Hosting, web prezentacija, povoljno i jednostavno odrzavanje

Razne teme o raznim stvarima
boggy
Majstor majstora

Hosting, web prezentacija, povoljno i jednostavno odrzavanje

Post by boggy »

Ovo je nastavak iz teme "varenje plastike"... pa da ne idemo dalje u offtopic
nikola145 wrote:.....Solidan hosting imas vec od 25 usd +10 evrica domen.
Ovako smo hostovanje i mi resili... ima gomila firmi koje to rade po belom svetu za taj novac (placa se kreditnom karticom)... pri tom, za sajt koji nema vecu posetu od 200 razlicitih racunara dnevno... sasvim je ok... i protok i "zivahnost prezentacije"...

Domaci hosting je preskup, i zahteva preterano smaranje sa odrzavanjem... (samo) ftp upload i slicno... stranice se spremaju na lokalnom racunaru.. pa se posle prebacuju, cesto bespotrebnim "gazenjem" cele postojece prezentacije... itd... ako su izmene znacajno velike..

skoro da je neophodan web dizajner ili barem administrator... odnosno placati ga i/ili moliti da vam nesto promeni

na http://www.godaddy.com se najjeftinijom ponudom (hosting pod Linux operativnim sistemom!), cak mogu instalirati paketi po zelji (CMS, forumi, galerije,...), bazirani na php i mysql, s tim da je sve automatizovano, i da vi realno nemate neke potrebe da petljate po bazi, niti je realno mozete "videti"... sve je vrlo jednostavno (ili barem dosta jednostavnije od toga da masinu za hosting spremate sami... ili vam to neko instalira)
Prostor je jaaaako velik.. cak je tesko spremiti realno zanimljiv sadrzaj a da se prostor popuni... 4GB! (koliko se secam)

Evo proverio sam... 5GB je sada... stalno to povecavaju.
godaddy wrote:Economy Plan Features
• 5 GB Space
• 250 GB Transfer
• 500 Email Accounts
• FREE! Software
• 10 MySQL Databases
• 50 Email Forwards
• Forums, Blogging, Photos
• Go Daddy Hosting Connection
• $20 Google® AdWords® Credit1
• $25 Microsoft® adCenter Credit†
• FREE! Google Webmaster Tools
Sta se sve moze instalirati imate na ovom linku.

Sve im to kosta oko $45 za godinu dana, bez domena, i to im je najjeftiniji hosting...

Pri tom ima jaako puno slicnih ponuda kao GoDaddy.

Za olaksano odrzavanje i sajt na principu "uradi sam", preporucujem Joomlu od paketa, koja realno zadovoljava (i znacajno prevazilazi) sve potrebe za preduzetnika, majstora, sta god... za baratenje je dovoljno poznavati principe rada u mrezi, i znati engleski jezik... nista preko toga... osim da tacno znate sta zelite da na prezentaciji bude, i kako ona treba da izgleda... pa se onda uskladite sa mogucnostima CMS paketa,... mislim na joomlu ... i vasim sposobnostima po pitanju tehnologije rada.

Odrzavanje se vrsi putem web interfejsa, koji ima uredan tekst editor sa formatiranjem ... pomalo nalik ovom koji sada koristim na ovom forumu, ali daleko, daleko sofisticiraniji (znaci, tekst se kuca direktno "na sajt", ili spremljen ranije kopira u editor, i postavlja/premesta po zelji... bez preterane muke...)... itd... moguce je dodavati/menjati neka resenja pluginovima.... vec prema zelji i sposobnostima korisnika.

za skinove/templejte... odnosno izgled cele prezentacije.. moze se poceti sa JoomlArt ... mada toga ima na sve strane... Google

Znaci, u slucaju da zelite da na lak nacin budete u stanju da na sajtu nesto izmenite (ispravite gresku... recimo) kad god zazelite i imate pristup ineternetu ... onda je ovo resenje za to. (to mozete uraditi i iz internet kafea, ne mora vas racunar da bude uopste)

Toliko ... nadam se da sam pomogao..

