Registracija stolarske radionice

Razne teme o raznim stvarima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako zelite da lakse radite sa preduzecima i ostalim firmama/radnjama, pozeljno je da vam SZR bude u sistemu PDV
Sory, mozda lupetam, al koliko se ja razumem u sitem PDV-a to da li je onaj od koga nabavljam robu/usluge ili onaj kome prodajem u sistemu mene a ni najmanje ne treba da dotice. a ni njega ne treba da dotice to da li sam ja u sistemu ili nisam.
Ako sam ja (to jest moja firma) u sistemu PDV-a, ja obracunavam sve ulazne "PDV-ove", i sve izlazne, i onda placam samo razliku. Nebitno od koga je stgla ulazna faktura, niti kome je otisla izlazna. Ako je u ulaznoj iskazan PDV ja imam pravo na odbitak, odnosno ako sam prodao i iskazao PDV meni je to zaduzenje, a onome kome prodajem moze da bude odbitak ako je on u sistemu.
Jedino onaj ko je van sistema ne moze da odbija ulazni PDV, vec mu se racuna samo izlazni, to jest mora sve da plati.
Opet kazem, mozda gresim, posto su sve firme u kojima sam radio od uvodjenja PDV-a bile u sistemu. U sadasnjoj firmi imam samo kupce koji su van sistema, a dobavljaci su mi velike firme koje su sve u PDV sistemu.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....
Jedino onaj ko je van sistema ne moze da odbija ulazni PDV....
ovo je poenta, kada prodajes robu/uslugu onda je svejedno, ali ako kupujes od radnje van sistema pdv onda (tebi) nije svejedno
mbole wrote:, vec mu se racuna samo izlazni, to jest mora sve da plati.
Opet kazem, mozda gresim, posto su sve firme u kojima sam radio od uvodjenja PDV-a bile u sistemu. U sadasnjoj firmi imam samo kupce koji su van sistema, a dobavljaci su mi velike firme koje su sve u PDV sistemu.
Pa sad, nisam ni ja strucnjak za privredno pravo i racunovodstvo, ali stvari stoje ovako (iskustveno, naravno, ako sam pogresio, onda sam bacio nekakav novac... znaci ne pricam bas sasvim "napamet"):

Ako (na primer) ja trazim uslugu od stolarske radionice (posto nisam stolar), onda, u tom slucaju, stolarska radionica mora da meni naplati PDV na svoju uslugu,

a. Ako stolarska radionica nije u sistemu PDV, a moja radnja jeste, ukupan iznos PDV-a koji moram da platim mi se NECE umanjiti za iznos PDV-a koji sam platio za ovu konkretnu stolarsku uslugu.

b. Ako je stolarska radionica u sistemu PDV onda mi to vise odgovara jer ce mi se ukupan PDV koji placam umanjiti za iznos placen kroz ovu konkretnu stolarsku uslugu.

Zakljucak: PDV se naplacuje u svakom slucaju, bila radnja koja nudi usluge u sistemu ili van sistema PDV, samo sto se u jednom slucaju naruciocu usluge ukupan PDV umanjuje za iznos placen kroz doticnu uslugu, a u drugom slucaju ne.

S druge strane gledano, to jeste jedan od razloga zasto radnje/preduzeca u sistemu pdv razmenjuju "PDV izjave", jer tim papirima pravdaju umanjenje poreza naplacenog kroz usluge.

Osim usluga, ovo vazi i za robu. Znaci ako prodavnica/proizvodjac nije u sistemu PDV... ista stvar (pod uslovom da nam njihova roba treba)

I jos, ovo vazi i za uvoz, odnosno, ukupan pdv koji radnja/preduzece placa se NECE umanjiti za iznos pdv-a koji se plati prilikom uvoza nekakve robe ili usluga.

pozdrav

bogi

p.s. Da dodam... znaci, radnji koja je van sistema PDV je svejedno sto se tice poreza... OSIM sto se ne isplati (relativno gledano) ostalima koji jesu u sistemu PDV, da kupuju robu/usluge od te radnje... odustace, pod uslovom da postoji bar jedna realna alternativa koja jeste u sistemu PDV.
Last edited by boggy on 06 Jan 2008 13:32, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

a. Ako stolarska radionica nije u sistemu PDV, a moja radnja jeste, ukupan iznos PDV-a koji moram da platim mi se NECE umanjiti za iznos PDV-a koji sam platio za ovu konkretnu stolarsku uslugu.
Hmmmm.
Jedini od koga imam ulazne fakture a da nisu u sistemu PDV-a su advokat i knjigovodja. To jest na njihovim fakturama i nema iskazanog PDV-a, tako da ustvari i ne placam PDV na ulazu.
Ako je ovo slucaj, onda je to "psiholoski" PDV.
Drugim recima, ako bi bili u sistemu, onda bi recimo dosadasnja faktura od knjigovodje koja je bila recimo 20000 din, tada bila 20000+PDV, ja bih onda odbio PDV, ali bi se u sustini svelo na isto.
Nisam imao slucaj da je na racunu iskazan PDV a da prodavac nije u sistemu PDV-a. Bas cu da pitam knjigovodju u utorak sta se tu desava.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....Bas cu da pitam knjigovodju u utorak sta se tu desava.
Hvala! :)

