Debljača ne vuče

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Ivan 1
Samostalni majstor

Debljača ne vuče

Post by Ivan 1 »

Kupio sam De Walt D2730 debljaču i hoblericu.
Nikad nisam radio s tim strojem pa imam jedno pitanje.
Prvi dan radio sam sa jelovinom (relativno sirova).Debljača je vukla dasku bez problema.
Kasnije sam probao staru hrastovinu i staru jelovinu.
Morao sam gurati i vući na drugu stranu.
Opet sam probao sirovu jelovinu ali sada i nju ne vuče (ponekad povuče malo).
Ima li neka caka za to.
Probao sam i sa malim korakom (0,5 - 1 mm), i sa većim (2,5mm) isto se dešava.
Inače kad dobijem od jelove fosne ishoblan komad to je milina.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

podmazi plocu naftom
pricvsti malo sundjera na nekakvu letvicu i natopi naftom pa sa tim s vremena na vreme prodji po ploci
slaven.sa
Precizni šegrt

Post by slaven.sa »

Neznam kako funkcionise u kombinaciji sa hoblaricom,ali ako je sistem kao na samostalnoj debeljaci ,postoji koja ukrucuje vreteno.Ako nije tako ,ondati je jedino rjesenje da prskas naftom.Ja koristim bocu sa prskalicom pa poprskam s vremena na vrijeme.SA da ti nije mozda ostalo smole na ploci?
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Znao sam da ima neka caka.
Hvala za upute, probat ću sutra.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Mozes i plocu istrljati pokvasenim sapunom,li to je alternativa.I ja kao Paja koristim naftu.
A mozda da malo dotegnes vucne valjkove,nisam siguran kako izgleda masina,ali da ih prosto malo nategnes da oni mogu povuci vecom silom.
U svakom slucaju najbolje je da probas par stvari sam, tako ce ti se najbolje reci,dok ne upoznas masinu i ne osetis kako dise.
Puno srece!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kupio sam De Walt D2730 debljaču i hoblericu.
Jel si siguran da je 2730 a ne 27300, posto ovu prvu nisam uspeo da nadjem na de walt sajtu. Moza je ova 27300 samo nivija verzija.

Iskreno, ovo sa naftom mi se bas i ne dopada. Nesto od te nafte mora da zavrsi i u drvetu. Pre bih plocu premazao nekim voskom (recimo onim za automobile posto je ovde tesko naci namenski).
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ali zato sapuna uvek ima.Visenamenski...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze naravno i sapuno, jedino ocekujem da je vosak malo trajniji, to jest da ne mora toliko cesto da se maze.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Nikako vosak za automobile jer sadrzi silikon. Kupis brate grumen voska na pijaci od voskara.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis, to sa silikonom mi nije palo na pamet. Bas cu da pogledam sta pise o sastavu ovih par sto ih imam.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ako radis hobi onda malo sapuna,a ako radis vise mora nafta to sto kaze Paja raseces letvu zavuces parcence sundjera pa namazes cesce po ploci nemoj slucajno da zakacis glavu dihta ili valjke koji vuku sa tim da se nebi povredio ,najbolje je ugasiti pa to odraditi ali kazem ako je mali broj komada.Mi sa naftom mazemo ploce abrihtera,frezera,banseka,sve testere.Ja nisam skolovani stolar ali ako tako rade u drvnoj industriji a verujte mi zadnjih deset godina obisao sam u ovoj Srbiji i delu Bosne sve ozbiljnije drvopreradjivace svi koriste naftu i sapun.Ma kad podmazes plocu ide ko ludo duplo brze se odradjuju komadi.To je moje iskustvo meni se pokazalo dobro i prakticno u radu.
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Prvo mbole model je 27300.
Probao sam danas sa tekućim sapunom i išlo je ko podmazano.
Ali sad je nastao drugi problem.
Uvatio sam se baš za početak stare hrastovine. (stare grede siagurno 50 god isječene u dasku.).Eksera nema jer sam uzimao iz sredine grede.
Nisam skidao više od 1,5 mm po prolazu.
Nakon dva tri sata rada (dobro je radila), počela mi je na hoblerici skakutati daska kada nailazi na nož.
Na debljači čak i sa pomakom od 1 mm počela se gušiti i izgledalo mi je da samo gladi drvo, a da ne skida.
Skinuo sam noževe i oni su tupi. Nisu nigdje oštećeni ali nisu oštri spram samog kraja koji nije korišten.
Da li je moguće da ona nije predviđena za takvo drvo i da se noževi istupe za dva dana.
A trpite me sad.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

uz masinu se obicno dobija i alat, najcesce losek kvaliteta, tako da te to ne brine, nabavi nozeve HSS i onda ces videti razliku
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ako ti je daska cista nema nekog abraziva, onda su ti nozevi loseg kvaliteta.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Sve zavisi od kvaliteta noževa...A i od debljine, tj veličine prolaza. Å to veći prolaz, to veće opterećenje trpe noževi. Naravno, hrast je poznat kao tvrdo, tzv. ljuto drvo, koje, usled velike rezne brzine, podiže temperaturu reznom alatu (bilo da su u pitanju testere, burgije, glave frezera, ili, kao u tvom slučaju noževi abrihterske glave) i onda se oni brže istupe. A i tih par sati nije malo. Ranije su se obične testere od HSS čelika, trebale oštriti posle 4 radna sata...zato, ne brini, nego naoštri noževe pa pali mašinu :lol: ...
Post Reply