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 19:05, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikada nisam bio bas u fazonu web-a (posao mi je vezan za LAN), tako da nemam nekog iskustva. Samo sam saradjivao sa ljudima koji su to radili.
Da ne bude da navijam za Sezam (nemam nikakvih poslovnih veza sa njima, samo sam dugo vremena privatan korisnik), al znam da su dosta toga promenili u zadnje vreme. Pre svegga sada se time bavi potpuno nova firma (sezam hosting). Nema vise sistema "sve mora ftp-om", postoji cpanel, itd itd.
Cini mi se da je i cena priblizno onoj koju si naveo (cena od 4700 din je sa sve domenom tako da kad i to dodas izadje tu negde). Meni je cela stvar trebala iz sasvim desetih razloga (ustvari uopste mi nije trebao hosting, vec samo mail domen, al vise ne postoji paket koji ima samo mail domen). No kad je vec tu valjda cu konacno i da ga iskoristim. A imam i dosta lep naziv domena: flopy.net :) jes da nije sa dva "p" (trebalo bi floppy), al nisam ni ja bez mane.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Da me pogresno ne razumes, ni ja ne reklamiram godaddy, niti strane hostinge, samo navodim licna iskustva.

Pokusaji da sebi obezbedimo web sajt dosta dugo traju, prvo smo poceli kod sezama, ne znam koji smo paket kupili tada... i prvom sledecom prilikom ... kada smo bacili pogled koliko to kosta napolju... i kada su krenule da "rade" kreditne kartice, ustanovili smo da web hosting koji nam ovde obezbedjuju nije ni blizu onoga sto mozemo dobiti za mnogo manje para napolju... to je bilo pre oko tri ili cetiri godine. Od tada smo otprilike na stranom hostingu.

Sada, jedan od razloga zasto ce bas tako da bude i dalje, je kolicina web aplikacija koje se nude, a njima se jako olaksava odrzavanje web stranice, korisnik/vlasnik web site-a tako postaje autonomniji i efikasniji... ako nista drugo, barem nam se postojeci sajt stalno menja, vec prema potrebama, i to mnogo jeftinije nego da svaki put placamo web dizajnera, ako ustanovimo da sajt moze bolje da se organizuje, ili da drugacije izgleda...

U ovoj temi mi je bila namera da svako iznese svoja iskustva, i/ili da pita ako moze nesto da se poboljsa... jer videh (mozda) problem da se jedan sajt zavrsi... gde mi je jos i zasmetalo "zavrsi"... sajt se nikada ne "zavrsava", on mora biti dinamican, i kada god ima prilike, treba ga puniti novim sadrzajima... inace se pretvara u "oglas na banderi", ili bilboard u najboljem slucaju... i taj sajt onda vise nema smisla, niti je zanimljiv za (redovno) posecivanje.... osim da se pogleda broj telefona i/ili ulica gde se neko nalazi... ako nam nije pri ruci...

Tipican primer je Stolarska Radionica... znaci osnovna prezentacija ima mogucnost dodavanja novih tekstova.. verovatno kroz neki web interfejs, i to nama JESTE zanimljivo, kao korisnicima i posetiocima Stolarske Radionice... sajt raste... polako... i evo, forumom cemo svi mi ucestvovati u tome...

Ovde nema potrebe za sastavljanjem html stranice, pa ftp... pa onda se mora osnovna stranica promeniti... jer treba da sadrzi link na ovu novu.. koji (cesto) mora jos na nekim mestima da se modifikuje.. doda.. i eto "robije".... gresaka... pogresnog formatiranja itd... pricam iz licnog iskustva...

