Pigoza wrote:Mbole svaka cast za sroceno!
Ja sam po audio forumima nalazio da su nekada kutije pravljene bas srafovima i to profesionalne...
keksarica je prilicno star izum, ali posto je lamello firma to patentirala, odnosno izumitelj, dugo vremena su samo oni proizvodili kekse i keksarice... patentni period im je istekao i eto... sad imamo "svi" keksarice a ne samo ozbiljniji proizvodjaci namestaja (lamello keksarica kosta oko 600EUR!)
Inace nije bas tacno da su samo srafovi korisceni, posto je bilo spajanja i "na pero" itd... mozda se srafovi najvise koriste za prednju plocu, da se onda moze skidati... ali to je sasvim druga prica.... to nije osnova konstrukcije nego mogucnost
Pigoza wrote:Ja i imam nameru da jednom za svagda sastavim kutiju, a samo po potrebi menjam drajvere ili skretnicu,znaci kutija se ne bi dirala.
Kutija se ne moze napraviti "za svagda" i da odgovara svakom bass drajveru (u narodu se i drajver i zvucna kutija zovu zvucnik). Svaki zvucnicki drajver ima svoje parametre i proracunom se dolazi do, u zavisnosti od tipa konstrukcije, zahtevane zapremine kutije. Na zalost, realnost je sasvim drugacija nego sto si pretpostavio... odgovarajuci kabinet nije trivijalno napraviti... mislim proracunati, pa da se to sto si proracunao gadja sa onim sto si izmerio,... ali dobro da ne davim.
Pigoza wrote:Pitao sam za druge materijale,jer svuda kad pomenemo izradu MDF i iverica stoji znak opasnosti,,cepanje'' materijala.
Inace moje misljenje je bilo srafovi i lepak zajedno sa stegama, i to bi trebalo da bude to,cak sam i pomisljao na kombinaciju vijak-tipl vijak...tako da svaka druga rupa bi bila za tipl,pa ne samo sto bi estetski bilo lepse-manje srafova,nego bi valjda i bolje drzalo.....itd
zaboravljas da ti stege ne trebaju ako koristis srafove... mozda samo da privremeno pridrzis dva dela koje zelis da zalepis.
Inace svaki drveni materijal u koji se zabija ili srafi metal je podlozan pucanju... s tim ako znas da radis sa odredjenim materijalom onda znas i kako da izbegnes pucanje drveta ili pucanje srafa... ... i jedno i drugo su ozbiljan problem.
Pigoza wrote:Sad me zanima jos neko pitanje, buduci da se uglavnom ,da nekazem skoro uvek koriste stolarske stege,dali se u profesionalnom svetu za spajanje vecih povrsina mozda koriste neke prese hidraulicne umesto stega.
Da, koriste se prese kada pogodan dizajn i projektovanje to omoguci... no desi se da ponekad ni presa ne pomaze.
Pigoza wrote:Ja sam razmisljao ako zelim neku kutiju da zalepim,naravno koristim stege, ali s obzirom da stege imaju kako to da kazem malu povrsinu pritezanja,a velika je povrsina koju treba stegnuti, zar nije bolje ,ovako sam ja razmiljao da uzmem lentu lima-recimo celicnog debljine 3mm, i izbusim rupe kroz koje ce prolaziti sipka sa navojem, i onda dve takve sipke sa dve te lente ce biti jedna stega,koja ce celom svojom duzinom stezati takvu kutiju,ako me razumete sta mislim....?
Nije trivijalno napraviti ivicne lajsne za stezanje... pogotovo ako se plasticne polome od sile koja je cesto potrebna. Naime, lajsna za stezanje ne sme da osteti samu ivicu kutije... te na tom mestu obicno postoji supljina u koju se sliva lepak koji je istisnut.
Drugo, ta lajsna mora biti dovoljno cvrsta da se ne krivi jer ce krivo da steze.
Trece, srafovi i kljuc... to je izuzetno trapavo i sporo, a vreme za sklapanje (mazanje, spajanje i stezanje) je maksimalno 20min (Titebond 3)... ne znam koliko da si brz i koliko da vas ima... vise od dvojice ne mogu da rade oko jedne kutije... necete stici da pozasrafljujete sve srafove,... a da ne govorim da ce dugacki srafovi da se uvijaju i krive od sile kojom stezete a samim tim lajsne nece vise biti paralelne.