mbole wrote:....
Jedino onaj ko je van sistema ne moze da odbija ulazni PDV....
ovo je poenta, kada prodajes robu/uslugu onda je svejedno, ali ako kupujes od radnje van sistema pdv onda (tebi) nije svejedno
mbole wrote:, vec mu se racuna samo izlazni, to jest mora sve da plati.
Opet kazem, mozda gresim, posto su sve firme u kojima sam radio od uvodjenja PDV-a bile u sistemu. U sadasnjoj firmi imam samo kupce koji su van sistema, a dobavljaci su mi velike firme koje su sve u PDV sistemu.
Pa sad, nisam ni ja strucnjak za privredno pravo i racunovodstvo, ali stvari stoje ovako (iskustveno, naravno, ako sam pogresio, onda sam bacio nekakav novac... znaci ne pricam bas sasvim "napamet"):
Ako (na primer) ja trazim uslugu od stolarske radionice (posto nisam stolar), onda, u tom slucaju, stolarska radionica mora da meni naplati PDV na svoju uslugu,
a. Ako stolarska radionica nije u sistemu PDV, a moja radnja jeste, ukupan iznos PDV-a koji moram da platim mi se NECE umanjiti za iznos PDV-a koji sam platio za ovu konkretnu stolarsku uslugu.
b. Ako je stolarska radionica u sistemu PDV onda mi to vise odgovara jer ce mi se ukupan PDV koji placam umanjiti za iznos placen kroz ovu konkretnu stolarsku uslugu.
Zakljucak: PDV se naplacuje u svakom slucaju, bila radnja koja nudi usluge u sistemu ili van sistema PDV, samo sto se u jednom slucaju naruciocu usluge ukupan PDV umanjuje za iznos placen kroz doticnu uslugu, a u drugom slucaju ne.
S druge strane gledano, to jeste jedan od razloga zasto radnje/preduzeca u sistemu pdv razmenjuju "PDV izjave", jer tim papirima pravdaju umanjenje poreza naplacenog kroz usluge.
Osim usluga, ovo vazi i za robu. Znaci ako prodavnica/proizvodjac nije u sistemu PDV... ista stvar (pod uslovom da nam njihova roba treba)
I jos, ovo vazi i za uvoz, odnosno, ukupan pdv koji radnja/preduzece placa se NECE umanjiti za iznos pdv-a koji se plati prilikom
uvoza nekakve robe ili usluga.
pozdrav
bogi
p.s. Da dodam... znaci, radnji koja je van sistema PDV je svejedno sto se tice poreza... OSIM sto se ne isplati (relativno gledano) ostalima koji jesu u sistemu PDV, da kupuju robu/usluge od te radnje... odustace, pod uslovom da postoji bar jedna realna alternativa koja jeste u sistemu PDV.