Izgled nase stranice je "template"... mogu ga promeniti za desetak minuta... i ponovo vratiti na ovaj... doduse treba malo vremena da se svaki template prvi put namesti i podesi... ali se onda lako menja, jedan ili drugi... kada sam recimo, to "okusio"... tesko vise mogu sa "konja na magarca"... nadam se da me razumes

itd... itd...

Nemam nista protiv domaceg web hostinga... i sam sam nekakav domaci proizvodjac/konstruktor/projektant, ali sam na svojoj kozi osetio sta znaci ako su ljudi tromi i lenji da prate tokove... a to ni sam sebi ne dozvoljavam u poslu... pa ne znam zasto bih tolerisao drugima... ;)

E sad, ako nekom stvarno ne treba da ista menja na sajtu, kada jednom to napravi... onda mu je sasvim svejedno gde ce taj sajt hostovati...

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 22:17, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Posto sam ja samo STOLAR,a svideo mi se tvoj sajt,neznam engleski,a jos manje kako da ga napravim,mada bih voleo da ga odrzavam,koliko kosta izrada jednog takvog sajta?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Posto sam ja samo STOLAR,a svideo mi se tvoj sajt,neznam engleski,a jos manje kako da ga napravim,mada bih voleo da ga odrzavam,koliko kosta izrada jednog takvog sajta?
Iskreno da ti kazem ne znam,... sami smo ga podesili i napunili (a nismo web dizajneri!, mislim ne bavimo se time...)... mozda ce neko drugi znati da ti kaze...

Nasa prezentacija je dvojezicna, ako si primetio, znaci imamo i srpski i engleski (znaci, moze i samo srpski! :lol: )... odnosno pisemo tekstove i na jednom i na drugom jeziku, i dugmici i linkovi su na oba jezika (sve smo to podesili/preveli, ali prebacivanje i mogucnost za to obezbedjuje plugin u Joomli)... e sad... nisam siguran da na delu koji se bavi uredjivanjem i podesavanjem sajta postoji prevod na srpski... ali.. znam... da postoji mogucnost za to, i ako nekoga nije mrzelo, onda je to uradjeno... posto, recimo, nemci itekako vole da rade na svom maternjem jeziku, nisam primetio da obozavaju engleski, iako ga skoro svi znaju, vise nego dovoljno da se snadju po ovom pitanju.

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 22:19, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Koliko te razumem ili nagadjam plugin je neka neka vrsta sablona,matrice ili nesto slicno?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

E daaa!

Ne kubure samo stolari sa nedostatkom web prezentacija...

Zato smo napravili sekciju "Druzina" ("Fellowship") na sajtu, gde smestamo web "beskucnike" ;)

Obicno je svakome dovoljno nekoliko stranica prezentacije sa tekstom i slikama... a ovde mi namestamo i plejere sa muzikom :rolleyes: .. posto se "druzina" time najcesce bavi... sto profesionalno, sto amaterski... i to radimo besplatno saradnicima i korisnicima nasih usluga i proizvoda... posto nam je ... jel'te... lagano da dodajemo novi sadrzaj na sajt. :lol: ... a i rekoh vec da nije lako napuniti 5GB necim smislenim... a da se moze nazvati "sadrzajem"... pa da nam prostor ne zvrji prazan... :cool:

Pa eto... mozda bi tako nesto moglo i za stolare da se napravi... :)

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 23:03, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Koliko te razumem ili nagadjam plugin je neka neka vrsta sablona,matrice ili nesto slicno?
Softverski dodatak... kao dodatak na elektricnom alatu, koji mu omogucuje funkciju koju nije imao i koju ne moze imati bez tog dodatka... a pri tom taj osnovni alat je i dalje daleko bitniji sam po sebi... odnosno ... osnovna funkcija mu je sira.

Kao kada dodas na busilicu brusni kamen.. pa ona postane i brusilica... ili dodas adapter sa kojim postane shlajferica...