pozdrav

bogi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem situacija je prilicno komplikovana i treba dosta racunati. Generalno knjigovodja mi kaze da je isplativije kad nisi u sistemu PDV-a (radi zavrsne obracune, pa nisam mogao bas dugo da je davim). Pretpostavljam da su u pitanjeu neki troskovi koji se ne vide na prvi pogled.
No sam sistem je sledeci.
Radnja koja nije u sistemu PDV-a, na svojim racunima nikada i ne iskazuje PDV niti ga placa po izlaznim fakturama. U sustini ako se radnja bavi prodajom cistih usluga onda je sve jedno (recimo advokati su tipican primer). E sad ako tu ima i nekog materijala situacija postaje slozenija.
Naime kad recimo kupite daske preradite ih i onda prodate kao orman situacija bi bila sledeca:
Radnja van sistema:
Ulaz: 1180 (ovo je ustvari 1000+PDV ali ako nisi u sistemu, ne iskazujes posebno ulazni PDV)
Cena tvojih usluga (odnosno koliko bi ti da naplatis) recimo: 820
Izlaz: 2000

Radnja u sistemu
Ulaz: 1000+180
Recimo da ti i dalje zelis da zaradis isto: 820
Izlaz 1820+327.6=2147.6
Zaduzenje za PDV:327.6
Pravo na odbitak PDV-a: 180
Ukupno za uplatu PDV: 147.6

Kupac ce u prvom slucaju platiti 2000 i kraj
U drugom slucaju kupac ce platiti 2147.6 ali ima pravo na odbitak PDV-a od 372.6 drugim recima, nakon odbitka to ce mu izaci jeftinije za 180, odnosno kao da je platio 1820.
No u ovu matematiku ulazi i to da te pare kupac nece videti poduze vreme, to jest do prvog obracunskog perioda. Daklem kupac ce imati zarobljeno 147.6 u odnosu da je kupio od radnje koja je van sistema.
Takodje i prodavac bi imao zarobljenih 180.
Ceo trik koliko shvatam je ustvari u tome da radnja koja nije u sistemu PDV-a zbog svojih manjih troskova (koji u ovoj matematici nisu iskazani izuzev troska angazovanja obrtnih sredstava to jest onih zarobljenih 180), moze da da nizu krajnju cenu u odnosu na radnju koja je u sistemu PDV-a. Drugim recima ako nisi u sistemu mogao bi da racunas sa zaradom manjom od 820, posto su ti troskovi manji, pa "imas fore" do istog profita.
E sad jos to samo treba objasniti kupcu, i naci meru gde ste obojica zadovoljni :)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ljudi moji, kako su te sve stvari s porezima zamršene i nejasne, umjesto da je svakom normalno obrazovanom gradjaninu jasno od prve koliko treba platiti i gotovo.
Čitam sve ovo i ista situacija je i kod nas, samo što mi imamo PDV 22%.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:Ljudi moji, kako su te sve stvari s porezima zamršene i nejasne, umjesto da je svakom normalno obrazovanom gradjaninu jasno od prve koliko treba platiti i gotovo.
Čitam sve ovo i ista situacija je i kod nas, samo što mi imamo PDV 22%.
Ahm, to jeste mozda najveci problem ako pricamo o porezima, obavezama i zakonima za fizicka lica i firme, skoro kao da nekom nije u interesu da ove stvari budu jasne i poznate vecini, recimo, kao sto nam se desava da ljudi cesto traze od nas da ne plate PDV na robu koju proizvodimo (PDV ne "priznaju" ;) )... kao da od mene to zavisi, odnosno, jedino da ja platim PDV umesto njega.

Mbole, hvala jos jednom. :).... Jos bi dodao da knjigovodje to cesto "pojednostave" i vlasnicima/direktorima iznesu samo cinjenicu "skuplje", a to im onda znaci "zaobidji u sirokom krugu", uglavnom niko nema vremena/snage da ulazi u detalje, nego prihvata informaciju zdravo za gotovo... opet, mozda, zbog nedovoljne obavestenosti...

Resenje moze biti u tome da, recimo, narucilac usluga (u sistemu PDV), kupi materijal direktno, i samo "ruke" da budu van sistema PDV, to onda bude povoljnije... to smo radili vec jednom, majstor kaze sta mu treba, odnosno poronadje/kaze gde se to kupuje i sta mu odgovara, onda mi trazimo ponudu za to, platimo ako je sve u redu, a materijal se isporuci majstoru... malo je komplikovanije, ali ako je nesto vece u pitanju, onda se isplati.... ali ne moze uvek, jer nekada se kupuje nesto sto je vec gotovo, uradjeno, ili se placa usluga koja nema znacajnih materijalnih troskova, i onda ovo nema smisla.

