoj uopste nije sve jedno na kom broju obrtaja radi.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Slažem se. Ako bude bilo potrebe, sigurno se može promeniti motor, i zdravo đaci. :)

Samo prebacim sa frezera od 3 Kw sa 2800 i da vidiš... :D

I da, ima i pupmu za ulje (stavio sam je sa strane, pa se ne vidi crevo).
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovaj tvoj stroj treba da ima mjenjač u sebi ne da treba nego ima sigurno i šta se tiče tih 300 obrtaja to je za velike promjere ili za navoje.Moraćeš da se poigraš sa onim malo ručicama da ih mjenjaš vamo tamo jer bi to trebalo da bude za promjenu broja okretaja.
Čovijek sniva a Bog realizira!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako nema ABS mos ga baciti.:lol:
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Daj te bre ljudi pa ja sam čistio kasarnu Diogen ratne mornarice na limanu u vreme bombardovanja i gledo kako prvo oficiri beže kad zazviždi sirena i setio se svog pokojnog ujaka koji mi je reko oficiri prvi beže sine čuvaj sebe ( Pa vido i to čudo :cool: ) ....... Strug od 25 metara ( dvadesetipet metara da neko nepomisli da se zezam ) smo odvajali od poda iz hangara !!!! i još jedno 10-tak srednjih i manjih nisam hteo da se umešam pre neki dan oko tih ploča _HS (HARD STEAL) one podupiru neke ploče , ali se sećam da sam i to skupljo čoveka napadate oko starog struga !!! Takav je i nema menjanja u njemu motora sigurno da je to moglo nebih ga ni taj njemu prodo !!! pustite se titove rabote ljudi Koji vam je !! :/:/ Vi ste stolari a ne čekićari Bree :)
Last edited by MapleMan on 17 May 2010 21:04, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako ko. Ja sam masinac :) A ima nas ovde dosta iz metalske struke.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Masina ti je odlicna, a sto se tice brzine slazem se sa Strkicem mora da postoji rucica na kojoj mijenjas broj obrtaja i onda nema potrebe za mijenjanjem motora!
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Pravougaoni je definitivno nož. Juče sam ga isprobao, majstor ga je naoštrio, i da vidiš kako seče.

Zna li neko gde mogu da se naruce nozevi?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Subotom Bubanj potok, nedeljom novosadski najlon.

Van toga, zovni ove iz Aleksinca (Alco), koliko znam salju.
Ja sam uzimao neke ureznice kod jedne firme ovde u BG i znam da drze kompletan program PP Korun - nosaci za karbidne plocice (ne secam se napamet imena, al mogu da nadjem koja je), samo oni imaju jedino veleprodaju, pa bi morao da kupujes preko neke firme, a i cene nisu bas "slatke" (doduse ti nosaci nigde nisu jeftini).

Koliko ti je prihvat noza na ovome? 16mm?
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Izmerio sam postolje nosača noža, i od vrha do dna ima oko 55 mm, pretpostavljam da je visina noža koja može da se koristi oko 25 mm. Inače, nosač noževa je pravljen, nije originalan.

Danas sam završio prihvat za futer za burgije, koji već treći dan grebem. Ispao je ok, i sasvim sam zadovoljan. Naravno, nije ispao sjajno jerbo nemam noževe koji su mi trebali, već sam morao da improvizujem.
Post Reply