Da, sablon za "lastin rep" (ako se to tako zove) za glodalicu... moze biti kao neki "plug-in", jer se bez toga spoj "lastin rep" ne moze uspesno pripremiti, cak i ako imamo glodalicu... to je smisao... i mozda bolji primer. (Izvin'te ako lupetam... ali ja nisam stolar! :lol:)

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 23:01, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

E pa bogi,otvorio si "siroko polje"kada ti dosadim kazi,a gde da nadjemo "glodalicu" ili ti softer da probamo sve to?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:E pa bogi,otvorio si "siroko polje"
Jesam! Znam! Samo sto ja licno mislim da svako treba imati svoju prezentaciju, ili negde na bespucima interneta, ili u okviru nekog udruzenja na internetu... i koliko mogu ja cu pomoci...
Dule wrote:kada ti dosadim kazi,a gde da nadjemo "glodalicu" ili ti softer da probamo sve to?
Ahm... mislim da za sad ima dva nacina

1. Ili da se hosting kupi, instalira i krene sa radom
2. ili da se instalira na racunaru pod linuxom... u privatnoj reziji.. pa da se tako vezba "u lokalu"...

Prvo se placa, koliko se vec placa.... a instalacija je jednostavna (klikne se na link i popune neka polja koja su bitna za instalaciju.. nista spektakularno... moze se nauciti iako se ne razume cemu to sluzi... na to mislim)

Drugo zahteva dodatni racunar (ne mora neki u cvetu mladosti) i znanje da se sve to ispodesava... mnoogo komplikovanije.

Prosta instalacija joomle na racunar.. pa onda to radi u lokalu pod windowsom... za to ne znam da postoji.

Za pocetak nije lose iscitati nekako dokumentaciju, i potraziti informacije na maternjem jeziku... recimo... Joomla Srbija :)

pozdrav

bogi

p.s. Evo, procitah na sezamu nesto o Joomli, ali ne videh nista o tome koliko im podesavanje i instalacija joomle kosta.. posto Joomle nema u standardnom paketu... http://www.sezamhosting.com/poslovni/jcms.php
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 23:49, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Hvala(za sada Bogi),odoh na http://www.joomlaserbia.com/ pa kada proucim evo mene ponovo. =)
Last edited by Dule on 30 Jan 2008 23:50, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Hvala(za sada Bogi),odoh na http://www.joomlaserbia.com/,pa kada proucim evo mene ponovo. =)
Nema na cemu, Dule! :)
Koliko sam video... dokumentacija im je nikakva... ali zato ima forum! :lol:

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 30 Jan 2008 23:54, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iz nekih privatnih izvora znam da se ustvari Sezam udruzio sa jednim od "stranih" host servisa (stranih je pod navodnicima zato sto je u stvari sve vreme bio domaci, samo su serveri bili napolju, a i firma je bila registrovana napolju). Tako je nastao sezamhosting, koji je ustvari nezavisna firma od samog Sezama (zavisna je u smislu ulaganja, ali nezavisna kao privredni subjekt).
Znam da je sezam dosta "zardjao", ali malo nostalgija, ebi ga... ipak sam ja tamo korisnik jos od neke 198x godine :) (vise se i ne secam koja je tacno bila)
Sa druge strane, sez je uvek imao zaista dobru podrsku, u smislu da kad nesto ne radi, ne odj**u te vec se stvarno potrude da rese problem. A i ako se desi da naletis na "divlju saltersku sluzbenicu" (odnosno: nervosus shicanorum pausa :) ) to se resi u par mailova upravi (imam takvo iskustvo).
Ko sto rekoh, ne pricam na osnovu svog vec tudjeg iskustva, ali recimo jedna od firmi za koju radim kao sysadm, je prvo hostovala domen na sezamu (bio gratis uz busines ADSL), pa je kad je stigao covek koji je poceo da pravi ozbiljan web site presla na "stranog" provajdera, koji je ustvari bio ovaj isti koji je sad sezamhosting, tako da je na kraju danas na sezamhostingu (ko razume sta sam hteo da kazem, shvatice :) )
Znam da su kod nas cene uglavnom vece nego napolju, al pogotovu kad imas firmu, cesto je "do Soluna sto somuna", dok platis proviziju banci za transfer para u inostranstvo, i dok popunis sve papire, izadje jeftinije da imas skuplju domacu fakturu (naravno pod uslovom da je usluga ista).
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ma ja ne patim toliko od nostalgije... pogotovo ako su racunarske i mrezne tehnologije (jedino mozda modemska veza 2.400baud, sto rece jedan kolega, za "prave muskarce" :lol:)...