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 09 Jan 2008 14:36, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Samo zaboravili ste da pausalac moze da podigne zaradu fraj,a u pdv?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, ovo nisam siguran, ali mi se cini da ne zavisi od toga da li si su sistemu PDV-a ili nisi vec od toga kavog tipa ti je radnja.
SZR, STR i slicni su "sa potpunom odgovornoscu", dok su DOO bas to sto im ime kaze to jest sa "ogranicenom odgovornoscu".
To u slucaju potpune odgovornosti znaci da su imovina vlasnika i firme jedinstveni tako da sva zarada firme pripada direktno vlasniku kao njegov licni prihod. E sad ima tu neka granica ako se dobro prisecam do koje je to pausalni porez, a preko toga pocinje da se oporezuje kao i svaki drugi prihod.
Kod DOO imovina vlasnika i imovina firme su strogo odvojeni, to jest vlasnik ne moze da razpolaze parama firme kao da su njegove.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:.....
Kod DOO imovina vlasnika i imovina firme su strogo odvojeni, to jest vlasnik ne moze da razpolaze parama firme kao da su njegove.
SZR u sistemu PDV, ima isti takav tretman... ne mogu se podizati pare sa racuna SZR, bez racuna od toga sto je kupljeno, odnosno pravdanja tih para (pravdaju se SVE transakcije)... vlasnik dobija platu... kao i svi drugi.... (opet da navedem... tako mi radimo.. a nikad nisam siguran da li radimo ispravno... i da li moze i drugacije,... svo poverenje je u knjigovodju).

Kako vreme prolazi, sve manje i manje ima razlika izmedju preduzeca i radnje/agencije... (garantovanje svojim licnom imovinom kod radnje odnosno garantovanje kapitalom preduzeca, to i dalje vazi... od stvari koje su razlicite)
Last edited by boggy on 11 Feb 2008 10:13, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

PDV je divna stvar u razvijenom kapitalizmu!

Sve se svodi na to da li možeš ili ne možeš da vratiš PDV koji si uložio u prethodnom koraku (nabavka). Ako možeš, tvoj je proizvod jeftiniji, ako ne možeš, on je skuplji (osnova na koju obračunavaš PDV kupcu je veća).

Å to se tiče "plate" uvek moraš da platiš porez državi, na mostu ili na ćupriji, sve jedno.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ovo je stvarno aktuelna tema
kroz dugi ni godina imao sam otvoreno i kao dodatnu delatnost - lose sam prosao, racunica je bila da za isti trosak mogu da imam SZR, to je trajalo dok je moglo da se uzima roba na izjavu ili ti dok nije krenuo evro,
pausal se nikako ne isplati, trenutno sam u PDV-u i ne mogu da se pozalim, jedina stvar je da moras biti iznad dva miliona, sto je vrlo tesko, bar u mojoj opstini, ako ne predjes tu sumu skidaju te sa PDV-a a nisi pausalac / nesto novo /
inace izrada namestaja od masiva je umetnost, sve sami unikati koji ne mogu realno da se naplate,to sam prevaziso jer od toga "nema leba"
boggy je naj upuceniji i potpuno je u pravu a
moj savet je da se dobro izracunas i procenis da li imas uslova i dovoljno posla za privatnu radnju, jer posle nema zezanja
u svakom slucaju puno srece
Last edited by pajja on 11 Feb 2008 23:25, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

To za 2 miliona sam cuo. Ali i to da nije samo 2 miliona nego +18% pa je to skoro 2,5. A sta se desava kad te skinu sa PDV-a a nisi pausalac? Budes knjigas ili sta?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da na knjige ali nemas pravo odbitka PDV-a, kasa ostaje sa tom razlikom da na racunu nesmes da izrazis vrednost poreza - dva miliona i jedan dinar je dovoljno (nema 18%)
Last edited by pajja on 12 Feb 2008 11:05, edited 1 time in total.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Sve se svodi na to da ti drzava uopste ne daje motivaciju da radis legalno, cak ti na vise nacina, lose napisanim ili nepotpunim zakonima o poslovanju namece cinenicu da ti se najvise isplati da radis na crno. Ja iskreno svim prijateljima koji se oko ovakvih tema premisljaju savetujem da se ne "legalizuju" sve dok je to moguce.
Postoji neka varijanta koja se radi recimo sa serviserima. Vec postojeca firma, recimo d.o.o. potpisuje ugovor sa fizickim licem o vrsenju neke delatnosti. Na tu foru sam ja hteo da prikacim radionicu mojoj firmi, ali sam sad vec zaboravio kako to ide.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Post Reply