Sto se tice tehnicke podrske ovamo... imao sam samo jednom potrebu da im se obracam, i to kada sam ustanovio (slucajno) kako se oni brane od spam-a kod mail servera... naime bio je u pitanju brutalni i apsolutno neinteligentni nacin odbrane blokiranjem pojedinih ip brojeva...

Naravno, mnogi normalni korisnici nikada ne znaju da su na modemu od provajdera dobili ip broj sa koga je neko prethodno poslao milijardu spam poruka... te nisu ni svesni zasto neki ne dobijaju postu koju oni salju...

To mi nisu resili kako sam trazio (da nas domen iskljuce sa njihove "zastite"... i da pustaju sve... cak i spam) te smo sluzbene mailove morali da prebacimo na gmail (prvi korak ka napustanju provajdera... sve mi moze da ne radi... ali mail mora!)...

Tako da sam skapirao da "zastita" nije bila za nas, nego za njih... jer im spam opterecuje (njihove, jel'te!) mail servere... i resavali su svoj problem a ne moj sa spamom... kako su inace tvrdili... bla, bla...

I to je sve. Znaci, toliko su "fleksibilni", da mi je drago da mi ozbiljnija tehnicka podrska NIJE ni trebala, do sada (da kucnem u drvo :lol: )

Sto se tice linka i fizickog stacioniranja servera za web hosting... to nema nikakve veze sa mojom odlukom da hostujemo sajt "napolju"... u pitanju je usluga (koju stalno navodim kao krucijalnu) a ne fizicki i tehnicki razlozi.... i moja zelja da se sto je moguce manje "druzim" sa administratorima ... sto, na zalost, nekada nije moguce... ali gde mogu... kad god mogu... ja to izbegavam...

Recimo kod Sezama je (po mom misljenju) problem sto pravi razliku izmedju poslovne i licne primene... to primecujem da svi provajderi rade... bez obzira na sve.. to meni licno deluje kao arhaicni pristup...

Ovo navodim zato sto je joomla ubacena u deo price o poslovnim paketima (kod Sezama)... te odmah ocekujem da za licnu upotrebu to nece moci.. ili sta ti ja znam... izmislice vec neko "pravilo"...

Da ponovim, nemam nista protiv Sezama i svih domacih provajdera, ali nisam ni nostalgican preterano... ne znam zasto bih bio... nas lokalni internet u Srbiji je ionako bio "krv, znoj i suze"... duuuugo godina... mozda smo malo sada progledali sa ADSL i SBB.

Isto tako... meni se Joomla "vrti" na sajtu vise od godinu dana... a oni to jos nisu ubacili ni u jedan paket (!?)... ako sam dobro primetio... a ako nisam.... izvinjavam se...

pozdrav

bogi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Hmmm, to sa blokiranjem IP adresa je bilo dosta davno. Vec jedno dve godine (najmanje) imaju sasvim drugaciji sistem. I moguce ga je iskljuciti.

Inace poslovni i privatni paketi su jednako dostupni (i jednako kostaju) i pravnim i fizickim licima (ja sam recimo par godina privatno trosio ADSL busines). To im je kao komercijalni naziv, tipa: Ovo je malo vise, moze da se koristi za posao.
Post Reply